Universum

Galactische tuinsproeier spuwt supersnelle deeltjes de ruimte in

Help anderen door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op internet is een video verschenen van een ster die supersnelle deeltjes spuwt. De deeltjes bewegen met 70 procent van de lichtsnelheid.

De video van de Vela-pulsar, die 11 keer per seconde om zijn as draait, is opgenomen door het röntgenobservatorium Chandra.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De ster heeft een doorsnee van slechts 19 kilometer en staat op 1000 lichtjaar van de aarde. Bij iedere rotatie spuwt de ster een jet van geladen deeltjes de ruimte in.

Vuurtoreneffect

“We denken dat de Vela-pulsar een tuinsproeier is, alleen wordt het water in dit geval met meer dan de helft van de lichtsnelheid de ruimte ingespuwd,” zei Martin Durant van de Universiteit van Toronto in een verklaring.

Een pulsar, een snel ronddraaiende neutronenster, is op aarde waar te nemen als een serie elektromagnetische pulsen. Deze pulsen zijn afkomstig van de elektromagnetische straalstromen die bij de magnetische polen worden uitgezonden. Pulsars hebben net als de meeste objecten aan de hemel ook een rotatie-as. Omdat de beide assen niet op één lijn liggen gaan de magnetische polen, waar de straling vandaan komt, als een soort vuurtoren rond. Als één van de polen in de richting van de aarde wijst nemen we de straling als een stabiele puls waar. Dit wordt het vuurtoreneffect genoemd.

Tweede keer

De straalstromen of jets van de pulsar strekken zich uit over een gebied van 0,7 lichtjaar. Een lichtjaar staat voor de afstand die licht in een jaar aflegt, ongeveer 10 biljoen kilometer.

Het onderzoek is verschenen in The Astrophysical Journal. Het is de tweede keer dat sterrenkundigen de vreemde jets van het object hebben vastgelegd. Een soortgelijke video werd in 2003 gemaakt.

Bron: Space.com Foto: M. Durant

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
tjoptjop
tjoptjop
11 jaren geleden

Grappig een ejaculerende ster.

Connie veer
Connie veer
11 jaren geleden

Het is een planeet die alle afval in de ruimte schiet. Deze beschaving is al verder in technologie, en ze kunnen iets creëren om alles te transporteren naar de ruimte en tegelijkertijd een signaal de ruimte insturen van hallo wij zijn hier zijn er nog meer?

Of het is gewoon een sterrenschijter -boring-

ZK
ZK
11 jaren geleden

Ziet er gaaf uit! Ik zie er een hoofd in. cool!

ZK
ZK
11 jaren geleden

[quote name=”Connie veer”]Het is een planeet die alle afval in de ruimte schiet. Deze beschaving is al verder in technologie, en ze kunnen iets creëren om alles te transporteren naar de ruimte en tegelijkertijd een signaal de ruimte insturen van hallo wij zijn hier zijn er nog meer?

Of het is gewoon een sterrenschijter -boring-[/quote]

Volgens mij moet je dan aardig wat g krachten doorstaan met zo een snelle omwenteling. 😀

Dus het is een testcentrum voor jonge astronauten 😉 duidelijk haha

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x