Mens en Dier

Sonarverbod maakt einde aan massale stranding van walvissen

Help door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds het gebruik van sonarapparatuur bij marinemanoeuvres er negen jaar geleden werd verboden, hebben zich op de Canarische Eilanden geen massale strandingen van walvissen meer voorgedaan.

Op grond van dit resultaat is de archipel voor de kust van Noord-Afrika bevorderd tot voorbeeld bij de bescherming van zeezoogdieren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Dat heeft Antonio Fernández, directeur van het Instituut voor Dierengezondheid van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, gezegd tegenover het Spaanse persbureau efe.

Enige land

Spanje is volgens Fernández het enige land dat een aanbeveling van het Europees Parlement uit 2004 voor een verbod op het gebruik van sonarapparatuur bij marinemanoeuvres heeft uitgevaardigd.

Hij hoopt dat andere landen het voorbeeld van Spanje zullen volgen nu hij zijn resultaten in wetenschapsblad Nature heeft gepubliceerd.

Voor de invoering van het sonarverbod kwamen bij massale strandingen in 2002 op Lanzarote en in 2004 op Fuerteventura respectievelijk 14 en 4 walvissen om het leven.

Paniek

Wetenschappers stelden destijds vast dat voor de sterfte even ten noorden van de eilandengroep zeeoorlogsmanoeuvres waren gedaan, waarbij met behulp van sonarapparatuur explosies werden voortgebracht op middengolffrequenties om naar vijandelijke onderzeeërs te speuren.

Fernández: “Walvissen zijn zeer gevoelig voor sonarapparatuur. Men weet nu dat de dieren in paniek raken en dat hun duikgedrag wordt verstoord. Dat leidt bij walvissen tot pijn, die is te vergelijken met decompressieziekte bij duikers.”

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lampje
Lampje
10 jaren geleden

Spanje zal het enige land blijven met het verbod op Sonar.Denk maar niet dat een oorlogfregat zich op de klippen laat lopen.En de wereld is nogal onrustig op oorlogsgebied.

car
car
10 jaren geleden

[quote name=”Lampje”]Spanje zal het enige land blijven met het verbod op Sonar.Denk maar niet dat een oorlogfregat zich op de klippen laat lopen.En de wereld is nogal onrustig op oorlogsgebied.[/quote]

In nederland wordt bij de marine ook heel goed rekening gehouden met hun sonar gebruik zodra er een groep dolfijnen is mag er geen sonar worden gebruikt.

Lampje
Lampje
10 jaren geleden

[quote name=”car”][quote name=”Lampje”]Spanje zal het enige land blijven met het verbod op Sonar.Denk maar niet dat een oorlogfregat zich op de klippen laat lopen.En de wereld is nogal onrustig op oorlogsgebied.[/quote]

In nederland wordt bij de marine ook heel goed rekening gehouden met hun sonar gebruik zodra er een groep dolfijnen is mag er geen sonar worden gebruikt.[/quote]
Maar er zijn ook dolfijnen die werken voor defentie.Zie link http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3445328/2013/05/22/Dolfijnen-van-Amerikaanse-marine-vinden-zeldzame-19de-eeuwse-torpedo.dhtml Lees je het artikel,hier op Niburu? Dan is alles koek en ei.Ik heb er een hard hoofd in!

godin
godin
10 jaren geleden

wat is het voor onzin dat…. lampje ..binnen 1 uur 3x dezelfde reactie opstuurt???mijn licht gaat hier van uit…jammer deze negatieve veronderstelling.weet wel dat gedachten krachten hebben ,dus ik zou zeggen blijf goede verwachtingen houden en zie het goede in het bericht.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x