Homepagina » Bewustzijn » Hoe meditatie en gebed hersenactiviteit beïnvloeden (video)
Hoe meditatie en gebed hersenactiviteit beïnvloeden

Hoe meditatie en gebed hersenactiviteit beïnvloeden (video)

Hoe beïnvloedt gebed of meditatie de hersenactiviteit? Wat gebeurt er in het brein wanneer mensen diep in gedachten verzonken zijn?

Dr. Andrew Newberg van het Thomson Jefferson Medical College in Philadelphia doet al tientallen jaren onderzoek naar het neurowetenschappelijke effect van religieuze en spirituele ervaringen.

Om het effect te bestuderen spoot Newberg de deelnemers in met een onschuldige radioactieve kleurstof. De kleurstof bereikt met name de meest actieve hersengebieden, waar de bloedstroom het sterkst is.

Taalgebied

Bij mensen die in gebed waren zag Newberg de activiteit in de frontale kwabben en het taalgebied van het brein toenemen. Dit gebied wordt normaal gesproken geactiveerd als mensen een gesprek aangaan.

Newberg merkte op dat bidden tot God voor het brein van joods-christelijken net is alsof ze tegen mensen praten. “Wanneer we daarentegen een boeddhistische meditatie bestuderen en de beoefenaar iets visualiseert, verwachten we een verandering in de activiteit van het visuele deel van de hersenen te zien,” zei Newberg.

Fysieke wereld

Toen hij atheïsten onderzocht die mediteerden, zag Newberg geen verhoogde activiteit in de frontale kwabben zoals bij religieuze mensen.

Dr. Newberg concludeert dat alle religies neurologische ervaringen met zich meebrengen. Hoewel atheïsten zich geen God kunnen voorstellen, is God in de beleving van religieuze mensen net zo echt als de fysieke wereld om ons heen.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • vegaatje schreef:

  klopt ik doea aan TM en het is waar. mediteren is goed.
  maar zoek wel een goede mediatie vorm.
  er zijn veel idiote zogenaamde leraren.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Wat gebeurd er in het brein bij angst??Boven natuurlijke krachten worden in de mens wakker.Wat gebeurd bij vrede en rust,dus meditatie??Bovennatuurlijke krachten wordt je je bewust, die “Liefde stralen.Denk je aan een pijntje, dan wordt de pijn verterkt, denk je op dat moment aan een mooie bloem is de pijn weg.THE POWER of Human thoughts!!

  0 likes
 • kengai schreef:

  Als ik die filmpjes zo zie, dan zijn mensen die zich een god kunnen voorstellen de enige echte mensen en zijn atheisten gewoon andere dieren.
  Waar wil je dan bij horen, de atheist leeft maar een beetje en de gelovige denkt zogenaamd over allerlei dingen.
  Nu is de mens een hebzuchtig, egoistiche moordmachine, net of hij niet op deze planeet thuis hoort.
  Laat mij dan maar niet bij de gelovigen horen.

  0 likes
 • shivadna schreef:

  Op dit onderzoek is veel aan te merken. Is het reeel een 30 jaar diep biddende domina te vergelijken met een westerse jongeman over wie niet vermeld wordt hoe lang hij al mediteert. Een reele vergelijking zou zijn geweest de herseneffekten van de domina te vergelijken met die van een 30 jaar mediterende oosterse boeddhist. Hieruit blijkt een behoorlijke bias / vooringenomenheid, zoals zo vaak voorkomt bij belangengroepen zoals neo-cons in Amerika. Ook is het interessant te kijken wat er NIET aan de orde is. Uit vele andere onderzoeken is naar voren gekomen dat meditatie zowiezo een groot effekt heeft. Oosterse meditaties, yoga , chi kung etc. kunnen de pijnappelklier aktiveren met alle goede effekten van dien.

  0 likes
 • Tom schreef:

  Een andere theorie is: Volg gewoon je hart, want ons hart is een intelligent orgaan.

  Veel mensen zijn een gevangene van het reptielenbrein. Vanuit het reptielenbrein ontstaat koelbloedig gedrag, gebrek aan empathie (invoelingsvermogen), territoriaal gedrag, beheersing, bezitsdrang, machtswellust en agressie.

  Bij mensen die bewust vanuit hun hart gaan leven verschuift de energie van het reptielenbrein naar de neocortex. Verder kalmeren de gebieden voor de vecht- of vluchtresponsen en activeren de voorhoofdskwabben. Tevens neemt de coherentie tussen de verschillende delen van het brein toe.

  0 likes
 • Aurelia schreef:

  Het enige dat uit het filmpje blijkt is dat waar mensen in geloven voor die mensen neurologisch gezien ‘echt’ is. De hersenen reageren op het concept alsof het bestaat.
  Dat geldt voor het concept ‘god’, net als voor het concept ‘buitenaards’: als je er maar in gelooft is het voor je hersenen echt.

  Dit zegt dus iets over het menselijk voorstellingsvermogen, niet over de realiteit van het concept.

  0 likes
 • John schreef:

  Er staan mooie reacties op deze pagina. Alle het overdenken waard. Ik zou graag het volgende willen aanvullen aan de hand van ervaringen tot nu toe. De meditaties gaan naar de volgende kernwoorden: Gevoel, waarnemingen. Mentaal voorstellingsvermogen en bewustzijn hebben geen zelfzijn. Alle verschijnselen van het bestaan wordt gekenmerkt door leegte. In deze leegte is een kracht die ik slechts kan omschrijven als een helwit licht van pure liefde. (Het is niet in woorden te omschrijven) Alles stroomt. Zonder begint en een einde. Goed of slecht. De (Zen) leraar helpt om door projecties van de geest heen te breken. Niets is wat het lijkt. Het is als polijsten van een steen. De geest breekt langzaam door de illusies heen. Stapje voor stapje. Op zulk een pad gebeurd heelveel wat zich hier nu niet laat omschrijven. Alleen nog dit: We zijn allemaal aan elkaar gebonden. Ik wens iedereen een goed leven en een pad vol zegeningen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  artsen

  640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

  Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

  >