Homepagina » Gezondheid » Onthullende reportage: hoe rot is de viskweekindustrie?
Onthullende reportage: hoe rot is de viskweekindustrie?

Onthullende reportage: hoe rot is de viskweekindustrie?

In een Noorse viskwekerij spartelen honderdduizenden zalmen door elkaar. Undercoverbeelden tonen hoe mannen in witte pakken producten in het water gooien. Het zijn pesticiden, die de zalmen moeten beschermen tegen ziektes en parasieten. Maar de mannen dragen ook gezichtsmaskers, omdat de producten het menselijk zenuwstelsel aantasten. Een paar weken later liggen deze vissen op onze borden als fijne stukken Noorse zalm.

Al jaren zeggen wetenschappers en voedingsdeskundigen dat vis eten gezond is. En dat klopt volkomen, want vis bevat doorgaans gezonde omega 3-vetzuren. Maar alles hangt ervan af welke vis we kopen en eten. Er is een immens verschil tussen in het wild gevangen vis en kweekvis.

In gekweekte vissen zitten vijf keer meer dioxine, PCB’s en andere schadelijke stoffen dan in ander voedsel. Dat komt omdat gekweekte vis wordt gevoederd met visafval dat hoge doses etoxyquine bevat. Onderzoekster Victoria Bohne ontdekte het en publiceerde een rapport over dit type pesticide. “Iedereen ging ervan uit dat dit een veilig product was. Maar de stof is gewoon giftig,” zegt Bohne. Ze mocht uiteindelijk haar bevindingen niet publiceren, onder druk van de industrie.

Een andere populaire kweekvissoort is panga. Het is een mooi stuk witte vis, neutraal van smaak en spotgoedkoop. Panga wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in schoolkeukens. Maar de manier waarop panga wordt gekweekt, stemt toch tot nadenken.

In de reportage reizen we naar Zuid-Vietnam naar een panga-kweekboer. Vele miljoenen vissen worden in zes maanden tijd vetgemest, om dan over de hele wereld geëxporteerd te worden. De pangavis wordt gekweekt in het zwaar vervuilde water van de Mekong. Om de vis te laten overleven, dumpen de Vietnamese panga-baronnen massaal veel antibiotica in de kweekbekkens.

De reportage kan hier tot 11 februari gratis worden bekeken.

[VTM]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise49
Elise49
5 jaren geleden

Dat wist ik al. De vraag is: hoe krijgt men voedsel en water uit het systeem van groei. De NWO is daar ook een antwoord op. In hoeverre kun je de NWO zien als geheel slecht? Kun je het huidig systeem veranderen zonder wereldregering? Moeten we echt wachten tot alles elkaar opgevreten heeft? Kunnen we niet nu al alle mensen verenigen om dezelfde kant op te kijken? De toekomst van alle kinderen op deze wereld staat op het spel. Dat lijkt me meer dan genoeg om er gezamenlijk iets aan te doen. Dus nu.

gijs
gijs
5 jaren geleden

over een paar weken liggen ze op onze borden, dus zijn redelijke vissen.
ze gooien produkten in het water, waarom dan zoveel mensen?
dit plaatje zegt mij niet dat al die mensen met een teil vis aan komen lopen en dan produkten er in gooien
of die teilen staan er al, en dan hoef je niet zoveel mensen daar.
die zijn zo klaar
wat een drukte om zo weinig werk

ik zie op dit plaatje veel mensen die
of niet besmet mogen worden van het product waar ze mee bezig zijn
of ze mogen het product niet besmetten

Paul
Paul
Reactie op  gijs
5 jaren geleden

Misschien moet je je minder op dat ene plaatje fixeren en de documentaire kijken of Google een keertje gebruiken.

svartvatten
svartvatten
5 jaren geleden

Niet eten. In het TV programma, Keuringsdienst van Waarde is hier ook al eens aandacht aan besteed. http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2007/afleveringen/27-09-2007

Nico
Nico
Reactie op  svartvatten
5 jaren geleden

Wat kunnen we nog wel eten tegenwoordig. Ik heb de tijd en het geld niet om een eigen kwekerij of groentetuin te onderhouden.. het is niet anders helaas. Biologisch is me vaak ook veel te duur en ook dat voedsel blijkt niet eens altijd biologisch te zijn.

weg met ons
weg met ons
5 jaren geleden

Een gekweekte NL vis lijkt me (hopelijk) nog te doen, maar voor het overige eet ik liever geen vis en al helemaal geen Aziatisch gekweekte vis. Net als het vlees van de vleesindustrie is het altijd maar weer de vraag of het allemaal wel zo fijn en fris is.

Hoe de mens gevoerd wordt of probleemloos alles vreet doet me altijd denken aan deze: Soylent Green Is People!!! https://www.youtube.com/watch?v=9IKVj4l5GU4

Misschien zijn we er niet zo heel ver meer van verwijderd, want accepteren doen mensen praktisch alles en wil je het nog bouder stellen, dan gebeurt het ergens op de wereld heel misschien al wel. Even een paar lijkjes wegwerken in de knakworst of vis en veevoer, wie zal het zeggen.

Logiter
Logiter
Reactie op  weg met ons
5 jaren geleden

Soilent green are people…stokoude film met een hedendaagse waarschuwing,is nu ook in een nieuw jasje te zien>
Cloud-Atlas.
Ondanks slecht acteerwerk van enkele acteurs,was ik van deze film wel zo doorelkaar geschud.
De boodschap die erin verkondigd wordt lijkt een noodkreet van de regisseur,die door slechts weinigen wordt opgemerkt.
Sloot naadloos aan op de nieuwe wereldorde speculaties en theorieën.bizar.

Mammon
Mammon
5 jaren geleden

Ik vroeg me al af hoe ze de structuur van Panga Filet precies als rubber konden maken…

gerrit
gerrit
Reactie op  Mammon
5 jaren geleden

mammon is dat je echte naam en zoja heb je al eens opgezocht waar dat weg komt lol

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mammon

Robert
Robert
5 jaren geleden

Klopt helemaal, het hele verhaal !
Ben zelf Zeevisser op de Noordzee, en er is echt waar geen betere Vis,Schelp of Schaaldier dan uit de Zee (eigen omgeving).
En dit is geen reclame.Ook niet om negatief te doen of zo.
Denk zelf maar eens na ! Het is toch simpel of niet ! Het is op ten duur ook niet meer dan het is maar
ook niet minder.Het is het zelfde als groente uit je eigen moestuin.Te minste als je er zelf niet mee heb geknoeid. Maar ja het is en blijft jou keuze ! Waar kies ik voor. Waar ga ik in mee ! Het is jou lichaam, jou leven.DUS !!! Gewoon even meer nadenken ! Betaal ik iets meer voor echt iets gezonds of ! Kies ik voor rommel. Want zo noem ik het. Nogmaals waar ga ik in mee ?

Biemans
Biemans
5 jaren geleden

Al die rommel moet je niet in je lichaam willen hebben! Voor Omega3 moet je kiezen voor een 100% natuurlijke en gezuiverde Omega3, is goed voor je Lichaam. Het is wat Robert zegt: ben je bereidt iet meer te betalen voor kwaliteitsproducten of ben je tevreden met Rommel? Mensen ben kritisch met wat je eet, zorg goed voor jezelf.

x

Check Also

vlees

Zwaar verontreinigd vlees verdwijnt in onze kroketten en bitterballen. ‘Hier maak ik me echt heel boos over’

Vlees van runderen die leefden in het ...

zuster

We verwoesten een hele generatie kinderen. Zuster met 17 jaar ervaring doet boekje open over vaccins

Zuster Michelle Rowton werkte meer dan 17 ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x