Mens en Dier

Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens

Help ons door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Concetta Antico uit San Diego leeft in een wereld die maar weinig mensen kunnen zien: ze is een tetrachomaat. Tetrachromaten hebben vier types kegeltjes in het oog. Hoewel de meeste mensen hooguit één miljoen kleuren zien, kan Antico er vele malen meer onderscheiden.

De meeste mensen hebben drie soorten kegeltjes (trichromatisch) en zijn in staat om ongeveer één miljoen tinten te onderscheiden. Wie kleurenblind is, heeft meestal slechts twee soorten kegeltjes en kan dus al beduidend minder kleurschakeringen zien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Aan de hand van schilderijen laat Antico zien hoe haar wereld eruitziet. Ze ziet zeer veel kleurdimensies en –nuances, tot wel 100 miljoen verschillende. “Ik vind het verbijsterend hoe weinig kleuren de mensen kunnen zien,” zei ze.

Hoewel tetrachromaten meer receptoren in hun ogen hebben, verschilt hun brein nauwelijks van dat van normale mensen. Hoe kan het brein van Antico dan meer kleuren onderscheiden? Oefening baart kunst, zegt ze.

Jarenlang waren onderzoekers er niet zeker van of tetrachromacie bestond, maar in 2012 werd bevestigd dat Antico een tetrachromaat is. Naar schatting is één procent van de wereldbevolking tetrachromaat.

Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens
‘The Cat’s Meow’ ConcettaAntico.com

Wetenschappers zijn nu hard op zoek naar meer tetrachromaten om beter te begrijpen hoe hun brein werkt. “Ik was als kind anders dan andere kinderen,” zei Antico. “Ik schilderde al toen ik 7 was, ik was zo gefascineerd door kleur.” Jarenlang werd ze blootgesteld aan buitengewone kleuren en langzamerhand begon haar brein daar gewend aan te raken.

Antico is zelf nauw betrokken bij het onderzoek naar tetrachromacie omdat haar dochter kleurenblind is. “Ik dacht eerst dat het niets met mij te maken had, maar ze is kleurenblind dankzij mij, ik heb een mutatie,” zei ze. Antico hoopt een school te openen voor kleurenblinden en daarnaast wil ze een online platform opzetten voor tetrachromaten.

[Popular Science]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
johan
johan
9 jaren geleden

Er zijn 7 kleuren in zichtbaar licht, de rest zijn tinten

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur

IIS
IIS
9 jaren geleden

Dit is niet toevallig een manier om haar schilderkunst aan de man te brengen en te promoten?

Vind het een vreemd verhaal die meer lijkt op aandachttrekkerij en ziet er ergens ook een beetje gespeeld uit. De DNA onderzoeker is niet toevallig ook haar vriend en had een lumineus idee door hiermee te komen?

Het kan dat mevrouw kleuren intensiever ervaart, maar kleurnuances onderscheiden is voor bijna iedereen weggelegd. Als een gemiddeld mens kleurstalen bekijkt dan onderscheidt men ook duizenden en duizenden kleuren.

Vond het verhaal dat ik ooit hoorde van een schooljuf dat ze een kind in de klas had die vooraan moest zitten omdat het kind achter in de klas niet goed door de kleuren (aura’s) heen kon kijken interessanter. Want dat is een eigenschap die niet iedereen bezit en is zeker de moeite van het bestuderen waard.

josie
josie
9 jaren geleden

Kleurenblinden naar een aparte school??????? Gaan we alle mensen in hokjes stoppen?

frans
frans
9 jaren geleden

hoera, weer iemand die wat meebrengt uit kosmische verten.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x