Buitenland

Historicus legt uit waarom ideologie van Duitse nazipartij ‘links was eerder dan rechts’

Help anderen door deze info met anderen op je socials te delen!

Jurist en historicus Joren Vermeersch schreef woensdag op Twitter dat de NSDAP, de Duitse nazipartij, nadrukkelijk links was. Vervolgens kreeg hij ‘links Twitterland’ over zich heen.

Vermeersch blijft bij zijn stelling dat de NSDAP op verschillende vlakken links was eerder dan rechts.

Hij noemt een aantal punten die de ideologie van de NSDAP maken tot ‘links-fascisme’, waaronder het totaal ondergeschikt maken van het individu aan het collectief, het ideaal van de maakbare samenleving, het bestrijden van de onafhankelijkheid van de kerk, het ondergraven van het ouderlijk gezag, overheidsaansturing van de economie, afkeer van vrijhandel en een hoog overheidsbeslag.

Niet plots ‘rechts’

De historicus wijst erop dat het etnisch superioriteitsdenken de NSDAP niet ‘rechts’ maakt. Het feit dat de partij andere linkse bewegingen actief vervolgde, maakt haar evenmin rechts. Racisme is links noch rechts, stelt Vermeersch.

Als voorbeeld noemt hij de bestrijding van mensjewieken en trotskisten tijdens de Russische burgeroorlog. “Dat maakte de bolsjewieken niet plots ‘rechts’.”

Eerder bleek al uit een analyse van het partijprogram van de NSDAP dat Hitler links was, zo schreef het Zwitserse weekblad Die Weltwoche. De oprichters van wat later de NSDAP zou worden, waren afkomstig uit de linkse arbeidersbeweging.

Vanaf links

Anton Drexler, een slotenmaker, richtte de Vrije Arbeidsvereniging voor de Goede Vrede op om Duitse arbeiders te werven voor het Duitse leger.

Gottfried Feder, de economische goeroe achter de NSDAP, legde later uit dat hij zich ‘vanaf links’ bij de Duitse Arbeiderspartij – de voorloper van de NSDAP – had gevoegd. Zij combineerden nationalisme en socialisme in hun program om de arbeidersklasse aan zich te binden.

Vanuit het oogpunt van de welgestelde burgerij bekeken, was Hitler links, zo schreef de bekende Duitse publicist Sebastian Haffner.

4.9 80 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
73 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Maxime
Maxime
2 maanden geleden

Het verschil tussen links en rechts was de naam boven de ingang. Arbeit macht frei of proletariers aller landen verenigt u.

IFF
IFF
2 maanden geleden

Het kwaad is altijd vanuit linkse hoek gekomen, ook nu nog, daar twijfelt niemand meer aan.

Ron
Ron
2 maanden geleden

We zien dezelfde instelling bij het WEF en de EU te Brussel. Ze noemen het democratisch maar vergaderen ondertussen hoe ze democratie kunnen verminderen of vernietigen. Zie bijvoorbeeld waar de WHO mee bezig is. Iedereen die tegen deze vereniging van onverkozenen stemt moet direct on hold gezet worden, rekeningen geblokkeerd en tittels afgenomen. Op het net zijn ze met net heztzelfde bezig waarbij nu vage termen gebruikt worden die men op alle manieren kan interpreteren als land en nieuwe wetgeving maken zoals Hitler en SS de bevolking dicteerden.

Marc
Marc
2 maanden geleden

D66 en GroenLinks tonen in verregaande mate dezelfde trekken

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

73
0
We lezen graag je reactie!x