Gezondheid

Het schimmige prijsbeleid van zorgverzekeraars

Help anderen door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij de inkoop van medicijnen regelen zorgverzekeraars Achmea en VGZ grote kortingen. Patiënten merken niets van de korting en betalen het volle pond.

Het verschil tussen de prijs die zorgverzekeraars rekenen en het bedrag dat de industrie rekent verdwijnt in de zakken van de verzekeringsmaatschappijen. Ondertussen wordt de zorgpremie kunstmatig hoog gehouden.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het draait allemaal om het zogeheten couvert preferentiebeleid, een schimmig systeem van gesloten enveloppen en fictieve prijzen, meldt Tros Radar. Preferentiebeleid betekent letterlijk voorkeursbeleid.

Octrooi

Bij het gebruik van geneesmiddelen wil het zeggen dat er bij de zorgverzekeraar een voorkeur is voor geneesmiddelen met een gunstigere prijs, wanneer er door het verloop van een octrooi meerdere aanbieders komen van een identiek geneesmiddel, die vaak lager zijn geprijsd dan het origineel.

Per 1 juli 2005 werd er in Nederland het Gezamenlijk Preferentiebeleid ingevoerd door zorgverzekeraars CZ, Agis, Menzis, VGZ en Univé. Per 1 januari 2006 kwamen daar De Friesland en Delta Lloyd/OHRA bij.

Transparantie

Er zijn inmiddels nog maar weinig zorgverzekeraars die geen preferentiebeleid voeren. Door het individuele preferentiebeleid daalden de prijzen van de belangrijkste generieke geneesmiddelen met gemiddeld 85 procent en liggen nu ver on het Europese niveau. Toch komt het voor dat de consument ongeveer tien keer meer betaalt voor een geneesmiddel dan de verzekeraar er netto voor betaalt.

Het prijsbeleid zorgt voor enorme verwarring. Er worden soms zelfs bij dezelfde verzekaar verschillende methodes gebruikt om de prijzen te bepalen. De transparantie is helemaal zoek. Noch de apotheker, noch de patiënt heeft enig idee wat voor het medicijn betaald moet worden, en wat later in de meeste gevallen van het eigen risico van de patiënt wordt afgetrokken.

Bron: Trosradar.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Maar dit kabinet heeft roet in het eten gegooid met haar plannen, om de zorg inkomens afhankelijk te maken.De zorgverzekeraars rollen nu over elkaar heen, om de medicijnen nog goedkoper te kunnen inkopen.Maar ik reken niet op een lagere maandbetaling,want die prijsafspraken houden ze het liefst in de doofpot, alhoewel de krant DYNAMIET(telegraaf) anders schrijft.

HvanHeftig
HvanHeftig
11 jaren geleden

Hoe zou het gaan met de prijs als de sheeple niet bij WET verzekert zijn. Dan moeten de verzekeraars echt gaan concureren. Dat de VVD z’n systeem kan aanhangen überhaupt in het leven geroepen heeft. Om de markt echt z’n werk te laten doen gewoon de wettelijke plicht opheffen.

biff
biff
11 jaren geleden

Wat een gure naaierij toch weer,

ook in deze sector mag even flink gekielhaalt worden!!

dandeman
dandeman
11 jaren geleden

wordt hoog tijd dat iedereen gewoon stopt met zorgverzekeringpremie te betalen.

Kijken hoe de 1 na de andere zorgverzekeraar zijn premies verlaagt of failliet gaat

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x