Homepagina » Buitenland » Het verhaal achter ‘de wanhopige couppoging door de CIA in Turkije’
Het verhaal achter 'de wanhopige couppoging door de CIA in Turkije'

Het verhaal achter ‘de wanhopige couppoging door de CIA in Turkije’

Afgelopen vrijdag was er een couppoging in Turkije. Na de poging tot staatsgreep werden duizenden mensen ontslagen in het land, vooral bij de politie en de rechterlijke macht, maar ook bestuursfunctionarissen zoals gouverneurs.

Achter de couppoging, die werd gesteund door Amerika, schuilt een veel dieper verhaal. Dat stelt de Amerikaanse historicus en spreker F. William Engdahl. “De coup was een reactie op de recente geopolitieke verschuivingen en is gepleegd door netwerken in Turkije die trouw zijn aan de CIA. Het was duidelijk een wanhopige, slecht voorbereide couppoging.”

Deze netwerken bestaan volgens Engdahl uit officieren die lid zijn van de Gülenbeweging. “Geestelijk vader van de beweging Fethullah Gülen is in dienst van de CIA en kreeg een groene kaart van hoge CIA’ers zoals Graham Fuller en de Amerikaanse oud-ambassadeur in Turkije,” zei hij. “Gülen vormt al decennialang onderdeel van een CIA-project om politieke islam te gebruiken als instrument voor regimeverandering.”

Enorme geopolitieke tegenslag

Engdahl merkt op dat Erdogan na een periode van diplomatiek geruzie met verschillende landen de banden aanhaalt, waaronder Rusland en Israël. De Russische president Poetin wil nu dat Turkije stopt met het steunen van IS-terroristen in Syrië en het verkopen van hun olie op de zwarte markt. “Dit is een enorme geopolitieke tegenslag voor Obama, misschien wel de meest incompetente president in de Amerikaanse geschiedenis,” zei Engdahl.

“De CIA zet zichzelf voor schut en Obama en de NAVO proberen dit te verbloemen door ‘de democratisch gekozen’ Erdogan te omarmen,” legt hij uit. “Toen de CIA in 2014 een staatsgreep in Oekraïne pleegde, interesseerde het ze niet dat Viktor Janoekovitsj ‘de democratisch gekozen president van Oekraïne’ was. Kijk naar het spoor van vernieling dat Washington daar heeft achtergelaten in een poging een wig te drijven tussen de EU en Rusland.”

Vrede

“Het moge duidelijk zijn dat Washington achter de coup zat. Het was een reactie op de recente geopolitieke verschuivingen,” zei de historicus. “Erdogan nam afstand van de anti-Assad-strategie in Syrië en zocht toenadering tot Israël, Rusland en zelfs Assad in Syrië.”

“Als Erdogan en Assad met de hulp van Poetin en Israël vrede weten te bewerkstelligen in Syrië, zal de vluchtelingenstroom ophouden te bestaan,” besloot hij. “Mensen willen terug naar huis.”

[New Eastern Outlook]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
BerendW
BerendW
4 jaren geleden

CIA financierde wel meerdere coups.
Verder niks aantrekken van die Dictator waarvan de verdenkingen de spuigaten uit lopen.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  BerendW
4 jaren geleden

WAAR ZIJN DE FALS FAGGERS NOU..?

Wacht nog maar op de duizenden wikileaks documenten hierover..

Alles wat jullie weten is verkeerd…!

Typhoon
Typhoon
Reactie op  BerendW
4 jaren geleden

Hij is geen DICTATOR meer! Hij is nu officieel verklaard tot god…
Wel met de tijd meegaan he….

Richard
Richard
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

@Typhoon,
Lees mijn onderstaande link.
Wij staan echt niet ver van elkaar af.
Echt.

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

“Het moge duidelijk zijn dat Washington achter de coup zat. Het was een reactie op de recente geopolitieke verschuivingen,” zei de historicus. “Erdogan nam afstand van de anti-Assad-strategie in Syrië en zocht toenadering tot Israël, Rusland en zelfs Assad in Syrië.”

Welke Historicus is dit? Wat een anoniem gel*l. Erdogan name helemaal geen afstand van de NAVO strategie. Erdogan voelde de hitte van alle kanten met hun schaamteloze steun aan ISIS en hij probeerde enigzins terug te krabbelen in ieder geval met Putin. Dat is logisch als je jezelf in een hoek drijft met al die roekeloze acties dat je daarna gaat slijmen om physieke reactie te voorkomen. Wat ik tot nu toe zie doet Erdogan ALLES BEHALVE afstand nemen van de NAVO strategien! Ik zie de Coup eerder als een uitlok tactiek naar zijn eigen diensten toe, om zijn eigen dictatoriale positie verder te sterken, en dit heeft hij zeker gedaan! Kijk naar al die arrestaties achteraf.

Richard
Richard
Reactie op  Arwijn
4 jaren geleden

Uit een artikel gelezen op http://www.novini.nl/turkije-its-the-geopolitiek-stupid/#wysija (Daar het hele artikel, lezen, want het geeft toch weer een frisse kijk op het hele gebeuren)

De coup kan niet anders dan in een groter geopolitiek spel worden gezien. De jarenlange ondermijning van Turkije door de Gülenbeweging via het leger is definitief mislukt, en de Amerikaanse macht in Turkije, Syrië en Irak is de laatste maanden afgenomen, niet alleen door de rol van Rusland in het Midden-Oosten, maar ook in Turkije omdat een zeer belangrijke Amerikaanse bondgenoot, de Gülenbeweging, ontmanteld zal worden. De kans op vrede in het Midden-Oosten wordt nu groter. Tenzij de VS nog gekkere sprongen gaat maken.[6]

Ten slotte nog de opmerkelijke steunbetuigingen van de westerse leiders gisteravond. De kansen tijdens de coup kantelden nadat Erdogan de Turken opriep om de straat op te gaan, wat zij en masse deden. De CIA-coup tegen Chavez in Venezuela in 2002 liet al zien dat een grootscheeps volksverzet tegen het leger zo’n coup weer ongedaan kan maken. Chavez kwam een dag later weer aan de macht en bleef tot aan zijn dood regeren, tot woede van Washington. Tegen voldoende massa is een leger niet opgewassen. Natuurlijk rekende de coup op de steun van de seculieren en Kemalisten. Maar toen Erdogan het volk opriep om in opstand te komen en de straat op te gaan, schaarden de seculieren en Kemalisten zich achter hem. (HERHALING: de seculiere en Kemalistische Turken steunden Erdogan.) Het simpele feit is dus: er was dus helemaal geen seculiere coup, laat staan een “herstel van de grondwet” of van “de democratie”. En dat is juist het verhaaltje in de westerse media: dat de coup een reactie zou zijn van seculieren tegen de ‘islamitische’ dictator Erdogan. Onbenulliger kan het frame niet zijn.

Arwijn
Arwijn
Reactie op  Richard
4 jaren geleden

Mag ik daaruit op maken dat je het dus met mij eens bent hierin?

Richard
Richard
Reactie op  Arwijn
4 jaren geleden

Op punten.
Artikel gelezen?

Richard
Richard
Reactie op  Richard
4 jaren geleden

En Gúllen en Erdogan zijn helemaal geen vijanden. Dat is allemaal voor de bühne.
Fetullah Gülen woonde jaren in Amerika. Onderzoeker Henry Makow refereert in dit verhelderend artikel naar de schrijver-onderzoeker genaamd Bortecine. Die stelt dat Gülen een crypto jood is die voor de CIA werkt. Een crypto jood is iemand die bijvoorbeeld een andere nationaliteit of religie aanneemt, maar feitelijk het judaïsme aanhangt. Makow stelt [citaat] The whole “Arab Spring” Islamist movement is modelled on Turkey, a Mossad-CIA state, run by crypto Jews. Bortecine, a Turkish patriot, recounts the consequences for investigating the Illuminati Jewish-controlled agencies behind terror and assassinations in Turkey. Op deze foto zien we Gülen de hand schudden van wijlen paus Johannes Paulus II. Ze doen dit middels een vrijmetselaar handdruk, waarbij de duim tussen duim en wijsvinger gedrukt wordt.

Gulen_benedict2Het is interessant het stuk van Makow eens goed te lezen, maar ik citeer nog een stukje van deze meneer Bortecine [citaat] Fethullah Gülen has been working for the CIA since 1964 when American diplomat Graham Füller created him and financed him using drug money. He is believed to have amassed $25 billion from heroin. The Gulen movement “forms the apex of a huge conglomerate that includes NGOs, firms, newspapers and college dormitories in Turkey, plus schools across the world.” Several journalists who have tried probing Gulen have found themselves prosecuted or jailed. He has hundreds of schools around the world. These schools are financed by CIA drugs. And these schools act like CIA & MOSSAD offices. If he doesn’t die in a few years, Jews will anoint him as the Caliph of the Muslim World. What is Caliph? The master spiritual leader of the Muslim World. The UNIQUE LEADER. A kind of Judaist Muslim Pope. Within the Arab Spring in Egypt, Morocco, Algeria, Syria, Tunis, Libya, Yemen and Turkey, tens of “Justice and Development Parties” were established. In the Middle East, these parties were supported by the Illuminati Jew-controlled Muslim Brotherhood.

rocinante
rocinante
Reactie op  Richard
4 jaren geleden

Gulen heeft helemaal geen dikke vinger in het leger. Dat hebben ze ook nooit gehad. Daarom is het zo vreemd dat die Gulenbeweging als het zwarte schaap wordt aangewezen.

Verder hoop ik dat jullie snappen, dat we met een Gulenbeweging op hetzelfde punt gaan komen als met ErdoHAM

Typhoon
Typhoon
Reactie op  rocinante
4 jaren geleden

Gulen beweging geen dikke vinger in het leger?? Hoe kom je daarbij?
Al 45 jaar zijn ze aan het nestelen in het leger. Die zijn inmiddels allemaal luitenant kolonel of generaal geworden!

Hun grootste dikke vinger was bij de politie! Die heeft Erdogan gelukkig gezuiverd! Als de politie ook hielp bij de coup, dan was het gedaan!

Na de coup:
2750 rechters ontslagen
15.200 leerkrachten ontslagen
200 inlichtingendienst ontslagen
??? leger ontslagen
??? kamerleden
??? advocaten

Dit is het complot wat Kennedy had ontdekt in Amerika, maar niet kon uitvoeren!

Zo neem je een land over…

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
4 jaren geleden

Alle negatieve gevolgen, van de bedenkers van die zorgwekkende en vernietigende NWO, gaan als een boemerang terug, naar diegenen die het stimuleren. Zo lijkt het tenminste.
Met dank aan het Aquariustijdperk. Het lijkt alsof mensen en situaties zichzelf nu versneld positief (ten opzichte van menselijkheid) ontwikkelen.

Veel mensen willen verandering, maar liever niet met geweld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Watermantijdperk

(het Aquariustijdperk is ongeveer eind 2012 begonnen)

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Hoop maakt z'n eigen magie
4 jaren geleden

Jij bent een WAARHEIDSZOEKER!
Jij bent WAARDEVOL!
Niet te vergelijken met de rest van de KUDDE!

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Goh, bedankt Typhoon.
Dat is heel aardig van je.

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Het zijn allemaal demonen, die politieke leiders en geheime diensten. Wat ze creeeren zijn vormen van agressie en oorlogen.

emka
emka
4 jaren geleden

Wat is dit voor onzin???
Meneertje Erdogan roept dat het de CIA was, en hoppa, ja hoor, de alternatieve wereld neemt het klakkeloos over.
Ooit eens aan gedacht dat dat ventje een heel naar mannetje is? En dat de waarschijnlijkheid groter is, dat meneertje dit allemaal zelf bedacht heeft?!?!?!

Typhoon
Typhoon
Reactie op  emka
4 jaren geleden

Emka

Dit is geen onzin, dit is de WERKELIJKHEID!
Meneertje roept niet dat het de cia is. CIA geeft het zelf toe!

CIA wilt geen leider dat onafhankelijk is.

Zelf bedacht ja? 50.000 mensen van hun functie ontheven of gearresteerd.

We only want the truth for the sake of the good human spirit….

Martijn1205
Martijn1205
4 jaren geleden

Als het een couppoging door de CIA was, dan zou deze niet zijn mislukt. Dat men er in de VS van wist en het heeft laten gebeuren ligt veel meer voor de hand. Het was ook extreem duidelijk hoe alle westerse leiders de coup impliciet steunden. Toen de coup gaande was hield iedere leider zich op de vlakte en steunden zij Erdogan verbaal beslist niet. Pas toen duidelijk werd dat de coup ging mislukken stond men achter de ‘democratich gekozen leider’.

Er zijn zo verscheidene opties, 1 het was een echte couppoging waarbij de uitvoering zeer slecht te noemen is. (In handen krijgen van alle mediakanalen is zo’n beetje de hoogste prioriteit) Vanaf het moment dat die aanhangers de straat opgingen was de coup verloren, de soldaten waren duidelijk onvoldoende bereid om gezamenlijk het vuur te openen op de aanhangers.
2 Het was in scene gezet door Erdogan zelf, of hij wist er in ieder geval vanaf. Dat gaf hem ook de gelegenheid om een lijst voor te bereiden met mensen die uitgeschakeld moesten worden.
Vooral gezien dit laatste gegeven, de enorme hoeveelheid mensen die meteen zijn opgepakt en het feit dat straaljagers zijn vliegtuig niet uit de lucht schoten, geeft de indruk dat hij prima op de hoogte was.

Is het jammer dat deze coup niet lukte? Het volk kiest deze man zelf en moet je dan tegen de wil van het volk ingaan!? Wat mij betreft niet, daarmee is meteen wel alle kans op lidmaatschap van de EU verkeken (goddank) en zal er over moeten worden nagedacht of Turkije nog wel lid van de NAVO kan blijven. Er zullen tenminste afdoende maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat Erdogan de opgeslagen kernwapens weet te bemachtigen. Een vraag die politici zich moeten gaan stellen is, hoever willen wij gaan om de relatie overeind te houden met een dictator die geen respect heeft voor vrije pers, voor de rechterlijke macht etc.?

Vluchtelingendeal? F*ck it, zet de legers maar eens in en bewaak die zuidkant van de EU. Als er een maand lang niemand doorkomt, dan stoppen de pogingen vanzelf weer.

De huidige gevestigde orde laat zich chanteren, het volk is niet zo stom dat wij dit niet door hebben. Ondertussen marcheren de terroristen en drommen moslims door Europa. Niet rigoureus een grens trekken? Dan stort Europa in en krijgt uiterst rechts Europa in de greep. Kunnen we allemaal weer decennia luisteren naar kneuzen die zeggen “hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren” en “dit nooit weer”. Grow some balls!

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Martijn1205
4 jaren geleden

1 Inval in de mediacenter waar het internet en beelden verspreid worden. Coupplegers vroegen hoe ze het konden uitzetten, maar geen een medewerker vertelde hun hoe het uitgezet moest worden! Hierna bombardeerden ze de schotels en de bekabeling! Beelden hiervan kun je vinden!

2 Lijst was er al! Er bestaat iets als een Inlichtingendienst!

3 Twee F-16 vliegtuigen waren op zoek! Vliegtuig van Erdogan wisselde van code en zond de code uit als een Turkish Airlines vliegtuig. Tevens het gesprek tussen de piloot en het vliegveld kan je beluisteren!

4 Zijn persoonlijke lijfwacht van het leger vroeg 15 keer naar de coördinaten van het vliegtuig. Wat aanduidt dat hij ook bij de Gulen beweging zit.

5 40 gewapende soldaten vallen hotel van Erdogan binnen, maar hij was 15 minuten eerder al vertrokken.

Coupplegers hebben hun plan vervroegd! En er was ook veel verzet binnen het leger zelf!
Een onzichtbare hand heeft die man geholpen!…

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Een onzichtbare hand heeft de man geholpen!? Wat mij betreft mag een onzichtbare hand Erdogan naar een andere wereld helpen. Het is een zieke dictator en dat is niet eens het ergste….het ergste is dat het klaarblijkelijk oerdomme volk zonder enige kritische noot als lemmingen achter hem en zijn ‘Hitlerachtige’ kliek aanlopen.

Als wij in Europa niet oppassen dan zijn dit soort leiders zijn ons voorland:
“Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht”

Dutchresearcher
Dutchresearcher
4 jaren geleden

Amerika heeft (deze keer) niets te maken met de coup. Niet alles wordt bedacht en geregisseerd door Amerika, wel veel. Maar dit komt uit de koker van Erdogan zelf. De coup is zo slecht uitgevoerd, dat het een toneelstukje was. En de lijst met arrestanten lag allang klaar.

Op zich is dit een enorme streep door de rekening van Amerika. Erdogan zal nu zijn hand gaan overspelen. Turkije zal niet langer een betrouwbare NAVO-partner zijn en als Erdogan zo doorgaat, zal het land snel in een isolement zitten. Je ziet nu al dat de sentimenten van Amerika en EU zich tegen Erdogan keren. Dankzij Erdogan zullen er dus straks twee winnaars zijn: Rusland en Koerdistan. En Assad ook, want die zal met de val van Erdogan die rebellen in notime oprollen.

Met andere woorden, doordat Rusland het slim heeft gespeeld, lijkt de NAVO-agressie naar binnen te slaan. Als Amerika een coup willen plegen tegen Erdogan, dan moet die nog komen. Maar die coup verwacht ik niet, want Erdogan zit nu toch wel stevig in het zadel. Erdogan gaat nu de komende jaren Turkije om zeep helpen en de NAVO zal zich terugtrekken naar Griekenland.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Dutchresearcher
4 jaren geleden

NATO personeel vroeg in de middag naar huis gestuurd!
Inlichtingendienst MIT vermoedde al dat er iets niet klopte…

De Turken zullen hun visie op de door de amerikanen gestuurde Nato herzien…

Richard
Richard
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Typhoon, mijn excuus,
Na enig graafwerk heb ik meer begrip voor jou visie.

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Er zal gerust al wel een vermoeden zijn geweest, lijkt mij echter logisch dat Westerse krachten hoopten dat de coup zou lukken. Net zoals een aantal (hoogopgeleide) Turkse vrienden van mij. Waarom dat woord tussen haakjes? Omdat Erdogan net zoals ome Hitler vooral de domme meute achter zich heeft die blindelings de orders uitvoeren van de ‘grote leider’.

Uiteraard gaan de Turken de visie op de Nato en zelfs op de EU herzien. Ik voorzie dat Turkije steeds beter bevriend zal raken met Rusland, twee opportunistische dictatoren die mooi hand in hand tegen de wereld kunnen schreeuwen.
Uiteindelijk een goede zaak, ik hoop alleen wel dat de Nato tijdig de kernwapens weg haalt of tenminste de basis zo versterkt dat de Turken er niet kunnen binnen dringen.

Wim
Wim
4 jaren geleden

Het hoort allemaal bij de ascentie proces.

Iberi
Iberi
4 jaren geleden

De Coup is mislukt??? Nee die is juist gelukt, de hierboven beschreven partijen in het artikel hebben juist Erdogan een dienst bewezen om zijn dictatoriale Islamisme in Turkije verder te verstevigen. Erdogan moet nu ‘misleiding’ gebruiken ten opzichte van Rusland en Israel zodat het economisch weer wat beter zal gaan in Turkije. De man is een bedreven acteur en snake en Putin is gewaarschuwd.

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Iberi
4 jaren geleden

Putin weet beter dan jou WIE WAT is!
Dat hoeft die niet te leren van een carnavalkindje als jou..

Als die jet nog een keer over ons grond vliegt, dan halen we het neer! Aan zijn WOORD gehouden! Kunnen alle hypocriete leiders een les van leren…

Alle gas gaat via Turkije aan Europa!
Bouw nuclaire energiecentrale door Rusland binnenkort in Turkije!
Begin augustus komt Erdogan en Putin bij elkaar!

Tijdens coup was Putin als eerste die Erdogan belde voor zijn steun….
Het spel wel beter lezen aub…

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

“Dat hoeft die niet te leren van een carnavalkindje als jou..”
“Dat hoeft hij niet te leren van een carnavalskindje als JIJ..”

Verder was wel duidelijk dat het neerhalen van de straaljager een domme zet was. Pas toen de toeristen uit Rusland mogelijk weg zouden blijven koos Erdogan eieren voor zijn geld en bood zijn nederige excuses aan.

Turkije gaat duidelijk een blok vormen met Rusland en niet langer met de Nato. Goddank overigens want zo’n bananenrepubliek moeten wij er niet bij willen.
Een terecht punt maak je wel mbt het feit dat het voor Erdogan nu wel duidelijk is wie zijn vrienden wel…en wie zijn vrienden niet zijn.

Verder kan de dictator net zoals zijn niet zo intelligente aanhang wat mij betreft de rambam krijgen.

Tenslotte interessant dat jij (Typhoon) het hebt over ‘ons grond’…. Jij voelt je dus meer Turk dan Nederlander? Waarom werp jij je dan niet snel in de schoot van jouw grote leider? En lever en passant dan ook meteen even het Nederlandse paspoort in svp.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opmerkelijk nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
x

Check Also

oekraï

Zonder vaccinatie, zonder massale sterfte: Oekraïne heeft groepsimmuniteit bereikt!

De Oostenrijkse publieke omroep ORF meldde afgelopen ...

biden

De eerste week van Biden: 6 waarschuwingssignalen

Joe Biden heeft in zijn eerste week ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

38
0
We lezen graag je reactie!x