Homepagina » Universum » Zijn het aliens? Wetenschappers ontdekken meer mysterieuze radiosignalen uit ver sterrenstelsel
Zijn het aliens? Wetenschappers ontdekken meer mysterieuze radiosignalen uit ver sterrenstelsel

Zijn het aliens? Wetenschappers ontdekken meer mysterieuze radiosignalen uit ver sterrenstelsel

Al meer dan een decennium breken wetenschappers hun hoofd over krachtige flitsen uit de diepe ruimte.

Sommige wetenschappers denken dat deze snelle radioflitsen afkomstig zijn van natuurlijke bronnen, zoals neutronensterren of zwarte gaten.

Anderen denken dat het signalen zijn van buitenaardse beschavingen.

Verborgen patronen

Wetenschappers die betrokken zijn bij een initiatief dat bekendstaat als Breakthrough Listen hebben onlangs tientallen nieuwe radioflitsen gedetecteerd.

Ze komen allemaal uit een sterrenstelsel op zo’n drie miljard lichtjaar van de aarde.

Deze radioflitsen maken deel uit van verborgen patronen in een grote zee van kosmische signalen die onze kant op komen.

Het onderzoek hiernaar zou uiteindelijk antwoord kunnen geven op de vraag of we al dan niet alleen zijn in het heelal.

Buitenaardse intelligentie

Kunstmatige intelligentie moet gaan helpen om de verborgen patronen bloot te leggen.

“Het is een geweldige manier om nieuwe technieken te ontwikkelen die we uiteindelijk willen gaan gebruiken om andere soorten signalen te vinden die mogelijk afkomstig zijn van buitenaardse intelligentie,” zei Andrew Siemion van Breakthrough Listen.

In augustus vorig jaar ontdekte het team van Breakthrough Listen 21 snelle radioflitsen afkomstig van een bron die FRB 121102 is genoemd.

Nu blijkt dat tijdens waarnemingen nog eens 100 van deze flitsen zijn gedetecteerd.

Dichter bij huis

De technieken kunnen astronomen helpen om snelle radioflitsen dichter bij huis te vinden.

Die zouden we namelijk beter kunnen bekijken met behulp van optische en röntgentelescopen, aldus Avi Loeb van de Breakthrough Prize Foundation, waar Breakthrough Listen onder valt.

“We hebben nog steeds geen idee of de bron kunstmatig of natuurlijk is,” zei Loeb.

Buitenaardse megastructuren

Eerder suggereerde hij dat snelle radioflitsen mogelijk afkomstig zijn van radiozenders, gemaakt door een hoogontwikkelde buitenaardse beschaving, of bewijs zijn van krachtige energiestralen die worden gebruikt om buitenaardse sterrenschepen aan te drijven.

Men wil kunstmatige intelligentie op den duur ook gaan gebruiken om te speuren naar enorme buitenaardse megastructuren in de ruimte.

[NBC News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Matt schreef:

  3 miljard lichtjaar, dat betekend dat 3 miljard jaar geleden deze signalen verstuurd zijn, kunstmatig of van natuurlijke oorsprong.
  Als het kunstmatig is dan is die beschaving al 3 miljard jaar geleden (kijk niet op een eeuwtje) ontstaan en is het zeer de vraag of ze nu nog leven en in welke vorm, want in 3 miljard kan er wel e.e.a. veranderen.
  Kijk eens wat de geologen hier op aarde laten zien hoe onze aarde er 3 miljard jaar geleden ongeveer er uitzag.
  Allemaal leuk dus die ‘vreemde’ signalen (vreemd tussen aanhalingstekens omdat wij nog maar een fractie begrijpen wat er zich in het heelal afspeelt) maar het heeft niks met aliens te maken.

  7 likes
  • Coldshot schreef:

   @ Matt Grappig, je houdt een goed verhaal en dan sluit je af met “het heeft niks met aliëns te maken”.. Hoe weet jij dat ?? Het universum is vol van leven en sommige levensvormen kunnen best 3 miljard jaar geleden al op ons bedenkelijke niveau gezeten hebben.. Ook is het geheel niet zeker ‘dat ze dan wel dood zullen zijn”. Niet elke soort is gewelddadig of self destructive.. Niet alles aan ons zelf afmeten zullen we nog hard nodig hebben als bekend wordt dat we al die tijd niet alleen waren..

   2 likes
   • Berend schreef:

    Er is alleen leven op aarde
    Verder nergens
    We denken dat we weten, maar we weten helemaal niks

    1 likes
   • Snelle planga schreef:

    Wat grappig is, is dat 1 lichtjaar de afstand is die het licht af kan leggen, in een vaccuum, in 1 jaar tijd. Licht heeft een snelheid van 299.792.458 m/s in een absoluut vaccuum. In een jaar zitten 365*24*60*60 = 31536000 seconden. 299792458*31536000 = 9454254955488000 m. Vermenigvuldig dat met 3 miljard jaar en je komt op 2.8362764866464*10^25 m. Als jij denkt dat er ook maar iets is in het universum wat die afstand in een leven kan afleggen (ook al duurde dat leven 1 miljard jaar) dan gaat er wat mis. Zeker aangezien niets met een massa >0 de snelheid van het licht kan halen.

    3 likes
    • Henri Hiaat schreef:

     Dit klopt… als je aanneemt dat het in 1 lijn gebeurt. In geval van parallele realiteit kan het om de hoek zijn.
     Radiosignalen zijn sterk gevoelig voor interferentie en in het licht van quantumverstrengeling is de afstand niet relevant.

     1 likes
   • Matt schreef:

    Beste Coldshot,
    het kan best zijn dat er aliens bestaan, onze aarde barst van de aanwijzingen dat ze in ieder geval vroeger hier waren.
    Of ze er nu nog zijn betwijfel ik ten zeerste. Er wordt nu al zowat 60 jaar geroepen dat ze zich kenbaar gaan maken maar ik wacht nog steeds op de eerste die voor de camera verschijnt en zegt, hoi, ik kom van planeet 13, 3e spiraal links van Andromeda.
    Ik ben er zeker van overtuigd dat er overal in het heelal leven is, maar dat hoeft niet op het onze te lijken. Als je alleen al kijkt hoe gevarieerd het leven op aarde is dan mag je er gerust van uitgaan dat op andere planeten met iets andere omstandigheden het leven nog veel meer variëteiten zal kennen. Dat betekend dat wij en niet eens contact mee kunnen leggen want we kunnen niet eens communiceren met dolfijnen, om maar een voorbeeld te geven.
    De kans dat er ergens een buitenaardse beschaving is die sterk op de onze lijkt acht ik dan ook bijzonder klein, of het moet zo zijn dat wij daar van afstammen en in dat geval is het begrijpelijk dat we ons kunnen afvragen of ze kwaadaardig dan wel vredelievend zijn. Op dit moment hoeven we niet bepaald trots te zijn op onze aarde.

    3 likes
 • salvar schreef:

  antwoord kunnen geven op de vraag of we al dan niet alleen zijn in het heelal.
  wat zijn we weer arrogant bezig natuurlijk zijn we niet alleen ook nooit geweest.
  misschien als ze ons zien, zich afvragen wat we zijn.

  9 likes
 • René van Zalk schreef:

  Ik krijg het op deze Aardkloot benauwd. Beam me up scotty 🙂

  7 likes
 • frans schreef:

  Onlangs , (vorige week), werden alle zonneobservatoria gesloten??
  Je kunt ruimteschepen , want die zijn massaal gezien op de inmiddels verwijderde foto’s, al veel dichter bij huis denken, nl op de Zon, bij de zon, in de buurt van de zon.
  Dat werd gezien en men is heftig geschrokken, want het gaat hen ver boven de pet en voelen het als bedreiging wat ze daar huge waarnamen.

  2 likes
 • Henk Azie schreef:

  Drie miljard jaar geleden dus, nou ja. Zonde van de tijd en energie.

  3 likes
 • RayOfLight schreef:

  Met een veredelde radio naar aliens luisteren. Dat de wetenschap ons de waarheid over het heelal verteld geloof ik al lang niet meer.

  Zonneobservatorium ontruimt , heel verdacht. Het WOW signaal van seti. Het maakt allemaal niet uit want het wordt allemaal toch in de doofpot gestopt. UFO’s echt onderzoeken doet de wetenschap al helemaal niet.

  Dus heel simpel als om de waarheid omtrend niet-menselijke beschavingen gaat is de wetenschap volmaakt nutteloos.

  Om nieuwe technieken ontdekken die tot produkten leid die mensen verslaaft maakt aan techniek is de ‘Wetenschap’ echter uiterst geschikt.

  1 likes
 • x

  Check Also

  studie

  Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

  Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  >