Universum

Is het heelal een hologram, een computerprogramma, een zwart gat of een bubbel?

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onze kennis over het heelal is beperkt en wat we weten is misschien niet eens juist. Wetenschappers zeggen dat het universum een hologram, een computerprogramma, een zwart gat of een bubbel is, en dat er manieren zijn om dat te testen.

Het Amerikaanse ministerie van Energie is gestart met een uniek experiment, de Holometer, dat duidelijkheid moet scheppen over bepaalde theorieën over onze wereld. Zo wordt onder meer onderzocht of we in een hologram leven. Net zoals personages op tv niet zouden weten dat hun 3D-wereld alleen bestaat op een 2D-scherm, zou het kunnen dat wij niet weten dat onze 3D-wereld alleen maar een illusie is.

Het idee is vergelijkbaar met een televisie, waarbij de pixels minder samenhang vertonen wanneer je te dicht bij het scherm zit. Die minuscule stukjes data vormen op een grotere afstand samen echter een herkenbaar beeld. De wetenschappers denken dat ons universum mogelijk op dezelfde manier is opgebouwd, met deeltjes die biljoenen keren kleiner zijn dan een atoom.

Computersimulatie

Een goede computersimulatie kan de werkelijkheid inmiddels indrukwekkend dicht benaderen. Maar misschien is het eigenlijk wel andersom en leven wij zélf in een computersimulatie. In een cruciale scène uit kaskraker The Matrix uit 1999 ziet hoofdpersoon Neo twee keer dezelfde kat voorbijkomen. Dat déjà vu, het vreemde gevoel dat je iets al eens eerder hebt meegemaakt, is een teken dat er gerommeld is met de simulatie waarin hij leeft.

Theoretisch natuurkundigen Silas Beane, Zoreh Davoudi en Martin Savage stellen dat we mogelijk in een computersimulatie leven zonder het te weten. Ze zeggen dat we in de toekomst kunnen vaststellen of we al dan niet in een Matrix leven.

Zwart gat

Er zijn ook natuurkundigen die beweren dat het universum tot stand is gekomen nadat een vierdimensionale ster in elkaar klapte en veranderde in een zwart gat dat materiaal uitspuwde. Wetenschappers van de Universiteit van Waterloo in Canada wijzen erop dat enkele zaken in het heelal niet in het oerknalmodel passen, zoals het horizonprobleem. Het universum heeft een vrijwel uniforme temperatuur, wat vreemd is na een gewelddadige gebeurtenis als de Big Bang.

Een ander probleem is dat we in het huidige heelal geen magnetische monopolen (deeltjes met één magnetische pool) kunnen vinden, terwijl die – als het universum uit de oerknal is ontstaan – in groten getale zouden moeten voorkomen.

Multiversum

De kosmische inflatie, dat het heelal honderden miljarden keren uitbreidde in een fractie van een seconde, voedt het idee van een multiversum, het concept dat er naast het zichtbare universum waar we in leven nog veel (volgens sommigen oneindig veel) andere universa zijn, net zoals ‘bubbels in een glas champagne’.

De kosmische inflatie kan betekenen dat het universum slechts een klein hoekje van de ruimte inneemt waar de inflatie gestopt is en materie gecondenseerd is met de vorming van sterrenstelsels en leven tot gevolg. Voorbij het zichtbare universum dijt de ruimte mogelijk nog steeds uit en worden er – wanneer ook daar de inflatie op een bepaalde plaats ophoudt – nieuwe ‘bubbels’ gevormd.

[Scientific American]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
7 jaren geleden

Lastige maar een zeer interessante materie.

Wie zou dan die upperGOD zijn die daar alle controle over zou moeten hebben.

Wim
Wim
7 jaren geleden

Het is gewoon Mannelijk en Vrouwelijke energie. Materie en Anti-materie. Ying en Yang. Er is ook de Heilige Geest en de Schepper zelf.

Wim
Wim
7 jaren geleden

Dus de Schepper heeft niet alleen een zoon Jezus de Christus maar ook een dochter Sophia de Materna.

Moraalridder
Moraalridder
7 jaren geleden

Maar wie zit er dan achter DE computer?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

49
0
We lezen graag je reactie!x