
Bill Kaysing was een voormalige Amerikaanse marineofficier die werkte voor één van de fabrikanten die de raketten leverden voor de Apollomissies van de NASA.
Hij claimde in zijn boek ‘We Never Went to the Moon’ (We zijn nooit op de maan geweest) dat de overheid de maanlandingen in scène had gezet.
Veel mensen geloven dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden. Uit een recente peiling blijkt bijvoorbeeld dat een vijfde van de Italianen gelooft dat de maanlandingen een hoax waren.
Complot
Een peiling uit 2018 laat zien dat bijna zes op de 10 Russen niet geloven dat de Amerikanen op de maan zijn geweest.
Het boek van Kaysing kwam uit in 1976. Enkele jaren daarvoor, in 1971, onthulden de gelekte Pentagon Papers dat de regering-Johnson lange tijd had gelogen over de Vietnamoorlog.
Daarnaast concludeerde de zogeheten House Select Committee on Assassinations van de Amerikaanse overheid in 1976 – in tegenstelling tot de Commissie-Waren – dat de vermoorde president Kennedy hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer was geweest van een complot.
Filmstudio
Het gevolg hiervan was dat het vertrouwen van de Amerikaanse burger in de overheid steeds verder wegzakte.
In 1978 kwam de Hollywoodfilm Capricorn One uit, gebaseerd op het boek van Kaysing.
De film gaat over een landing op Mars die in werkelijkheid is opgenomen in een filmstudio, als verwijzing naar geruchten dat de maanlandingen waren geregisseerd door Stanley Kubrick.
One small step for man, one giant lie for mankind. Kijk naar de persconferentie (de mannen schreven zojuist zogezegd geschiedenis) en kijk hoe daar drie man zitten die niet weten hoe ze zich moeten gedragen. Let op de armbewegingen van Armstrong…
Ik kom uit 1962 en ik heb alleen David Bowie naar de maan zien gaan.
Als je de originele beelden bekijkt van de maanlanding. Zie je dat de horizon wel echt dichtbij is. Dat kan nooit. De maan is wel zo groot dat de horizon veel en veel verder moet zijn. Dit kan alleen maar opgenomen zijn in een studio. Als je goed critisch kijkt zie je dat het echt nep is.
toen die raket opsteeg van cape caneveral was dat toch ook geen hoax