Gezondheid

Het hart stuurt meer informatie naar het brein dan andersom

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Psychologen stelden ooit dat emoties door het brein gegenereerde mentale expressies waren. Inmiddels zijn we tot nieuwe inzichten gekomen.

Emoties hebben net zo veel te maken met het hart en het lichaam als met het brein. Van al je organen speelt het hart mogelijk de belangrijkste rol bij je emotionele ervaring.

Wat we ervaren als een emotie is het resultaat van de wisselwerking tussen het brein, het hart en het lichaam. Er vindt constant wederzijdse dialoog plaats tussen het hart en de hersenen. Onze emoties veranderen de signalen die het brein naar het hart stuurt en het hart reageert op complexe wijze. We weten inmiddels dat het hart meer informatie naar het brein stuurt dan andersom en dat het brein op veel belangrijke manieren reageert op het hart.

Kettingreactie

Dit onderzoek verklaart hoe het hart reageert op emotionele en mentale reacties en waarom bepaalde emoties stress veroorzaken in het lichaam en onze energie uitputten. Wanneer we boosheid, frustratie, angst of onzekerheid voelen wordt ons hartritme onregelmatig. Deze onregelmatige patronen worden naar de emotionele centra in het brein gestuurd en daar herkend als negatieve gevoelens. De signalen creëren vervolgens juist de gevoelens die we in het hart en elders in het lichaam ervaren. Door een onregelmatig hartritme zijn we niet in staat helder te denken.

Veel studies hebben aangetoond dat het risico op hart- en vaatziekten hoger is bij mensen die vaak irritatie, boosheid of frustratie voelen. Deze emoties veroorzaken een kettingreactie in het lichaam: het gehalte aan stresshormonen neemt toe, bloedvaten trekken samen, de bloeddruk stijgt en het immuunsysteem wordt verzwakt. Wanneer we dergelijke emoties vaak ervaren kan de belasting op het hart en andere organen uiteindelijk leiden tot serieuze gezondheidsproblemen.

Balans

Wanneer we daarentegen emoties ervaren als dankbaarheid, liefde, zorgzaamheid en compassie produceert het hart een vloeiend ritme. Wetenschappers zien een harmonieus, of vloeiend hartritme als indicator van cardiovasculaire efficiëntie en balans in het zenuwstelsel. Het brein krijgt te horen dat het hart zich goed voelt en dit voelen we vaak als een aangenaam, warm gevoel rond het hart.

Door je te richten op positieve emoties kun je stressvolle gedachten en emotionele patronen vervangen door positieve percepties en emoties. Op de lange termijn leidt dit tot een verruiming van het emotionele bewustzijn. Dit kan individuen helpen om emotioneel in balans te blijven.

Bron: Wakeup-world.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x