Gezondheid

“Schandaal van formaat”: Oude, bedorven tonijn wordt gekleurd met gifgas om vers te ogen

Help ons door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De mooi rood gekleurde tonijn op je bord oogt vers, maar die kleur kan verraderlijk zijn. Er bestaan methodes die ervoor zorgen dat de tonijn mooi rood blijft, terwijl het bederfproces gewoon doorzet.

Tonijn die ingespoten is met het giftige gas koolmonoxide blijft permanent rood. Zo lijkt de tonijn oneindig lang vers. Door de bedorven grauwe tonijn, maar ook grijs geworden vlees te behandelen met CO kleurt het binnen 20 minuten mooi helder rood.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Zo’n 15 jaar geleden was deze methode heel gebruikelijk en toegestaan, maar in 2003 heeft de Europese Unie besloten om het gebruik van koolmonoxide te verbieden. Als het omstreden handelsverdrag TTIP er komt, dan is de weg vrij voor de import van gifgasvlees en -vis. In de VS is deze praktijk namelijk wel legaal.

Opgehouden

Tonijn kan ook worden geïnjecteerd met kleurstoffen zoals E162 of E392 om vis die al bruin verkleurd is weer mooi rood te maken. Zodoende kan de tonijn voor een hogere prijs worden verkocht. Om meer volume te krijgen wordt er ook water ingespoten.

In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde op 1 september kreeg de kijker een schokkend inkijkje in hoe er met tonijn gefraudeerd wordt, terwijl de NVWA de andere kant opkijkt. Benno Bruggink verklaarde in de uitzending namelijk dat de NVWA is opgehouden met de handhavingscontroles.

Aangifte

De tonijnimporteurs zullen heel snel (deze maand nog) met bewijs moeten komen dat hun geïmporteerde vis schoon is, stelt adviesbureau Scienta Nova. Een laboratorium kan vrij eenvoudig het CO-gehalte bepalen. “Onderzoek naar andere kleurstoffen is niet zo belangrijk, de gifgasbehandeling is dat wel,” klinkt het.

Het adviesbureau voegt toe dat het argument van de NVWA dat de eerste prioriteit ligt bij voedselveiligheid en niet bij misleiding van de consument niet opgaat, omdat er door het verven van tonijn juist verrotte vis bij de consument terecht kan komen.

Scienta Nova pleit voor Kamervragen over de prioriteiten binnen de dienst. “Dit is een schandaal van formaat en rechtvaardigt bijna aangifte tegen de NVWA,” besluit het adviesbureau.

Bekijk de uitzending hier terug.

[Scienta Nova]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hoaxintelligence
Hoaxintelligence
7 jaren geleden

E nummers of niet, bedorven tonijn kan je niet meer omtoveren in eetbaar tonijn.

Joop
Joop
7 jaren geleden

Helemaal geen tonijn meer eten! De tonijn is aan het uitsterven, maar dat kan blijkbaar niemand wat schelen.
Ze malen het zelfs door het kattenvoer ,belachelijk.

Loki
Loki
7 jaren geleden

Je kunt je afvragen of de NVWA wel een oprechte organisatie is.
Maanden geleden heb ik al een klacht ingediend over, in dit geval, Queens diepvries zalm uit de pacific ocean.
Gezien de radioactiviteit de vrijgekomen is uit Fukushima kun je je afvragen of die zalm wel betrouwbaar is.
Ik kreeg net als mijn zoon enorme keelpijn van de zalm die steeds erger werd. Dit kwam binnen 10 minuten opzetten en heeft daarna nog een paar dagen geduurd voor het weg was. Het was net of er in je strottenhoofd werd geknepen. Ik kende toevallig de symptomen van radioactieve besmetting.
Ik heb toen uitgezocht wat er met die zal gebeurd voordat het hier in de schappen legt.
Nou daar komt;
Het wordt gevangen in de ronding van Alaska waar een hogere concentratie van radioactieve stoffen in het zeewater zitten, daarna wordt het in schepen naar China vervoerd en jawel weer door de zee die radioactief vervuild is. Wat neemt radioactiviteit aan, juist staal. Dus die schepen zijn ook al geen zuivere koffie. En in China wordt het verwerkt en god weet wat ze daar uitvreten. Gaat het in sealverpakkingen in een doosje op weg naar oa Nederland. En je raad het al, weer in diepvriesschepen die door een vervuilde oceaan varen.
Zowel Queens als het NVWA die ik beiden heb aangesproken via mail (NVWA de Klacht) laten niets maar dan ook werkelijk niets van zich horen.

Al eerder vernam ik van andere al dat het NVWA het niet zo nauw neemt met zaken, een organisatie die betaald wordt met ons belastinggeld.
De NVWA is een flut autoriteit die het belang van de volksgezondheid niet ter harte neemt.

Sinds die tijd let ik op vis uit de pacific die ik absoluut niet koop.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

LEON***
LEON***
7 jaren geleden

ze zouden eens steek proeven moeten doen met vis en vlees uit de winkel op MAANDAG.

wat ik toevallig weet ,dat met kip die tegen de verkoop datum zit terug gaat naar de fabriek en op zaterdag opnieuw word ingepakt en voorzien word van een nieuwe sticker.
en volgens mij werken ze niet in het weekend bij de NVWA.

of je gaat naar AH en denk een lekkere biefstuk te hebben gekocht en als je thuis komt is de onderkant
al bruin.
dus altijd even schudden voor gebruik zodat je de onderkant ook kunt zien.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x