Homepagina » Propaganda » Hoever mag je gaan met het verspreiden van nepbeelden? Héél ver in de ogen van de redactie van het NOS Journaal
Hoever mag je gaan met het verspreiden van nepbeelden? Héél ver in de ogen van de redactie van het NOS Journaal

Hoever mag je gaan met het verspreiden van nepbeelden? Héél ver in de ogen van de redactie van het NOS Journaal

Hoever mag je gaan met het verspreiden van nepbeelden? Héél ver in de ogen van de redactie van het NOS Journaal.

Op zondag 17 december meldde de NOS dat dankzij de CIA een aanslag in de Russische stad Sint-Petersburg was verijdeld.

In het fragment waren beelden te zien van ‘verdachten’ die voor de camera vertellen over hun plannen. “Het is onduidelijk of deze beelden in scène zijn gezet,” klonk het.

‘Goed geïnformeerd’

Op NPO Radio 1 zei hoofdredacteur Marcel Gelauff: “We hebben na overleg besloten dit toch uit te zenden omdat het niet om een incident gaat, maar om een aanslag die zou zijn voorkomen.”

Volgens Gelauff is de kijker ‘goed geïnformeerd’. Hoewel de arrestaties midden in de nacht waren, zijn de beelden overdag gemaakt.

Dit voorbeeld is onderdeel van deel 5 van het project ‘Zwartboek NOS Journaal’, een initiatief van journalist Arnold Karskens.

Onjournalistiek pushen

Een ander voorbeeld is de berichtgeving van de NOS rond het dragen van een hoofddoek door politieagenten.

Op 20 november in de uitzending van 13.00 uur wordt gemeld dat de politie Rotterdam volgens het College voor de Rechten van de Mens een medewerker niet mag verbieden een hoofddoek te dragen.

Overdag meldt de tekstbalk van de NOS: Hoofddoek politieagente mag. Alsof het al vaststaat. Karskens spreekt van onjournalistiek pushen.

Uiteindelijk beslist de Rotterdamse politie dat de hoofddoek er niet komt.

Met geen woord

Het volgende voorbeeld heeft betrekking op de onevenwichtige buitenlandverslaggeving van de NOS, meer specifiek op Syrië.

De New York Times schreef op 17 november dat bij één op de vijf bombardementen van de westerse coalitie burgerdoden vallen, terwijl de coalitie beweert dat dit bij één op de 157 bombardementen het geval is.

Ook Nederlandse gevechtsvliegtuigen voeren deze bombardementen uit.

In het NOS Journaal wordt die dag met geen woord gerept over dit nieuwsbericht.

Een kritische kijker zou kunnen denken dat dergelijk nieuws wordt geweerd door een chef bij het NOS Journaal die nauwe banden onderhoudt met het ministerie van Defensie, of daar een wit voetje wil halen, aldus Karskens.

Op 5 december plaatste de NOS een foto van een slachtoffer van een Syrische luchtaanval bij een artikel over een aanval door Israëlische gevechtsvliegtuigen. Een gevalletje stemmingmakerij.

Hand boven het hoofd

De NOS heeft er bovendien een handje van om politici de hand boven het hoofd te houden. Denk aan de werkwijze rond de schenking van een appartement in Scheveningen aan D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Pas 24 uur na de eerste berichten komt de NOS met een eigen verslag, dat begint met een ontkenning: “D66-leider Pechtold vond dat hij niks verkeerds heeft gedaan toen hij een appartement kreeg van een vriend.”

In het fragment krijgt Pechtold ook nog eens tot twee keer toe de gelegenheid zich uit te spreken.

Het gebrek aan zelfreinigend vermogen kan volgens Karskens twee dingen betekenen: of de NOS wil u niet laten weten dat zij zoveel fouten maakt of de NOS stuurt bewust aan op deze journalistieke fouten in de hoop dat u dit soort half en heel nepnieuws voor zoete koek slikt.

Heeft u meer voorbeelden? Dan kunt u ze sturen naar [email protected]

Foto: Apdency Wikimedia Commons

[The Karskens Times]


Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met iedereen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. De zoveelste leugens van de NOS.

  34 likes
 2. Het betrouwbaarste aan de NOS is nog wel de weersvoorspelling en die komt al bijna nooit goed uit

  23 likes
 3. Fake NOS…

  19 likes
 4. Nieuwe hashtag introduceren op social media:
  #wegnos #wegmetnos #fakenos #doeinos

  11 likes
 5. ” zelfreinigend ” vermogen.. spits gevonden qua zinnetje.. ik denk dat ze beiden hanteren, zowel het maken van ” fouten ” alsmede het doordrammen en de mensen het s l i k k e n als zoete koek zoals de meeste mensen doen en gewend zijn. Er moet echt een eind komen aan deze journalistiek, het verziekt de maatschappij tot op het bot en het wordt met de dag alleen maar erger en erger.
  Logisch gezien natuurlijk deze ontwikkelingen met allerlei ” sociale media ” en het internet op zijn grootst, maar toch.. ( vroeger wist men niks van al deze dingen, althans nihil )

  Gelukkig is Karskens een doorgewinterde grote eik die niet zao maar omver valt te blazen, super goede journalist die geen blad voor de mand heeft ( hij moet wel uitkijken.. want ik denk dat Karhof om zeep is geholpen door dat kut-flatje van die strakke ooguil.. zou me niks verbazen

  voorts wens ik iedereen op deze site ( die weleens in aanmerking mag komen voor De Site van Het Jaar !)
  een goed, sterk en helder 2018 met veel gezondheid en LICHT !

  9 likes
 6. De NOS.
  Dat is een leugenachtige bende die voor mij reeds lang niet meer bestaat.
  Zal er dan ook absoluut niet naar kijken omdat ik mij alleen maar moet ergeren.

  9 likes
 7. Ik heb al bijna 7 jaar geen TV meer,maar toen ik nog wel naar het NOS journaal keek ergerde ik mij dood aan de (weliswaar afgeplakte kinderporno) die onveranderlijk getoond werd bij een item over het onderwerp. Gebeurt dit nog steeds ? Verder mijn petje af voor Iuna die durft te schrijven wat de meeste mensen denken over Karhof z’n plotselinge overlijden. Wat wist deze man? Sasja de Boer is volgens mij ook niet opgestapt omdat ze weer zo graag het fotograferen op wilde pakken. Dit was kort nadat ze een bericht voor had gelezen over de “zelfmoord” van Annas ,waarin duidelijk te zien en te horen was dat ze wist dat het geen zelfmoord was. Het is een heel duister gezelschap bij onze publieke omroep waarbij het verraad van de Telegraaf in ’40-45 bijna in het niet valt t.o.v. de leugens en propaganda van deze kliek. Laten we hopen dat de storm die in de VS woedt in het arresteren van de pedo’s en kindermoordenaars snel over waait naar ons kikkerlandje en de mensen die tot nu toe beschermd worden door de media en een volkomen corrupt OM aan de beurt komen.
  Dries

  8 likes
  • dank je Dries voor je reactie, het is voor veel mensen heel erg ver gezocht om te denken dat Karhof om zeep is geholpen, maar er is meer stront aan de knikker als deze vage zaak, ook heel raar dat er niks over zijn begravenis / crematie in de media komt, meestal wel.. al is het de burgemeester van Amsterdam..
   lijkt wel op w e g m o f f e l e n .. DOODENG deze zaken

   Karhof is een zwart schaap die opviel in de stal die geslacht moest worden, net zo als van Gogh en Hemelrijk, is mijn opvatting, de npo is een tak van de duistere media – industrie die leugens verspreiden voor een groot bedrag wat de verslaggever krijgt, Karhof was te puur en te eerlijk, hij wilde naarf buitgen komen met echte feiten en ja.. dat kost je je kop , ik vond hem eerlijk gezegd beter passen bij vpro
   Mis zijn leuke en open gezicht, hij is de sjaak geweest ..

   1 likes
 8. Bij RTL brengen ze ook elk nieuwsfeitje over Rusland wat negatief is. Zo ff snel tussen de grote onderwerpen door.
  Ze zijn er misschien iets slimmer dan de NOS.

  4 likes
  • absoluut n i e t slimmer !! net zo dom als olie..
   niet vertrouwen al dat ” nieuws ” !

   op bijna alle zenders wordt rusland als de grote boef gezien, terwijl de geen die het roeptoeteren het grootste van alle kwaad is!

   3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

adrenochroom

Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel

Mutya Buena, voormalig lid van de Sugababes, ...

nos

NOS belazert de kluit: ‘Hier zien we weer een heel mooi voorbeeld van mediamanipulatie’

Weet u het nog? Vorig jaar werden ...