Buitenland

Het verhaal achter ‘de wanhopige couppoging door de CIA in Turkije’

Help ons door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen vrijdag was er een couppoging in Turkije. Na de poging tot staatsgreep werden duizenden mensen ontslagen in het land, vooral bij de politie en de rechterlijke macht, maar ook bestuursfunctionarissen zoals gouverneurs.

Achter de couppoging, die werd gesteund door Amerika, schuilt een veel dieper verhaal. Dat stelt de Amerikaanse historicus en spreker F. William Engdahl. “De coup was een reactie op de recente geopolitieke verschuivingen en is gepleegd door netwerken in Turkije die trouw zijn aan de CIA. Het was duidelijk een wanhopige, slecht voorbereide couppoging.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Deze netwerken bestaan volgens Engdahl uit officieren die lid zijn van de Gülenbeweging. “Geestelijk vader van de beweging Fethullah Gülen is in dienst van de CIA en kreeg een groene kaart van hoge CIA’ers zoals Graham Fuller en de Amerikaanse oud-ambassadeur in Turkije,” zei hij. “Gülen vormt al decennialang onderdeel van een CIA-project om politieke islam te gebruiken als instrument voor regimeverandering.”

Enorme geopolitieke tegenslag

Engdahl merkt op dat Erdogan na een periode van diplomatiek geruzie met verschillende landen de banden aanhaalt, waaronder Rusland en Israël. De Russische president Poetin wil nu dat Turkije stopt met het steunen van IS-terroristen in Syrië en het verkopen van hun olie op de zwarte markt. “Dit is een enorme geopolitieke tegenslag voor Obama, misschien wel de meest incompetente president in de Amerikaanse geschiedenis,” zei Engdahl.

“De CIA zet zichzelf voor schut en Obama en de NAVO proberen dit te verbloemen door ‘de democratisch gekozen’ Erdogan te omarmen,” legt hij uit. “Toen de CIA in 2014 een staatsgreep in Oekraïne pleegde, interesseerde het ze niet dat Viktor Janoekovitsj ‘de democratisch gekozen president van Oekraïne’ was. Kijk naar het spoor van vernieling dat Washington daar heeft achtergelaten in een poging een wig te drijven tussen de EU en Rusland.”

Vrede

“Het moge duidelijk zijn dat Washington achter de coup zat. Het was een reactie op de recente geopolitieke verschuivingen,” zei de historicus. “Erdogan nam afstand van de anti-Assad-strategie in Syrië en zocht toenadering tot Israël, Rusland en zelfs Assad in Syrië.”

“Als Erdogan en Assad met de hulp van Poetin en Israël vrede weten te bewerkstelligen in Syrië, zal de vluchtelingenstroom ophouden te bestaan,” besloot hij. “Mensen willen terug naar huis.”

[New Eastern Outlook]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
BerendW
BerendW
7 jaren geleden

CIA financierde wel meerdere coups.
Verder niks aantrekken van die Dictator waarvan de verdenkingen de spuigaten uit lopen.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

“Het moge duidelijk zijn dat Washington achter de coup zat. Het was een reactie op de recente geopolitieke verschuivingen,” zei de historicus. “Erdogan nam afstand van de anti-Assad-strategie in Syrië en zocht toenadering tot Israël, Rusland en zelfs Assad in Syrië.”

Welke Historicus is dit? Wat een anoniem gel*l. Erdogan name helemaal geen afstand van de NAVO strategie. Erdogan voelde de hitte van alle kanten met hun schaamteloze steun aan ISIS en hij probeerde enigzins terug te krabbelen in ieder geval met Putin. Dat is logisch als je jezelf in een hoek drijft met al die roekeloze acties dat je daarna gaat slijmen om physieke reactie te voorkomen. Wat ik tot nu toe zie doet Erdogan ALLES BEHALVE afstand nemen van de NAVO strategien! Ik zie de Coup eerder als een uitlok tactiek naar zijn eigen diensten toe, om zijn eigen dictatoriale positie verder te sterken, en dit heeft hij zeker gedaan! Kijk naar al die arrestaties achteraf.

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
7 jaren geleden

Alle negatieve gevolgen, van de bedenkers van die zorgwekkende en vernietigende NWO, gaan als een boemerang terug, naar diegenen die het stimuleren. Zo lijkt het tenminste.
Met dank aan het Aquariustijdperk. Het lijkt alsof mensen en situaties zichzelf nu versneld positief (ten opzichte van menselijkheid) ontwikkelen.

Veel mensen willen verandering, maar liever niet met geweld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Watermantijdperk

(het Aquariustijdperk is ongeveer eind 2012 begonnen)

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Het zijn allemaal demonen, die politieke leiders en geheime diensten. Wat ze creeeren zijn vormen van agressie en oorlogen.

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x