Homepagina » Gezondheid » Het schimmige prijsbeleid van zorgverzekeraars
Het schimmige prijsbeleid van zorgverzekeraars

Het schimmige prijsbeleid van zorgverzekeraars

Bij de inkoop van medicijnen regelen zorgverzekeraars Achmea en VGZ grote kortingen. Patiënten merken niets van de korting en betalen het volle pond.

Het verschil tussen de prijs die zorgverzekeraars rekenen en het bedrag dat de industrie rekent verdwijnt in de zakken van de verzekeringsmaatschappijen. Ondertussen wordt de zorgpremie kunstmatig hoog gehouden.

Het draait allemaal om het zogeheten couvert preferentiebeleid, een schimmig systeem van gesloten enveloppen en fictieve prijzen, meldt Tros Radar. Preferentiebeleid betekent letterlijk voorkeursbeleid.

Octrooi

Bij het gebruik van geneesmiddelen wil het zeggen dat er bij de zorgverzekeraar een voorkeur is voor geneesmiddelen met een gunstigere prijs, wanneer er door het verloop van een octrooi meerdere aanbieders komen van een identiek geneesmiddel, die vaak lager zijn geprijsd dan het origineel.

Per 1 juli 2005 werd er in Nederland het Gezamenlijk Preferentiebeleid ingevoerd door zorgverzekeraars CZ, Agis, Menzis, VGZ en Univé. Per 1 januari 2006 kwamen daar De Friesland en Delta Lloyd/OHRA bij.

Transparantie

Er zijn inmiddels nog maar weinig zorgverzekeraars die geen preferentiebeleid voeren. Door het individuele preferentiebeleid daalden de prijzen van de belangrijkste generieke geneesmiddelen met gemiddeld 85 procent en liggen nu ver on het Europese niveau. Toch komt het voor dat de consument ongeveer tien keer meer betaalt voor een geneesmiddel dan de verzekeraar er netto voor betaalt.

Het prijsbeleid zorgt voor enorme verwarring. Er worden soms zelfs bij dezelfde verzekaar verschillende methodes gebruikt om de prijzen te bepalen. De transparantie is helemaal zoek. Noch de apotheker, noch de patiënt heeft enig idee wat voor het medicijn betaald moet worden, en wat later in de meeste gevallen van het eigen risico van de patiënt wordt afgetrokken.

Bron: Trosradar.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
7 jaren geleden

Maar dit kabinet heeft roet in het eten gegooid met haar plannen, om de zorg inkomens afhankelijk te maken.De zorgverzekeraars rollen nu over elkaar heen, om de medicijnen nog goedkoper te kunnen inkopen.Maar ik reken niet op een lagere maandbetaling,want die prijsafspraken houden ze het liefst in de doofpot, alhoewel de krant DYNAMIET(telegraaf) anders schrijft.

HvanHeftig
HvanHeftig
7 jaren geleden

Hoe zou het gaan met de prijs als de sheeple niet bij WET verzekert zijn. Dan moeten de verzekeraars echt gaan concureren. Dat de VVD z’n systeem kan aanhangen überhaupt in het leven geroepen heeft. Om de markt echt z’n werk te laten doen gewoon de wettelijke plicht opheffen.

biff
biff
7 jaren geleden

Wat een gure naaierij toch weer,

ook in deze sector mag even flink gekielhaalt worden!!

dandeman
dandeman
7 jaren geleden

wordt hoog tijd dat iedereen gewoon stopt met zorgverzekeringpremie te betalen.

Kijken hoe de 1 na de andere zorgverzekeraar zijn premies verlaagt of failliet gaat

Marcel
Marcel
7 jaren geleden

Volgens mij zijn de meeste “geneesmiddelen” gewoon symptoombestrijders……!! Het heet niet voor niets medicijnINDUSTRIE. En daar gaat het alleen maar om winst te maken. Levenslang ziekteonderdrukkende medicijnen slikken, das geld verdienen ! Als men echt mensen probeerde beter te maken klapt de industrie in. Dat zie ik helaas nog niet gebeuren. Maar wie weet, binnenkort….

m&m
m&m
7 jaren geleden

[quote name=”dandeman”]wordt hoog tijd dat iedereen gewoon stopt met zorgverzekeringpremie te betalen.

Kijken hoe de 1 na de andere zorgverzekeraar zijn premies verlaagt of failliet gaat[/quote]
@dandeman volkomen met je eens maar de mensen zijn helaas niet eensgezint(nog niet)en blijven helaas gewoon betalen want,als eenling wordt je gelijk aangepakt.

Bob
Bob
7 jaren geleden

Het zou zelfs zo kunnen zijn, dat het verschil van inkoop-verkoop aan de patiënten in de zakken van de farmaceutische industrie verdwijnt, om zo de ‘verliezen’ van deze industrie van Handel in Ziekten, te compenseren.

mb
mb
7 jaren geleden

Pim Fortuyn heeft in zijn tijd een goed boek hierover geschreven ; nee, hij wilde inderdaad geen verzekeraars aan de macht.

mb
mb
7 jaren geleden

[quote name=”Bob”]Het zou zelfs zo kunnen zijn, dat het verschil van inkoop-verkoop aan de patiënten in de zakken van de farmaceutische industrie verdwijnt, om zo de ‘verliezen’ van deze industrie van Handel in Ziekten, te compenseren.[/quote]

Zou kunnen , als zorgverzekeraars teveel winst maken moet het weer terug richting burgers e.a.

dandeman
dandeman
7 jaren geleden

Oke, kijk naar het geld: wat verdient er beter:
Mensen heel snel beter maken met goede medicijnen, die meteen werken?
Of mensen een beetje opknappen met slechte langzaam werkende medicijnen waarbij het heel lang duurt voordat deze aanslaan?

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

positieve

Oeps: 58 van de 60 positieve coronatests blijken negatief

Omdat er op grote schaal wordt getest ...

coronawet

Coronawet: ‘Er is niks verloren, onze democratie was allang morsdood’

De coronawet van het kabinet is ook ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

18
0
We lezen graag je reactie!x