Homepagina » Het Complot » We zijn nooit op de maan geweest. Hoe complottheorieën over de maanlandingen zijn ontstaan
Hoe complottheorieën over de maanlandingen zijn ontstaan en waarom ze ook vandaag de dag nog springlevend zijn

We zijn nooit op de maan geweest. Hoe complottheorieën over de maanlandingen zijn ontstaan

Bill Kaysing was een voormalige Amerikaanse marineofficier die werkte voor één van de fabrikanten die de raketten leverden voor de Apollomissies van de NASA.

Hij claimde in zijn boek ‘We Never Went to the Moon’ (We zijn nooit op de maan geweest) dat de overheid de maanlandingen in scène had gezet.

Veel mensen geloven dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden. Uit een recente peiling blijkt bijvoorbeeld dat een vijfde van de Italianen gelooft dat de maanlandingen een hoax waren.

Complot

Een peiling uit 2018 laat zien dat bijna zes op de 10 Russen niet geloven dat de Amerikanen op de maan zijn geweest.

Het boek van Kaysing kwam uit in 1976. Enkele jaren daarvoor, in 1971, onthulden de gelekte Pentagon Papers dat de regering-Johnson lange tijd had gelogen over de Vietnamoorlog.

Daarnaast concludeerde de zogeheten House Select Committee on Assassinations van de Amerikaanse overheid in 1976 – in tegenstelling tot de Commissie-Waren – dat de vermoorde president Kennedy hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer was geweest van een complot.

Filmstudio

Het gevolg hiervan was dat het vertrouwen van de Amerikaanse burger in de overheid steeds verder wegzakte.

In 1978 kwam de Hollywoodfilm Capricorn One uit, gebaseerd op het boek van Kaysing.

De film gaat over een landing op Mars die in werkelijkheid is opgenomen in een filmstudio, als verwijzing naar geruchten dat de maanlandingen waren geregisseerd door Stanley Kubrick.

[The Conversation]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • IFF schreef:

  One small step for man, one giant lie for mankind. Kijk naar de persconferentie (de mannen schreven zojuist zogezegd geschiedenis) en kijk hoe daar drie man zitten die niet weten hoe ze zich moeten gedragen. Let op de armbewegingen van Armstrong…

  25 likes
  • Bataaf schreef:

   Juist..en dan nog het fenomeen van Allen gordel wat volgens astronouten nog niet ontdekt was en dus niet van invloed was.ja ja zo lust ik er ook nog wel een paar.hahaha

   8 likes
 • Jeff schreef:

  Ik kom uit 1962 en ik heb alleen David Bowie naar de maan zien gaan.

  15 likes
 • Logisch schreef:

  Als je de originele beelden bekijkt van de maanlanding. Zie je dat de horizon wel echt dichtbij is. Dat kan nooit. De maan is wel zo groot dat de horizon veel en veel verder moet zijn. Dit kan alleen maar opgenomen zijn in een studio. Als je goed critisch kijkt zie je dat het echt nep is.

  13 likes
 • Wil schreef:

  toen die raket opsteeg van cape caneveral was dat toch ook geen hoax

  4 likes
 • Henk schreef:

  Dat die beelden nep zijn wil niet zeggen we we nooit naar de maan zijn geweest. Ik geloof niet in ruimtereizen in de huidige vorm. Werner von Braun heeft meegewerkt aan “die Glocke” en was vrij duidelijk over verbrandingsmotoren.

  Het verhaal stinkt aan alle kanten, zoveel is wel duidelijk. De NASA is onderdeel van het leger. Zelfs bij Fortnite wordt je al geleerd dat de hoogste plek het beste verdedigbaar is. Het doel van de maanlandingen was de vijand, Rusland, de baas te blijven. Hoe logisch is het om een paar keer naar de maan te vliegen en er dan geen basis te bouwen, nooit meer terug te komen zodat de Russen deze plek kunnen overnemen. Alsof Hitler naar Churchill belt en voorstelt dat zij Normandië maar moeten gaan verdedigen.

  Op internet lees je altijd de wildste verhalen van mensen die het echt zeker weten. Maar nooit met sluitend bewijs komen. Heeft iemand zich al afgevraagd waarom zoon beetje alle ruimteorganisaties bijna het zelfde logo hebben?

  De NASA heeft volgens hun eigen website sinds 1972 geen fotos meer gemaakt waar de hele aarde op te zien is. Alles is photoshop… maar mensen geloven dat het echte beelden zijn. Zelfs de foto van 1972 is niet vanuit de ruimte gemaakt.
  https://www.nasa.gov/centers/goddard/about/people/RSimmon.html

  Het is gewoon belachelijk dat met alle satellieten die rond de aarde zouden hangen dat er nog steeds discussie is over de vorm van de aarde. Met die ronde bol die ons al jaren door de strot is geduwd zijn we sowieso genaaid.
  Ik raad iedereen aan met interesse over dit onderwerp eens naar Noordwijk te gaan en de Space expo te bezoeken. Ergens in de hoek hangt een een afbeelding met ESA’s visie van de aarde… en die is niet rond zoals de bal die we kennen.

  11 likes
 • Patricia Müller schreef:

  Wij zitten in een kosmisch gevangenis. Wij mogen hier niet eruit. Dat is de beste verklaring voor het feit, dat alles hoax is. Maan is fake, en ook alle mars-foto’s zijn uit het studio. Bekijk de Mars-panorama’s op 360cities.net van Alexandr Bodrov, bij de daglicht opnames zit de de zon steeds op dezelfde hooghte. Want het is maar een lampje op een statief achter een semi-transparante achtergrond. Kijk je hier:

  https://www.360cities.net/search?utf8=%E2%9C%93&query=Mars

  1 likes
 • x

  Check Also

  new york times

  New York Times pakt uit: ‘UFO’s geborgen die niet op aarde zijn gemaakt’

  Een geheime eenheid binnen het Pentagon die ...

  pentagon

  Pentagon doet in Kazachstan onderzoek naar bioterrorisme (ook corona)

  Wetenschappers van het Pentagon doen in Kazachstan ...

  >