Gezondheid

Onthullende reportage: hoe rot is de viskweekindustrie?

Help anderen door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een Noorse viskwekerij spartelen honderdduizenden zalmen door elkaar. Undercoverbeelden tonen hoe mannen in witte pakken producten in het water gooien. Het zijn pesticiden, die de zalmen moeten beschermen tegen ziektes en parasieten. Maar de mannen dragen ook gezichtsmaskers, omdat de producten het menselijk zenuwstelsel aantasten. Een paar weken later liggen deze vissen op onze borden als fijne stukken Noorse zalm.

Al jaren zeggen wetenschappers en voedingsdeskundigen dat vis eten gezond is. En dat klopt volkomen, want vis bevat doorgaans gezonde omega 3-vetzuren. Maar alles hangt ervan af welke vis we kopen en eten. Er is een immens verschil tussen in het wild gevangen vis en kweekvis.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In gekweekte vissen zitten vijf keer meer dioxine, PCB’s en andere schadelijke stoffen dan in ander voedsel. Dat komt omdat gekweekte vis wordt gevoederd met visafval dat hoge doses etoxyquine bevat. Onderzoekster Victoria Bohne ontdekte het en publiceerde een rapport over dit type pesticide. “Iedereen ging ervan uit dat dit een veilig product was. Maar de stof is gewoon giftig,” zegt Bohne. Ze mocht uiteindelijk haar bevindingen niet publiceren, onder druk van de industrie.

Een andere populaire kweekvissoort is panga. Het is een mooi stuk witte vis, neutraal van smaak en spotgoedkoop. Panga wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in schoolkeukens. Maar de manier waarop panga wordt gekweekt, stemt toch tot nadenken.

In de reportage reizen we naar Zuid-Vietnam naar een panga-kweekboer. Vele miljoenen vissen worden in zes maanden tijd vetgemest, om dan over de hele wereld geëxporteerd te worden. De pangavis wordt gekweekt in het zwaar vervuilde water van de Mekong. Om de vis te laten overleven, dumpen de Vietnamese panga-baronnen massaal veel antibiotica in de kweekbekkens.

De reportage kan hier tot 11 februari gratis worden bekeken.

[VTM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Dat wist ik al. De vraag is: hoe krijgt men voedsel en water uit het systeem van groei. De NWO is daar ook een antwoord op. In hoeverre kun je de NWO zien als geheel slecht? Kun je het huidig systeem veranderen zonder wereldregering? Moeten we echt wachten tot alles elkaar opgevreten heeft? Kunnen we niet nu al alle mensen verenigen om dezelfde kant op te kijken? De toekomst van alle kinderen op deze wereld staat op het spel. Dat lijkt me meer dan genoeg om er gezamenlijk iets aan te doen. Dus nu.

gijs
gijs
9 jaren geleden

over een paar weken liggen ze op onze borden, dus zijn redelijke vissen.
ze gooien produkten in het water, waarom dan zoveel mensen?
dit plaatje zegt mij niet dat al die mensen met een teil vis aan komen lopen en dan produkten er in gooien
of die teilen staan er al, en dan hoef je niet zoveel mensen daar.
die zijn zo klaar
wat een drukte om zo weinig werk

ik zie op dit plaatje veel mensen die
of niet besmet mogen worden van het product waar ze mee bezig zijn
of ze mogen het product niet besmetten

svartvatten
svartvatten
9 jaren geleden

Niet eten. In het TV programma, Keuringsdienst van Waarde is hier ook al eens aandacht aan besteed. http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2007/afleveringen/27-09-2007

weg met ons
weg met ons
9 jaren geleden

Een gekweekte NL vis lijkt me (hopelijk) nog te doen, maar voor het overige eet ik liever geen vis en al helemaal geen Aziatisch gekweekte vis. Net als het vlees van de vleesindustrie is het altijd maar weer de vraag of het allemaal wel zo fijn en fris is.

Hoe de mens gevoerd wordt of probleemloos alles vreet doet me altijd denken aan deze: Soylent Green Is People!!! https://www.youtube.com/watch?v=9IKVj4l5GU4

Misschien zijn we er niet zo heel ver meer van verwijderd, want accepteren doen mensen praktisch alles en wil je het nog bouder stellen, dan gebeurt het ergens op de wereld heel misschien al wel. Even een paar lijkjes wegwerken in de knakworst of vis en veevoer, wie zal het zeggen.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x