Homepagina » Buitenland » Gele hesjes gaan meedoen aan de Europese verkiezingen. Hoe ver gaan ze het schoppen?
Gele hesjes gaan meedoen aan de Europese verkiezingen. Hoe ver gaan ze het schoppen?
Foto: GrandCelinien Wikimedia Commons

Gele hesjes gaan meedoen aan de Europese verkiezingen. Hoe ver gaan ze het schoppen?

Enkele leden van de gele hesjes-beweging in Frankrijk zijn van plan om met een eigen lijst deel te nemen aan de Europese verkiezingen in mei. Dat kondigden ze woensdag aan.

Lijsttrekker wordt Ingrid Levavasseur, één van de gezichten van de burgerbeweging in Frankrijk.

Op de lijst van de ‘ralliement d’initiative citoyenne’ (RIC) staan momenteel tien namen. De bedoeling is om tegen midden volgende maand 79 kandidaten te vinden, klinkt het.

Open te stellen

Op 26 mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats.

“We kunnen nu al makkelijk 79 kandidaten vinden, maar verkiezen om ons open te stellen naar alle burgers. Over de invulling van de plaatsen zal gestemd worden door de huidige kandidaten,” aldus Hayk Shaninyan, lid van de beweging, tegen BFMTV.

Levavasseur is een 31-jarige verpleegster, afkomstig uit Normandië. Bij de andere kandidaten, tussen 29 en 53 jaar oud, zijn onder meer een bedrijfsleider, huisvrouw, heftruckchauffeur, ambtenaar en jurist.

Referenda

Eén van de belangrijkste eisen van de beweging: dat burgers referenda kunnen afdwingen als er 700.000 handtekeningen zijn ingezameld.

Verschillende politieke groepen hopen op de steun van de gele hesjes-beweging tijdens de Europese verkiezingen, waaronder het Rassemblement National van Marine Le Pen.

Uit een peiling bleek afgelopen maand dat ongeveer 13 procent van de Franse kiezers op de partij van de gele hesjes zou stemmen.

[Politico, Belga]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. De opkomst voor het Europees Parlement ligt steeds tegen de 40%.

  Dus 60% van de mensen heeft niets met de EU, ze nemen niet eens de moeite om ervoor te gaan stemmen. Zo weinig zeggend vindt 60% van de mensen in de EU, deze instituties met belachelijke salarissen en onkostenregelingen voor al die ambtenaren en politici.

  Opheffen deze instituties, bij ruim minder dan 50% stemmers ben je geen democratische vertegenwoordiging c.q. heb je NIETS te vertellen. STOP STEMMEN

  12 likes
 2. @Rikk
  Je hebt helemaal gelijk, maar wie gaat deze instituties dan opheffen……de enige die een einde kan maken aan deze geld verslindende machine is de bevolking zelf, althans een laatste poging wagen…….

  4 likes
  • Stemmen heeft de afgelopen 40 jaar NIETS geholpen. Als meer dan 50% niet meer stemt bij de 2e kamer verkiezingen dan zullen de politici zich wel in het nauw gedreven voelen, ze worden dan genegeert door meer dan de helft van het volk, dat doet pijn ; zie hoe negeren werkt bij kleuters dat is hetzelfde.

   2 likes
   • Hi Rikk, ik begrijp je punt hoor, maar hoe wil je al die mensen bereiken om niet te gaan stemmen? Dat handjevol op deze site maakt niet zoveel uit… Je kan er donder op zeggen dat Links gebruik gaat maken van dat klimaat drama … Volgens mij is de enige uitweg om grof op rechts te gaan en anti EU of we het leuk vinden of niet, we wachten af..

    3 likes
    • Hi Louise, be aware… wat je daar voor terug zal krijgen (Grof op rechts of Grof op links).

     Voor mij blijft STOP STEMMEN de beste optie, zegt het voort.
     Iedere druppel in de oceaan is er één.

     3 likes
 3. Denk dat het een goed plan is, een partij of beweging kan met duidelijke punten komen wat zij in de samenleving wil veranderen ….Anders ben je nooit geloofwaardig en word je door de zittende politici niet serieus genomen..
  Ja hoe meer anti EU groeperingen hoe beter, of de rest van de Landen ook zulke bewegingen hebben weet ik niet..
  En ik was niet van plan om te stemmen, maar kijk het toch even aan, als er genoeg tegenbeweging is, denk ik dat we die groepen moeten ondersteunen …… Een ding is zeker niks doen tja dan blijft alles zoals het is. Het zal een gevecht worden want niemand van die zelfverrijkende gasten geeft z’n plekje op natuurlijk….Even afwachten wanneer de massa wakker wordt….

  9 likes
 4. Dus ze gaan meedoen aan een systeem waar tegen ze demonstreren ..
  Lijkt meer op een propoganda stunt van de elite dit

  9 likes
 5. Ik sta in het algemeen achter wat de gele hesjes willen!!

  Ik heb overigens geen bezwaar tegen Europa, maar:
  – Stop landbouwsubsidies
  – landen die geen goed financieel beleid voeren verwijderen uit de Euro-zone
  – geen verhoging van de bijdrage aan Europa als de Britten eruit stappen
  – stop regelgeving als de landen dat afzonderlijk ook wel kunnen of zelf al doen.
  – strengere aanpak banken
  – energiebeleid: geen kolen- maar gascentrales, geen elektrische auto’s maar op LPG. Ontwikkelingen
  richten op waterstof en brandstofcellen.
  Voor de rest: er is geen energieprobleem, de zon geeft 10.000 keer zoveel energie aan de aarde als wij met z’n allen kunnen gebruiken.

  7 likes
 6. Meedoen aan de eu verkiezingen…..
  Ja hoor, daar gaan we weer, “als de gele hesjes mee gaan doen, zul je zien dat alles gaat veranderen”
  Ik begrijp niet dat mensen ELKE keer weer in dezelfde val trappen, WILLEN ze nu belazerd worden?
  Denken ze nu echt dat je de duvel in eigen huis kunt verslaan?
  Denken ze nu echt dat als ze eenmaal met hun reet op die stoeltjes zitten dat ze de vele financiële voordelen van die club gaan opgeven?
  Als ze er eenmaal zitten hoor je er na een tijdje niets meer van.
  Zoooo weer een obstakel geneutraliseerd, zo gaat dat elke keer weer in de politiek.
  Stemmen is meedoen aan het systeem!
  En het systeem belazerd je keer op keer.

  5 likes
  • Goed gezien @infootje en :adrianus-johannes, Als de gele hesjes eenmaal een partij zijn dan zullen ze worden geïnfiltreerd en overgenomen door vertegenwoordigers van de Chazaarse maffia. Die staan niet voor niets bekend als levensgevaarlijk virus en ook hier zullen ze doordringen en controle nemen, net zoals ze dat doen bij andere politieke partijen. De kans is groot dat zelfs al gebeurd is getuige dit initiatief.

   1 likes
 7. :adrianus-johannes.

  partijpolitiek is noord Korea syndroom..
  partij is een groep gelijk gezinden dus niet iedereen doet mee of erger nog mag mee doen
  partij is het slechtste wat je maar kan veroorzaken daar moet je kiezen..
  mee doen of niet.. er is niks rotter dan niet mee doen dan ben jij een mietje..
  alles is gezegd en gedaan voor jou rechten die staan in het land van herkomst zijn Grond Wet..
  al eeuwen..
  in de 1900 eeuw zijn daar de rechten voor de mens bij gekomen voor de hele planeet (in nederland nog niet wettelijk in de nederlandse wet vast gelegd geproclameerd zo dat heet)
  DUS geel hesje ga nooit in een partij dat is je dood verklaren..
  alles is dus gezegd en gedaan alle wetten zijn er.,
  al jou rechten zijn wettelijk bepaalt al eeuwen..
  alleen jij handhaaf ze niet, wij allen handhaven ze niet, daar is moet voor nodig..
  moed die in onze schoenen zit..
  nu wanneer gaat het van deze vlakte naar een hoger niveau..
  op het niveau dat ik mij nooit meer alleen voel, wanneer komen jullie op voor je zelf..

  tot zo ver,

  deze overweging..

  4 likes
 8. De gele hesjes beweging is voort gekomen uit een ontevredenheid ,waar financiële ongelijkheid in bestaat,
  de leiders volgen meer een beweging en kijken naar andere landen om daar mee in de maat te blijven, en spiegelen zo de ander[land] na om er bij te horen, om zo hun stelsel langzaam naar een beweging leiden ,waar het beter gaat [ander land]dan in hun eigen land, ze letten te weinig op wat er af speelt onder de burgers zelf, en voeren dan stelselmatig een plan op, om aan het financiële plaatje te voldoen laten deze leiders zich leiden en kijken te veel naar het buitenland ,wat ook niet altijd perfect is ,maar nog altijd beter dan bij hun eigen land,zo probeert men een ander land ]leiders]na te spiegelen ,maar dat werkt niet altijd bij de bevolking,die hebben al genoeg voor de kiezen gehad[financieel] en komen met een beweging ,[de gele hesjes beweging] nu is het misschien al zover dat ze een STEM krijgen mits er genoeg mensen achter deze beweging staan,het mooiste ervan, de kandidaten bestaan een heftruck chauffeur, bedrijfsleider,huisvrouw, ambtenaar, jurist env..allemaal mensen met praktijk ervaringen, wat politieke leiders eigenlijk missen,ze hebben geen ervaringen van boven genoemde kandidaten alleen de theorie ervan maar die werken niet zoals iemand met echte [praktijk]ervaringen..deze mensen kunnen de situaties beter inschatten en de bevolking begrijpen wat zich afspeelt onder de bevolking.van dat soort mensen kan een land beter af wezen ,dan de nu zittende leiders die alleen maar theorie en spiegeltjes gedrag een land leid..het zal ook al goed wezen in een land als Nederland, meer mensen komen te zitten ,waar mensen in de praktijk ervaringen hebben opgedaan, en dat soort de leider word en de bevolking begrijpt op alle gebieden waar problemen ontstaan , deze verschillende soorten ervarende beroeps matige mensen kunnen samen de handen in een slaan, en leiden wat er zo leeft en de bevolking dienen zodat een ieder zich daarin kan beleven..de roer moet volledig om, onze huidige leiders missen de ervaringen van het volk en kijken te veel naar andere meerde [landelijke]gelegenheden om alleen maar hun ego op elkaar af te stemmen,,langzaam lopen ze stuk erop..en ander bewegingen komen op ,,zoals nu de gele hesjes beweging..ja het is tijd voor veranderingen maar ook hele grote veranderingen, wat natuurlijk ingaat tegen de huidige leiders van nu ,die meer en te veel ego gericht zijn ..

  2 likes
 9. Zie het verschil niet met de SP. Standpunten SP zijn vrijwel hetzelfde. SP houdt zich aan hen principe. Daarom komen ze nooit aan de macht. En hebben ze genoeg stemmen, dan wordt er fraude gepleegd met de telling. Tja, vind het erg moeilijk. Wel of niet stemmen. Voor mijn gevoel ga ik dan toch maar weer op de SP stemmen, maar in mijn achterhoofd weet ik dat het geen zak helpt. Het bedrijfsleven bepaalt en vind elke weer een omzeiling van de regelgeving.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

minister Ollongren

Minister Ollongren wil politieke partijen makkelijker kunnen VERBIEDEN

Daar zit ze, de sluipmoordenaar van de ...

europarlementariër

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld flink op haar nummer gezet: ‘Ik ben het een beetje beu, dat toontje’

Tweede Kamerleden en Europarlementariërs debatteerden maandagmiddag over ...