Buitenland

Goudkoorts: Vrijgegeven e-mails Hillary Clinton onthullen echte reden achter militair ingrijpen in Libië

Help anderen door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bijna 2900 pagina’s met e-mails van Hillary Clinton vrijgegeven. De e-mails onthullen de echte reden achter de militaire interventie die bedoeld was om de Libische leider Moammar Gaddafi af te zetten.

Vrijdagochtend gaf het ministerie 1262 e-mails vrij die waren verstuurd vanaf het privé-account van Clinton. Zij gebruikte dit account toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Op oudjaarsdag werden ook al 3105 e-mails naar buiten gebracht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Clinton stuurde geen digitale kopie op van de e-mails, maar koos ervoor om ze stuk voor stuk uit te printen en ze in dozen af te leveren bij het ministerie. De e-mails die op 31 december zijn geopenbaard bevatten 275 documenten die het ministerie inmiddels heeft aangemerkt als ‘geheim’.

Onbeperkte voorraad hulpbronnen

Eén van de e-mails bevat een vertrouwelijke memo van Sydney Blumenthal die op 2 april 2011 is verstuurd. In de memo schrijft hij dat de Libische leider Moammar Gaddafi ‘beschikt over een nagenoeg onbeperkte voorraad hulpbronnen’.

Op 2 april 2011 zeiden bronnen rond Saif Gaddafi dat het regime beschikte over 143 ton goud en ongeveer net zoveel zilver, aldus Blumenthal. De bronnen stelden dat die hoeveelheid goud en zilver meer dan zeven miljard dollar waard was. De goudvoorraad ‘woog mee in de beslissing van de Franse president Sarkozy om mee te doen met de aanval op Libië’.

Libische gouden dinar

“Dit goud was bestemd voor de invoering van een pan-Afrikaanse munteenheid gebaseerd op de Libische gouden dinar. Dit plan was ontwikkeld om Franstalig Afrika een alternatief te bieden voor de Franse frank,” aldus de memo.

Er waren een aantal motiverende factoren die de Franse president deden besluiten om de door Amerika geleide militaire interventie te steunen, schrijft Blumenthal. Frankrijk wilde onder meer een groter deel van de Libische olieproductie in handen krijgen en zijn invloedssfeer in Noord-Afrika uitbreiden. Gaddafi vormde een bedreiging voor die plannen.

Hillary Clinton lag overigens helemaal in een deuk toen bekend werd dat Gaddafi was gedood.

[State.govSputniknews]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ad Dral
Ad Dral
8 jaren geleden

Hallo,
Gaddafi was niet echt verkeerd. Zijn vermogen was aanzienlijk. Gaddafi is niet omgekomen door oorlogshandelingen maar ordinair door het Westen vermoord om gemakkelijk zijn rijkdommen te roven en naar olie te prikken. Denk nou maar niet dat Hilary ALLE mails ingeleverd heeft en dat de overheid ALLE mails naar buiten gebracht heet. Echt niet. Groeten, Ad.

Leonard Ariekoek
Leonard Ariekoek
8 jaren geleden

Daarom: Trump for president!

peter
peter
8 jaren geleden

Een eigen munt, een plek onder de grond…

Maar geen vers kopje thee voor Moammar. Ook zeker geen muntthee, een eigen munt wordt niet geduld!

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Ik kan niet wachten tot haar Karma critical mass behaald!

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x