Homepagina » Buitenland » Honduras gaat controversiële privé-steden bouwen
Honduras gaat controversiële privé-steden bouwen

Honduras gaat controversiële privé-steden bouwen

Samen met investeerders heeft de regering van Honduras een overeenkomst ondertekend voor de bouw van drie privé-steden met een eigen rechtssysteem én belastingstelsel, zo bericht de Associated Press.

De ondertekening gisteren vormt onderdeel van een controversieel experiment om de economische groei in Honduras te stimuleren.

De zwakke overheid en falende infrastructuur van het kleine Midden-Amerikaanse land worden geteisterd door corruptie, drugsgeweld en instabiliteit die ontstond toen president Manuel Zelaya (foto) in 2009 uit zijn ambt werd gezet.

Garífunas

Beide partijen hopen dat er binnen enkele weken een begin kan worden gemaakt met de bouw van de eerste stad. Het project zou de komende zes maanden zeker 5000 banen moeten scheppen.

Verschillende mensenrechtenorganisaties zijn tegen het project. De inheemse Garífunas willen bovendien niet dat hun land wordt gebruikt voor het project. De angsten zijn volgens de projectontwikkelaars ongegrond.

Armoede

De Garífunas wonen langs de hele noordkust van Honduras. Zij zouden afstammen van Afrikaanse slaven die naar Amerika werden verscheept. De Engelsen, die het nabijgelegen eiland St. Vincent in bezit hadden, verscheepten ze naar Roatán, voor de kust van Honduras. Ze wonen traditioneel in hutten van palmbladeren op het strand, waar ze leven van de visvangst.

Honduras is één van de landen in Latijns-Amerika met het hoogste percentage aan armoede. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. “Verschillende mensenrechtenorganisaties zijn tegen het project”. Huh?

  0 likes
 2. Het land was al tijdens het presidentschap van Manuel Zelaya, toen deze socialist de wet wilde aanpassen om net als zijn socialistische vriend Chavez de blijvende macht naar zich toe te trekken tok het hooggerechtshof de conclusie dat dit illegaal was. De man moest vluchten en Honduras werd de ellende van soort van Chavez bespaard. Echter zoals elk links land hier in Latijns-Amerika gaat het ook in Honduras slecht en is de economie dramatisch. We kunnen alleen maar hopen dat met dit initiatief, en minder macht voor onze linkse economie vernietigende vrienden dit wel een succes word en het land zich eindelijk aan armoede kan onttrekken.

  0 likes
 3. [quote name=”M. Brandenburg”]Het land was al tijdens het presidentschap van Manuel Zelaya, toen deze socialist de wet wilde aanpassen om net als zijn socialistische vriend Chavez de blijvende macht naar zich toe te trekken tok het hooggerechtshof de conclusie dat dit illegaal was. De man moest vluchten en Honduras werd de ellende van soort van Chavez bespaard. Echter zoals elk links land hier in Latijns-Amerika gaat het ook in Honduras slecht en is de economie dramatisch. We kunnen alleen maar hopen dat met dit initiatief, en minder macht voor onze linkse economie vernietigende vrienden dit wel een succes word en het land zich eindelijk aan armoede kan onttrekken.[/quote]

  Dus het gaat volgens u slecht met Brazilie (ik meende toch een opkomende economie) en Argentinie (die een hele hoop weer hebben genationaliseert)? Meende toch dat de ultrarechtse regeringen er een flinke puinzooi van hadden gemaakt in Z amerika onder ondanks de steun van de CIA.

  0 likes
 4. [quote name=”Sheyan”]”Verschillende mensenrechtenorganisaties zijn tegen het project”. Huh?[/quote]

  Misschien zijn die mensenrechtenorganisaties niet zo zuiver en ik wacht nog even af waar dit naar toe leid hopelijk is het van pure zuivere Licht… Namasté

  0 likes
 5. Ehm.. Ik mis in het artikel het doel van dit project! Is het zelfvoorzienend worden dus betere leefomstandigheden of is het weer een melkkoe van de regerende klasse??
  Ik kan er dus niets mee, zo’n artikel. Staaltje slecht journalistiek wat mij betreft…

  0 likes
 6. @Ultrafox,
  Ik ben woonachtig in Brazilie, en ja Brazilie is groeiende, echter wie op de hoogte is van de politiek(we hebben hier staten met bepaalde zelfstandigheid) weet dat de economische groei in die staten is waar links niet de dienst uitmaakt. Ook de armoede in deze staten is dalende. Men is gefixeerd op groei en niet op welvaartsverdeling. Ook hier is de PT(braziliaans PVDA) de grootse, echter een vel over de landkaart laat precies zien dat ook hier de mensen zonder geld kiezen voor de partij die het weggeeft. Brazilie is er op gekomen door miltair ingrijpen en Argentinie gaat helemaal niet zo goed als u doet voorkomen, integendeel zelfs!

  Ultrarechts hebben we hier niet veel gehad. Nationaliseren doen enkel de linkse landen waar de schappen van de winkels ondertussen leeg zijn. Leve de vooruitgang onder links? Ik nodig u graag uit om eens te komen kijken en het evrschil met eigen ogen te aanschouwen.

  0 likes
 7. Een dictator bezit een land.
  Hoe heet iemand die een stad bezit? een eigen rechtsysteem heeft en belasting naar eigen inzicht???!?
  Zonder moeite volg ik hier de mening van de mensenrechtenorganisaties, dit ruikt een beetje.
  Eerst dictatuur, een president wegjagen en dan nu, in de strijd tegen armoede, prive steden.
  Van A tot Z gemolken door 1, de kans is groot dat je namelijk ook voor deze werkt.
  Zouden ze een deurwaarder hebben?

  Of is dit die gouden stad 😉

  0 likes
 8. #6M.Brandenburg-……

  Mmmmm, zou Brazilie groeiende zijn omdat de kap van regenwoud toch niet aan banden is gelegd?…….
  Ik vind veel positief aan Brazilie, heb er goede voortgang en initiatieven over gelezen maar het tegenhouden van de laatste wet, als ik het goed begrepen heb, was echt een teleurstelling…
  We kunnen allemaal wel vrolijk door gaan hoor, met kappen, olieboren, meer produceren, meer kopen, nog meer aanbieden aan de consument…want dat is goed voor de markt werking!
  Ja heerlijk! laten we over RECHTS gaan! Meer kapot bezuinigen, minder investeren in groen en duurzaam en zorg mensen…. Als de cijfertjes op de beurs maar kloppen. stimuleren, stimuleren die boel!
  — zucht—- het moet gewoon anders; ik stel me een wereld voor waar mensen opgroeien met doorgegeven wijsheid, welke keuze’s goed zijn m.b.t hoeveel je ECHTnodig hebt om te leven, eten, kleding te dragen, plastic spul je nodig hebt : )

  0 likes
 9. Even buiten dit topic om …
  Kijk een naar de satelliet beelden op buienradar, ze zijn weer flink bezig geweest in de lucht.

  0 likes
 10. Ergens moet het beginnen met een nieuw systeem, het zal misschien hier en daar falen, maar er wordt in ieder geval geprobeerd. Wanneer zoiets een succes wordt, slaat het vanzelf over. Hoop dat IJsland dat effect ook kan bereiken.

  0 likes
 11. [quote name=”devries”]Even buiten dit topic om …
  Kijk een naar de satelliet beelden op buienradar, ze zijn weer flink bezig geweest in de lucht.[/quote]

  Ja, klopt DeVries, het is weer overduidelijk, maar, ik fotografeer stug door en als je echt goed oplet, zul je merken dat het zowat dagelijks is, ook tijdens bewolkte en grijze dagen. Het werd me pas nog even teveel, moest opassen dat ik er niet aan onderdoor ging. Want waar ik nu bewijs van heb, is vanaf maart dit jaar tot nu, ongv. Elke dag sproei activiteit. En ook s’nachts. Ik weet dat ik geschreven heb naar sommige reageerders dat ik foto’s zou mailen, maar zoals ik zei, het werd meecht HEEL erg teveel. toch ga ik er iets mee doen, en zodra het vorm heeft meld ik het.

  0 likes
 12. Het lijkt mij wel duidelijk waar dit bouwproject voor bedoeld is, namelijk voor de kleine, rijke elite van dat land.

  Stel dat zoiets hier zou gebeuren. Een kleine rijke elite die met behulp van projectontwikkelaars in Nederland een aantal steden laat bouwen, met een eigen rechtssysteem, een eigen belastingstelsel… en als klap op de vuurpijl natuurlijk daarbij ook een eigen muntstelsel. En laat dan de zondvloed van een ineenstortende euro maar komen voor degenen die niet deel uitmaken van die elite.

  0 likes
 13. Eén stad voor Rothschild, één stad voor Rockefeller en één stad voor Gates?

  0 likes
 14. … zie niks op de sateliet Had een kippegaas aan strepen verwacht .. na de melding hier om te kijken naar de buienradar maar trof alleen wolkige nevelige dampige laaghangende bewolking aan … die in Nederland vanaf de kust ontstaat door temperatuurverschil met t zeewater .. ..

  0 likes
 15. [quote name=”Abel”]Eén stad voor Rothschild, één stad voor Rockefeller en één stad voor Gates?[/quote]

  Zoiets ja. Stadstaadjes die in feite belastingparadijsjes voor de rijken der aarde zijn, die je in het Nederlandse geval als SOPN – what’s in a name? – zou kunnen afkorten:
  Soevereine, Onafhankelijke Paradijsjes Nederland.

  Overigens zijn er in een variant hierop in de jaren zeventig ook al eens een aantal hippie’s geweest die hun eigen commune’s vormden en die van de weeromstuit (vooral in Amerika) veranderden in paranoïde, zwaarbewapende sekte’s die de grote, boze buitenwereld op afstand probeerden te houden.

  0 likes
 16. [quote name=”gerrit”]… zie niks op de sateliet Had een kippegaas aan strepen verwacht .. na de melding hier om te kijken naar de buienradar maar trof alleen wolkige nevelige dampige laaghangende bewolking aan … die in Nederland vanaf de kust ontstaat door temperatuurverschil met t zeewater .. ..[/quote]

  Onderstaande link klikken 6 september 8.00 uur invoeren, dan eens goed kijken naar zuid Engeland…
  http://wolken.buienradar.nl/history.aspx?aspxerrorpath=%2fhistory.aspx

  0 likes
 17. Okee, ff off topic.

  Kijk dan vandaag 6-9-2012, naar Schotland en het noorden van Ierland, van 16:45 tot een 17:30 uur. De wolken blijven hangen (op hun plaats) terwijl het ribbel effect uitbreid.

  0 likes
 18. [quote name=”Tasj”]
  Apart u haalt de kap aan in de amazone om vervolgens te stellen dat rechts minder met groen zou hebben. Laat het nu de duurzame oplossingen van linsk zijn die leiden tot de kap. 540.000KM2 kap voor groene hydro energie. Zonder deze kap zou de amazone toenemen(unconvenient truth??). Daarbij wordt stimuleren van de economie vooral gedaan door linkse regeringen die denken de economie te kunnen sturen, hierbij belastinggeld te storten in gebieden die eigenlijk ten dode zijn opgeschreven. Investeren doet men met eigen geld of op basis van geleend geld zonder een cent belastinggeld. Het feit alleen al dat u beide niet uit elkaar kan houden zegt genoeg. Tussendoor is de bouw van de hyrdo dam door de rechter tegen gehouden, omdat links in hun groene ideel geen donder gaf om de hduige bewoners. Maar dat is toch niets nieuws.
  En wat men nodig heeft om van te leven is een persoonlijk iets dat u Kameraad niet voor een ander kan beslissen!

  0 likes
 19. Daarbij zijn deze steden gebaseerd op een meer libertarisch inzicht. Dus dat houdt in een ieder is voor zichzelf verantwoordelijk met minimale invloed en bemoeienis van een overheid. EEn zegen voor elk vrij individu. U kunt echter niet blind vertrouwen op de afgedwongen financiele sociale bijdrage van uw productieve buurman. U zult zelf productief moeten worden. Niet huilen in ” ik kan geen wekr vinden” maar keihard in uw zelf blijven investeren en doorgroeien. IK wordt zo moe van al die zielige(gemaakte) mensen die denken te weten wat een ander nodig heeft of wat voldoende is. En anderen maar de wil willen opleggen met wat goed is en wat niet, maar vervolgens wel in alles afhankelijk zijn van degene die wel succesvol zijn. OM vervolgens weer af te geven op deze groep. 67%Inkomstenbelasting in Nederland wordt bijvoorbeeld door de toptien inkomens afgerekend. Maar voor de verlichte zielen is dat nog niet genoeg. Lijkt mij alles zeggend.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

rutte

Ongekend populair? 87 procent Nederlanders wil dat Rutte ophoepelt

De partij van premier Mark Rutte staat ...

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...