Archeologie

Het mysterie van de Belizaanse kristallen schedel

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Belizaanse archeoloog heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers van de film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.

Hij vindt dat de filmmakers onterecht profiteren van een gestolen artefact. Het verhaal begint in de jaren dertig, toen avonturier Frederick A. Mitchell-Hedges in een ruimte onder de ruïnes van Lubaantun in Belize een schedel aantrof.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Later bleek hij deze schedel onderhands gekocht te hebben in het Londense veilinghuis Sotheby’s. Zijn dochter gaf als reden dat hij de schedel slechts als onderpand aan iemand gegeven had en deze via Sotheby’s teruggekocht had. Na het overlijden van Anna Mitchell-Hedges is de schedel in het bezit gekomen van haar weduwnaar Bill Homann.

Vervalsing

Kristallen schedels zijn uit kwarts of bergkristal geslepen kunstwerken in de vorm van menselijke schedels. Met behulp van een scanning tunneling microscoop is in de jaren negentig aangetoond dat in ieder geval een aantal van deze schedels vervalsingen zijn.

Volgens antropoloog Jane MacLaren Walsh van het Smithsonian Institution is de schedel niet oud en gaat het om een vervalsing, zo schreef ze in 2010 in Archaeology, het tijdschrift van het Archaeological Institute of America.

De archeoloog die de filmmakers voor de rechter sleept is van mening dat de schedel authentiek is en dat Frederick en Anna in strijd met de wet handelden toen ze het artefact mee naar huis namen. Archeoloog Jaime Awe, directeur van het Archeologisch Instituut van Belize, spande de rechtszaak aan uit naam van zijn land. Awe is van mening dat de schedel toebehoort aan de inwoners van Belize.

Buitenaardse oorsprong

Awe klaagt Paramount Pictures, Lucasfilms en Disney, de nieuwe eigenaar van Lucasfilms, aan wegens het illegaal profiteren van de schedel. Hij sleept ook de familie Mitchell-Hedges voor de rechter om de schedel terug te krijgen.

Er zijn in de tussentijd de nodige hypes en legenden ontstaan over de kristallen schedels. Ze zouden paranormale gaven of een buitenaardse oorsprong hebben. Er zouden er dertien van op aarde te vinden zijn en eenmaal herenigd zouden ze hun kennis met de mensheid delen.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Dus eerst moet men aantonen dat deze schedel de real deal is, succes daarmee. Vervolgens wil deze graaier die uiteraard uit is op financiële compensatie, immers de positieve reclame door de film is niet toereikend,nog even de filmmakers voor de rechter, waarmee hij eerst bewust handelen aantonen, hiervoor moet hij dus bewijzen, dat genoemde instanties op de hoogte waren van alle feiten, die hij eerst nog moet aantonen in een rechtszaal, om misschien een beetje zijn gelijk te kunnen halen..

Evolva
Evolva
11 jaren geleden

Veel oorsprongelijke bewoners zijn er niet meer in Belize, heel erg lang een engelse kolonie geweest en heel veel mensen zijn ingevoerd vanuit afrika. Dus dit doen in de naam van de bewoners … met een zak zout nemen dus :-). Of het waar is van die schedels, dunno, heb er nog nooit 1 gezien

Roberto
Roberto
11 jaren geleden

Als we toch beginnen met gejatte schatten terug te vragen kunnen we gelijk door naar het Louvre en het museum in Londen om schatten uit de oudheid terug te brengen naar Iran en iraq. Alles van summerië ruim 90% ligt niet in het land van herkomst… Allemaal gejat terug geven ho maar

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

[quote name=”Roberto”]Als we toch beginnen met gejatte schatten terug te vragen kunnen we gelijk door naar het Louvre en het museum in Londen om schatten uit de oudheid terug te brengen naar Iran en iraq. Alles van summerië ruim 90% ligt niet in het land van herkomst… Allemaal gejat terug geven ho maar[/quote]

In sommige gevallen is het maar goed dat deze schatten zijn weg gehaald, zodat ze kunnen worden bewonderd door het nageslacht op deze wereld, in veel Islamitische landen gaan ze namelijk niet zo goed om met geschiedenis daar deze ingaat tegen de Islamitische leer, zoek eens foto´s op van Afghanistan voor en na de Islamitische regels van de Taliban, alles is verwoest en eeuwen culturele geschiedenis zijn weggevaagd. En zo zijn er veel meer voorbeelden te vinden. Ik hou mijn hart vast voor Egypte na de Arabische nachtmerrie!

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x