
Nooit meer batterijen kopen! Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Irvine hebben een batterij ontwikkeld die een mensenleven mee kan gaan. De meeste batterijen gaan maar 5000 tot 7000 cycli mee, maar de Amerikaanse onderzoekers hebben er één gemaakt die berekend is op 200.000 cycli.
Vijfdejaars student Mya Le Thai ontdekte bij toeval dat batterijen veel langer meegaan als je het medium in batterijen – elektrolyt – in gelvorm gebruikt. Elektrolyt in gelvorm blijkt namelijk uitermate geschikt als beschermlaag voor nanodraden, draden die duizend keer dunner zijn dan een menselijke haar en die heel goed elektriciteit kunnen geleiden.
Nooit vervangen

Le Thai ontdekte dat de nanodraden met gel veel flexibeler worden en niet zo snel kapot gaan. Zo stuitte de student onverwacht op een mogelijke manier om batterijen te maken die nooit hoeven te worden vervangen.
Wetenschappers experimenteren al geruime tijd met het gebruik van nanodraden in batterijen. Normaal gesproken zijn de draadjes extreem breekbaar. De wetenschappers losten dit probleem op door een gouden nanodraad te coaten in mangaanoxide en het geheel onder te brengen in een elektrolyt die is gemaakt van een plexiglas-achtige gel.
Experimenteel stadium
De technologie bevindt zich echter nog in een experimenteel stadium en er zijn dan ook nog geen producten op de markt. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift ACS Energy Letters.
Bekijk ook onderstaande video over de revolutionaire batterij:
[UCI]
Zoiets bestaat al en is op de markt verkrijgbaar momenteel, is wel wat aan de prijs en heet Orbo
MVG
Jacob
Dit soort uitvindingen worden niet door marktleiders als Duracel gebruikt of opgekocht, aangezien zij zoveel mogelijk batterijen willen verkopen. Een batterij die een levenlang meegaat geeft een veel minder interessant verdienmodel. Het zal mij niets verbazen als de grote batterijfabrikanten als een oligopolie met elkaar hebben afgesproken dit soort vindingen te bannen. Mettertijd zullen deze vindingen echter wel hun weg vinden naar de consument, dat houdt niemand tegen. Het zal alleen wat meer tijd kosten.
Een soort uitvinding die met grote waarschijnlijkheid nooit in de winkel komt te liggen.
80 jaar gelden reed Nicola Tesla almet een elektrische auto zonder stekker! Zal die batterij dan ook al lang gelden bestaan hebben. De wereld laat op deze manier zien dat we gek zijn.