Natuur en Milieu

Onmogelijke kristallen komen uit de ruimte

Help ons door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een kristal dat onmogelijk op Aarde zou kunnen voorkomen blijkt afkomstig te zijn uit de ruimte, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dat meldt de BBC.

Quasikristallen hebben een ongewone structuur met eigenschappen van zowel glas als kristal. Tot twee jaar geleden konden ze enkel worden gecreëerd in een laboratorium toen geologen ze in het Russische Korjakengebergte aantroffen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een team wetenschappers zegt in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dat de Russische kristallen naar de Aarde kwamen in meteorieten. Quasikristallen werden in de tachtiger jaren voor het eerst omschreven door de Israëlische onderzoeker en Nobelprijswinnaar Daniel Schechtman. Zijn ideeën werden aanvankelijk ontvangen met de nodige scepsis omdat de structuren onmogelijk werden geacht.

Andere eigenschappen

Quasikristallen houden zich niet aan de regels die gelden voor de symmetrie van gewone kristallen. Ze hebben bovendien andere fysieke en elektrische eigenschappen.

In 2009 verklaarden Luca Bindi en zijn collega’s van de Universiteit van Florence in Italië quasikristallen te hebben gevonden in het uiterste oosten van Rusland. Het mineraal, een legering van aluminium, koper en ijzer, toont aan dat quasikristallen zich in de natuur kunnen vormen en stabiel blijven. Het natuurlijke proces dat ten grondslag ligt aan de creatie van deze structuren blijft vooralsnog een raadsel.

Dr. Bindi beweert evenals Paul Steinhardt van de Princeton-universiteit dat tests wijzen op de buitenaardse oorsprong van de Russische mineralen. Ze keken naar de verschillende isotopen van het element zuurstof in gesteentemonsters. Het patroon van de zuurstofisotopen leek in geen enkel opzicht op dat van andere mineralen die op Aarde worden gevormd. Het leek daarentegen meer op een koolstofhoudende chondriet, een type meteoriet.

De monsters bevatten ook een soort kiezelaarde dat enkel onder zeer hoge druk wordt gevormd. “Ons bewijs is een indicatie dat quasikristallen zich kunnen vormen in astrofysische omstandigheden en gedurende lange tijd stabiel blijven,” schrijft het team in PNAS.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x