Je bent inmiddels vast bekend met het begrip 15-minutenstad. In Noord-Brabant leggen ze de lat nog een tikkeltje hoger. Oss moet namelijk een 10-minutenstad worden.
De gemeente ziet voor Oss ‘kansen in verdere verstedelijking’ en zet daarbij in op Oss als 10-minutenstad. Dat houdt in: ruimte geven aan langzaam rijdend verkeer en voorzieningen die binnen 10 minuten bereikbaar zijn vanaf woon- of werkplek.
Centraal staat het bevorderen van ‘de samenhang in het stedelijke gebied’ en het stimuleren van een divers programma voor wonen, werken, cultuur, en een groene duurzame leefomgeving.
Laat als inwoner van de gemeente je visie achter op de beoogde, autoluwe #10minutenstad op 23 januari 2024, kom langs op het gemeentehuis: https://t.co/GLephzk0Uu pic.twitter.com/NCiApGtYRS
— FVD_Oss (@FvdOss) January 8, 2024
Oss als een gevangenis
Op 23 januari is er een debatavond waar je in gesprek kunt gaan. FVD Oss roept mensen op om die dag naar het gemeentehuis te komen en hun visie te geven op de autoluwe 10-minutenstad.
Fractievoorzitter van FVD in de gemeente Land van Cuijk Marianne Akkermans reageert: “Variant op de 15-minutenstad. De 10-minutenstad. Oss als een gevangenis.”
Smart Cities
Steeds meer steden gaan over op camerabewaking in combinatie met boetes om verkeersdrukte te verminderen. Dit is volledig in lijn met de 15-minutensteden of ‘Smart Cities’ die op allerlei plekken worden uitgerold.
In Utrecht is de 15-minutenstad terug te vinden in beleidsdocumenten en D66 wil van Tilburg een 15-minutenstad maken. Ook de provincie Zuid-Holland is voorstander van de 15-minutenstad, blijkt uit het coalitieakkoord dat recentelijk is gepresenteerd.
In dat coalitieakkoord staat: “We omarmen het principe van het 15-minutenstad-concept en onderzoeken hoe we dit een plek kunnen geven in ons ruimtelijke en mobiliteitsbeleid.”
‘Geen complot’
Ook BBB heeft een handtekening onder dit akkoord gezet. Volgens de partij gaat de 15-minutenstad ‘alleen over bereikbaarheid’ en is het ‘geen complot’.
Europarlementariër Christine Anderson (AfD) waarschuwde eerder dat de 15-minutensteden zijn bedoeld om je op te sluiten. “De volgende stap is dat je binnen een bepaald gebied moet blijven en dat je dat gebied maar twee tot drie keer per jaar mag verlaten,” zei ze in gesprek met de krant The Epoch Times.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Dit is het nieuwe huis van Timmermans, met energielabel E: ‘Hypocrisie in optima forma’
Overal in Nederland breken momenteel boerenprotesten uit
Hoe kun je ’s werelds grootste militaire bondgenootschap leiden als je niet in staat bent om Nederland te leiden?
Spectaculaire ‘vuurbal’ boven Groot-Brittannië (video)
‘Associeer Maya-volkeren met boodschap van vrede en vernieuwing’
De gebeurtenissen stapelen zich op, maar het blijft oorverdovend stil: waarom horen we hier niets over?
Honderden onverklaarbare bouwwerken ontdekt in Saoedi-Arabië. Wat was het doel hiervan?
Dit is de oversterftegrafiek waar zelfs Ongehoord Nederland zijn vingers niet aan durfde te branden
Brits parlementslid: ‘Geen coronavaccin? Dan mag je mogelijk niet werken’