Buitenland

Historicus legt uit waarom ideologie van Duitse nazipartij ‘links was eerder dan rechts’

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!

Jurist en historicus Joren Vermeersch schreef woensdag op Twitter dat de NSDAP, de Duitse nazipartij, nadrukkelijk links was. Vervolgens kreeg hij ‘links Twitterland’ over zich heen.

Vermeersch blijft bij zijn stelling dat de NSDAP op verschillende vlakken links was eerder dan rechts.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Hij noemt een aantal punten die de ideologie van de NSDAP maken tot ‘links-fascisme’, waaronder het totaal ondergeschikt maken van het individu aan het collectief, het ideaal van de maakbare samenleving, het bestrijden van de onafhankelijkheid van de kerk, het ondergraven van het ouderlijk gezag, overheidsaansturing van de economie, afkeer van vrijhandel en een hoog overheidsbeslag.

Niet plots ‘rechts’

De historicus wijst erop dat het etnisch superioriteitsdenken de NSDAP niet ‘rechts’ maakt. Het feit dat de partij andere linkse bewegingen actief vervolgde, maakt haar evenmin rechts. Racisme is links noch rechts, stelt Vermeersch.

Als voorbeeld noemt hij de bestrijding van mensjewieken en trotskisten tijdens de Russische burgeroorlog. “Dat maakte de bolsjewieken niet plots ‘rechts’.”

Eerder bleek al uit een analyse van het partijprogram van de NSDAP dat Hitler links was, zo schreef het Zwitserse weekblad Die Weltwoche. De oprichters van wat later de NSDAP zou worden, waren afkomstig uit de linkse arbeidersbeweging.

Vanaf links

Anton Drexler, een slotenmaker, richtte de Vrije Arbeidsvereniging voor de Goede Vrede op om Duitse arbeiders te werven voor het Duitse leger.

Gottfried Feder, de economische goeroe achter de NSDAP, legde later uit dat hij zich ‘vanaf links’ bij de Duitse Arbeiderspartij – de voorloper van de NSDAP – had gevoegd. Zij combineerden nationalisme en socialisme in hun program om de arbeidersklasse aan zich te binden.

Vanuit het oogpunt van de welgestelde burgerij bekeken, was Hitler links, zo schreef de bekende Duitse publicist Sebastian Haffner.

4.9 80 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

72 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Maxime
Maxime
1 jaar geleden

Het verschil tussen links en rechts was de naam boven de ingang. Arbeit macht frei of proletariers aller landen verenigt u.

IFF
IFF
1 jaar geleden

Het kwaad is altijd vanuit linkse hoek gekomen, ook nu nog, daar twijfelt niemand meer aan.

Ron
Ron
1 jaar geleden

We zien dezelfde instelling bij het WEF en de EU te Brussel. Ze noemen het democratisch maar vergaderen ondertussen hoe ze democratie kunnen verminderen of vernietigen. Zie bijvoorbeeld waar de WHO mee bezig is. Iedereen die tegen deze vereniging van onverkozenen stemt moet direct on hold gezet worden, rekeningen geblokkeerd en tittels afgenomen. Op het net zijn ze met net heztzelfde bezig waarbij nu vage termen gebruikt worden die men op alle manieren kan interpreteren als land en nieuwe wetgeving maken zoals Hitler en SS de bevolking dicteerden.

Marc
Marc
1 jaar geleden

D66 en GroenLinks tonen in verregaande mate dezelfde trekken

Back to top button
72
0
We lezen graag je reactie!x