Homepagina » Binnenland » Gemeenten negeren gasverbod en laten verplichte overstap op warmtepomp los. Dit is ‘de beste oplossing’
gemeenten

Gemeenten negeren gasverbod en laten verplichte overstap op warmtepomp los. Dit is ‘de beste oplossing’

Een aantal gemeenten in Drenthe en Overijssel wil overstappen op groen gas of waterstof in plaats van een warmtepomp.

Zij gaan dus niet van het gas af, zoals wordt aanbevolen in het klimaatakkoord.

Voor huizenbezitters is dat goed nieuws, aangezien warmtepompen tienduizenden euro’s per stuk kosten.

Belangrijkste redenen

Bovendien kan men gebruikmaken van de bestaande infrastructuur in huis.

Zelfs de overstap op een groene waterstofketel is nog goedkoper.

De belangrijkste redenen om niet over te stappen op de warmtepomp of stadswarmte: het stroomnetwerk in de regio is vol en daarnaast is stadswarmte op het platteland niet haalbaar.

Keuzevrijheid

De eerste gemeente die heeft besloten om niet van het gas af te gaan is De Wolden in Drenthe.

Het gemeentebestuur heeft aangekondigd dat De Wolden wordt uitgezonderd van de wijziging van de Gaswet.

“Wij willen dat alle woningen in De Wolden op duurzame energie, met behoud van de keuzevrijheid van particulieren voor (groen) gas of gasloos gebouwd kunnen worden,” aldus het gemeentebestuur.

Beste oplossing

Dat betekent ook dat de gemeente nieuwbouwwoningen op het gasnet kan aansluiten, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Verder zijn de gemeenten Staphorst en Hardenberg van plan om over te stappen op groen gas in plaats van de warmtepomp.

Wethouder van Hardenberg Jan ten Kate zei tegen De Telegraaf dat ‘groen gas voor het platteland de beste oplossing is’.

[Telegraaf, Dagblad van het Noorden]

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Elise schreef:

  Bij mijn moeder(bejaard) zijn ze nu bezig met die zooi(oa. warmtepomp). 1 ellende. Het huis wordt niet warm. Oplossing nu: een rijdende elektrische verwarmingskachel. Nou die vreet me toch stroom.
  Germ dat menske. Ook nog tijdens de verbouwing in haar huis moeten blijven zitten. In maart gaan ze verder. Oh ja en ze klaagt nu al over het geluid(luchtstroom). Er zitten nu ook overal grote gaten in de vloeren/plafonds.
  1 nachtmerrie dus.

  43 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  We leven in een vrij land.
  Burgers willen een eigen verantwoordelijkheid dragen.
  De aarde is van ons allemaal.
  Althans, dat leren we op school.

  Laat inwoners dan kiezen.
  Licht de burgers voor. Bied alternatieven. En laat burgers zelf kiezen.

  Maar … wat gebeurt er in werkelijkheid ?
  Onze leiders die zeggen ons te vertegenwoordigen, ze dwingen ons.
  Ze leggen ons een strop om de nek.

  32 likes
 • AlbertV schreef:

  Ik weet niet meer of ik nu moet lachen of huilen om die ‘van-het-gas-af’ gekte. Waar halen we in godsnaam de elektriciteit vandaan als iedereen electronen vretende warmtepompen en elektrische kachels heeft? Grijze, windstille winterse dag; windturbines en al die duizenden hectare’s zonnepanelen leveren nix op. Biomassa centrales misschien? Zelfs in de MSM durven ze te kennen dat die dingen vervuilender zijn dan kolencentrales, dus dat gaat ‘m niet worden. Of dan toch maar een zooitje kerncentrales bouwen en onze kinderen, kleinkinderen enz, enz opzadelen met de radioactieve troep?
  Ik hoop zo dat 2020 het jaar van het inzicht wordt, dat de ogen die nu nog gesloten zijn worden geopend, dat degenen die nu nog de mond gesnoerd worden een stem en gehoor krijgen, dat de leugenaars worden herkend en in pek met veren door de straten worden gereden.
  En natuurlijk dat terreurstaat VS eindelijk zó vreselijk op hun donder krijgen dat zij voor de komende tienduizend jaar hun bek niet meer durven open te doen.

  23 likes
  • Arjen schreef:

   @Albert
   Als je het gas in een moderne gascentrale stookt en vervolgens een warmtepomp gebruikt heb je een hoger rendement dan bij het gebruik van cv ketel. Gascentrale heeft rendement van minimaal 50% en zelfs 80% bij gebruik van de restwarmte (zie Wikipedia). 1m3 gas geeft dan 5 kWh elektrische energie. Moderne warmtepompen hebben een cop van 4. Dat wil zeggen dat je met 1 kWh stroom 4kWh warmte kan maken. Zelfs met het meest ongunstige rendement van de gascentrale haal je dan 20 kWh warmte uit 1m3 gas. Een moderne hr ketel haalt ongeveer 9 kWh warmte uit 1m3 gas. Energie is dus niet het probleem, hooguit de capaciteit op het elektriciteitsnet.
   Helaas is er een te groot belang bij de olie en gasindustrie om vooral veel te blijven stoken. Nederlandse staat heeft zelf ook behoorlijke belangen in olie en gas.
   Wat betreft het comfort is er helaas nog veel onkunde bij installateurs wat betreft warmtepompen. Die onkunde was er volgens mij ook al bij cv-ketels, maar dit heeft vaak hooguit een hoog verbruik tot gevolg en geen comfortproblemen. Gelukkig is er ook subsidie om een bestaande cv in te laten regelen, waardoor het systeem een stuk efficiënter kan werken.
   In de eerste plaats moet er goed geïsoleerd worden waarvoor nu ook weer een nieuwe subsidie is. Daarnaast moet vaak het huidige cv systeem aangepast worden om op lagere temperatuur te kunnen werken. Dit zijn helaas wel flinke investeringen.
   Zelf ben ik aan het kijken naar een lucht-lucht warmtepomp. Dit is simpel gezegd een airco die ook omgekeerd kan werken en dus ook kan verwarmen. De investering is een stuk kleiner en met het huidige klimaat voldoet dit 90% van het jaar. Als back-up laat ik dan mijn oude cv ketel hangen.
   Laten we met zijn allen eens iets goeds gaan doen in plaats van teruggrijpen op het oude. De politiek doet dit al te graag om de zwarte piet niet toegespeeld te krijgen. Met deze kop in het zand tactiek om op korte termijn geen keuzes te hoeven maken die stemmen kosten loopt het op al meer plaatsen vast. Stikstofprobleem, probleem met het niet halen van het klimaatakkoord… allemaal gevolgen van kop in het zand.
   CFK’s (gat in de ozonlaag) en zwavel (zure regen) zijn succesvol aangepakt. Waarom dit dan niet ook? Het antwoord is wat mij betreft helaas ook weer geld. Stikstof en co2 hangen samen met fossiele brandstoffen, dus met olie en gas. Dit is niet terug te brengen zonder dat het deze industrie veel geld gaat kosten.

   1 likes
 • deze schreef:

  Het GAS lacht zich rot.. lachgas wordt ook verboden.. want je mag in dit land NIET meer lachen..alleen de leugens accepteren die men ons voorliegt!
  Niks warmtepompen, ze pompen zich zelf maar vol met kwaad zaad.. wegwezen die kliek
  5G .. ook zo iets.. zelfs in Korea is men huiverig tegenover deze horror die nog meer kanker MOET veroorzaken en allerlei onwelkome ziekten die gecreeerd worden door deze methodes, zo ook de vaccinatieplicht en de nieuwe donorwet.. het is om te KRIJSEN EN TE HUILEN dat we dit allemaal pikken!

  Zelf heb ik de ” slimme meter ” niet geaccepteerd in mijn woning, denk er niet over!
  Dat is zeg maar de ” lantaarnpaal ” IN JE HUIS!
  MENSEN DENK AJB GOED DOOR VOOR JE HIER AAN GESLACHTOFFERD WORDT !

  MOOI EN LICHTVOL 2020, EN OOK UITERAARD VOOR ROBIN en medewerkers, van 1 van de prachtigste sites van dit land!

  13 likes
 • Thomas schreef:

  Zullen toch niet mogen profiteren van goedkoop Russisch gas maar duur vrijheids gas is natuurlijk veel beter….

  12 likes
 • dna schreef:

  Hun maken die “condensstrepen” in de lucht nog altijd. Niemand heeft het er nog over. Zelfs die krankzinnige klimaatnazi’s niet.

  9 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  Het gemeentebestuur heeft aangekondigd dat De Wolden wordt uitgezonderd van de wijziging van de Gaswet

  is dat net zo als art 93 en 94b van de GW mag dat wel of dwingt de van overheids wegen regering (door ons gekozen ) doch niet meer aan het gas.. lucht dat op of niet..

  synoniem voor politiek is hier op zijn plaats..

  zo ik van navond al op de media hoorde is de overheid proxy bezig de hooi vorken en de boeren te elimineren..

  proxy is (Engels: proxy war) is een conflict waarbij één partij (meestal een grootmacht) een andere partij, de gevolmachtigde, een oorlog laat voeren, en daarbij als achterman optreedt. De grootmacht levert economische, ideologische, logistieke en/of militaire steun.

  denk goed na voor je de volgende stap geloof..

  5 likes
 • dna schreef:

  7 continenten 7 koppige beest. Dit spel wordt herhaald en herhaald. Ze bouwen het op en breken het af. Babylon

  4 likes
 • frans schreef:

  Het platte land gaat de stedeling bevrijden van de machtswellust van de energieboeren.
  Warmtepomp is bedacht om miljarden binnen te slepen. geld dat overigens verdwijnt.

  3 likes
 • joep schreef:

  Wordt er iets gezegd van het koude record in het pool gebied -64.6 graden en nog meer veel meer zelfs bij de overheid nee ook niet dus.. Geld is het motto wij krijgen allemaal een poot uitgetrokken en straks is het huilen zielig .

  2 likes
 • GJB Hilterrman schreef:

  “een groene waterstofketel”

  Leg dat nou eens een keer goed uit a.u.b.
  En wat is hier zo groen aan ?
  Misschien loop ik op de feiten vooruit, maar de laatste keer dat ik keek, kon waterstof nog door metalen dringen, omdat de dichtheid van H2 zo ontzettend laag is. En het bestaande leidingnetwerk daar zeker van gaat lekken. Het gaat dan niet alleen om een”groene” H2ketel.

  Dan is H2 een indirect gas en moet uit bestaande verbindingen gehaald worden, door chemische processen, m.b.v. stroom en/of druk, die veel kosten met zich meebrengen gaat,
  Dus weet ik niet wat ze daar bij de roverheid denken, maar waterstof kon nu nog wel eens een dure aangelegenheid worden.

  Men komt er zo langzamerhand achter dat een warmtepomp in zijn huidige setup de oorlog niet gaat winnen, aardgas mag niet meer, dus gaat men zelf zoeken naar alternatieven.

  Ooit een bureaucraat gezien die technisch is ?

  Daar komt bij dat er al bijna 100jr lang ideeen voor vrije en schone energie op de plank liggen, toch wel typisch dat men daar nooit iets over hoort.

  Een hoop stemmingmakerij zonder onderbouwing.

  2 likes
 • Leon schreef:

  lucht/water warmtepompen kunnen soms niet goed werken op bestanden radiator of vloerverwarming.

  mensen we moeten over naar lucht/lucht warmtepompen ( airco’s ) zijn sneller en zuiniger.

  want lucht is zo warm, en water opwarmen met energie uit lucht kost te veel energie en tijd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  warmtepomp

  Warmtepomp als oplichtersmodel: na 20 storingen en een zachte winter tot 1000 euro duurder uit

  In maart kregen honderden huishoudens van de ...

  gasketels

  Iedereen aan de warmtepomp? Meer gasketels verkocht dan ooit tevoren

  Fabrikanten van gasketels hebben niet eerder zoveel ...

  >