Homepagina » Binnenland » Gemeenten negeren gasverbod en laten verplichte overstap op warmtepomp los. Dit is ‘de beste oplossing’
gemeenten

Gemeenten negeren gasverbod en laten verplichte overstap op warmtepomp los. Dit is ‘de beste oplossing’

Een aantal gemeenten in Drenthe en Overijssel wil overstappen op groen gas of waterstof in plaats van een warmtepomp.

Zij gaan dus niet van het gas af, zoals wordt aanbevolen in het klimaatakkoord.

Voor huizenbezitters is dat goed nieuws, aangezien warmtepompen tienduizenden euro’s per stuk kosten.

Belangrijkste redenen

Bovendien kan men gebruikmaken van de bestaande infrastructuur in huis.

Zelfs de overstap op een groene waterstofketel is nog goedkoper.

De belangrijkste redenen om niet over te stappen op de warmtepomp of stadswarmte: het stroomnetwerk in de regio is vol en daarnaast is stadswarmte op het platteland niet haalbaar.

Keuzevrijheid

De eerste gemeente die heeft besloten om niet van het gas af te gaan is De Wolden in Drenthe.

Het gemeentebestuur heeft aangekondigd dat De Wolden wordt uitgezonderd van de wijziging van de Gaswet.

“Wij willen dat alle woningen in De Wolden op duurzame energie, met behoud van de keuzevrijheid van particulieren voor (groen) gas of gasloos gebouwd kunnen worden,” aldus het gemeentebestuur.

Beste oplossing

Dat betekent ook dat de gemeente nieuwbouwwoningen op het gasnet kan aansluiten, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Verder zijn de gemeenten Staphorst en Hardenberg van plan om over te stappen op groen gas in plaats van de warmtepomp.

Wethouder van Hardenberg Jan ten Kate zei tegen De Telegraaf dat ‘groen gas voor het platteland de beste oplossing is’.

[Telegraaf, Dagblad van het Noorden]

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise
Elise
1 jaar geleden

Bij mijn moeder(bejaard) zijn ze nu bezig met die zooi(oa. warmtepomp). 1 ellende. Het huis wordt niet warm. Oplossing nu: een rijdende elektrische verwarmingskachel. Nou die vreet me toch stroom.
Germ dat menske. Ook nog tijdens de verbouwing in haar huis moeten blijven zitten. In maart gaan ze verder. Oh ja en ze klaagt nu al over het geluid(luchtstroom). Er zitten nu ook overal grote gaten in de vloeren/plafonds.
1 nachtmerrie dus.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
1 jaar geleden

We leven in een vrij land.
Burgers willen een eigen verantwoordelijkheid dragen.
De aarde is van ons allemaal.
Althans, dat leren we op school.

Laat inwoners dan kiezen.
Licht de burgers voor. Bied alternatieven. En laat burgers zelf kiezen.

Maar … wat gebeurt er in werkelijkheid ?
Onze leiders die zeggen ons te vertegenwoordigen, ze dwingen ons.
Ze leggen ons een strop om de nek.

Thomas
Thomas
1 jaar geleden

Zullen toch niet mogen profiteren van goedkoop Russisch gas maar duur vrijheids gas is natuurlijk veel beter….

AlbertV
AlbertV
1 jaar geleden

Ik weet niet meer of ik nu moet lachen of huilen om die ‘van-het-gas-af’ gekte. Waar halen we in godsnaam de elektriciteit vandaan als iedereen electronen vretende warmtepompen en elektrische kachels heeft? Grijze, windstille winterse dag; windturbines en al die duizenden hectare’s zonnepanelen leveren nix op. Biomassa centrales misschien? Zelfs in de MSM durven ze te kennen dat die dingen vervuilender zijn dan kolencentrales, dus dat gaat ‘m niet worden. Of dan toch maar een zooitje kerncentrales bouwen en onze kinderen, kleinkinderen enz, enz opzadelen met de radioactieve troep?
Ik hoop zo dat 2020 het jaar van het inzicht wordt, dat de ogen die nu nog gesloten zijn worden geopend, dat degenen die nu nog de mond gesnoerd worden een stem en gehoor krijgen, dat de leugenaars worden herkend en in pek met veren door de straten worden gereden.
En natuurlijk dat terreurstaat VS eindelijk zó vreselijk op hun donder krijgen dat zij voor de komende tienduizend jaar hun bek niet meer durven open te doen.

Arjen
Arjen
Reactie op  AlbertV
1 jaar geleden

@Albert
Als je het gas in een moderne gascentrale stookt en vervolgens een warmtepomp gebruikt heb je een hoger rendement dan bij het gebruik van cv ketel. Gascentrale heeft rendement van minimaal 50% en zelfs 80% bij gebruik van de restwarmte (zie Wikipedia). 1m3 gas geeft dan 5 kWh elektrische energie. Moderne warmtepompen hebben een cop van 4. Dat wil zeggen dat je met 1 kWh stroom 4kWh warmte kan maken. Zelfs met het meest ongunstige rendement van de gascentrale haal je dan 20 kWh warmte uit 1m3 gas. Een moderne hr ketel haalt ongeveer 9 kWh warmte uit 1m3 gas. Energie is dus niet het probleem, hooguit de capaciteit op het elektriciteitsnet.
Helaas is er een te groot belang bij de olie en gasindustrie om vooral veel te blijven stoken. Nederlandse staat heeft zelf ook behoorlijke belangen in olie en gas.
Wat betreft het comfort is er helaas nog veel onkunde bij installateurs wat betreft warmtepompen. Die onkunde was er volgens mij ook al bij cv-ketels, maar dit heeft vaak hooguit een hoog verbruik tot gevolg en geen comfortproblemen. Gelukkig is er ook subsidie om een bestaande cv in te laten regelen, waardoor het systeem een stuk efficiënter kan werken.
In de eerste plaats moet er goed geïsoleerd worden waarvoor nu ook weer een nieuwe subsidie is. Daarnaast moet vaak het huidige cv systeem aangepast worden om op lagere temperatuur te kunnen werken. Dit zijn helaas wel flinke investeringen.
Zelf ben ik aan het kijken naar een lucht-lucht warmtepomp. Dit is simpel gezegd een airco die ook omgekeerd kan werken en dus ook kan verwarmen. De investering is een stuk kleiner en met het huidige klimaat voldoet dit 90% van het jaar. Als back-up laat ik dan mijn oude cv ketel hangen.
Laten we met zijn allen eens iets goeds gaan doen in plaats van teruggrijpen op het oude. De politiek doet dit al te graag om de zwarte piet niet toegespeeld te krijgen. Met deze kop in het zand tactiek om op korte termijn geen keuzes te hoeven maken die stemmen kosten loopt het op al meer plaatsen vast. Stikstofprobleem, probleem met het niet halen van het klimaatakkoord… allemaal gevolgen van kop in het zand.
CFK’s (gat in de ozonlaag) en zwavel (zure regen) zijn succesvol aangepakt. Waarom dit dan niet ook? Het antwoord is wat mij betreft helaas ook weer geld. Stikstof en co2 hangen samen met fossiele brandstoffen, dus met olie en gas. Dit is niet terug te brengen zonder dat het deze industrie veel geld gaat kosten.

deze
deze
1 jaar geleden

Het GAS lacht zich rot.. lachgas wordt ook verboden.. want je mag in dit land NIET meer lachen..alleen de leugens accepteren die men ons voorliegt!
Niks warmtepompen, ze pompen zich zelf maar vol met kwaad zaad.. wegwezen die kliek
5G .. ook zo iets.. zelfs in Korea is men huiverig tegenover deze horror die nog meer kanker MOET veroorzaken en allerlei onwelkome ziekten die gecreeerd worden door deze methodes, zo ook de vaccinatieplicht en de nieuwe donorwet.. het is om te KRIJSEN EN TE HUILEN dat we dit allemaal pikken!

Zelf heb ik de ” slimme meter ” niet geaccepteerd in mijn woning, denk er niet over!
Dat is zeg maar de ” lantaarnpaal ” IN JE HUIS!
MENSEN DENK AJB GOED DOOR VOOR JE HIER AAN GESLACHTOFFERD WORDT !

MOOI EN LICHTVOL 2020, EN OOK UITERAARD VOOR ROBIN en medewerkers, van 1 van de prachtigste sites van dit land!

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
1 jaar geleden

Het gemeentebestuur heeft aangekondigd dat De Wolden wordt uitgezonderd van de wijziging van de Gaswet

is dat net zo als art 93 en 94b van de GW mag dat wel of dwingt de van overheids wegen regering (door ons gekozen ) doch niet meer aan het gas.. lucht dat op of niet..

synoniem voor politiek is hier op zijn plaats..

zo ik van navond al op de media hoorde is de overheid proxy bezig de hooi vorken en de boeren te elimineren..

proxy is (Engels: proxy war) is een conflict waarbij één partij (meestal een grootmacht) een andere partij, de gevolmachtigde, een oorlog laat voeren, en daarbij als achterman optreedt. De grootmacht levert economische, ideologische, logistieke en/of militaire steun.

denk goed na voor je de volgende stap geloof..

dna
dna
1 jaar geleden

Hun maken die “condensstrepen” in de lucht nog altijd. Niemand heeft het er nog over. Zelfs die krankzinnige klimaatnazi’s niet.

dna
dna
1 jaar geleden

7 continenten 7 koppige beest. Dit spel wordt herhaald en herhaald. Ze bouwen het op en breken het af. Babylon

frans
frans
1 jaar geleden

Het platte land gaat de stedeling bevrijden van de machtswellust van de energieboeren.
Warmtepomp is bedacht om miljarden binnen te slepen. geld dat overigens verdwijnt.

joep
joep
1 jaar geleden

Wordt er iets gezegd van het koude record in het pool gebied -64.6 graden en nog meer veel meer zelfs bij de overheid nee ook niet dus.. Geld is het motto wij krijgen allemaal een poot uitgetrokken en straks is het huilen zielig .

x

Check Also

corona

Coronabehandeling Drentse huisartsen goedgekeurd: ‘Dit betekent dat de experimenten met coronavaccins moeten stoppen’

Een commissie heeft een coronabehandeling van Drentse ...

timmermans

Frans Timmermans vraagt offers van iedereen: ‘Hoe eerder, hoe beter’

Frans Timmermans heeft weer van zich laten ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x