Buitenland

CIA-geld belandde in de schatkist van Al Qaida

Help ons door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Afghaanse overheid gebruikte begin 2010 één miljoen dollar CIA-geld om een diplomaat die sinds 2008 werd gegijzeld door Al Qaida vrij te krijgen. Andere landen droegen nog eens vier miljoen dollar bij. Dat schrijft de New York Times.

Het geld was afkomstig uit een geheim Afghaans overheidsfonds waar de CIA geld in stortte. Pakistan betaalde bijna de helft van het losgeld. De rest werd betaald door Iran en landen in de Perzische Golf, aldus de krant.

Eén van de vele voorbeelden

De CIA-bijdrage aan de schatkist van Al Qaida was één van de vele voorbeelden van hoe de VS de groepen betaalde die het aan het bestrijden was, mede dankzij slecht toezicht en gebrekkige financiële controle.

“God heeft ons gezegend met een mooie hoeveelheid geld deze maand,” schreef het hooggeplaatste Al Qaida-lid Atiyah Abd al-Rahman in juni 2010. Hij voegde eraan toe dat het geld gebruikt zou worden voor wapens en andere benodigdheden.

Zakken vol geld

De CIA wilde geen commentaar geven op het nieuws. Tot vorig jaar, toen de vorige Afghaanse president Hamid Karzai aftrad, bracht de CIA elke maand zakken vol geld naar het presidentieel paleis.

Met die maandelijkse betalingen, die varieerden van een paar honderdduizend dollar tot meer dan één miljoen, moest de loyaliteit van krijgsheren en andere prominente Afghanen gekocht worden. Volgens overheidsbronnen is de geldstroom met het aantreden van Ashraf Ghani vertraagd.

[New York Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Nieuwsfeiten gerelateerd aan de tijd waarin wij leven, het einde van deze aioon. Verzameld door Arie Goedhart + update van 17 uur 40
7 jaren geleden
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

2
0
We lezen graag je reactie!x