Gezondheid

Zilverwater helpt mondinfecties voorkomen en genezen

Help anderen door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gisten die moeilijk te behandelen mondinfecties veroorzaken zijn in een laboratorium gedood met behulp van zilver nanodeeltjes.

Professor Mariana Henriques van de Universiteit van Minho in Portugal en haar collega’s hopen de zilver nanodeeltjes te testen in mondwater en tandprotheses om dergelijke infecties te voorkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Professor Henriques en haar team publiceerden hun onderzoek onlangs in het tijdschrift Letters in Applied Microbiology van de Society for Applied Microbiology. Ze onderzochten de anti-schimmel werking van zilver nanodeeltjes op Candida albicans en Candida glabrate. Deze twee gisten kunnen candidiasis en stomatitis veroorzaken, pijnlijke infecties waar zeven op de tien kunstgebitdragers mee te maken krijgen.

Biofilm

Dergelijke infecties zijn moeilijk te behandelen omdat de betrokken micro-organismen een biofilm vormen.

De wetenschappers gebruikten kunstmatige biofilms en voegden verschillende concentraties zilver nanodeeltjes toe. De deeltjes gingen daarop de strijd aan met de gisten.

Resistent

Sommige onderzoekers zijn bezorgd over het gebruik van nanodeeltjes, maar de auteurs benadrukken dat het onderzoek zich in een vroeg stadium bevindt.

Professor Henriques stelt dat alternatieve benaderingen noodzakelijk zijn nu steeds meer candida-infecties resistent zijn tegen traditionele anti-schimmelmedicijnen. Zilver nanodeeltjes lijken een nieuwe strategie te zijn om deze infecties te lijf te gaan.

Colloïdaal zilver

Omdat de nanodeeltjes relatief stabiel zijn in water kunnen ze in de toekomst worden gebruikt in bijvoorbeeld mondwater. Professor Henriques hoopt zilver nanodeeltjes te integreren in tandprotheses zodat infecties kunnen worden voorkomen.

“Colloïdaal zilver heeft een lange geschiedenis als een natuurlijk antibioticum,” aldus schrijver Walter Last. “Het is effectief tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en heeft geen serieuze bijwerkingen.”

Bron: Sciencedaily.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x