Homepagina » Buitenland » Haïtianen roepen mensen op om géén geld te doneren aan het Rode Kruis
Haïtianen roepen mensen op om géén geld te doneren aan het Rode Kruis

Haïtianen roepen mensen op om géén geld te doneren aan het Rode Kruis

Orkaan Matthew heeft in Haïti een ravage aangericht. Meer dan duizend mensen kwamen om het leven en de schade is enorm. Door vervuild drinkwater is er een cholera-uitbraak.

Er zijn zeker 350.000 mensen die hulp nodig hebben, maar de Haïtianen verzoeken met klem niet te doneren aan het Rode Kruis.

Na de zware aardbeving in Haïti in 2010 haalde het Amerikaanse Rode Kruis bijna een half miljard dollar op. De onafhankelijke journalistieke organisatie ProPublica schreef in een rapport dat een kwart van alle donaties naar het Rode Kruis zelf ging.

‘Geef niet aan het Rode Kruis’

De organisatie zei 130.000 huizen te hebben gebouwd in Haïti, maar uit het rapport bleek dat er maar zes waren gebouwd. Volgens ProPublica kwam het Rode Kruis een groot deel van haar beloftes niet na.

Dat de Haïtianen geen vertrouwen meer hebben in het Rode Kruis is dus niet zo raar. Via sociale media roepen ze mensen nadrukkelijk op om er niet meer aan te doneren.

“De komende dagen zullen velen van jullie me vragen hoe je Haïti kunt helpen,” schreef een vrouw na de orkaan op Twitter. “Geef niet aan het Amerikaanse Rode Kruis.”

Tenten

Ze vroeg mensen om in plaats daarvan te geven aan Haïtiaanse organisaties en geen goederen te sturen die lokaal beschikbaar zijn.

Na de aardbeving in 2010 werd er omgerekend 10 miljard euro beschikbaar gesteld voor hulp aan Haïti. Critici stellen dat het geld niet is gebruikt om Haïti weer op te bouwen.

Er wonen naar schatting nog steeds 55.000 Haïtianen in tenten en ook zijn er nog geen verbeterde rampenplannen opgesteld.

Cholera

Na orkaan Matthew zijn alleen al in Grand Anse 66.000 huizen verwoest en 20.000 zwaar beschadigd. Er zijn al 10.000 mensen overleden aan cholera. Meer dan 800.000 mensen zijn ziek geworden sinds de ziekte in 2010 via een basis van de Verenigde Naties werd verspreid.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Michaël schreef:

  Haarp was de oorzaak van de aardbeving in 2010 hééél erg waarschijnlijk …want er staat ook een installatie daar ..

  https://www.youtube.com/watch?v=xhJfkh0e3l0

  4 likes
  • Draconian schreef:

   Gaan we weer zo dom praten over Harp Michaël? Je praat als een kip zonder kop een complottheorie na. Je bent daar niet geweest dus kom gewoon met feiten en geen verzinsels.

   Het gaat erom dat er dus 10 miljard euro zo goed als verdwenen is in de zakken van de graaiers. Met zo een bedrag kan je 55.000 Haïtianen een alleenstaand huis met zwembad geven en het getroffen gebied ook nog opknappen. Hoe kun je als mens met jezelf leven als je zo graait. Dan moet je gewetenloos zijn.

   15 likes
   • Michaël schreef:

    feiten ontkennen is draconisch , niet minder , niet meer en HAARP is een feit, en steek jouw koppie liefst niet onder t zand aub, laatste waarschuwing , het is 5 voor 12 !

    4 likes
    • charlud schreef:

     Doe niet zo dom Michael. Aardbeving geschiedt door verplaatsing van tektonische platen. Heb jij wel een idee hoe groot zo plaat is? Om zo’n gigant 1mm te doen verplaatsen heb je gigantisch veel energie nodig en HAARP kan dat absoluut niet leveren want anders hadden we allang voordelen van de plasmafysica.

     4 likes
    • Nietons schreef:

     Het is een wereld met veel problemen en dat is nooit anders geweest. Sinds mensenheugenis is/voelt het al 5 voor 12. Sommigen zien grote kansen en voordelen om dit gevoel levend te houden en het met allerlei onzin invulling te geven. Zie bijbel, koran enz enz…… Het einde van de wereld is van alle tijden en toch zijn we er nog steeds.

     0 likes
   • Caesar Lion Cachet schreef:

    LS…

    Om te beginnen praten we hier over H.A.A.R.P. En je moet wel heel begaafd zijn om het verschil te voelen tussen de hel veroorzaakt door dit fenomeen of door wat anders. Dus wie is hier nu dom ? Daarnaast is het bewezen met als doel een proefgebied te creëren met als eindpunt Iran… Wacht maar af !

    0 likes
 • Roeland schreef:

  Ze wisten toch al dat het ging gebeuren… Die storm?
  Het gebeurt heel vaak op Haiti, die mensen treffen zelf geen voorbereidingen. Hoe moeilijk is het om een stormkelder te graven?

  Je graaft een kuil, zet de rand af met hout, leg er planken overheen, en gooi er weer aarde op. Doe dat met z’n allen voor een maand en je hebt zeker 100 schuilkelders dat geen cent gekost heeft.

  Ik ben het echt zat om mensen te helpen die zichzelf niet helpen. En als er dan missionarissen komen en studenten met goede bedoelingen… Dan is het niet de juiste hulp. En als we geld geven aan het Rode Kruis, dan zeggen ze: nee, stort het gewoon op onze bankrekening…

  Ja, dag… En dan ook nog die arrogante toon in die Tweet…

  4 likes
  • sara schreef:

   Beste Roeland,

   Het feit dat je hier reageert betekend dat je een computer hebt ,Internet, een dak boven je hooft, en geld omdat alles te kunnen betalen.
   Ik ken mensen in dezelfde situatie als jij, die al een probleem hebben als hun fiets stuk gaat, omdat ze maar net rond kunnen komen.

   Ik betwijfel of je weet wat armoede inhoud. Het bouwen van een goede schuilkelder doe je niet met een 2 planken, planken kosten ook daar veel geld. Ook de grond is, niet zo zacht als hier. En dan is nog het gevaar van verdrinken in je eigen kelder,
   want er vallen enorme hoeveelheden regen in een hele korte tijd.

   En echt, weet je wel hoe sterk een orkaan is, Niet zelden worden bomen uit en vrachtwagens van de grond gezogen. Huizen van beton met de grond gelijk gemaakt. Rond vliegend hout dat dwars door boomstammen en muren gaat.
   En dan kom jij met een gat en een paar planken als oplossing?

   Deze mensen hebben ramp na ramp achter de rug, als je daar iets opbouwt weet je dat het in een orkaan met de grond gelijk word gemaakt. Als jij rond moet komen van een paar euro per dag en elke dag moet zien te overleven, waar haal jij dan de middelen en de moed vandaan om elke keer opnieuw te beginnen?
   Kijk als je hier in dit systeem nu gaat lopen klagen, heb je gelijk maar daar waar toch al heel weinig is, en waar zojuist een orkaan alles heeft weggevaagd.

   Ik vind het nog al wat, dat dan je beste antwoord op de situatie daar in Haïti is, eigen bult dikke schuld. je had je zelf kunnen helpen.
   Die mensen hebben hulp nodig.

   9 likes
   • Roeland schreef:

    Over mij, weet je niets… Je weet niet welke armoede ik gekend heb in m’n leven. Wat je wel weet, is dat ik het nu niet meer ben… Dus ergens zal mijn gedachtegang toch wel kloppen. Slachtofferrollen, helpen je niet… In de nasleep van een natuurramp wachten op de volgende, helpt je ook niet.

    Armoede is geen excuus om arm te blijven. Dat is een fabel. Met tijd en inspanning kan je waarde toevoegen aan alles. Dat wil zeggen dat het niet uitmaakt hoe arm je bent als je begint… En als absolute waarheid, blijft nog over dat jouw geluk en jouw veiligheid, JOUW verantwoordelijkheid is. Je kan niet verwachten van andere mensen om je heen om daar alsmaar zorg voor te dragen.

    Denk jij dat we over 30 jaar praten over Haïti als een land dat zichzelf enorm ontplooid heeft? Of zou het waarschijnlijker zijn dat we over 30 jaar nog steeds geld over aan het storten zijn als er weer een orkaan overgetrokken is? Het slimme geld staat op het laatste.

    Armoede is niet een staat van zijn, maar een staat van denken.

    En serieus… nog klagen over de hulp die je gratis word geleverd? Uit de goedheid en welwillendheid van mensen? Klagen over het feit dat de mensen die je te hulp schieten studenten zijn? Seriously?!

    1 likes
    • Caesar Lion Cachet schreef:

     LS…

     Er is maar een belang in deze wereld en dat is eigenbelang dus bewaar je preek maar voor de dommen onder ons !

     0 likes
    • Kees Loodtviool schreef:

     Klagen over gratis hulp getuigt inderdaad niet van erg veel stijl. Het is inderdaad zo dat sommige landen collectief in een slachtofferrol hangen, en daarom zo arm zijn én blijven. Nederland is vroeger ook straatarm geweest, en heeft nauwelijks grondstoffen. Hoe denk je dat Nederland rijk is geworden? Door eeuwenlang te gaan jammeren in een hoekje? Give me a break.

     0 likes
  • Hoop maakt z'n eigen magie schreef:

   Op veel Caribische eilanden is de grond te hard om te graven.
   Doordat het rots is.

   En…….sommige mensen kunnen zichzelf niet helpen, vanwege allerlei vormen van uitbuiting,
   waar ze slachtoffer van zijn.

   2 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Roeland woont nog bij zijn moeder en gaat klagen als zijn bed nat is waarin hij zelf heeft gepiest !

   0 likes
 • Logiter schreef:

  Critici stellen dat er niets is gebeurt???
  Zijn we de tsunami in Sri Lanka en Thailand op tweede kerstdag vergeten??
  Vele miljoenen verdwenen in zakken van witte boorden criminelen aan deze kant van de plas,nadat geld afhandig was gemaakt op de alom goed werkende manier,schuldgevoel geven.
  De conclusie van een officieel onderzoek,was dat er slechts 6 procent was gebruikt voor hulp.
  Haïti precies hetzelfde verhaal.
  Het meest schokkend is de reactie van de gemiddelde Nederlander met het vrijgekochte schuldgevoel,” beter 6 procent die geholpen is,dan niemand”.
  De smartphone doet zijn werk grondig,want mensen zijn ook de oplichtpraktijken van de vele fondsen ook al vergeten.
  KWF,pink ribbon,dieren bescherming,etc.etc.etc.
  Wanneer een fondsenwerving door middel van schuldgevoel haar middelen bemachtigd,krijgen ze van mij niets,want ik ruik de zwendel.

  12 likes
 • Elise49 schreef:

  Het ergste van al is dat die “giften”omgezet worden in landenschuld.

  3 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Denk maar aan de zogenaamde MASHALLHULP nadat de tweede wereldoorlog was uitgeraasd veroorzaakt door de Illuminatie / Ashkenazi Khazaren ! We betalen nog steeds en ons goud dat wij dachten dat in Londen veilig zou zijn hebben we ook nog niet terug

   0 likes
 • Randy schreef:

  China kan heel goedkoop duizenden kant-en-klare huizen in een week in elkaar zetten. Ik weet niet waarom al die hulporganisaties daar niks mee doen. Ok, de Chinezen werken uitsluitend met eigen personeel, maar is dat dan zo erg in zo’n geval? Snelheid is toch belangrijk ipv dat eeuwige getreuzel?

  1 likes
 • Nero.K schreef:

  Alles en alles is van de elite. Zelf amnesty internation haalt onze zuur verdiende geld zogenaamd mensen te helpen. Maar zij creëren het en laten ons voor op draaien. Mesen niet meer intrappen. Wij leven in een schijn wereld.

  0 likes
 • War on Error schreef:

  Randy, een hint, de usual suspect(s):

  n.b. de gedoodverfde winnaar van de nep-verkiezingen in de VS, lid van ‘Belizian Groove’, de afdeling voor duivelse vrouwen van de ‘Bohemian Groove’: Hillary was verantwoordelijk voor de hulp aan Haïti:
  Hillary Clinton EXPOSED BY Anonymous (Banned Documentary) 2016
  https://www.youtube.com/watch?v=dEaKzja_CX0

  0 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is

  Het is overduidelijk dat deze hele zogenaamde ...

  oud-huisarts

  Oud-huisarts legt in 11 minuten uit wat ze met je van plan zijn

  Het aantal mensen dat sterft aan het ...

  >