Kruidenvrouw

Kruid van de maand juli: Kleefkruid

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

kleefkruidKleefkruid

In vroegere tijden waren herders blij met dit kruid. Zij plukten het en maakten er een zeef van om de melk erdoor te laten gaan. De haren en ongewenste gasten bleven aan de zeef hangen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De officiële naam van kleefkruid is Galium aparine. Gala is de Griekse benaming voor melk en aparine verwijst naar beetpakken.  Het kruid werd gebruikt om melk te stremmen en kazen te maken.

Het is een eenjarige plant. De stengel is slap en vierkant en moet een steuntje hebben. Die vindt hij bij een andere plant. Kleefkruid heeft smalle blaadjes. In  juni tot oktober verschijnen onopvallende witte bloemetjes. De zaaddoosjes komen daarna: zwarte knopjes met kleverige haartjes.

Kleefkruid is volgens vele kruidenkenners het belangrijkste lymfekruid dat wij hebben. Lymfeklieren komen in het hele lichaam voor en zijn onderdeel van het lymfevaatstelsel. Lymfevloeistof bevat veel afvalstoffen die zij uit de weefsels weghaalt. Ook witte bloedlichaampjes bevinden zich in deze vloeistof. Zij proberen de schadelijke stoffen te pakken te krijgen. Ik heb eens een filmpje gezien hoe een witte bloedcel jaagt op een bacterie. Uiteindelijk heeft hij hem te pakken en de witte bloedcel verandert van vorm. Hij omringt de bacterie en zo neemt hij hem mee naar de stortplaats. Lymfe is onze lichaamsstofzuiger die verontreinigingen meeneemt, en dumpt schadelijke stoffen in de holle ader die voor verder vervoer naar de nieren zorgt. Dit hele gebeuren doet ook weer aan de herders denken die zo de melk zuiverden.

De lymfe is een belangrijk stelsel van ons lichaam dat overuren maakt in periodes van ziek en zeer. Wij zien dat soms aan opgezette klieren bij de hals. Vooral in die periode is kleefkruid een volwaardige hulp. Het kruid probeert de ontstekingen te verminderen, stimuleert het hele lymfesysteem en de nieren. Dus al met al wordt het bloed gezuiverd. Schoner bloed betekent minder huidklachten. De huid fungeert nu niet meer als uitlaatklep.

Wanneer kun je kleefkruid gebruiken?

Bij slecht werkende lymfe, gezwollen of ontstoken klieren, ondersteuning van auto-immuunziekten en hulp bij diëten tegen, het vasthouden van vocht en bij huidproblemen, zoals psoriasis.

Hoe te gebruiken?

  • Het kruid uitpersen en het sap opdrinken of op de huid smeren
  • Enkele verse takjes vers in een smoothie doen
  • Zalf:  5 eetlepels kokosolie in een pannetje doen en 2 handjes kleefkruid erbij doen. Enkele uren au bain marie verwarmen op een theelichtje, afzeven en de zalf is klaar
  • Thee zetten van het kruid met enkele handjes kruid in de theepot
  • Tinctuur maken van het kruid

De grootse kracht zit in het verse kruid

Let op: Er zit cumarines in het kruid, dus niet samen gebruiken met bloedverdunners en bij voorkeur ook niet wanneer je diuretica (plaspillen) gebruikt. Het kruid is ook enigzins bloeddrukverlagend. 

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

5 3 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x