Homepagina » Gezondheid » Geweldig nieuws: Stofje in kaas doodt kankercellen en superbacteriën
Geweldig nieuws: Stofje in kaas doodt kankercellen en superbacteriën

Geweldig nieuws: Stofje in kaas doodt kankercellen en superbacteriën

Mensen schrappen zuivel steeds vaker uit hun dieet, maar dat is misschien niet zo’n goed idee. Kaas blijkt namelijk een rol te spelen in de strijd tegen kanker.

Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Michigan blijkt dat nisine, een eiwit dat onder meer in cheddar en brie zit, kankercellen kan bestrijden. Uit experimenten met muizen bleek dat tumoren flink krompen als het eiwit werd toegediend: tot 80 procent van de kankercellen bleek na negen weken te zijn afgebroken.

De onderzoekers benadrukken dat het gaat om voorlopige resultaten en dat er nog meer onderzoek nodig is om te bepalen hoe de mens precies reageert op het eiwit. De wetenschappers benadrukken wel dat elk voedsel zijn nut heeft.

MRSA

Mensen die zonder reden zuivel uit hun dieet schrappen lopen dus het risico op een tekort aan bepaalde gezonde voedingsstoffen. Nisine is een kleurloos en smaakloos poeder dat vaak als additief wordt toegevoegd aan voedsel. Pas bij 800 milligram per kilo kan nisine kankercellen doden.

De stof gaat daarnaast de strijd aan met dodelijke bacteriën zoals de antibioticaresistente superbacterie MRSA. “Tot op heden heeft nog niemand bacteriën gevonden die resistent zijn tegen nisine,” zei hoofdonderzoeker dr. Yvonne Kapila.

Moeder natuur

Nisine is om twee redenen dodelijk voor bacteriën: de stof bindt zich aan de bacterie, waardoor hij zijn werk kan doen voordat de bacterie verandert in een antibioticaresistente superbacterie en nisine doodt bacteriekoloniën die samenklonteren en de werking van antibiotica verstoren.

“Moeder natuur heeft veel onderzoek voor ons gedaan,” zei Kapila. “Nisine is vele duizenden jaren getest.”

De studie verschijnt in het Journal of Applied Microbiology.

[Goed Gevoel]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jemig, dat dergelijk berichten als waar voor waar worden aangenomen en ook nog worden gepubliceerd. In mijn familie eten een aantal mensen veel kaas en leven conform een gezond patroon. Waar sterft er laatst 2 aan, juist darmkanker. Hou op met deze onzin!!!!

  12 likes
  • frans schreef:

   supergezond eten betekent niet dat je niet meer ziek kan worden of doodgaat.
   We zijn nu eenmaal niet maar alleen ons fysieke lichaam.

   6 likes
  • Roeland schreef:

   Er staat ook in het artikel: “Pas bij 800 milligram per kilo kan nisine kankercellen doden”
   En in 100 gram Cheddar zit 40 miligram Nisine…
   Reken maar uit. Al wil je 800 miligram nisine binnen krijgen met cheddar kaas… Dan moet je 2 kilo kaas eten 😛 Dat past nooit op je kaasplankje!

   Het idee van het artikel is dus ook niet: Eet meer kaas…
   Maar meer van: Er zit een stofje in wat in grote hoeveelheden kankercellen dood.

   2 likes
  • Renato schreef:

   Ik las dat er ook een licht verband is tussen kaas eten en darmkanker.

   2 likes
  • Kevin schreef:

   Wat voor kaas? Schijnt hier over brie en cheddar te gaan en cheddar heb ik pas een documentaire over gezien schijnt niet in alle gevallen cheddar te zijn.

   0 likes
   • Renato schreef:

    Kan ik niet beantwoorden Kevin.
    Wat ik las is dat ‘kaas’ , dus in het algemeen, de link met darmkanker geeft.

    Als ik boerenlogica gebruik(boerenkaas overigens erg lekker), dan kan het misschien dat er stoffen zitten in de kaas, van de koe, die groei in ons lichaam bevorderen.
    Dat is soms een goed iets, maar soms dus niet.
    Maar goed. Dat is allemaal een balletje gooien in de roulette en draaien maar.
    Het verbaasd mij in ieder geval niet heel erg. Is het niet zo dat in melk, er een stofje zit die het kalf doet groeien. Iets wat volwassen niet zo goed kunnen gebruiken..
    Vergeet niet dat er een flinke industrie achter het melk product zit dat alles doet om zuivel in een goed daglicht te stellen.
    Verder denk ik dat het ook erg individu gerelateerd is. Voor de ene zal kaas een aanwinst zijn voor een ander lichaam juist niet.
    Eieren worden ook wel als niet zo gezond beschreven. Meer kans op kanker etc.
    Toch lees ik met enige regelmaat over mensen die over de 100 jaar oud worden, sommigen 110 jaar en eentje 117 jaar, die dan toch een eitje , soms 2 per dag nemen. En 1 Chinees van 110 at er 4 per dag.
    Dus ja, wie het weet mag het zeggen.

    0 likes
 • Arwijn schreef:

  Biologisch! En als het even kan Demeter, en nog beter: Rauw uit de gelukkige gezonde koe, zonder pasteurisatie.

  15 likes
 • Rini schreef:

  Als het klopt,goed nieuws:-) 🙂 🙂 want ik heb ver.ome graag kaas 🙂 🙂 🙂

  1 likes
  • frans schreef:

   maar dan wel van koeien die horens hebben. En wat langer leven dan een koemelkfabriek op 4 poten met een hoge-productie-levensverwachting van 4 jaar. In mijn kindertijd had je nog koeien van 12 tot 17 jaar oud!
   die hadden een verweven band met de boer en het gezin. En dus gaven die hoogwaardige melk met veel omega 3 erin.
   En veel kosmische kracht. en veel vitaliteit daardoor. (biologosch dynamisch gehouden koeien waren dat!)
   De melk van tegenwoordig,van de productiekoeien, is uitgeperst maisvocht. Dat is wat cru om te zeggen ja.
   Maar als je ziet wat die arme dieren aan toevoegingen krijgen. Dan kun je waarnemen dat deze dieren afgesneden zijn van hun kosmische bron. En goed voedsel. Een boer kan deze dieren dan wel knuffelen en aaien maar het dier kan niets doen aan zijn (on)-welbevinden . Als jij geaaid wordt door je onderdrukker denk je ook dat deze het goed met je voor heeft. Met andere woorden; wij worden voor de gek gehouden met alle reclames voor het glimmende voedsel in de winkel. Dan wel glimmende verpakkingen. Daar houden we van; glim en glamoer. Moer ja. We helpen alles naar z’n MOER met het fabrieksmatige geproduceerde voedsel. Ontdaan van het wezenlijke. Het wezen van ons voedsel. Het wezen van ons voedsel dat vitaliteit in zich draagt. Het is vermoord. En alleen jij kan het weer tot leven wekken, omdat leven vitaliteit brengt en betekend! Amen.

   12 likes
 • An Argie schreef:

  Koeienmelk is goed voor?

  Kalfjes

  Geen babies, mensen, orang-oetangs, chimpansees of welke andere diersoort ook.

  Dat melk wordt gepasteuriseerd en gesteriliseerd is én om het langer houdbaar te maken, én de slechte kwaliteit te verbloemen.

  De rest is marketing.

  Er zijn betere manieren om kanker te genezen. En zeker geen chemo of bestraling. Artsen kunnen echter niets anders zeggen ivm wetgeving die al bestaat sinds 1939 en de gigantische boete die er op staat bij een overtreding ervan.

  http://topinfopost.com/2014/04/03/did-you-know-about-the-cancer-act-1939

  6 likes
 • fm schreef:

  Ik geloof hier helemaal niets van.

  4 likes
 • Brainwashed schreef:

  Iedereen vanaf 30 een bodyscan elke 5 jaar geven. Deze ziet of je iets hebt of niet.. in de meeste gevallen zou je er vroeg bij kunnen zijn.
  Dat Kan helaas niet in de ziekenfonts. Dus weggelegd voor mensen die dat kunnen betalen.
  Misschien leuk idee om een stichting met het goede doel te beginnen. Paar van die aperataten kopen en scannen maar.
  Zelf weinig tijd om dit te realiseren dus…

  0 likes
  • fm schreef:

   Dat is volkomen zinloos, brainwashed. Belachelijk idee. Mensen krijgen ook nog een ongelooflijke hoeveelheid straling in hun body. Beter is bij verdenking op problemen, zoiets te doen. En eigenlijk dan nog niet. Houdt je eigen lichaam goed in de gaten.

   3 likes
   • Brainwashed schreef:

    Bedankt voor je reactie fm.
    Als het een belachelijk en zinloos idee is, hoe verklaar jij het grote succes van bodyscan en prescan om er maar 2 op te noemen in ons land…

    1 likes
 • Roeland schreef:

  Oh nice. Ik heb net een blokje overjarige kaas gekocht voor 9 euro! Ik schrok een beetje van de prijs aan de kassa. Maar het blijkt dus een goeie investering te zijn geweest! MOOI! Het is ook super lekker.

  3 likes
  • wolfje schreef:

   of zo’n heerlijk limburgs stinkkaasje van een week over de datum. is ie lekker runny en sterk van smaak. medische wonderen verwacht ik er overigens niet van

   0 likes
 • Berenbotje schreef:

  Op hoeveel gram zuivel per dag komt het neer? Welke soort(en) zuivel?

  2 likes
 • Brainwashed schreef:

  David Bowie lijkt me wel een man die alles probeert om gezond te worden. Zomeralsem, weedolie, vage planten uit de tropen. Maar heeft de kanker niet kunnen overwinnen. R.I.P.

  2 likes
 • Nicky schreef:

  Hoe zit het met sojakaas dan?
  Ik als veganist wil dat graag weten omdat ik niks dierlijk in mn body meer wil ook,dus graag een antwoord als het effe kan

  1 likes
 • hans van der sluis schreef:

  als we met deze onderzoeken doorgaan kunnen we binnenkort alles weer eten, elke week lees je wee over een stofje in een bepaald voedingsmiddel dat kanker kan vernietigen. schiet mij maar lek!

  1 likes
 • jro schreef:

  Gewoon nicine in capsulevorm uitbrengen, dan heb je tenminste wat aan. Innemen tijdens de maaltijd met een beetje water.

  0 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  marc de hond

  Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

  Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

  >