Bewustzijn

Hoe meditatie en gebed hersenactiviteit beïnvloeden (video)

Help ons door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoe beïnvloedt gebed of meditatie de hersenactiviteit? Wat gebeurt er in het brein wanneer mensen diep in gedachten verzonken zijn?

Dr. Andrew Newberg van het Thomson Jefferson Medical College in Philadelphia doet al tientallen jaren onderzoek naar het neurowetenschappelijke effect van religieuze en spirituele ervaringen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Om het effect te bestuderen spoot Newberg de deelnemers in met een onschuldige radioactieve kleurstof. De kleurstof bereikt met name de meest actieve hersengebieden, waar de bloedstroom het sterkst is.

Taalgebied

Bij mensen die in gebed waren zag Newberg de activiteit in de frontale kwabben en het taalgebied van het brein toenemen. Dit gebied wordt normaal gesproken geactiveerd als mensen een gesprek aangaan.

Newberg merkte op dat bidden tot God voor het brein van joods-christelijken net is alsof ze tegen mensen praten. “Wanneer we daarentegen een boeddhistische meditatie bestuderen en de beoefenaar iets visualiseert, verwachten we een verandering in de activiteit van het visuele deel van de hersenen te zien,” zei Newberg.

Fysieke wereld

Toen hij atheïsten onderzocht die mediteerden, zag Newberg geen verhoogde activiteit in de frontale kwabben zoals bij religieuze mensen.

Dr. Newberg concludeert dat alle religies neurologische ervaringen met zich meebrengen. Hoewel atheïsten zich geen God kunnen voorstellen, is God in de beleving van religieuze mensen net zo echt als de fysieke wereld om ons heen.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
vegaatje
vegaatje
11 jaren geleden

klopt ik doea aan TM en het is waar. mediteren is goed.
maar zoek wel een goede mediatie vorm.
er zijn veel idiote zogenaamde leraren.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Wat gebeurd er in het brein bij angst??Boven natuurlijke krachten worden in de mens wakker.Wat gebeurd bij vrede en rust,dus meditatie??Bovennatuurlijke krachten wordt je je bewust, die “Liefde stralen.Denk je aan een pijntje, dan wordt de pijn verterkt, denk je op dat moment aan een mooie bloem is de pijn weg.THE POWER of Human thoughts!!

kengai
kengai
11 jaren geleden

Als ik die filmpjes zo zie, dan zijn mensen die zich een god kunnen voorstellen de enige echte mensen en zijn atheisten gewoon andere dieren.
Waar wil je dan bij horen, de atheist leeft maar een beetje en de gelovige denkt zogenaamd over allerlei dingen.
Nu is de mens een hebzuchtig, egoistiche moordmachine, net of hij niet op deze planeet thuis hoort.
Laat mij dan maar niet bij de gelovigen horen.

shivadna
shivadna
11 jaren geleden

Op dit onderzoek is veel aan te merken. Is het reeel een 30 jaar diep biddende domina te vergelijken met een westerse jongeman over wie niet vermeld wordt hoe lang hij al mediteert. Een reele vergelijking zou zijn geweest de herseneffekten van de domina te vergelijken met die van een 30 jaar mediterende oosterse boeddhist. Hieruit blijkt een behoorlijke bias / vooringenomenheid, zoals zo vaak voorkomt bij belangengroepen zoals neo-cons in Amerika. Ook is het interessant te kijken wat er NIET aan de orde is. Uit vele andere onderzoeken is naar voren gekomen dat meditatie zowiezo een groot effekt heeft. Oosterse meditaties, yoga , chi kung etc. kunnen de pijnappelklier aktiveren met alle goede effekten van dien.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x