Mens en Dier

Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens

Help door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Concetta Antico uit San Diego leeft in een wereld die maar weinig mensen kunnen zien: ze is een tetrachomaat. Tetrachromaten hebben vier types kegeltjes in het oog. Hoewel de meeste mensen hooguit één miljoen kleuren zien, kan Antico er vele malen meer onderscheiden.

De meeste mensen hebben drie soorten kegeltjes (trichromatisch) en zijn in staat om ongeveer één miljoen tinten te onderscheiden. Wie kleurenblind is, heeft meestal slechts twee soorten kegeltjes en kan dus al beduidend minder kleurschakeringen zien.

Aan de hand van schilderijen laat Antico zien hoe haar wereld eruitziet. Ze ziet zeer veel kleurdimensies en –nuances, tot wel 100 miljoen verschillende. “Ik vind het verbijsterend hoe weinig kleuren de mensen kunnen zien,” zei ze.

Hoewel tetrachromaten meer receptoren in hun ogen hebben, verschilt hun brein nauwelijks van dat van normale mensen. Hoe kan het brein van Antico dan meer kleuren onderscheiden? Oefening baart kunst, zegt ze.

Jarenlang waren onderzoekers er niet zeker van of tetrachromacie bestond, maar in 2012 werd bevestigd dat Antico een tetrachromaat is. Naar schatting is één procent van de wereldbevolking tetrachromaat.

Superzicht: Deze vrouw ziet 99 miljoen meer kleuren dan de gemiddelde mens
‘The Cat’s Meow’ ConcettaAntico.com

Wetenschappers zijn nu hard op zoek naar meer tetrachromaten om beter te begrijpen hoe hun brein werkt. “Ik was als kind anders dan andere kinderen,” zei Antico. “Ik schilderde al toen ik 7 was, ik was zo gefascineerd door kleur.” Jarenlang werd ze blootgesteld aan buitengewone kleuren en langzamerhand begon haar brein daar gewend aan te raken.

Antico is zelf nauw betrokken bij het onderzoek naar tetrachromacie omdat haar dochter kleurenblind is. “Ik dacht eerst dat het niets met mij te maken had, maar ze is kleurenblind dankzij mij, ik heb een mutatie,” zei ze. Antico hoopt een school te openen voor kleurenblinden en daarnaast wil ze een online platform opzetten voor tetrachromaten.

[Popular Science]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
johan
johan
7 jaren geleden

Er zijn 7 kleuren in zichtbaar licht, de rest zijn tinten

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur

IIS
IIS
7 jaren geleden

Dit is niet toevallig een manier om haar schilderkunst aan de man te brengen en te promoten?

Vind het een vreemd verhaal die meer lijkt op aandachttrekkerij en ziet er ergens ook een beetje gespeeld uit. De DNA onderzoeker is niet toevallig ook haar vriend en had een lumineus idee door hiermee te komen?

Het kan dat mevrouw kleuren intensiever ervaart, maar kleurnuances onderscheiden is voor bijna iedereen weggelegd. Als een gemiddeld mens kleurstalen bekijkt dan onderscheidt men ook duizenden en duizenden kleuren.

Vond het verhaal dat ik ooit hoorde van een schooljuf dat ze een kind in de klas had die vooraan moest zitten omdat het kind achter in de klas niet goed door de kleuren (aura’s) heen kon kijken interessanter. Want dat is een eigenschap die niet iedereen bezit en is zeker de moeite van het bestuderen waard.

josie
josie
7 jaren geleden

Kleurenblinden naar een aparte school??????? Gaan we alle mensen in hokjes stoppen?

frans
frans
7 jaren geleden

hoera, weer iemand die wat meebrengt uit kosmische verten.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x