Homepagina » Mens en Dier » Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens
Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens

Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens

Concetta Antico uit San Diego leeft in een wereld die maar weinig mensen kunnen zien: ze is een tetrachomaat. Tetrachromaten hebben vier types kegeltjes in het oog. Hoewel de meeste mensen hooguit één miljoen kleuren zien, kan Antico er vele malen meer onderscheiden.

De meeste mensen hebben drie soorten kegeltjes (trichromatisch) en zijn in staat om ongeveer één miljoen tinten te onderscheiden. Wie kleurenblind is, heeft meestal slechts twee soorten kegeltjes en kan dus al beduidend minder kleurschakeringen zien.

Aan de hand van schilderijen laat Antico zien hoe haar wereld eruitziet. Ze ziet zeer veel kleurdimensies en –nuances, tot wel 100 miljoen verschillende. “Ik vind het verbijsterend hoe weinig kleuren de mensen kunnen zien,” zei ze.

Hoewel tetrachromaten meer receptoren in hun ogen hebben, verschilt hun brein nauwelijks van dat van normale mensen. Hoe kan het brein van Antico dan meer kleuren onderscheiden? Oefening baart kunst, zegt ze.

Jarenlang waren onderzoekers er niet zeker van of tetrachromacie bestond, maar in 2012 werd bevestigd dat Antico een tetrachromaat is. Naar schatting is één procent van de wereldbevolking tetrachromaat.

Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens

‘The Cat’s Meow’ ConcettaAntico.com

Wetenschappers zijn nu hard op zoek naar meer tetrachromaten om beter te begrijpen hoe hun brein werkt. “Ik was als kind anders dan andere kinderen,” zei Antico. “Ik schilderde al toen ik 7 was, ik was zo gefascineerd door kleur.” Jarenlang werd ze blootgesteld aan buitengewone kleuren en langzamerhand begon haar brein daar gewend aan te raken.

Antico is zelf nauw betrokken bij het onderzoek naar tetrachromacie omdat haar dochter kleurenblind is. “Ik dacht eerst dat het niets met mij te maken had, maar ze is kleurenblind dankzij mij, ik heb een mutatie,” zei ze. Antico hoopt een school te openen voor kleurenblinden en daarnaast wil ze een online platform opzetten voor tetrachromaten.

[Popular Science]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
johan
johan
6 jaren geleden

Er zijn 7 kleuren in zichtbaar licht, de rest zijn tinten

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur

IIS
IIS
6 jaren geleden

Dit is niet toevallig een manier om haar schilderkunst aan de man te brengen en te promoten?

Vind het een vreemd verhaal die meer lijkt op aandachttrekkerij en ziet er ergens ook een beetje gespeeld uit. De DNA onderzoeker is niet toevallig ook haar vriend en had een lumineus idee door hiermee te komen?

Het kan dat mevrouw kleuren intensiever ervaart, maar kleurnuances onderscheiden is voor bijna iedereen weggelegd. Als een gemiddeld mens kleurstalen bekijkt dan onderscheidt men ook duizenden en duizenden kleuren.

Vond het verhaal dat ik ooit hoorde van een schooljuf dat ze een kind in de klas had die vooraan moest zitten omdat het kind achter in de klas niet goed door de kleuren (aura’s) heen kon kijken interessanter. Want dat is een eigenschap die niet iedereen bezit en is zeker de moeite van het bestuderen waard.

Carlijn
Carlijn
Reactie op  IIS
6 jaren geleden

@IIS Ik denk dat jij meer last hebt van traditionele hollandse AFGUNST. Zodra ze in Nederland maar het gevoel hebben dat iemand zich bijzonder voelt en zodra iemand z’n kop boven het maisveld uitsteekt, is het meteen afhakken die kop.
Dan komen de argumenten dat iemand een aandachtstrekker is, ja want stel je voor dat iemand de aandacht trekt, dat is een doodzonde.
Of als men het idee heeft dat iemand het beter weet dan gemiddelt is toegestaan voor hollandse begrippen, hup, afhakken die kop.
En het zijn luitjes zoals jij die dan het hardst huilen als ze zelf het idee hebben dat ze in hokjes worden gestopt.
Nederlanders zijn ACHTERBAKS en AFGUNSTIG! En dat merk je aan al dat commentaar hier op deze site. In andere landen zijn de mensen veel socialer en positiever in hun commentaar op nieuwssites. Maar niet in Nederland, hier is het commentaar ronduit ASOCIAAL. En dat is de mentaliteit van hollanders: achterbaks, asociaal en vol met afgunst.
Kijk dus allemaal eerst maar eens flink naar JEZELF voor je afgeeft op een ander.

AntiIs
AntiIs
Reactie op  Carlijn
6 jaren geleden

Ten eerste is het Malieveld en niet Maïsveld, en noem je ” kop afhakken ” wel sociaal? Je bent ziek in de kop Carlijn.

Willie
Willie
Reactie op  AntiIs
6 jaren geleden

@ Antils: het is maaiveld en niet Malie- of Maisveld 😉

Sjaak vd Wal
Sjaak vd Wal
Reactie op  Carlijn
6 jaren geleden

Beste Carlijn, ik zou zeggen haal even diep adem,.
IIS is mijn inziens gewoon sceptisch, en dat mag.

AFGUNST
ACHTERBAKS
AFGUNSTIG
ASOCIAAL
JEZELF

Zo, heb even al je ‘kapitaalkrachtige’ woorden op een rijtje gezet,..
de pot verwijt de ketel? Wat een negativiteit zeg,..

”Kijk dus allemaal eerst maar eens flink naar JEZELF voor je afgeeft op een ander.”

ik zeg succes!!

IIS
IIS
Reactie op  Carlijn
6 jaren geleden

@Carlijn

Mijn redelijk nuchtere vraagstelling was of deze Amerikaanse hier misschien een manier heeft gevonden om haar werken te promoten door er een extra ‘tintje’ aan te geven, niet meer en niet minder dan dat.

De Amerikaanse schildert wel aardig, veel kleur, iets te veel naar mijn mening, maar goed, doe er een lijst om en je hebt een aardig stukje decoratie voor aan de muur. Maar zou ze zonder haar ‘bijzondere’ eigenschap niet meer zijn dan een doorsnee artiest? Het lijkt erop dat haar bijzondere visuele eigenschap het moet doen i.p.v. haar schilderkunst en de vraagstelling daarover heeft jaloezie of afgunst werkelijk totaal niets mee te maken.

Je zou mij er eerder van kunnen betichten dat ik hak en tak op de enigszins opgeklopte Amerikaanse manier van aanprijzen. Is het niet een god, dan is het wel een wonder en anders wel een zogenaamde gave die Amerikanen tot iets bijzonders moet maken. Amerikanen lijken het patent te hebben op het fenomeen om iets bijzonders te zijn en door één of andere hogere macht te zijn geroepen tot een soort van wereldverbeteraars. Het viel me nog mee dat in de video god er niet bij is gehaald, maar dat zou dan ook net even iets te veel van het goede zijn geweest.

Moet men kunst beoordelen door naar de eigenschappen van de kunstenaar te kijken en niet langer naar de kwaliteit van een doek? Is het werk wat ze maakt extra bijzonder doordat ze een soort van gave heeft? Er zullen mensen zijn die kijken naar de naam van een kunstenaar en niet naar het kunstwerk zelf en het lijkt erop dat deze Amerikaanse dat goed door heeft. Als de kunst niet uit de lengte komt dan moet deze maar uit de breedte komen?

Is het niet zo dat een goede wijn geen krans nodig heeft? Verder is het haar goed recht om op deze manier wat sjeu te geven aan het geheel, net als Peter Klashorst het deed door in zijn blote kont te gaan staan schilderen en dat mensen dan denken dat zoiets een extra dimensie geeft aan een doek en het daarom mooier en vooral duurder wordt voor veel mensen zal dan wel.

blub
blub
Reactie op  Carlijn
6 jaren geleden

Laat me raden: u bent Nederlander.

Roy
Roy
Reactie op  Carlijn
6 jaren geleden

Ik denk niet dat het afgunst is van IIS, maar meer een kwestie van zich er niet in verdiepen en daarom niet beter weten…

Polleke
Polleke
Reactie op  IIS
6 jaren geleden

Wat een onzin. Haar schilderkunst promoten. Via haar schilderijen wil ze laten zien hoe haar wereld er uitziet. Ik weet niet of u al ooit een schilderij bekeken hebt, maar het soort schilderijen dat zij maakt, komt in de verste verte niet in aanmerking om te dienen als commerciële kunst. Dit is eerder een schetsje, dat evengoed door een kind van een jaar of zes had kunnen komen.

josie
josie
6 jaren geleden

Kleurenblinden naar een aparte school??????? Gaan we alle mensen in hokjes stoppen?

frans
frans
6 jaren geleden

hoera, weer iemand die wat meebrengt uit kosmische verten.

ton
ton
6 jaren geleden

enn kaaassssaaaa

Pascal
Pascal
6 jaren geleden

Dit is manipulatie met de bedoeling om te zeggen wat ons te wachten staat als de upgrade voltooit is.

Patricia van Moffeland
Patricia van Moffeland
6 jaren geleden

Is toch ook niet fair, zeg: Voor de uitzonderlijke gave van de moeder moet het dochtertje betalen.

pietje
pietje
6 jaren geleden

Ja Frans ik denk ook kassa ! Het kan niet altijd eerlijk zijn ikweet het niet moeilijk te beoordelen !

c.e.
c.e.
6 jaren geleden

Tetra = 5 ,niet 4. En een normaal mens kan in 3 kleuren ca. 256 tinten onderscheiden, dat maakt 256x256x256 = 16 millioen kleuren, niks bijzonders

Henk001
Henk001
Reactie op  c.e.
6 jaren geleden

tetra = 4; penta = 5

Padja
Padja
6 jaren geleden

Prachtig wat ze gemaakt heeft.
Ze probeert te laten zien hoe zij de wereld ervaart.
Als er niks bijstaat roepen we “jaaaaaaa hoooorrr, bewijs het maar”
Nu dat gebeurt is het weer niet te vertrouwen.
Van mij mag ze haar kunst promoten.
Ik snap ook dat ze aandacht zoekt voor dit fenomeen en hoopt er wat meer van af te weten ivm haar dochtertje.
Bijzonder dat die mutatie dus tot meerdere maar ook tot beperkt kleurenzicht kan leiden.
Twee kanten van dezelfde munt.

x

Check Also

coronavirus

Baanbrekend onderzoek: Coronavirus muteert veel sneller dan gedacht

Uit baanbrekend nieuw onderzoek blijkt dat het ...

Bizar, alien-achtig wezen ontdekt in Taiwan. Heb je ooit zoiets gezien?

Bizar, alien-achtig wezen ontdekt in Taiwan. Heb je ooit zoiets gezien?

In Hsinchu in Taiwan is een bizarre, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

23
0
We lezen graag je reactie!x