Buitenland

Haïtianen roepen mensen op om géén geld te doneren aan het Rode Kruis

Help mee door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Orkaan Matthew heeft in Haïti een ravage aangericht. Meer dan duizend mensen kwamen om het leven en de schade is enorm. Door vervuild drinkwater is er een cholera-uitbraak.

Er zijn zeker 350.000 mensen die hulp nodig hebben, maar de Haïtianen verzoeken met klem niet te doneren aan het Rode Kruis.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Na de zware aardbeving in Haïti in 2010 haalde het Amerikaanse Rode Kruis bijna een half miljard dollar op. De onafhankelijke journalistieke organisatie ProPublica schreef in een rapport dat een kwart van alle donaties naar het Rode Kruis zelf ging.

‘Geef niet aan het Rode Kruis’

De organisatie zei 130.000 huizen te hebben gebouwd in Haïti, maar uit het rapport bleek dat er maar zes waren gebouwd. Volgens ProPublica kwam het Rode Kruis een groot deel van haar beloftes niet na.

Dat de Haïtianen geen vertrouwen meer hebben in het Rode Kruis is dus niet zo raar. Via sociale media roepen ze mensen nadrukkelijk op om er niet meer aan te doneren.

“De komende dagen zullen velen van jullie me vragen hoe je Haïti kunt helpen,” schreef een vrouw na de orkaan op Twitter. “Geef niet aan het Amerikaanse Rode Kruis.”

Tenten

Ze vroeg mensen om in plaats daarvan te geven aan Haïtiaanse organisaties en geen goederen te sturen die lokaal beschikbaar zijn.

Na de aardbeving in 2010 werd er omgerekend 10 miljard euro beschikbaar gesteld voor hulp aan Haïti. Critici stellen dat het geld niet is gebruikt om Haïti weer op te bouwen.

Er wonen naar schatting nog steeds 55.000 Haïtianen in tenten en ook zijn er nog geen verbeterde rampenplannen opgesteld.

Cholera

Na orkaan Matthew zijn alleen al in Grand Anse 66.000 huizen verwoest en 20.000 zwaar beschadigd. Er zijn al 10.000 mensen overleden aan cholera. Meer dan 800.000 mensen zijn ziek geworden sinds de ziekte in 2010 via een basis van de Verenigde Naties werd verspreid.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Michaël
Michaël
7 jaren geleden

Haarp was de oorzaak van de aardbeving in 2010 hééél erg waarschijnlijk …want er staat ook een installatie daar ..

https://www.youtube.com/watch?v=xhJfkh0e3l0

Roeland
Roeland
7 jaren geleden

Ze wisten toch al dat het ging gebeuren… Die storm?
Het gebeurt heel vaak op Haiti, die mensen treffen zelf geen voorbereidingen. Hoe moeilijk is het om een stormkelder te graven?

Je graaft een kuil, zet de rand af met hout, leg er planken overheen, en gooi er weer aarde op. Doe dat met z’n allen voor een maand en je hebt zeker 100 schuilkelders dat geen cent gekost heeft.

Ik ben het echt zat om mensen te helpen die zichzelf niet helpen. En als er dan missionarissen komen en studenten met goede bedoelingen… Dan is het niet de juiste hulp. En als we geld geven aan het Rode Kruis, dan zeggen ze: nee, stort het gewoon op onze bankrekening…

Ja, dag… En dan ook nog die arrogante toon in die Tweet…

Logiter
Logiter
7 jaren geleden

Critici stellen dat er niets is gebeurt???
Zijn we de tsunami in Sri Lanka en Thailand op tweede kerstdag vergeten??
Vele miljoenen verdwenen in zakken van witte boorden criminelen aan deze kant van de plas,nadat geld afhandig was gemaakt op de alom goed werkende manier,schuldgevoel geven.
De conclusie van een officieel onderzoek,was dat er slechts 6 procent was gebruikt voor hulp.
Haïti precies hetzelfde verhaal.
Het meest schokkend is de reactie van de gemiddelde Nederlander met het vrijgekochte schuldgevoel,” beter 6 procent die geholpen is,dan niemand”.
De smartphone doet zijn werk grondig,want mensen zijn ook de oplichtpraktijken van de vele fondsen ook al vergeten.
KWF,pink ribbon,dieren bescherming,etc.etc.etc.
Wanneer een fondsenwerving door middel van schuldgevoel haar middelen bemachtigd,krijgen ze van mij niets,want ik ruik de zwendel.

trackback
Eindtijdsignalen en andere opmerkelijke nieuwsberichten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x