Homepagina » Bewustzijn » Hoe kun je mensen ‘wakker’ krijgen?
Het lichaam van de mens is wakker, maar de geest slaapt

Hoe kun je mensen ‘wakker’ krijgen?

Hoewel in tal van landen organisaties en stichtingen zijn vernoemd naar George Gurdjieff, zijn maar weinigen bekend met zijn werk.

Vanaf 1912 trad deze Grieks-Armeense mysticus en schrijver in Rusland nadrukkelijk in de openbaarheid met zijn inzichten, die zijn verwerkt in het boek Op zoek naar het wonderbaarlijke.

Het gedachtegoed van Gurdjieff wordt ook wel beschreven als de Vierde weg. De Eerste weg is in dit geval die van de fakir, die zich richt op het beteugelen van de lichamelijkheid. De Tweede weg, de weg van de monnik, richt zich op het beteugelen van emoties en gevoelens. De Derde weg van de yogi richt zich op het beteugelen van het denken en het intellect.

Waak-slaap

De Vierde weg was de weg van de sluwe mens, die bewust kiest wat bruikbaar en nodig is voor zijn eigen ontwikkeling. Om bewust te kunnen kiezen moet de mens echter weten wie hij is.

Gurdjieff concludeerde na jarenlang onderzoek dat de mens zichzelf niet of nauwelijks kent en zich daar bovendien niet bewust van is. De mens handelt mechanisch en identificeert zich met tal van denkbeelden. De mens verkeert in een bewustzijnstoestand die ook wel als waak-slaap wordt beschreven. Het lichaam is wakker, maar de geest slaapt, aldus Gurdjieff.

De mens die zich uit deze toestand wil bevrijden, die wakker wil worden, moet eerst tot in zijn kern tot de conclusie komen dat deze beschrijving juist is en vervolgens aan zichzelf gaan werken.

Straal van bewustwording

Gurdjieff gaf mensen allerlei handreikingen om hen wakker te krijgen. Dit wakker worden vergelijkt hij ook wel als een straal van bewustwording die psychische processen in gang zet of volledig verandert, net zoals licht chemische processen beïnvloedt. Bewust uitgevoerde fysieke arbeid moet het ‘slapende’ individu uit zijn robotachtig gedrag halen.

Tijdens zijn zoektochten verwonderde hij zich over de effecten van bepaalde muzieksoorten. Hij zette liederen, gezangen en heilige dansen om in pianomuziek, die mensen uit het waak-slaap-bewustzijn naar het waak-waak-bewustzijn brengen.

Bron: Collective-evolution.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nature
nature
8 jaren geleden

Ik herken dat wel. Ik zou ontwaakt moeten zijn wat betreft de omgekeerde waarheid. Ik weet voor zover mogelijk, alles. Maar het grote geheim ken ik niet, wat ik ook lees, begrijp en weet. En dat is heel veel.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Ouspensky heeft hem verraden en daardoor is Gurdjieff gefrustreerd gestorven.

little rascal
little rascal
8 jaren geleden

Goh een item over Gurdjieff.

Voor diegene die geinterseerd zijn in G. en de 4e weg (4th way) is het boek van Ouspensky – Op zoek naar het wonderbaarlijke een goede intro.

pietje bell
pietje bell
8 jaren geleden

Het gedachte goed is mooi. Maar in de praktijk zal niet een van de vier wegen werken.Zeker niet in deze materialistisch ingestelde en op angst gebaseerde cultuur.De enkelen die het wel lukt worden weggehoond of men draait zijn hoofd om als je langs loopt.Maar als er wat is waar zij geen raad mee weten.Dan weten zij je ineens te vinden.Maar gelukkig met de toestroom van licht energie uit de kosmos gaan steeds meer mensen het besef krijgen dat er iets niet klopt in deze wereld,en vragen gaan stellen.

x

Check Also

beelden

Beelden: Europese bevolking komt massaal in opstand tegen coronapas en prikplicht

Mensen gingen zaterdag massaal de straat op ...

world economic forum

‘Het World Economic Forum is machtiger dan de Europese Unie’

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen waarschuwde in ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

48
0
We lezen graag je reactie!x