Homepagina » Propaganda » Groene Amsterdammer publiceert beschamend broddelwerk over Russische trollenfabriek. Burgerjournalist doet factcheck
Groene Amsterdammer publiceert beschamend broddelwerk over Russische trollenfabriek. Burgerjournalist doet factcheck

Groene Amsterdammer publiceert beschamend broddelwerk over Russische trollenfabriek. Burgerjournalist doet factcheck

Vooral in het NRC en De Groene Amsterdammer worden regelmatig artikelen gepubliceerd over de zogenaamde Russische trollenfabriek in Sint-Petersburg van waaruit de publieke opinie in het Westen zou worden beïnvloed.

Zo verscheen enkele dagen geleden het artikel ‘Onderzoek Desinformatie op Twitter – Hoe Russische trollen inspelen op westerse angsten’ in De Groene.

“Niet eerder lagen zoveel Russische trollentweets op straat. De Groene Amsterdammer analyseerde bijna drie miljoen tweets, afkomstig uit een trollenfabriek in Sint-Petersburg,” schrijven Robert van der Noordaa en Coen van de Ven.

Belangrijk thema

De tweets hebben volgens het tweetal vooral betrekking op de MH17-ramp en Geert Wilders.

“Nieuws is dat de ramp met de MH17 een belangrijk thema is voor Russische trollen,” klinkt het.

Burgerjournalist Max van der Werff besloot een factcheck te doen en gebruikte daarvoor dezelfde bron als het opinieweekblad: de Amerikaanse nieuwssite FiveThirtyEight.

Van de drie miljoen tweets zijn er slechts 1167 als Nederlandstalig gemarkeerd. Daarvan gaan 1165 níet over MH17.

Twee

De twee die wel betrekking hebben op de vliegramp zijn retweets van een artikel in de Volkskrant waarin negatief wordt bericht over twee journalisten die door collega’s worden getypeerd als pro-Russisch.

Van der Werff: “Vergissing of zijn de tweets helemaal niet afkomstig uit een trollenfabriek?”

“De trollen bemoeien zich actief met voor Nederland relevante onderwerpen zoals de MH17-ramp, waar ruim drieduizend tweets over werden verstuurd,” schrijven de auteurs.

Beschamend broddelwerk

Van der Werff produceerde in zijn eentje nog meer tweets over MH17 (4479) dan die hele ‘fabriek’.

En de MH17-tweets vallen helemaal in het niet bij de ruim 140.000 anti-Russische tweets, vooral over MH17, van Michael Joyce.

Van der Werff concludeert: “Zonder ook maar één MH17 gerelateerde tweet te bespreken claimt De Groene Amsterdammer dat MH17 een belangrijk thema is voor Russische trollen en deze zich actief met het thema bemoeien. Je moet maar durven.”

Hij spreekt van een ‘beschamend broddelwerk’.

[Kremlintroll]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. En dat noemt zich journalist???

  18 likes
 2. Ja had al zoiets gelezen , maar ja ik denk dat ieder weldenkend mens maar gewoon z’n schouders moet ophalen bij zoveel domheid , daar is niks tegen opgewassen laat staan zulke sukkels serieus nemen….

  17 likes
 3. Deze dagbladen produceren zonder problemen fake news, zgn rutte wordt bekritiseerd door zijn bedrijven politiek, wel laat als je bedenkt dat deze wet al door de 1ste kamer bijna doorgejast is?

  6 likes
 4. is mh17 werkelijk mh370 of speelt er meer.

  of is het geen van beide.

  https://www.youtube.com/watch?v=rFRThhOe9yU

  bij ongeveer 2min56 kom ik een aluminium type plaatje tegen , helaas niet helemaal goed leesbaar
  maar wat wel goed leesbaar is dat is code 370060 .
  die 370 begincijfers viel mij gelijk op.
  misschien heb ik het mis en weet iemand anders hier meer over te vertellen.
  maar als ik daar op google afbeeldingen krijg ik een hexcolor nummer en dat is donker paars.
  maar is het wel een kleur nummer.

  4 likes
 5. https://www.youtube.com/watch?v=rFRThhOe9yU

  vreemd de link werd niet meegepakt bij mijn tekst

  2 likes
 6. Lijkt me reinste onzin. Ben je het oneens met de media ben je of een troll of een Nazi. lijkt me dat deze journalisten (groene Amsterdammer) in een fantasiewereld leven. Media wil ons dingen doen geloven die kant noch wall slaan. Dan wordt er in ook nog in het artikel gesuggereerd dat rusland verdeeltheid creeert ?

  LGBT+WTF+Immigrants = Tribalization.
  Heb echt niets tegen die groepen. Maar leidt dit niet tot echte verdeeltheid ? Ondertussen wordt de veiligheid in europa steeds minder. Mensen gaan op straat protesteren hiertegen , monteer verkeerde geluid eronder en dan zijn gewone mensen ineens Nazi’s. Tweets op internet = russische trollen. Het slaat nergens op ! wat mensen willen is een rustig en veilig leven. Europa wordt steeds meer een 3de wereld land en we weten allemaal hoe dat komt. Discussie in media is nodig netzo als onbevooroordeeld nieuws.

  Journalisten :

  Journalisten hebben allemaal hun commando’s en ik begrijp dat , iedereen will namelijk z’n hypotheek afbetalen. Maar is vraag me toch af waar de ‘echte’ journalisten zijn die echt onderzoek doen. Die de waarheid belangrijker vinden dan een agenda. bij de groene amsterdammer zijn ze in ieder geval niet te vinden. Voor mij mag die dus direct ONGELEZEN DE PRULLENBAK IN.

  1 likes
 7. broddelen is het werkwoord voor o n v e r s t a a n b a a r .. zo werkt het in den haag ook
  de taal is helder, glashelder zelfs.. maar de choreografie hapert in de stem en de klank er van
  je filtert nu heel makkelijk de leugens er uit en de ware aard van de vertegenwoordigers die een perfecte hollywood rol spelen die ze moeten spelen vanuit de diepste staat
  ook bij heel veel bekende nederlanders die vaak in de media zijn zie je NU juist wie wat is en waarom..
  De dame die zomdergasten presenteerde afgelopen weken , kom even niet op haar naam, maar dat is echt geweldig hoe deze dame zich journalistiek op pad begeeft.. of.. zou ze dan toch…

  ach.. wat maakt het nog uit mensen.. mooie groene amsterdammers en bruine rotjeknorren.. we houden ondanks de voetbalverschillen toch wel van mekander !

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

rutte

Wilders: ‘Rutte laat Nederlanders keihard in de steek. Schandalig!’

Premier Mark Rutte zat vrijdag aan het ...

europese commissie

Europese Commissie komt met doodeng document. We mogen niet meer zelf denken

De Europese Commissie heeft net een doodeng ...