Homepagina » Mens en Dier » Sonarverbod maakt einde aan massale stranding van walvissen
Sonarverbod maakt einde aan massale stranding van walvissen

Sonarverbod maakt einde aan massale stranding van walvissen

Sinds het gebruik van sonarapparatuur bij marinemanoeuvres er negen jaar geleden werd verboden, hebben zich op de Canarische Eilanden geen massale strandingen van walvissen meer voorgedaan.

Op grond van dit resultaat is de archipel voor de kust van Noord-Afrika bevorderd tot voorbeeld bij de bescherming van zeezoogdieren.

Dat heeft Antonio Fernández, directeur van het Instituut voor Dierengezondheid van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, gezegd tegenover het Spaanse persbureau efe.

Enige land

Spanje is volgens Fernández het enige land dat een aanbeveling van het Europees Parlement uit 2004 voor een verbod op het gebruik van sonarapparatuur bij marinemanoeuvres heeft uitgevaardigd.

Hij hoopt dat andere landen het voorbeeld van Spanje zullen volgen nu hij zijn resultaten in wetenschapsblad Nature heeft gepubliceerd.

Voor de invoering van het sonarverbod kwamen bij massale strandingen in 2002 op Lanzarote en in 2004 op Fuerteventura respectievelijk 14 en 4 walvissen om het leven.

Paniek

Wetenschappers stelden destijds vast dat voor de sterfte even ten noorden van de eilandengroep zeeoorlogsmanoeuvres waren gedaan, waarbij met behulp van sonarapparatuur explosies werden voortgebracht op middengolffrequenties om naar vijandelijke onderzeeërs te speuren.

Fernández: “Walvissen zijn zeer gevoelig voor sonarapparatuur. Men weet nu dat de dieren in paniek raken en dat hun duikgedrag wordt verstoord. Dat leidt bij walvissen tot pijn, die is te vergelijken met decompressieziekte bij duikers.”

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 Vind je deze info interessant? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Spanje zal het enige land blijven met het verbod op Sonar.Denk maar niet dat een oorlogfregat zich op de klippen laat lopen.En de wereld is nogal onrustig op oorlogsgebied.

  0 likes
 2. [quote name=”Lampje”]Spanje zal het enige land blijven met het verbod op Sonar.Denk maar niet dat een oorlogfregat zich op de klippen laat lopen.En de wereld is nogal onrustig op oorlogsgebied.[/quote]

  In nederland wordt bij de marine ook heel goed rekening gehouden met hun sonar gebruik zodra er een groep dolfijnen is mag er geen sonar worden gebruikt.

  0 likes
 3. [quote name=”car”][quote name=”Lampje”]Spanje zal het enige land blijven met het verbod op Sonar.Denk maar niet dat een oorlogfregat zich op de klippen laat lopen.En de wereld is nogal onrustig op oorlogsgebied.[/quote]

  In nederland wordt bij de marine ook heel goed rekening gehouden met hun sonar gebruik zodra er een groep dolfijnen is mag er geen sonar worden gebruikt.[/quote]
  Maar er zijn ook dolfijnen die werken voor defentie.Zie link http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3445328/2013/05/22/Dolfijnen-van-Amerikaanse-marine-vinden-zeldzame-19de-eeuwse-torpedo.dhtml Lees je het artikel,hier op Niburu? Dan is alles koek en ei.Ik heb er een hard hoofd in!

  0 likes
 4. wat is het voor onzin dat…. lampje ..binnen 1 uur 3x dezelfde reactie opstuurt???mijn licht gaat hier van uit…jammer deze negatieve veronderstelling.weet wel dat gedachten krachten hebben ,dus ik zou zeggen blijf goede verwachtingen houden en zie het goede in het bericht.

  0 likes
 5. Het vervelende is bij oorlogzuchtige landen, dat ze vaak zeggen we zullen geen sonar meer gebruiken, maar dat het dan toch stiekem gedaan word.
  Maar voor de zeedieren is het te hopen dat het wat stiller word in het water en dat de mens eens komt met aandrijvingen die een stuk stiller zijn, geen gigantische dieselmotoren meer, misschien maar terug naar windenergie.

  0 likes
 6. Goed zo maakt me dag weer goed .Met hun apparatuur net of het is speelgoed of zouden zij het zien als speelgoed .Ze zullen die bedoelen die dommer worden .Ja dan hebben ze gelijk .

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...

hoogleraar

Hoogleraar: ‘Dit is waarom je coronaboetes niet moet betalen’

Hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen ...