Homepagina » Buitenland » Goudkoorts: Vrijgegeven e-mails Hillary Clinton onthullen echte reden achter militair ingrijpen in Libië
Goudkoorts: Vrijgegeven e-mails Hillary Clinton onthullen echte reden achter militair ingrijpen in Libië

Goudkoorts: Vrijgegeven e-mails Hillary Clinton onthullen echte reden achter militair ingrijpen in Libië

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bijna 2900 pagina’s met e-mails van Hillary Clinton vrijgegeven. De e-mails onthullen de echte reden achter de militaire interventie die bedoeld was om de Libische leider Moammar Gaddafi af te zetten.

Vrijdagochtend gaf het ministerie 1262 e-mails vrij die waren verstuurd vanaf het privé-account van Clinton. Zij gebruikte dit account toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Op oudjaarsdag werden ook al 3105 e-mails naar buiten gebracht.

Clinton stuurde geen digitale kopie op van de e-mails, maar koos ervoor om ze stuk voor stuk uit te printen en ze in dozen af te leveren bij het ministerie. De e-mails die op 31 december zijn geopenbaard bevatten 275 documenten die het ministerie inmiddels heeft aangemerkt als ‘geheim’.

Onbeperkte voorraad hulpbronnen

Eén van de e-mails bevat een vertrouwelijke memo van Sydney Blumenthal die op 2 april 2011 is verstuurd. In de memo schrijft hij dat de Libische leider Moammar Gaddafi ‘beschikt over een nagenoeg onbeperkte voorraad hulpbronnen’.

Op 2 april 2011 zeiden bronnen rond Saif Gaddafi dat het regime beschikte over 143 ton goud en ongeveer net zoveel zilver, aldus Blumenthal. De bronnen stelden dat die hoeveelheid goud en zilver meer dan zeven miljard dollar waard was. De goudvoorraad ‘woog mee in de beslissing van de Franse president Sarkozy om mee te doen met de aanval op Libië’.

Libische gouden dinar

“Dit goud was bestemd voor de invoering van een pan-Afrikaanse munteenheid gebaseerd op de Libische gouden dinar. Dit plan was ontwikkeld om Franstalig Afrika een alternatief te bieden voor de Franse frank,” aldus de memo.

Er waren een aantal motiverende factoren die de Franse president deden besluiten om de door Amerika geleide militaire interventie te steunen, schrijft Blumenthal. Frankrijk wilde onder meer een groter deel van de Libische olieproductie in handen krijgen en zijn invloedssfeer in Noord-Afrika uitbreiden. Gaddafi vormde een bedreiging voor die plannen.

Hillary Clinton lag overigens helemaal in een deuk toen bekend werd dat Gaddafi was gedood.

[State.govSputniknews]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ad Dral
Ad Dral
5 jaren geleden

Hallo,
Gaddafi was niet echt verkeerd. Zijn vermogen was aanzienlijk. Gaddafi is niet omgekomen door oorlogshandelingen maar ordinair door het Westen vermoord om gemakkelijk zijn rijkdommen te roven en naar olie te prikken. Denk nou maar niet dat Hilary ALLE mails ingeleverd heeft en dat de overheid ALLE mails naar buiten gebracht heet. Echt niet. Groeten, Ad.

Leonard Ariekoek
Leonard Ariekoek
5 jaren geleden

Daarom: Trump for president!

peter
peter
5 jaren geleden

Een eigen munt, een plek onder de grond…

Maar geen vers kopje thee voor Moammar. Ook zeker geen muntthee, een eigen munt wordt niet geduld!

Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Ik kan niet wachten tot haar Karma critical mass behaald!

x

Check Also

gezondheidspas

Beelden: van Parijs tot Tel Aviv, overal zijn grote protesten tegen de ‘gezondheidspas’

Op talloze plekken in Europa en daarbuiten ...

paternotte

Bezorgde politieagenten waarschuwen Jan Paternotte: ‘Je bent medeverantwoordelijk voor de genocide die plaatsvindt’

Na afloop van de enorme protestmars in ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

19
0
We lezen graag je reactie!x