Buitenland

Heiligverklaring pausen gesponsord door banken, oliereus en Nestlé

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onder het oog van vele honderdduizenden heeft paus Franciscus afgelopen zondag de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II in het Vaticaan heilig verklaard. Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Nooit eerder werden twee overleden pausen tegelijkertijd heilig verklaard en nooit eerder waren bij zo’n ceremonie twee pausen aanwezig.

De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden. Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Paus Franciscus trok pas geleden nog ongewoon hard van leer tegen de ‘tirannie’ van het kapitalisme en de ‘verering van geld’, maar toch werd de heiligverklaring van de twee pausen gesponsord door grote corporaties.

Op de lijst van sponsors vinden we onder meer een olie- en gasreus, verschillende banken en de Zwitserse voedselreus Nestlé. Er staan voornamelijk Italiaanse bedrijven op de lijst, waaronder energiebedrijven Eni en Enel, bankbedrijf Intesa SanPaolo en spoorwegbedrijf Ferrovie Italiane.

Ironisch genoeg opende paus Franciscus zes maanden geleden nog de aanval op het economische systeem, als onderdeel van zijn campagne om meer aandacht te vragen voor de armen. Sommigen betichtten de paus ervan er een marxistische agenda op na te houden, waarna de paus zich gedwongen zag de conservatieve critici gerust te stellen dat hij zich niet probeerde te mengen in politieke discussies.

De Rooms-katholieke Kerk is allesbehalve arm. De Vaticaanse Bank beheert naast 33.000 rekeningen van parochies en priesters een vermogen van liefst 5,7 miljard euro, maar de Heilige Stoel – het bestuursorgaan van de kerk – boekte in 2011 een verlies van 13,2 miljoen euro. De aanwezigheid van de sponsors kan mogelijk worden verklaard door de precaire financiële situatie van Rome. De stad stevent af op een begrotingstekort van 840 miljoen euro en werd afgelopen februari niet uitgekocht door de centrale overheid.

Nestlé is de grootste bron- en mineraalwaterproducent ter wereld. Het bedrijf is eigenaar van bekende mineraalwatermerken als Vittel, Perrier en San Pellegrino. De bestuursvoorzitter van Nestlé, Peter Brabeck, raakte vorig jaar in opspraak omdat hij gezegd had dat water geen fundamenteel recht is voor mensen. Water heeft waarde, dus verbindt Nestlé er een prijs aan, aldus Brabeck. Hij vindt dat water het beste geprivatiseerd kan worden.

[CNBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Een heilig-verklaring vanuit een commerciële achtergrond is nog erger dan de atoombom.

wolfje
wolfje
9 jaren geleden

man wat een poppenkast weer

T.R.Hunter
T.R.Hunter
9 jaren geleden

Jan Klaassen en Katrijn is toch leuker.. LOL wat ene poppenkast vertoning weer. Vraag me af wat die pauzen elk voor 3 mirakels vertoond hebben waardoor ze de epithet heilig in ontvangst mochten nemen.. Er bestaat niet zoiets als heilig in het universum, gewoon een verzonnen iets door de mensen en ijzer tijdperk concepten..

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Als je naar de foto kijkt, trekt hij een lange neus naar iedereen.
Geeft weer precies aan waar het om draait……..

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x