Universum

Hoe klinkt een zonnestorm

Help mee door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nu er steeds meer aandacht komt voor zonnestormen weet je inmiddels vast hoe ze eruitzien, maar weet je ook hoe ze klinken?

Componist Robert Alexander van de Universiteit van Michigan in Ann Arbor vertaalde de gegevens van een zonnestorm op 7 maart jongstleden naar een geluidsopname.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Alexander maakte gebruik van data die waren verzameld door twee NASA-ruimteschepen, te weten de Messenger-satelliet nabij Mercurius en het zonneobservatorium SOHO dat op zo’n 1,6 miljoen kilometer van de aarde staat.

Amplitude

De metingen werden omgezet in een audio-golfvorm waarbij de amplitude van het geluid correspondeert met het aantal deeltjes dat de detector raakt en de frequentie verband houdt met de snelheid waarmee gebeurtenissen plaatsvinden.

Het probleem was dat de informatie werd samengeperst tot een fractie van een seconde geluid. Met behulp van algoritmes kon de afspeelsnelheid worden aangepast.

Patronen

Het omzetten van data naar audio kan handig zijn om snel door een grote hoeveelheid informatie te spitten. Alexander werkt nu samen met een team van de Universiteit van Michigan om te speuren naar patronen die normaal niet zichtbaar worden in grafieken.

“Toen ik begon te luisteren naar data van het plasma stuitte ik al relatief snel op verschillende terugkerende patronen,” zei hij. “Na enig onderzoek kon ik ze verklaren als goed gedocumenteerde gebeurtenissen aan het zonneoppervlak.”

Bron: Newscientist.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x