Gezondheid

Geen wattenstaafjes in het oor!

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wattenstaafjes doen meer kwaad dan goed. We kunnen onze oren beter op een andere manier schoonmaken. Dat zegt de New Yorkse arts Leon Chen. Met wattenstaafjes kun je meer oorsmeer naar binnen duwen en ze zijn ook gevaarlijk voor je trommelvlies.

Chen krijgt bijval van neus-keel-oorarts Evert Hamans van het UZ Antwerpen. “Als je de oren reinigt met een wattenstaafje, duw je meer oorsmeer in je gehoorgang en kan er na enkele weken een prop ontstaan,” zei hij. “Veel mensen weten niet dat die prop tijdens het douchen of zwemmen water kan absorberen, wat tot een doof gevoel en oorsuizen leidt.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Microtrauma’s

Hamans zei dat wattenstaafjes wel perfect zijn om het zichtbare gedeelte van de oren te reinigen, dieper hoef je niet te gaan. De huid van de gehoorgang is heel dun en een staafje kan microtrauma’s veroorzaken die tot jeuk en irritaties kunnen leiden in het oor.

Oorsmeer biedt de nodige bescherming en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt en dat vocht, vuil, stof, insecten en bacteriën geen kans maken. Daarnaast kan overmatig schoonmaken leiden tot infecties en zelfs eczeem in het buitenoor. Het komt ook vaak voor dat mensen met wattenstaafjes een gat in hun trommelvlies maken.

Waterstofperoxide

De oren reinigen zichzelf en zorgen voor de juiste zuur- en vochtigheidsgraad in de gehoorgang. Het overtollige oorsmeer komt vanzelf naar buiten en is gemakkelijk te verwijderen.

Je kunt er ook voor kiezen om eens per week voor het slapen gaan een oplossing van olie en waterstofperoxide in het oor te doen (drie druppels per oor). Dit gaat het gemakkelijkst met een pipet. Masseer zachtjes in en verwijder overtollig vet met een watje. De volgende ochtend onder de douche wat waterstofperoxide in het oor wrijven. De mousse die ontstaat zal het zacht geworden oorsmeer veilig verwijderen.

[Nieuwsblad, GoedGevoel]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x