Wetenschap

Hoe je op twee plaatsen tegelijk kunt bestaan

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de kwantummechanica. Gedurende een experiment laat men een glazen bol op twee plaatsen tegelijk bestaan.

De bol bevat miljoenen atomen en wordt in superpositie geplaatst, wat wil zeggen dat de locatie niet vaststaat, aldus wetenschappers in Europa.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Natuurkundigen vragen zich sinds het experiment met Erwin Schrödinger’s kat af of grote objecten zich ook houden aan de wetten van de kwantummechanica.

De glazen bol is 40 nanometer in diameter en wordt geraakt met een laser terwijl de bol zich in een kleine holte bevindt. Hierdoor zou de bol van de ene zijde van de holte naar de andere moeten stuiteren. Omdat fotonen of lichtdeeltjes van nature een kwantum zijn, is de positie van de bol ook een kwantum. Dit dwingt de bol voorts in een superpositie.

Het experiment moet worden uitgevoerd in een vaccuüm en bij extreem lage termpaturen zodat de bol niet wordt verstoord door thermisch geluid of luchtmoleculen, aldus Oriol Romero-Isart van het Max Planck Instituut voor Kwantumoptica in het Duitse Garching.

De glazen bol wordt tijdens het experiment tegelijkertijd in twee duidelijk te onderscheiden posities geplaatst, zonder dat ze elkaar overlappen. De ruimte tussen de bollen is dus groter dan de omvang van het object.

Voorheen kon men al wel tot een paar honderd atomen in duidelijke superposities plaatsen, maar nu richt men zich op macroscopische objecten.

Door het gedrag van dergelijke grote objecten die de wetten van de kwantummechanica volgen te bestuderen kunnen onderzoekers erachter komen hoe de kwantumtheorie precies in elkaar steekt.

Bron: Newscientist.com

Verwant artikel: De werkelijkheid wordt gevormd door onze eigen waarneming

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x