Propaganda

Hoever mag je gaan met het verspreiden van nepbeelden? Héél ver in de ogen van de redactie van het NOS Journaal

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoever mag je gaan met het verspreiden van nepbeelden? Héél ver in de ogen van de redactie van het NOS Journaal.

Op zondag 17 december meldde de NOS dat dankzij de CIA een aanslag in de Russische stad Sint-Petersburg was verijdeld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In het fragment waren beelden te zien van ‘verdachten’ die voor de camera vertellen over hun plannen. “Het is onduidelijk of deze beelden in scène zijn gezet,” klonk het.

‘Goed geïnformeerd’

Op NPO Radio 1 zei hoofdredacteur Marcel Gelauff: “We hebben na overleg besloten dit toch uit te zenden omdat het niet om een incident gaat, maar om een aanslag die zou zijn voorkomen.”

Volgens Gelauff is de kijker ‘goed geïnformeerd’. Hoewel de arrestaties midden in de nacht waren, zijn de beelden overdag gemaakt.

Dit voorbeeld is onderdeel van deel 5 van het project ‘Zwartboek NOS Journaal’, een initiatief van journalist Arnold Karskens.

Onjournalistiek pushen

Een ander voorbeeld is de berichtgeving van de NOS rond het dragen van een hoofddoek door politieagenten.

Op 20 november in de uitzending van 13.00 uur wordt gemeld dat de politie Rotterdam volgens het College voor de Rechten van de Mens een medewerker niet mag verbieden een hoofddoek te dragen.

Overdag meldt de tekstbalk van de NOS: Hoofddoek politieagente mag. Alsof het al vaststaat. Karskens spreekt van onjournalistiek pushen.

Uiteindelijk beslist de Rotterdamse politie dat de hoofddoek er niet komt.

Met geen woord

Het volgende voorbeeld heeft betrekking op de onevenwichtige buitenlandverslaggeving van de NOS, meer specifiek op Syrië.

De New York Times schreef op 17 november dat bij één op de vijf bombardementen van de westerse coalitie burgerdoden vallen, terwijl de coalitie beweert dat dit bij één op de 157 bombardementen het geval is.

Ook Nederlandse gevechtsvliegtuigen voeren deze bombardementen uit.

In het NOS Journaal wordt die dag met geen woord gerept over dit nieuwsbericht.

Een kritische kijker zou kunnen denken dat dergelijk nieuws wordt geweerd door een chef bij het NOS Journaal die nauwe banden onderhoudt met het ministerie van Defensie, of daar een wit voetje wil halen, aldus Karskens.

Op 5 december plaatste de NOS een foto van een slachtoffer van een Syrische luchtaanval bij een artikel over een aanval door Israëlische gevechtsvliegtuigen. Een gevalletje stemmingmakerij.

Hand boven het hoofd

De NOS heeft er bovendien een handje van om politici de hand boven het hoofd te houden. Denk aan de werkwijze rond de schenking van een appartement in Scheveningen aan D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Pas 24 uur na de eerste berichten komt de NOS met een eigen verslag, dat begint met een ontkenning: “D66-leider Pechtold vond dat hij niks verkeerds heeft gedaan toen hij een appartement kreeg van een vriend.”

In het fragment krijgt Pechtold ook nog eens tot twee keer toe de gelegenheid zich uit te spreken.

Het gebrek aan zelfreinigend vermogen kan volgens Karskens twee dingen betekenen: of de NOS wil u niet laten weten dat zij zoveel fouten maakt of de NOS stuurt bewust aan op deze journalistieke fouten in de hoop dat u dit soort half en heel nepnieuws voor zoete koek slikt.

Heeft u meer voorbeelden? Dan kunt u ze sturen naar [email protected]

Foto: Apdency Wikimedia Commons

[The Karskens Times]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
6 jaren geleden

De zoveelste leugens van de NOS.

cervantis
cervantis
6 jaren geleden

Het betrouwbaarste aan de NOS is nog wel de weersvoorspelling en die komt al bijna nooit goed uit

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Fake NOS…

luna
luna
6 jaren geleden

” zelfreinigend ” vermogen.. spits gevonden qua zinnetje.. ik denk dat ze beiden hanteren, zowel het maken van ” fouten ” alsmede het doordrammen en de mensen het s l i k k e n als zoete koek zoals de meeste mensen doen en gewend zijn. Er moet echt een eind komen aan deze journalistiek, het verziekt de maatschappij tot op het bot en het wordt met de dag alleen maar erger en erger.
Logisch gezien natuurlijk deze ontwikkelingen met allerlei ” sociale media ” en het internet op zijn grootst, maar toch.. ( vroeger wist men niks van al deze dingen, althans nihil )

Gelukkig is Karskens een doorgewinterde grote eik die niet zao maar omver valt te blazen, super goede journalist die geen blad voor de mand heeft ( hij moet wel uitkijken.. want ik denk dat Karhof om zeep is geholpen door dat kut-flatje van die strakke ooguil.. zou me niks verbazen

voorts wens ik iedereen op deze site ( die weleens in aanmerking mag komen voor De Site van Het Jaar !)
een goed, sterk en helder 2018 met veel gezondheid en LICHT !

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x