Homepagina » Mens en Dier » ‘Goed dat er een rechtszaak tegen de koning komt’
koning
Foto: Defensie CC BY-SA 4.0

‘Goed dat er een rechtszaak tegen de koning komt’

Het Republikeins Genootschap heeft genoeg geld opgehaald voor een rechtszaak over de macht van de koning. De vereniging van tegenstanders van de monarchie heeft via een crowdfundingsactie bijna 30.000 euro opgehaald. Willem-Alexander heeft als staatshoofd en vicevoorzitter van de Raad van State te veel invloed op de uitvoerende en wetgevende macht in Nederland, vindt de organisatie.

Volgens het Republikeins Genootschap is de voorgenomen zaak tegen de macht van de koning kansrijk. “We vinden, net als een meerderheid van de Nederlanders, dat een koning geen macht zou moeten hebben. We spannen een proces aan om de macht van het ongekozen staatshoofd in te perken,” licht het genootschap toe op haar website.

Historicus Gerard Aalders reageert verheugd. “Goed dat er een rechtszaak tegen de koning komt. Ben benieuwd of de media daar evenveel aandacht aan zullen besteden als aan al dat flutnieuws over Willem-Alexander, Maxima of ‘gravin Eloïse’, dochter van Hare Koninklijke Hoogheid prinses Petra, ofwel Laurentien B.,” twittert hij.

Meer geld dan empathie

Aalders laat zich geregeld kritisch uit over het koningshuis. Eerder deze maand schreef hij: “De Oranjes hebben al eeuwenlang meer geld dan empathie. Moet kunnen?” Koning Willem-Alexander zei tijdens de troonrede: “Een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat is dat in ons land iemands huidskleur of naam nog steeds bepalend is voor zijn of haar kansen. Dat is onaanvaardbaar.” Het debat over racisme ‘schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling’.

In dit debat hebben de Oranjes bergen boter op hun hoofd, schrijft Aalders op zijn website. “Nederland lijkt de daden van vooral koning Willem I en de weerzinwekkende opstelling van koningin Wilhelmina ten opzichte van de koloniën totaal te hebben vergeten.”

Koning Willem I was persoonlijk verantwoordelijk voor de koloniale Java-oorlog die aan circa 200.000 Indonesiërs het leven heeft gekost. Wilhelmina steunde daarnaast enthousiast de oorlog tegen de ‘opstandige’ bevolking van Atjeh. Indonesiërs die het Nederlandse bewind niet accepteerden, waren volgens haar ‘extremisten’ die ‘opgeruimd’ moesten worden, aldus Aalders. Sta daar eens bij stil als de koning weer een toespraak houdt bij de dodenherdenking.

4.5 33 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje168
wolfje168
1 jaar geleden

‘Volgens het Republikeins Genootschap is de voorgenomen zaak tegen de macht van de koning kansrijk’. Zullen ze dat zelf geloven?

Thomas
Thomas
1 jaar geleden

Wel raar als de koning geen invloed meer kan uitoefenen op de rechtsgang blijft Alleen het kabinet over , oh ja maar dat moet ook waarschijnlijk zo zodat Brussel en z,n handlangers alleen heerschappij hebben wanneer gaan jullie daar een rechtzaak tegen aanspannen lijkt me een veel zinnigere zaak .
En iedere keer het negativere verleden erbij slepen is wel zo,n goedkope anti blanke propaganda .
Men bedijkt met al dat geschiedenis gepolariseerde schuldgevoel wat men de blanke Nederlanders probeerde op te leggen een averechts effect .
Wanneer stopt deze verdeel onzin een keer ik en vele anderen zijn die BLM en die andere terroristische groep vol criminelen en moordenaars zat , oh wat zeg ik nu weer die berichten komen niet bij de publieke omroep of onze kranten.
Blijf gezond en strijdbaar de macht aan het volk.

Ome Jaap
Ome Jaap
1 jaar geleden

Tijd voor een monarchie en de van Oranje Nassau’s in de cel wegens oplichting en corruptie

Mikkel
Mikkel
1 jaar geleden

Een rechtszaak? Maar de rechtsstaat bestaat niet (meer). Het hele justitiële apparaat is diep corrupt en misdadig en volledig betrokken bij de pandemiehoax. En moeten rechters geen trouw aan de koning zweren? Hoezeer ik het eens ben met het initiatief, ik acht het 100% kansloos.

x

Check Also

van houwelingen

Pepijn van Houwelingen: ‘Dit stopt pas als wij, als Nederlanders, zeggen: genoeg is genoeg’

De oversterfte is op dit moment, met ...

arts

Arts-microbioloog haalt hard uit naar hoofdredacteur Telegraaf: ‘Walgelijk!’

Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, zei ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

43
0
We lezen graag je reactie!x