Homepagina » Gezondheid » Hoe triclosan tot hart- en spierproblemen kan leiden
Triclosan kan tot hart- en spierproblemen leiden

Hoe triclosan tot hart- en spierproblemen kan leiden

Een bacteriedoder die wordt gebruikt in onder meer lippenstift, deodorant, zeep, tandpasta en gezichtsreinigers, kan hart- en spierproblemen veroorzaken. Dat meldt de Los Angeles Times.

Triclosan verhindert het proces waarbij het brein signalen doorgeeft aan de spieren. De stof wordt toegevoegd aan honderden cosmeticaproducten.

Bij proeven met muizen werd binnen 20 minuten na blootstelling aan triclosan een drastische daling van 25 procent vastgesteld in de hartfunctie. Eerder werd nog gedacht dat de stof snel onschadelijk werd gemaakt door het lichaam.

Calciumionen

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Davis denken dat de stof actief blijft en naar de organen wordt gevoerd waar het schade aanricht. “Onze bevindingen tonen aan dat triclosan een gevaar vormt voor de menselijke gezondheid,” zei toxicoloog Isaac Pessah. “Als de hartfunctie van een gezond persoon met 10 procent daalt heeft dat niet gelijk effect, maar bij een hartpatiënt kunnen de gevolgen groot zijn.”

Daarnaast tast triclosan de spieren aan door de stroom van calciumionen te verstoren. Die vervoeren normaal gezien de elektrische signalen van het brein naar de spieren. Als dat in mindere mate gebeurt krijgen de spieren minder sterke impulsen.

Spectaculair effect

“We waren verrast door de omvang van de wijziging van de spierfunctie in verschillende organen, de hartspier en andere spieren,” zei Bruce Hammock. Volgens de studie heeft triclosan een ‘werkelijk spectaculair’ decontracterend effect op de spierfunctie bij muizen. Bij ellerlingen verminderde de zwemcapaciteit na zeven dagen blootstelling aan de bacteriedoder.

In eerdere studies werd een verband aangetoond tussen triclosan en schildklier- en vruchtbaarheidsproblemen, maar nu is voor het eerst het effect op de spieren getest.

Bronnen: Standaard.be, HLN.be

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. In Rusland wordt dit als kakkerlakken verdelger gebruikt in spuitbus niet zoeen fijne spul, toevallig is het niet zo goed voor mensen idd, lijkt wel de film van Batman wel waar Jocker (Jack Nicholson)Gotham City met allerlei chemicalien in verschillende cosmetica om zeep helpt, lijkt niet ver gegrepen, tenminste als je de steen in Atlanta mag geloven waar er maar 500 miljoen mensen gewenst zijn.

  0 likes
 2. Leuk zo’n studie, als we nu eens een lijst plaatsen van alle produkten die schadelijk zijn. Heeft Niburu voldoende onderwerpen te plaatsen. Ik begin alvast met 1 onderwerp, 7 liter water achter elkaar drinken kan dodelijk zijn.

  0 likes
 3. Johan Oldenkamp heeft ooit eens in een boekje “Bewustzijnsdynamiek” beschreven hoe de illuminati en de door die illuminati gesponsorderde gezondheids- en ook de make up industrie (en andere bedrijfstakken) poogt zoveel mogelijk schadelijke stoffen te verkopen om de suffe burger verder te versuffen en te ontaarden en zodoende zoveel mogelijk macht over die suffe burger te vergaren en er ook zoveel mogelijk aan te verdienen. Die suffe burger raakt volgens dat grote plan zoveel mogelijk “de weg kwijt” en is zodoende beter en makkelijker te manipuleren.

  0 likes
 4. Sjongejongejonge, en ik was zo blij met Colgate 24CLean, het werkt zo goed omdat er dus triclosan inzit. Nou ja , dan maar Paradontax zonder fluoride nemen!

  Echt balen dit…

  0 likes
 5. Bizar, weer! Hoe is het ooit allemaal goed gekeurd… Of kunnen zulke effecten nu beter gemeten worden? Voor onze eigen gezondheid en voor die van de planeet; minder producten consumeren met deze ( en andere giftige ingrediënten) back to basic, bijv. Olijfolie bij droge huid, dat scheelt ook weer een heleboel
  plastic tubes en flacons die anders weer op de vuilnisbelt kwamen : ) nu moet ik nog een alternatief zoeken voor lipstick…..

  0 likes
 6. Martien
  Jan als je alle maaltijden van een dag ineens opeet is dat misschien ook dodelijk. ( #2 Jan Leuk zo’n studie, als we nu eens een lijst plaatsen van alle produkten die schadelijk zijn. Heeft Niburu voldoende onderwerpen te plaatsen. Ik begin alvast met 1 onderwerp, 7 liter water achter elkaar drinken kan dodelijk zijn.)

  Maar 20x een glas water per dag is heel gezond.

  0 likes
 7. [quote name=”serioza”]In Rusland wordt dit als kakkerlakken verdelger gebruikt in spuitbus niet zoeen fijne spul, toevallig is het niet zo goed voor mensen idd, lijkt wel de film van Batman wel waar Jocker (Jack Nicholson)Gotham City met allerlei chemicalien in verschillende cosmetica om zeep helpt, lijkt niet ver gegrepen, tenminste als je de steen in Atlanta mag geloven waar er maar 500 miljoen mensen gewenst zijn.[/quote]
  Die steen in Atlanta zoals u zegt, moet dit niet de georgia guidestones zijn, op een heuvel in Elbert County, Georgia, VS. vraagt Hunting wolf??triclosan wordt niet in een spuitbus verkocht als kakkerlakken doder.waarom niet??De stof is niet toxisch De zuivere stof is licht irriterend voor de huid en de ogen, en irriterend voor de luchtwegen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Triclosan graag schrijven in de wetenschap dat iets de waarheid is, en geen eigen verzinsels graag.Zegt Hunting wolf.

  0 likes
 8. Niet alleen triclosan maar ook triclocarban is een middel met bacterie- en schimmeldodende werking dat negatieve gezondheidseffecten veroorzaakt.
  links: http://www.nrdc.org/living/chemicalindex/triclosan.asp
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Triclocarban
  Volgens de bovengenoemde nederlandstalige wikipagina is triclocarban verboden als biocide. Ik heb echter thuis desinfecterende zeep liggen van unicura waar dit middel nog gewoon inzit. (weg ermee dus) Ik vraag mij dus af of het wel klopt dat triclocarban niet meer gebruikt mag worden in de EU zoals het wikiartikel stelt, temeer daar ik deze publikatie van de EU (uit 2005) ben tegengekomen: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_016.pdf

  Wie weet hier meer over? Ik daag jullie uit om mij mee te helpen dit verder uit te zoeken.

  0 likes
 9. Inderdaad, de doses bepaalt of het giftig is of niet. Echter zo worden wij vandaag aan vele duizenden stoffen blootgesteld die allen in kleine concentraties niet schadelijk zijn, volgens de autoriteiten, maar tesamen wel ons ontgiftingssysteem dusdanig belasten dat onze gezondheid wel degelijk in het geding kan komen.

  [quote name=”Martien”]Martien
  Jan als je alle maaltijden van een dag ineens opeet is dat misschien ook dodelijk. ( #2 Jan Leuk zo’n studie, als we nu eens een lijst plaatsen van alle produkten die schadelijk zijn. Heeft Niburu voldoende onderwerpen te plaatsen. Ik begin alvast met 1 onderwerp, 7 liter water achter elkaar drinken kan dodelijk zijn.)

  Maar 20x een glas water per dag is heel gezond.[/quote]

  0 likes
 10. [quote name=”Tasj”]nu moet ik nog een alternatief zoeken voor lipstick…..[/quote]

  even googelen doet wonderen:

  alsjeblieft!

  i.d. bareMinerals

  http://www.beautyinnederland.nl/content/399/603

  http://www.beautyinnederland.nl/page/1407/100_Natural_Lipcolors_Maak_kennis_met_de_5_nieuwe_tinten_natuurlijke_lipsticks_van_i_d_bareMineral

  0 likes
 11. Het nadeel van toevoegingen in voedsel, cosmetica, etc… is dat men per produkt bekijkt, niet het cumulatieve gebruik ervan.

  Door cumulatief gebruik kan men dagelijks ver over de toegestane hoeveelheid zitten met alle gevolgen vandien.

  0 likes
 12. @ hoi Tasj, wat Make Up betreft,daar kun je Reformwinkels terecht, zo ook bij de Eko-Plaza winkels,gelijk voor je bio voeding;-)

  Mijn Grootouders zijn ruim 2ojr overleden.
  Mijn Oma werd 92jr, ze had nog een mooi huidje en nog zo goed als zwart haar. Mijn Opa werd 94jr, was vanaf zijn 15jr Hoefsmit en nam elke dag 8 dikke plakken roggebrood met een grote homp ‘Vet Spek’ mee naar de smederij, en was noooit ziek!!
  Maarja, toen gebruikten ze al die GIFZOOI niet, t’sjonge..dat waren nog eens tijden he? ;-))

  0 likes
 13. [quote]
  Die steen in Atlanta zoals u zegt, moet dit niet de georgia guidestones zijn, op een heuvel in Elbert County, Georgia, VS. vraagt Hunting wolf??triclosan wordt niet in een spuitbus verkocht als kakkerlakken doder.waarom niet??De stof is niet toxisch De zuivere stof is licht irriterend voor de huid en de ogen, en irriterend voor de luchtwegen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Triclosan graag schrijven in de wetenschap dat iets de waarheid is, en geen eigen verzinsels graag.Zegt Hunting wolf.[/quote]
  Idd Georgia die bedoelde ik,in Rusland van 1990 werd dit ardige spul in spuitbus verkocht de kakkerlakken vielen om als mussen van daken, geloof me ik heb het zelf gezien.

  0 likes
 14. [quote name=”Johan”]Het nadeel van toevoegingen in voedsel, cosmetica, etc… is dat men per produkt bekijkt, niet het cumulatieve gebruik ervan.

  Door cumulatief gebruik kan men dagelijks ver over de toegestane hoeveelheid zitten met alle gevolgen vandien.[/quote]
  Zoals ik zei Gotham city

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...

greta

Anti-Greta hangt celstraf boven het hoofd wegens ‘klimaatontkenning’

Als je Greta Thunberg heet, krijg je ...