Homepagina » Gezondheid » Frisdrank leidt tot agressie bij kinderen
Frisdrank leidt tot agressie bij kinderen

Frisdrank leidt tot agressie bij kinderen

Kinderen die frisdrank drinken maken vaker dingen van anderen kapot, vallen vaker mensen aan, belanden vaker in gevechten en kunnen zich moeilijker concentreren dan kinderen die geen frisdrank nemen.

Dat blijkt uit een studie van de Columbia-universiteit in New York die in het Journal of Pediatrics is verschenen.

Tijdens de studie werd gekeken naar het gedrag van 2929 kinderen uit 20 grote Amerikaanse steden. Van deze groep dronk 43 procent tenminste één glas frisdrank per dag. Vier procent dronk vier of meer glazen per dag.

Glucose-fructosestroop

Kinderen die twee of vier of meer glazen frisdrank per dag dronken gedroegen zich agressiever dan de kinderen die geen frisdrank kregen. De onderzoekers hielden ook rekening met andere zaken die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden zoals de televisie, snoep en de etnische afkomst of opleiding van de moeder.

De onderzoekers schrijven dat ze niet precies weten hoe het verband tussen frisdrank en gedragsproblemen bij kinderen wordt veroorzaakt, maar dat een ingrediënt in frisdrank – bijvoorbeeld cafeïne of glucose-fructosestroop – kan leiden tot agressief gedrag.

Wapens

Janet Fischel van de Stony Brookuniversiteit in New York zei dat de studie een stap in de goede richting is. Nog een reden om het enorme frisdrankschap in de supermarkt te vermijden?

Uit eerder onderzoek bleek al dat tieners die dagelijks genieten van een blikje frisdrank zich agressiever gedragen dan leeftijdsgenoten. Jongeren gedragen zich gewelddadiger en hebben vaker wapens op zak als ze wekelijks vijf blikjes koolzuurhoudende dranken consumeren.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Mmm heb gemengde gevoelens bij dit artikel. Aan de ene kant door teveel frisdrank hebben ze wellicht te veel suiker(energie)binnen waardoor ze hyperactief zijn. Maar dat dit dan ook agressie kan uitlokken… lijkt me eerder door verveling & opvoeding.
  Aan de andere kant zijn er genoeg dingen in de wereld die agressie uitlokken. Dus wat kan een frisdrank hierop invloed hebben :s

  0 likes
 2. [quote name=”Evolva”]Mmm heb gemengde gevoelens bij dit artikel. Aan de ene kant door teveel frisdrank hebben ze wellicht te veel suiker(energie)binnen waardoor ze hyperactief zijn. Maar dat dit dan ook agressie kan uitlokken… lijkt me eerder door verveling & opvoeding.
  Aan de andere kant zijn er genoeg dingen in de wereld die agressie uitlokken. Dus wat kan een frisdrank hierop invloed hebben :s[/quote]

  Door dat ze zo hyper zijn en de reactie die het lichamelijk uiting geeft wodrt vaak naar de agressieve kant toe gegaan zonder dat je daar bewust van bent.Als je kinderen maar ook volwassenen 1 a 2 weken geen fris zo geven zie de verschillen heel duidelijk je komt dan ook in een soort afkick terecht en het is echt waar, probeer het zelf eens uit zo ik zeggen een leuke uitdaging. wil niet zeggen dat je nooit geen cola meer mag ,maar dan weet je wat het doet in je lijf ,het is toch jouw lijf en wilt weten wat ermee gebeurt ?? veel plezier .toedeloe.

  0 likes
 3. [quote name=”Evolva”]Mmm heb gemengde gevoelens bij dit artikel. Aan de ene kant door teveel frisdrank hebben ze wellicht te veel suiker(energie)binnen waardoor ze hyperactief zijn. Maar dat dit dan ook agressie kan uitlokken… lijkt me eerder door verveling & opvoeding.
  Aan de andere kant zijn er genoeg dingen in de wereld die agressie uitlokken. Dus wat kan een frisdrank hierop invloed hebben :s[/quote]

  Reactie van veel suiker in lichaam is aanmaak insuline waardoor er een dip volgt. Kan tot stemmingswisselingen leiden.
  Tevens kan dit alvleesklier overbelasten met suikerziekte als gevolg.

  0 likes
 4. [quote name=”Patricia Duits”][quote name=”Evolva”]Mmm heb gemengde gevoelens bij dit artikel. Aan de ene kant door teveel frisdrank hebben ze wellicht te veel suiker(energie)binnen waardoor ze hyperactief zijn. Maar dat dit dan ook agressie kan uitlokken… lijkt me eerder door verveling & opvoeding.
  Aan de andere kant zijn er genoeg dingen in de wereld die agressie uitlokken. Dus wat kan een frisdrank hierop invloed hebben :s[/quote]

  Door dat ze zo hyper zijn en de reactie die het lichamelijk uiting geeft wodrt vaak naar de agressieve kant toe gegaan zonder dat je daar bewust van bent.Als je kinderen maar ook volwassenen 1 a 2 weken geen fris zo geven zie de verschillen heel duidelijk je komt dan ook in een soort afkick terecht en het is echt waar, probeer het zelf eens uit zo ik zeggen een leuke uitdaging. wil niet zeggen dat je nooit geen cola meer mag ,maar dan weet je wat het doet in je lijf ,het is toch jouw lijf en wilt weten wat ermee gebeurt ?? veel plezier .toedeloe.[/quote]
  sinds geurstof,smaakstof en kleurstof kanker verwekkend zijn zou ik die troep niet eens drinken.
  althans dat gebeurd in ons huis niet alleen water.

  0 likes
 5. Ik heb jaren lang minimaal 4 glazen cola per dag gedronken, nooit iemand geslagen. Hebben de onderzoekers niks beters te doen? Krijgen zeker weer geld en de kinderen weer 1 of ander pilletje.
  Dat je er hyper van wordt geloof ik zeker wel. Maar agressief door frisdrank, nee ik geloof het niet zomaar.

  0 likes
 6. Welk frisdrank?
  Van welke supermarkt, welk merk?
  Welke kleur en smaakstoffen zitten er in?
  Aub meer informatie dan dit.
  Weet van een vriendin dat zij last kreeg van hyperventilatie na gebruik van bepaalde kleur en smaak stoffen en mn zoetstoffen.
  Hyperventilatie is gejaagd ademhalen, te snel, doe dat maar eens, blaas een ballon op bv. Als die kinderen zich zo voelden is dat duidelijk een allergie voor wat zij tot zich namen

  0 likes
 7. Zou mij niets verbazen, vooral de energie drankjes, pure rotzooi.
  En in combinatie met veel leed eten, gaat dat dubbel op.

  0 likes
 8. Drs. John Consemulde

  Goed nieuws: zoals het er nu voor staat komt mijn boek over Aspartaam (en het ware gezicht van de farmaceutische- en voedingsindustrie) 15 september uit! Dit houdt in dat je mijn boek al eerste kunt aanschaffen tijdens mijn lezing op de derde Frontier Gezondheidsdag 2013. Maareuh…WIST U DAT… De kunstmatige zoetstof Aspartaam (E951, maar ook andere zogenaamde ‘excitotoxinen’ als de smaakversterker MSG of mononatriumglutamaat) neurotoxisch en kankerverwekkend is, het DNA kan beschadigen, de hersenen en het endocriene system nadelig kan beïnvloeden, medeverantwoordelijk is voor diverse ziekten (of deze kan verergeren) en waarschijnlijk zelfs vroeggeboorte op kan wekken?

  Wist u dat Aspartaam geproduceerd wordt met behulp van genetisch gemanipuleerde micro-organismen?

  Wist u dat de geschiedenis van de ‘goedkeuring’ van Aspartaam (kunstmatig) gekleurd wordt door een ongekende politieke inmenging, belangenverstrengeling, frauduleus wetenschappelijk onderzoek, PR-opaganda en corruptie via ‘beloning van bewezen diensten’, waardoor een uiterst giftige stof (oorspronkelijk bedoeld tegen zweren) die aantoonbaar zenuwcellen doodt en tumoren kan (mede)veroorzaken of bevorderen, zonder problemen op de markt kon verschijnen?

  Wist u dat Aspartaam verboden zou moeten worden, maar dat de internationale regelgevingsautoriteiten al meer dan 3 decennia een oogje dichtknijpen bij de goedkeuring (en gebruik in meer dan 8000 producten die dagelijks door vele miljoenen mensen wereldwijd worden geconsumeerd), omdat zij ‘in bed liggen’ met de industrie?

  Meer informatie over het boek: http://www.healingsoundmovement.com/news

  0 likes
 9. Helaas worden zoetjes nog massaal gebruikt, want men denkt nog steeds dat het beter is en veel mensen vinden stevia vies omdat ze gewent zijn aan die vieze zoetjes.
  Hoop dat je boek veel verkocht, maar vooral gelezen word.

  0 likes
 10. Sinds ik alleen nog maar water,bier en thee drink ben ik vrijwel nooit meer agressief.

  In de tijd dat ik veelal suikerhoudende shit dronk was ik meerdere malen per dag agressief of kwaad.

  En ook voel ik me veel vrijer en gelukkiger sinds ik vrijwel alles vermijd waar suiker in zit.

  Eenmaal zover dan walg je van producten die gezoet zijn met geraffineerde suiker.

  0 likes
 11. [quote name=”Santana”]Welk frisdrank?
  Van welke supermarkt, welk merk?
  Welke kleur en smaakstoffen zitten er in?
  Aub meer informatie dan dit.
  [/quote]

  Heel simpel, koop gewoon bij een natuurwinkel je spullen ipv bij een supermarkt. Heb je verder ook geen koppijn van de etiketten bestuderen, want je komt er toch amper uit. Bovendien verzinnen de fabrikanten weer nieuwe namen en liegen ze dat ze barsten. Aspartaam zou nu ineens weer Nutrasweet heten, de fabrikant heeft alleen de naam veranderd maar het gevaarlijke spulletje blijft hetzelfde en blijft gewoon in alle voorverpakte spullen zitten. Zo sneaky zijn ze! Dus helemaal geen voorverpakte spullen meer vertrouwen uit de supermarkten. Koop dus biologische produkten bij natuurwinkels. Dan worden deze vanzelf op een dag goedkoper als de vraag stijgt. Kijk eens de documentaire:
  http://www.youtube.com/watch?v=owtF2nt2VX4

  0 likes
 12. [quote name=”Jantje”][quote name=”Santana”]Welk frisdrank?
  Van welke supermarkt, welk merk?
  Welke kleur en smaakstoffen zitten er in?
  Aub meer informatie dan dit.
  [/quote]

  Heel simpel, koop gewoon bij een natuurwinkel je spullen ipv bij een supermarkt. Heb je verder ook geen koppijn van de etiketten bestuderen, want je komt er toch amper uit. Bovendien verzinnen de fabrikanten weer nieuwe namen en liegen ze dat ze barsten. Aspartaam zou nu ineens weer Nutrasweet heten, de fabrikant heeft alleen de naam veranderd maar het gevaarlijke spulletje blijft hetzelfde en blijft gewoon in alle voorverpakte spullen zitten. Zo sneaky zijn ze! Dus helemaal geen voorverpakte spullen meer vertrouwen uit de supermarkten. Koop dus biologische produkten bij natuurwinkels. Dan worden deze vanzelf op een dag goedkoper als de vraag stijgt. Kijk eens de documentaire:
  http://www.youtube.com/watch?v=owtF2nt2VX4%5B/quote%5D

  Lieverd, ook in de natuur/bio winkel moet je de etiketten goed bestuderen !

  Ik kan zo een aantal producten opnoemen die niet zuiver zijn/alsnog rotzooi bevatten en toch het predicaat bio heeft.

  Je wordt overal bedonderd, ook in de ‘bio’ winkels, blijf lezen en blijf alert met wat je koopt/naar binnen schuift !

  Maar je kunt inderdaad beter naar de bio winkel gaan dan de supermarkt, die verkoopt voor 99% luxe verpakt afval !

  0 likes
 13. ”De onderzoekers hielden ook rekening met andere zaken die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden zoals de televisie, snoep en de ===etnische afkomst of opleiding van de moeder.=== ”

  creepy onderzoek!!!!! 40 jaar geleden wees men de moeder aan wanneer het ging om een kind met autisme!

  ”De onderzoekers schrijven dat ze niet precies weten hoe het verband tussen frisdrank en gedragsproblemen bij kinderen wordt veroorzaakt”, omdat dit wel bekent is ga ik er maar van uit dat deze onderzoekers zich niet of nauwelijks hebben ingelezen.

  En wat de wapens betreft, in Amerika worden kinderen geïndoctrineerd vanaf de geboorte aangaande het bezitten en gebruiken van wapens om jezelf te beschermen tegen ‘God know’s what’… hierin mis ik dan weer de rol van de vader in dit onderzoek! Flauwekul onderzoek van Amerikaanse bodem….

  0 likes
 14. Ja een amerikaanse flauwekul onderzoek, maar ze pakken wel de suiker industrie aan.
  Kijk ook eens naar Alaska, waar de mensen meer wapens hebben dan kleding bv.
  Wonen in een prachtige natuur, maar gooien al hun rotzooi zo aan de kant van de weg tot complete auto,s aan toe.
  Deze mensen worden ook vaak aangevallen door bomen en oude auto,s, want die schieten ze gewoon voor de lol helemaal aan flarden.

  0 likes
 15. De kop is misleidend.

  Er is een correlatie gevonden, geen causaal verband. Frisdrank leidt dus niet tot agressie.

  Het omgekeerde kan ook waar zijn: dat kinderen die meer agressief gedrag vertonen, meer frisdrank drinken. Dit onderzoek kan dat niet uitsluiten.

  Sterker nog, de onderzoekers hebben voor dit onderzoek alleen aan moeders gevraagd hun kind te observeren en een vragenlijst in te vullen. Dat is nauwelijks gedegen wetenschappelijk onderzoek te noemen.

  Let wel, ik claim niet dat we nu dus maar op grote schaal frisdrank moeten gaan drinken.

  Ik wijs daarentegen wel op de redactionele cherrypicking uit wetenschappelijk onderzoek. Namelijk, spreekt onderzoek tegen, dan is het een dubieus onderzoek verricht in opdracht van ‘die vreselijke’ multinationals. Maar past het wel bij jullie aannames, dan volgt een klakkeloze copy-paste.

  Terwijl een korte factcheck hier toch echt niet zo moeilijk was. Er stond nota bene een link naar het onderzoek bij dit bericht van Nu.nl

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

pushberichten

Altijd op de hoogte via pushberichten van NineForNews. Zo zet je ze aan!

Het zal je vast niet ontgaan zijn ...

lijkschouwer

Lijkschouwer schokt wereld: ‘Er is niemand overleden door het coronavirus’

Een vooraanstaande lijkschouwer laat weten dat hij ...