Homepagina » Buitenland » CIA-geld belandde in de schatkist van Al Qaida
CIA-geld belandde in de schatkist van Al Qaida

CIA-geld belandde in de schatkist van Al Qaida

De Afghaanse overheid gebruikte begin 2010 één miljoen dollar CIA-geld om een diplomaat die sinds 2008 werd gegijzeld door Al Qaida vrij te krijgen. Andere landen droegen nog eens vier miljoen dollar bij. Dat schrijft de New York Times.

Het geld was afkomstig uit een geheim Afghaans overheidsfonds waar de CIA geld in stortte. Pakistan betaalde bijna de helft van het losgeld. De rest werd betaald door Iran en landen in de Perzische Golf, aldus de krant.

Eén van de vele voorbeelden

De CIA-bijdrage aan de schatkist van Al Qaida was één van de vele voorbeelden van hoe de VS de groepen betaalde die het aan het bestrijden was, mede dankzij slecht toezicht en gebrekkige financiële controle.

“God heeft ons gezegend met een mooie hoeveelheid geld deze maand,” schreef het hooggeplaatste Al Qaida-lid Atiyah Abd al-Rahman in juni 2010. Hij voegde eraan toe dat het geld gebruikt zou worden voor wapens en andere benodigdheden.

Zakken vol geld

De CIA wilde geen commentaar geven op het nieuws. Tot vorig jaar, toen de vorige Afghaanse president Hamid Karzai aftrad, bracht de CIA elke maand zakken vol geld naar het presidentieel paleis.

Met die maandelijkse betalingen, die varieerden van een paar honderdduizend dollar tot meer dan één miljoen, moest de loyaliteit van krijgsheren en andere prominente Afghanen gekocht worden. Volgens overheidsbronnen is de geldstroom met het aantreden van Ashraf Ghani vertraagd.

[New York Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

coronapandemie

‘Coronapandemie is een soort Joop van den Ende-theaterproductie’

Lange Frans is er heilig van overtuigd ...

adrenochroom

Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel

Mutya Buena, voormalig lid van de Sugababes, ...

>