Mens en Dier

‘Goed dat er een rechtszaak tegen de koning komt’

Help mee door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Republikeins Genootschap heeft genoeg geld opgehaald voor een rechtszaak over de macht van de koning. De vereniging van tegenstanders van de monarchie heeft via een crowdfundingsactie bijna 30.000 euro opgehaald. Willem-Alexander heeft als staatshoofd en vicevoorzitter van de Raad van State te veel invloed op de uitvoerende en wetgevende macht in Nederland, vindt de organisatie.

Volgens het Republikeins Genootschap is de voorgenomen zaak tegen de macht van de koning kansrijk. “We vinden, net als een meerderheid van de Nederlanders, dat een koning geen macht zou moeten hebben. We spannen een proces aan om de macht van het ongekozen staatshoofd in te perken,” licht het genootschap toe op haar website.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Historicus Gerard Aalders reageert verheugd. “Goed dat er een rechtszaak tegen de koning komt. Ben benieuwd of de media daar evenveel aandacht aan zullen besteden als aan al dat flutnieuws over Willem-Alexander, Maxima of ‘gravin Eloïse’, dochter van Hare Koninklijke Hoogheid prinses Petra, ofwel Laurentien B.,” twittert hij.

Meer geld dan empathie

Aalders laat zich geregeld kritisch uit over het koningshuis. Eerder deze maand schreef hij: “De Oranjes hebben al eeuwenlang meer geld dan empathie. Moet kunnen?” Koning Willem-Alexander zei tijdens de troonrede: “Een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat is dat in ons land iemands huidskleur of naam nog steeds bepalend is voor zijn of haar kansen. Dat is onaanvaardbaar.” Het debat over racisme ‘schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling’.

In dit debat hebben de Oranjes bergen boter op hun hoofd, schrijft Aalders op zijn website. “Nederland lijkt de daden van vooral koning Willem I en de weerzinwekkende opstelling van koningin Wilhelmina ten opzichte van de koloniën totaal te hebben vergeten.”

Koning Willem I was persoonlijk verantwoordelijk voor de koloniale Java-oorlog die aan circa 200.000 Indonesiërs het leven heeft gekost. Wilhelmina steunde daarnaast enthousiast de oorlog tegen de ‘opstandige’ bevolking van Atjeh. Indonesiërs die het Nederlandse bewind niet accepteerden, waren volgens haar ‘extremisten’ die ‘opgeruimd’ moesten worden, aldus Aalders. Sta daar eens bij stil als de koning weer een toespraak houdt bij de dodenherdenking.

4.5 33 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje168
wolfje168
3 jaren geleden

‘Volgens het Republikeins Genootschap is de voorgenomen zaak tegen de macht van de koning kansrijk’. Zullen ze dat zelf geloven?

Thomas
Thomas
3 jaren geleden

Wel raar als de koning geen invloed meer kan uitoefenen op de rechtsgang blijft Alleen het kabinet over , oh ja maar dat moet ook waarschijnlijk zo zodat Brussel en z,n handlangers alleen heerschappij hebben wanneer gaan jullie daar een rechtzaak tegen aanspannen lijkt me een veel zinnigere zaak .
En iedere keer het negativere verleden erbij slepen is wel zo,n goedkope anti blanke propaganda .
Men bedijkt met al dat geschiedenis gepolariseerde schuldgevoel wat men de blanke Nederlanders probeerde op te leggen een averechts effect .
Wanneer stopt deze verdeel onzin een keer ik en vele anderen zijn die BLM en die andere terroristische groep vol criminelen en moordenaars zat , oh wat zeg ik nu weer die berichten komen niet bij de publieke omroep of onze kranten.
Blijf gezond en strijdbaar de macht aan het volk.

Ome Jaap
Ome Jaap
3 jaren geleden

Tijd voor een monarchie en de van Oranje Nassau’s in de cel wegens oplichting en corruptie

Mikkel
Mikkel
3 jaren geleden

Een rechtszaak? Maar de rechtsstaat bestaat niet (meer). Het hele justitiële apparaat is diep corrupt en misdadig en volledig betrokken bij de pandemiehoax. En moeten rechters geen trouw aan de koning zweren? Hoezeer ik het eens ben met het initiatief, ik acht het 100% kansloos.

Back to top button
43
0
We lezen graag je reactie!x