Homepagina » Binnenland » Nederlander geeft niks meer aan Rode Kruis: ‘Historisch lage opbrengst’. Is dit de reden?
rode kruis
Foto: G.Lanting CC BY 4.0 Wikimedia Commons

Nederlander geeft niks meer aan Rode Kruis: ‘Historisch lage opbrengst’. Is dit de reden?

De Nederlander geeft niks aan het Rode Kruis om het coronavirus te bestrijden. De organisatie spreekt van een ‘historisch lage’ opbrengst.

Onlangs opende het Rode Kruis gironummer 7244 voor hulp bij de bestrijding van het virus.

Er is slechts 37.000 euro op binnengekomen. “In vergelijking met andere hulpacties is dat ontzettend weinig,” aldus een woordvoerder.

Komt niet goed terecht

De hulporganisatie zegt minstens 30 miljoen euro nodig te hebben.

Het Rode Kruis kan niet met zekerheid zeggen waarom Nederlanders niks willen geven.

Wellicht beginnen mensen eindelijk te beseffen dat het geld in veel gevallen niet goed terechtkomt en helemaal niet wordt gebruikt voor hulp.

Zo haalde het Rode Kruis na de verwoestende bosbranden in Australië bijna 100 miljoen dollar op, terwijl al snel bleek dat het geld niet naar noodhulp ging.

Absurd

De organisatie heeft twee derde van het bedrag zelf gehouden. Het kan bovendien tot wel drie jaar duren voordat slachtoffers ook maar enige vorm van hulp krijgen.

Radiopresentator Will Goodings zei hierover in de ochtendshow van zender FIVEaa: “Dit is absurd! Dit is misbruik van vertrouwen. Het langetermijneffect is dat mensen niet meer zullen doneren.”

Het Rode Kruis is in de afgelopen jaren vaker onder vuur komen te liggen.

Níet doneren

Na de verwoestende aardbeving in Haïti haalde de club bijna een half miljard dollar op, maar bouwde zij met dat geld slechts zes huizen.

Inwoners van het land riepen mensen op om vooral níet te doneren aan de organisatie.

Daarnaast bleken medewerkers van de hulporganisatie tenminste zes miljoen dollar uit de kas te hebben gestolen.

Het geld was bedoeld voor de bestrijding van de ebola-crisis.

[AD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Strijdervoorvrijheid schreef:

  Ze hebben nog genoeg in kas van de aardbeving op Haïti en van de bosbranden in Australië dus hulp bieden en heel snel zou ik zo zeggen. F*ck het rode kruis, ze hebben het aan hun eigen grootmoefti’s te danken dus niet huilen nu.

  59 likes
 • Margie schreef:

  Niks aan geven en niks om geven… waardeloze club, alles voor eigen belang
  30 miljoen minstens nodig ??? Voor hulp bij bestrijding van n virus…hoe verzinnen ze het!!!
  37.000 is al veel te veel… weggegooid geld
  Rooie kruis zielig??? Opzouten met het heilige kruis na

  40 likes
 • Jeff schreef:

  Voor elke ramp, ziekte of calamiteit is er heel simpel 1 orgaan die verplicht aan de bak moet. Dat orgaan het overheid, die dan o.a. met de verzekeraars moet gaan werken. Daar is geld genoeg voor, bij elke overheid. M.a.w. de overheid dient er te zijn voor zijn/haar burgers.
  Nou heeft diezelfde overheid bedacht, dat het wel handig is om hulporganisaties toe te laten tot het systeem. U krijgt een zielig filmpje te zien en het gewone volk haalt meer uit de broek als enkel de zakdoek. Dat heeft dan weer als voordeel, dat er een win/win situatie ontstaat. Want terwijl er een paar BNers met tranen in de ogen op tv komen met het goede nieuws. Nog meer als het vorige bruto bedrag, staan ze dan te juichen. Nou en dan begint het graaien; belasting/directie/medewerkers/champagne en wat lijkt … alles is verdampt.
  Als je nou toch iemand wil helpen, kijk dan is gewoon bij je in de straat. Doneren is de overheid faciliteren. Die lachen zich een krul in hun 3e been. Australië is zoiezo al rijk genoeg en landen als Haiti zijn zo corrupt als wat. Geef je geld lekker her uit en geef eventueel aan iemand die het niet heeft in zijn handjes.

  35 likes
  • Margie schreef:

   Australiers vonden het sowieso belachelijk dat er een geldactie op touw gezet was, Australie is rijk genoeg was hun reactie…we hebben geen charity nodig

   16 likes
 • Ron schreef:

  Inderdaad het rode kruis is een oplichtersbende gesteund door koninklijke huizen die zogezegd onbezoldigd werken maar torenhoge premies krijgen.

  34 likes
  • vladi schreef:

   het rode kruis is als alle goede doelen.
   jarenlang hebben ze Jim Humble tegengewerkt die MMS heeft ontwikkeld tegen malaria.

   ze willen geen oplossing,ze willen geld en dat is alles wat ze willen.

   het is zoals Johannes stelt in zijn reactie.
   geen transparante boekhouding betekend oplichterij en diefstal.

   voor het tribunaal met ze.
   bewijs genoeg.

   en daarbij zijn wij al financieel uitgekleed door onze eigen regering die gekocht is door lobbyisten.

   fff

   34 likes
   • Markus schreef:

    Vladimir, heb de cursus bij Jim Humble gevolg 10 jaar geleden. Heb er talloze kinderen v/d malaria afgeholpen, werd hier vergruisd en uitgelachen.
    Nu ben ik degene die lacht met corona en alles wat nog gaat komen.
    Maar heb besloten om hier geen mensen te helpen die succesvol en of rijk (willen) zijn. Ze zoeken het maar uit.
    Feit is wel dat er steeds meer medici ervan overtuigd zijn dat het inderdaad het krachtigste medicijn op aarde is!
    Gelukkig weet ik alle protocollen en ben gesteund door een van de beroemdste instituten in Zwitserland.
    Lees ook het verhaal van Tamara Lebebewa uit Rusland maar eens, zij gebruikt het al jaren en zal later als een van de grootste onderzoekster naar ziekten en dan mn kanker blijken te zijn.
    Vertrouw op jezelf, mocht je info willen geef ik hierbij aan de admin toestemming om mijn mail door te geven.
    One Love.

    11 likes
    • Margie schreef:

     Met een glimlach de wereld rond Markus 💖
     MMS, colloidal silver, vitamins C en moringa.
     Een bron van schatten der Natuur
     Love & Light… pure energie

     4 likes
 • KarelV schreef:

  Stelen van hulpgeld is wel een van de laagste dingen die je kan doen. Misschien dat het ¨toezicht¨ op deze organisaties ook een psychopatietest kan omvatten?

  30 likes
 • Johannes schreef:

  ik doneer geen enkel charity organisatie of wat dan ook. Eigenlijk zijn ze verplicht om de boekhouding open en bloot te leggen. Nu mag enkel de fiscus toezien. Wat wordt daar bekokstoofd ? Jammer maar wel de waarheid. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.

  27 likes
 • Bas van Stapelberg schreef:

  Inderdaad fuck het Rode Kruis, ze komen om in het geld, geldt trouwens voor al die inhalige zogenaamd goeden doelen organisaties. Snelle jongens die zich verrijken over de rug van de armen en het mag en kan allemaal in Nederland.

  23 likes
 • Henk schreef:

  Lijkt me logisch dat de Nederlanders een beetje doneer-moe worden en als het dan ook niet word gebruikt voor de gevallen waarom het bedoelt is tja , stop er dan maar mee .

  21 likes
 • d1rty schreef:

  Al die hulp organisaties en stichtingen zijn vroeger opgezet zodat het geld van de brave burgers weer terug komt bij het kleine clubje wat de wereld regeert. Ik snap niet dat mensen hier in trappen keer op keer, zonder te denken vanuit je luie stoel even geld overmaken om je schuldgevoel te sussen als je ellende ziet in zo’n reclamespotje terwijl je net een zak nootjes open trekt en een glas rum inschenkt.

  18 likes
 • Mikkie schreef:

  Kreeg ooit een keer een lelijke “aanmaning” dat ik mijn donateurgeld niet had betaald…Wtf…ik ben/was, helemaal geen donateur…
  En ..mijn zoon is ivm zijn werk naar St.Maarten (cariben) geweest…er zijn alleen huizen aan de sjieke kant opgeknapt. De arme mensen lopen daar nog steeds door het puin. Er gebeurt daar niks. Nig steeds dikke ellende. Bezopen gewoon.

  18 likes
 • H.J. schreef:

  Het bestuur heeft keuze’s gemaakt die niet de mijne zijn.
  Na jarenlange steun is het over en uit.

  14 likes
 • Arwijn schreef:

  De Ebola Crisis… Ow ja, dat waar we de vorige keer zo vreselijk bang voor moesten zijn… en de ene op de andere dag niks meer over horen. Zou het kunnen zijn dat de media deze medische crisissen iets wat overdrijft?

  12 likes
  • freddy schreef:

   ik vind de media totaal niet overdrijven, eerder temperend en terughoudend. relativerend over de ernst van de situatie, besmettingsgraad ed. maar ja, ik lees dan ook volkskrant en volg de (hier verfoeide) nos. ik weet niet welke media jij op doelt..

   2 likes
 • Silbereye schreef:

  Lijkt er op dat de Nederlandse burger aan het ontwaken is en ziet hoe de duivel gekleed in driedelige pak zich verrijkt aan de burger welke hun tranentrekkende beelden weten te trotseren.

  Maar helaas worden deze zakkenvullers ook door de overheden gespekt

  8 likes
 • charlud schreef:

  Niet alleen de organisatie Rode Kruis maar bijna alle zogenaamd organisaties die hulp verlenen aan mensen in noodsituaties als gevolg van rampen e.d. Niet de werkers onderaan de piramide zijn schuldig maar de top van deze organisaties. Feesten en luxe leven leiden met het geld van de donateurs. een voorbeeld het KWF is in 1949 opgericht en nog steeds geld vragen terwijl de genetica wetenschappelijk gezien sprongen gemaakt heeft. Vanuit de wetenschap gezien heeft men allang het antwoord op kanker maar dat kost de maffia farma vele 10-tallen miljarden verlies en dus “door blijven zoeken naar de oplossing” maar daarvoor is geld nodig en de flinke donateurs zijn mensen die deze ziekte van dichtbij hebben meegemaakt. Het is misschien hard om te zeggen maar het is niet zo bedoeld : de inkomstenbron zal hierdoor niet opdrogen. (mijn vader is zelf aan prostaatkanker overleden).

  7 likes
  • Willie schreef:

   Ooit eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 op Thoraxchirurgie van het Dijkzigt Ziekenhuis Rotterdam gewerkt. Regelmatig knetterende dure feesten aangeboden; het kon niet op. Ik was daar mordicus tegen en ben nooit naar die uitbundige feesten, met van alles erop en eraan, geweest. Schandalig! Mijn ogen waren toen wel open gegaan.

   2 likes
  • Willie schreef:

   Ooit eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 op Thoraxchirurgie van het Dijkzigt Ziekenhuis Rotterdam gewerkt. Regelmatig knetterende dure feesten aangeboden door de Hartstichting; het kon niet op. Ik was daar mordicus tegen en ben nooit naar die uitbundige feesten, met van alles erop en eraan, geweest. Schandalig! Mijn ogen waren toen wel open gegaan.

   2 likes
 • salvar schreef:

  @KarelV
  je denk toch niet dat ze gek zijn?

  3 likes
  • Louise schreef:

   Je zou er om moeten lachen als het niet zo treurig was……Het is geen aardbeving of ramp, dijkdoorbraak ….
   Dit is wereldwijd een zaak voor overheden daar betaald een mens belasting voor…Nog even en we moeten meebetalen als er bedrijven failliet gaan omdat er een leverings tekort is/ wordt..Wedden dat hierna alle prijzen omhoog gaan,. Uiteindelijk betalen we vroeg of laat toch de rekening……

   11 likes
 • 't Roode Vaan schreef:

  Het Internationale Rode Kruis is, misschien naast het Leger des Heils, de enige organisatie ter wereld waar men zonder schroom geld aan kan geven.
  Het Rode Kruis is geheel onafhankelijk en niet gebonden aan welke religie of ideologie dan ook.
  Dat ‘ROOD’ impliceert geen Marxisme, Socialisme of Communisme.
  Dat er soms weleens iets aan de strijkstok is blijven hangen, daar kan Het Rode Kruis niets aan doen.
  Dat heeft vooral te maken met de mate van corruptie van landen waar de hulp naartoe gaat.
  Derhalve denk ik dat HRK eveneens op het gebied van de coronavirus volstrekt neutraal staat.

  1 likes
 • x

  Check Also

  zweden

  Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’

  Zoals velen inmiddels zullen weten, ging Zweden ...

  oud-parlementslid

  Oud-parlementslid: ‘Groot deel Vlaamse bevolking écht klaar voor totalitair regime’

  Enkele dagen geleden nam België nieuwe maatregelen ...

  >