Homepagina » Mens en Dier » ‘Onafhankelijke’ factcheck-raad van Facebook gedomineerd door miljardair George Soros
facebook
Foto: World Economic Forum. swiss-image.ch/Photo by Sebastian Derungs CC BY-SA 2.0

‘Onafhankelijke’ factcheck-raad van Facebook gedomineerd door miljardair George Soros

Sinds kort heeft Facebook een toezichtsraad, een orgaan dat Mark Zuckerberg ooit omschreef als het ‘hooggerechtshof van Facebook’. Deze toezichtsraad bepaalt uiteindelijk welke inhoud op Facebook mag blijven staan en welke moet worden weggehaald.

Onderzoeksjournaliste Sharyl Attkisson heeft deze ‘onafhankelijke’ factcheck-raad tegen het licht gehouden. Wat blijkt? 18 van de 20 leden hebben banden met politiek activist en miljardair George Soros. Dit helpt verklaren waarom de factchecks op Facebook – waar mensen zich groen en geel aan ergeren – niet neutraal zijn, aldus Attkisson.

De toezichtsraad bestaat uit:

 • Afia Asantewaa Asare-Kyei, werkzaam voor de Open Society Foundations (OSF) van Soros in West-Afrika.
 • Evelyn Aswad, een professor van de Universiteit van Oklahoma die geld kreeg van de Knight Foundation, een partner van de OSF van Soros.
 • Endy Bayuni, redacteur van de Jakarta Post. Zit in de bestuursraad van het Institute for Policy Analysis of Conflict in Jakarta, dat wordt geleid door een bondgenoot van Soros die eerder voor een door Soros gefinancierde groep werkte.
 • Catalina Botero-Marino, rector van de rechtsschool van de Universiteit van Los Andes die 1,3 miljoen dollar heeft ontvangen van de OSF van Soros. Maakt deel uit van een expertpanel van de denktank Inter-American Dialogue, die deels wordt gefinancierd door de OSF van Soros.
 • Katherine Chen, professor en journalist. Retweet vaak kritische berichten over Trump en positieve berichten over Obama.
 • Nighat Dad, oprichter en directeur van de Digital Rights Foundation, die geld ontvangt van de OSF van Soros. Zat in de bestuursraad van het door Soros gefinancierde Dangerous Speech Project.
 • Jamal Greene, professor van de Columbia-universiteit. Laat zich op Twitter negatief uit over president Trump.
 • Pamela Karlan, professor van de Stanford-universiteit. Lid van de door Soros opgerichte en gefinancierde American Constitution Society.
 • Tawakkol Karman. Haar organisatie Women Journalists Without Chains ontvangt geld van de OSF van Soros. Zit in de adviesraad van Transparancy International, dat ook geld krijgt van Soros.
 • Maina Kiai, directeur van het Alliances and Partnerships Initiative van Human Rights Watch, dat 100 miljoen dollar heeft ontvangen van de OSF. Is één van de oprichters van de Kenya Human Rights Commission, die 615.000 dollar kreeg van Soros.
 • Sudhir Krishnaswamy, vicekanselier van de National Law School of India University. Medeoprichter van het Centre for Law and Policy Research, dat veel geld krijgt van het door Soros gefinancierde Center for Reproductive Rights. Is redacteur van het International Journal of Communications Law & Policy, dat geld krijgt van de OSF.
 • Ronaldo Lemos, Braziliaanse professor. Medeoprichter van het door Soros gesteunde Institute for Technology and Society. Zit in de bestuursraad van de door OSF gefinancierde Mozilla Foundation.
 • Michael McConnell, professor van de Stanford-universiteit. Hoofd van het Constitutional Law Center, gefinancierd door de aan Soros gelinkte American Constitution Society.
 • Julie Owono van de Stanford-universiteit en Harvard. Hoofd van Internet Sans Frontieres, onderdeel van het door Soros gefinancierde Global Network Initiative.
 • Emi Palmor, voormalig hoofd van het Israëlische ministerie van Justitie.
 • Alan Rusbridger, voormalig hoofdredacteur van The Guardian. Zit in de bestuursraad van de door de OSF gefinancierde Committee to Protect Journalists.
 • Andras Sajo, professor. Eén van de oprichters van de Central European University van Soros. Zat voorheen in de bestuursraad van het door de OSF gefinancierde Justice Initiative in New York. Voormalig rechter van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel alle rechters van de EHRM geld ontvangen van de OSF van Soros.
 • John Samples, oprichter van het Center for Representative Government van het Cato Institute, dat geld heeft ontvangen van de OSF van Soros.
 • Nicolas Suzor: professor van de Queensland University of Technology, die samenwerkt met de OSF van Soros.
 • Helle Thorning-Schmidt, voormalig premier van Denemarken. Zit in de bestuursraad van de door de OSF gefinancierde European Council on Foreign Relations. Trustee van de door de OSF gefinancierde International Crisis Group waar George en Alexander Soros in de bestuursraad zitten. Zit in de adviesraad van de door de OSF gefinancierde Atlantic Council.

Denk even aan bovenstaande toezichtsraad als je weer een bericht voorbij ziet komen op Facebook dat is beoordeeld als ‘onjuist’ of ‘gedeeltelijk onjuist’. Soros houdt Facebook in de tang.


[RealClearInvestigations]

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jan V
Jan V
5 maanden geleden

Ik begrijp nog steeds niet wat mensen bezielt om gebruik te maken van bagger zoals Faketroep (of asociale media in het algemeen). Het is gewoon een ordinair
spionageprogramma om de burgers in de gaten te houden, maar dat schijnt al die hersenloze kuddedieren niet te deren. Hetzelfde geldt voor zo’n smartphone (wat is daar zo ‘smart’ aan!), gewoon een spionage apparaat. Ach natuurlijk: “Anders hoor ik er niet bij”. Nou, daar wil ik niet eens bij horen. Wel jammeren over privacy, maar ondertussen zetten ze hun hele leven op internet met alle gevolgen van dien. Te zielig voor woorden!

Remy
Remy
Reactie op  Jan V
5 maanden geleden

Ik snap wat je zegt. Maar het is wel een beetje kort door de bocht, ik heb zelf ook geen Facebook maar om alle mensen die fb hebben/gebruiken, hersenloos te noemen? Hmmm, ik snap je maar het mag wat subtieler 😄 (doe het voor ons imago) 😉

Jan V
Jan V
Reactie op  Remy
5 maanden geleden

Faketroep IS hersenloos en de gebruikers zijn het helaas dan automatisch ook. Achter de meute aanlopen getuigt niet erg van intelligentie en dus is hersenloos het juiste woord. Met subtiliteit krijg je mensen nou eenmaal niet wakker. Het beestje bij de naam noemen werkt beter.

Willem
Willem
Reactie op  Jan V
5 maanden geleden

Hear hear!!

Ron Swart
Ron Swart
5 maanden geleden

Ik had zo gehoopt dat Mabel van Oranje (trouw Soros-supporter) een plaats had in de Factcheck-raad.

Willem
Willem
5 maanden geleden

Wat is die meneer Soros toch een vriendelijke ouwe baas he, je zou hem zo op je kinderen laten passen.

Pieternella
Pieternella
5 maanden geleden

Dat heb ik inderdaad gemerkt, ik kreeg van Facebook twee maal een melding dat ik onwaarheden had geplaatst en dat mijn commentaar verwijderd was, maar welk commentaar en waar, stond er niet bij.

Willem
Willem
Reactie op  Pieternella
5 maanden geleden

Hoort allemaal bij dezelfde club uitroeiers Pieternella en daarom doen ze aan censuur, waar ze zichzelf ook mee verraden want waar zijn ze bang voor? Als het volgens hen toch onwaarheden zijn en “fake” nieuws waar maken ze zich dan zo druk om? Dan is het toch niet echt?

Lawke
Lawke
5 maanden geleden

George Soros (of György Schwartz beter) doet me denken aan Darth Sidious uit Star Wars.. misschien een broer of eerste neef? lol

x

Check Also

soros

Peruaanse rechtbank: Soros en Bill Gates zitten achter het coronavirus

Een Peruaanse rechtbank heeft beweerd dat ‘de ...

baudet

Thierry Baudet kaltgestellt ‘omdat hij zeer sceptisch is over corona’

FvD-oprichter Thierry Baudet wordt van alle kanten ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

9
0
We lezen graag je reactie!x