Natuur en Milieu

‘Gloed in de lucht’ en harde explosies: Siberische landschap bezaaid met mysterieuze kraters

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Overal in Siberië ontstaan reusachtige gaten in de bevroren grond. De explosies die daarmee gepaard gaan worden tot op een afstand van 100 kilometer gehoord, schrijft de Siberian Times. Waar komen de mysterieuze gaten vandaan?

Een groep herders ontdekte drie jaar geleden in West-Siberië voor het eerst zo’n krater, meldt Tech Insider. De herders werden naar eigen zeggen bijna opgeslokt door de krater. Daarna zijn er nog zo’n 20 enorme gaten gevonden, waarvan sommige meer dan 100 meter diep zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Lokale bewoners die op enkele tientallen kilometers van een krater wonen, zeggen vreemde dingen te hebben gezien en gehoord kort voordat de krater werd gevonden. “Inwoners van nabijgelegen dorpen spreken van een geluid als een explosie en één van hen zag duidelijk een gloed aan de hemel,” zei de gerespecteerde wetenschapper dr. Vladimir Epifanov.

Poort naar de onderwereld

In 2014 werd door een piloot een enorme krater gespot op het Siberische Jamal-schiereiland. Men noemde onder meer aliens en ondergrondse raketten als mogelijke verklaringen, aldus de Washington Post.

Aangezien het gebied enorm groot en dunbevolkt is, is het aannemelijk dat er nog meer kraters zijn. Drie jaar later tasten wetenschappers nog steeds in het duister over de oorzaak van de kraters.

De Batagaika-krater zorgt bij wetenschappers voor kopzorgen. ‘De poort naar de onderwereld’ zoals het gapende gat ook wel wordt genoemd, wordt ieder jaar 20 meter breder. Ondertussen is het gat al meer dan een kilometer lang en 90 meter diep. De grootste bezorgdheid bij de lokale bevolking zijn de luide ploffen die te horen zijn in de krater.

Pingo’s

Wetenschappers zien de opwarming van de aarde als de grote boosdoener, maar permafrostdeskundige Jorien Vonk is voorzichtiger. De klimaatopwarming hoeft volgens haar geen dader te zijn. “De opwarming zorgt met name voor effecten aan het oppervlak en niet zozeer op grote diepte,” zei ze.

Om te achterhalen hoe de mysterieuze gaten zo plots kunnen ontstaan, heeft aardwetenschapper Ko van Huissteden met zijn collega’s een onderzoeksvoorstel ingediend. Hij wil met satellieten vier jaar lang bijhouden waar de grond inzakt.

Van Huissteden ziet instortende heuvels als een mogelijkheid. “In de aardwetenschap heten deze heuvels pingo’s,” zei hij. “Ze ontstaan als onder de grond water bevriest. Omdat water uitzet als het bevriest, drukt het de grond omhoog. In de zomer ontdooit het water waardoor de grond ineens kan instorten.”

[Tech Insider, NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hans
Hans
8 jaren geleden

Het zou me niet verbazen dat het geheime ruimtewapen Project Thor (ook wel “Rods of God” genoemd) verantwoordelijk is voor deze kraters…

“‘Project Thor’: a terrifying weapon system that is shockingly simple – 6 m. Tungsten rods launched from near Earth orbit, invisible to radar, could strike anywhere on earth, impact speed of Mach 10, impact equal to a tactical nuclear bomb but with no explosives.”

helder
helder
8 jaren geleden

aangezien de aarde opwarmt kan het permafrost zijn met gas wat ontdooit en aldus ontploft.

Ph
Ph
8 jaren geleden

Dat zijn gewoon opgehoopte gassen zoals methaan, waardoor deze exploderen als ze in contact komen met zuurstof. en zulke gaten sink holes achterlaten…verklaart ook die gloed.
Dat alles heeft te maken met de onstabiele ondergrond, dat dan weer word veroorzaakt door het smeltend ijs/sneeuw, het is daar bijna zomer waarbij de temperaturen hoog kunnen oplopen.

Het is gewoon een natuurkundig fenomeen.

Johan
Johan
8 jaren geleden

Ik denk ook dat het pingo’s zijn, zoals beschreven in het bovenstaande artikel in de laatste alinea.
ijsbergen op de Noordpool die door het smelten van het ijs krimpen geven ook enorme harde knallen.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x