Homepagina » Gezondheid » “Schandaal van formaat”: Oude, bedorven tonijn wordt gekleurd met gifgas om vers te ogen
Is de tonijn op jouw bord ook gekleurd met gifgas?

“Schandaal van formaat”: Oude, bedorven tonijn wordt gekleurd met gifgas om vers te ogen

De mooi rood gekleurde tonijn op je bord oogt vers, maar die kleur kan verraderlijk zijn. Er bestaan methodes die ervoor zorgen dat de tonijn mooi rood blijft, terwijl het bederfproces gewoon doorzet.

Tonijn die ingespoten is met het giftige gas koolmonoxide blijft permanent rood. Zo lijkt de tonijn oneindig lang vers. Door de bedorven grauwe tonijn, maar ook grijs geworden vlees te behandelen met CO kleurt het binnen 20 minuten mooi helder rood.

Zo’n 15 jaar geleden was deze methode heel gebruikelijk en toegestaan, maar in 2003 heeft de Europese Unie besloten om het gebruik van koolmonoxide te verbieden. Als het omstreden handelsverdrag TTIP er komt, dan is de weg vrij voor de import van gifgasvlees en -vis. In de VS is deze praktijk namelijk wel legaal.

Opgehouden

Tonijn kan ook worden geïnjecteerd met kleurstoffen zoals E162 of E392 om vis die al bruin verkleurd is weer mooi rood te maken. Zodoende kan de tonijn voor een hogere prijs worden verkocht. Om meer volume te krijgen wordt er ook water ingespoten.

In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde op 1 september kreeg de kijker een schokkend inkijkje in hoe er met tonijn gefraudeerd wordt, terwijl de NVWA de andere kant opkijkt. Benno Bruggink verklaarde in de uitzending namelijk dat de NVWA is opgehouden met de handhavingscontroles.

Aangifte

De tonijnimporteurs zullen heel snel (deze maand nog) met bewijs moeten komen dat hun geïmporteerde vis schoon is, stelt adviesbureau Scienta Nova. Een laboratorium kan vrij eenvoudig het CO-gehalte bepalen. “Onderzoek naar andere kleurstoffen is niet zo belangrijk, de gifgasbehandeling is dat wel,” klinkt het.

Het adviesbureau voegt toe dat het argument van de NVWA dat de eerste prioriteit ligt bij voedselveiligheid en niet bij misleiding van de consument niet opgaat, omdat er door het verven van tonijn juist verrotte vis bij de consument terecht kan komen.

Scienta Nova pleit voor Kamervragen over de prioriteiten binnen de dienst. “Dit is een schandaal van formaat en rechtvaardigt bijna aangifte tegen de NVWA,” besluit het adviesbureau.

Bekijk de uitzending hier terug.

[Scienta Nova]


Vond je dit leuk? Deel het dan met anderen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. E nummers of niet, bedorven tonijn kan je niet meer omtoveren in eetbaar tonijn.

  7 likes
 2. Je kunt je afvragen of de NVWA wel een oprechte organisatie is.
  Maanden geleden heb ik al een klacht ingediend over, in dit geval, Queens diepvries zalm uit de pacific ocean.
  Gezien de radioactiviteit de vrijgekomen is uit Fukushima kun je je afvragen of die zalm wel betrouwbaar is.
  Ik kreeg net als mijn zoon enorme keelpijn van de zalm die steeds erger werd. Dit kwam binnen 10 minuten opzetten en heeft daarna nog een paar dagen geduurd voor het weg was. Het was net of er in je strottenhoofd werd geknepen. Ik kende toevallig de symptomen van radioactieve besmetting.
  Ik heb toen uitgezocht wat er met die zal gebeurd voordat het hier in de schappen legt.
  Nou daar komt;
  Het wordt gevangen in de ronding van Alaska waar een hogere concentratie van radioactieve stoffen in het zeewater zitten, daarna wordt het in schepen naar China vervoerd en jawel weer door de zee die radioactief vervuild is. Wat neemt radioactiviteit aan, juist staal. Dus die schepen zijn ook al geen zuivere koffie. En in China wordt het verwerkt en god weet wat ze daar uitvreten. Gaat het in sealverpakkingen in een doosje op weg naar oa Nederland. En je raad het al, weer in diepvriesschepen die door een vervuilde oceaan varen.
  Zowel Queens als het NVWA die ik beiden heb aangesproken via mail (NVWA de Klacht) laten niets maar dan ook werkelijk niets van zich horen.

  Al eerder vernam ik van andere al dat het NVWA het niet zo nauw neemt met zaken, een organisatie die betaald wordt met ons belastinggeld.
  De NVWA is een flut autoriteit die het belang van de volksgezondheid niet ter harte neemt.

  Sinds die tijd let ik op vis uit de pacific die ik absoluut niet koop.
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  13 likes
 3. ze zouden eens steek proeven moeten doen met vis en vlees uit de winkel op MAANDAG.

  wat ik toevallig weet ,dat met kip die tegen de verkoop datum zit terug gaat naar de fabriek en op zaterdag opnieuw word ingepakt en voorzien word van een nieuwe sticker.
  en volgens mij werken ze niet in het weekend bij de NVWA.

  of je gaat naar AH en denk een lekkere biefstuk te hebben gekocht en als je thuis komt is de onderkant
  al bruin.
  dus altijd even schudden voor gebruik zodat je de onderkant ook kunt zien.

  6 likes
  • Leon

   Ik ben zelf slager geweest. De reden dat een biefstuk bruin is aan de onderkant komt omdat er geen lucht bij komt. In feite is het dus vacuüm aan de onderkant. Dat zelfde proces doet zich ook voor als je vlees vacuüm verpakt, het gaat er rood in en na een uurtje zie je het al bruinrood worden, weer een paar uur later is het donker bruinrood.
   Geloof me dat als je biefstukje mooi rood is en lekker glimt, dat het flink is bewerkt.

   Zou je een biefstukje niet bewerken dan gaat ie al snel verkleuren.
   Een biefstuk vers afgesneden van een stuk is rondom aan de zijkanten rood en van binnen donkerder van kleur. Zit er een beetje groenachtige ring rondom net binnen de zijwand is je biefstuk op zijn best, goed mals en bestorven.

   Maar is het mooi rood aan alle kanten dan is het meestal bewerkt met ascorbinezuur of iets dergelijks. Zoals het vaak in de supermarkt ligt.

   Ik weet nog uit mijn leerling tijd dat we wel eens een fles spa rood in het rundergehakt gooide. Daar werd het knalrood van.

   Maar goed je weet nu waar je op moet letten. Eet smakelijk.

   5 likes
 4. Helemaal geen tonijn meer eten! De tonijn is aan het uitsterven, maar dat kan blijkbaar niemand wat schelen.
  Ze malen het zelfs door het kattenvoer ,belachelijk.

  6 likes
 5. Daarom hoef ik het niet , er word veel te veel mee gerotzooid bah om misselijk al bij voorbaat van te worden . Pas nog op TV geweest bij “keuringsdienst van waren” de rillingen lopen nog over m’n rug , smerig gewoon . Eet ze met jullie shushi aan mij niet besteed hoor .

  4 likes
 6. Dit is niks nieuws, dit werd in het verleden al gedaan met kip. Als het kip bedorven was gooiden ze dat in een chemische wasmachine deden ze er een beetje gootsteen onstopper of een ander chemisch goedje bij en de kipnwerd weer mooi schoon.

  Zelfde geld voor het volspuiten met water. Massa is kassa. Er ging meer kip uit als dat er werd ingekocht. Nu doen alle supermarkten het ook.

  3 likes
 7. QUOTE
  Scienta Nova pleit voor Kamervragen over de prioriteiten binnen de dienst.
  UNQUOTE

  Ik weet zeker dat deze gasten nul op het rekest krijgen. We hebben een nepparlement. ALLES, maar dan ook alles, wordt goedgekeurd. Een beetje morren en vragen stellen en vervolgens “ja”stemmen.

  Marktwerking en managers een dodelijke combinatie.

  2 likes
 8. Men kan zelf nagaan dat tonijn niet met zo’n zgn verse rode kleur in de vitrines kunnen liggen. Dan zal je naar de visjuwelier moeten gaan.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...