Homepagina » Financieel » Hoogleraar: “Schaduwelite beschermt de banken. Word boos!”
Hoogleraar: "Schaduwelite beschermt de banken, word boos!"

Hoogleraar: “Schaduwelite beschermt de banken. Word boos!”

Mensen zijn bezig met Zwarte Piet, maar de kwestie die er echt toe doet: we worden structureel voor de gek gehouden door de financiële sector, politiek en toezichthouders.

Met lobbyen, dreigementen, chantage en leugens heeft een schaduwelite ervoor gezorgd dat beperkingen van de bankensector na de crisis werden gestopt of afgezwakt. Dat zegt financieel geograaf Ewald Engelen van de Universiteit van Amsterdam in zijn nieuwe boek De schaduwelite.

Volgens Engelen heeft deze groep ervoor gezorgd dat maatregelen om de banken en andere financiële instellingen aan banden te leggen, uitbleven of sneuvelden. “Het gaat niet om een Bilderberg-achtige groep die achter de schermen werkt, maar om goed gepositioneerde actoren, in het bedrijfsleven maar ook daarbuiten,” zegt hij. “Met dreigementen, chantage en leugens werd de politiek gegijzeld. De agenda is overduidelijk.”

Burger hoeft niets te verwachten

Politiek, pers en publiek wordt een rad voor ogen gedraaid, aldus Engelen. “Dat is een gecoördineerde actie, niet alleen in Nederland, maar ook in Brussel en Bazel. Daar zitten groepen achter, zoals brancheorganisaties van de banken. De reactie op de aanvallen is complotachtig, al is dat een gevaarlijke term.”

Al vroeg in zijn boek bespreekt Engelen één van de voertuigen van de schaduwelite: het Holland Financial Centre (HFC). Deze lobbygroep, opgericht in 2007, probeerde het vestigingsklimaat voor financiële instellingen en andere bedrijven ‘zo prettig mogelijk te maken’.

Eén van de leden, Arnold Schilder, voormalig directeur Toezicht bij De Nederlandsche Bank zei: “DNB spant zich in om Nederland als vestigingsplaats voor financiële instellingen aantrekkelijk te houden.” Engelen: “Met andere woorden: de bankier heeft van DNB niets te vrezen en de burger hoeft van DNB niets te verwachten.”

Schaduwelite gaat op dezelfde voet door

Volgens Engelen werd er door de schaduwelite altijd mooi weer gespeeld en werd de burger misleid met leugens en halve waarheden. Hierdoor werd de burger zand in de ogen gestrooid. Engelen zegt dat de schaduwelite echt pijn kan worden gedaan door middel van reputatieschade.

Hoogleraar: "Schaduwelite beschermt de banken, word boos!"Zijn boek neemt daar alvast een voorschot op: voorin het boek staat de lijst met leden van de schaduwelite. Hij noemt de voormalige en huidige burgemeester van Amsterdam Job Cohen en Eberhard van der Laan, de voormalige Amsterdamse wethouders Lodewijk Asscher en Maarten van Poelgeest en diverse politici, bankiers en toezichthouders op de financiële sector.

“Ik ben net als jij slachtoffer van de geldmachine van de boeven van de financiële sector, die hun winsten oppompten met onze hebzucht,” aldus Engelen. “Ze verdienden goud aan hypotheken. Dat was de geldmachine. Toen liep de machine vast – de crisis – en daardoor ben ik nu armer dan voor 2008, wij allemaal.”

“Pik het niet!”

Wat Engelen pas echt boos maakt, is dat de schaduwelite gewoon weer begonnen is met een nieuwe geldmachine. “Ze zijn niks vergeten, en ze hebben niks geleerd,” zegt hij. “Word nou eens boos! Pik het niet!”

“Incompetentie is voor de schaduwelite nooit een belemmering voor promotie geweest,” aldus Engelen. Nout Wellink, ex-baas van DNB, zo zegt hij, was toezichthouder op het moment dat het een grote ravage werd. En nu is hij toezichthouder bij één van de grootste Chinese banken. “Waarom zijn ze niet met pek en veren het land uitgedragen? Word boos!”

Het boek De schaduwelite is hier verkrijgbaar.

[Parool]


Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

28 reacties

 1. kan je lang wachten voor nederlander boos wordt.
  ja,misschien een hand vol maar,de meesten lezen deze artikelen niet en als je het wil vertellen kijken ze je aan of je gek ben.

  44 likes
 2. De kop is verkeerd denk ik, het zou moet zijn:
  De schaduwelite ZIJN de banken.

  17 likes
 3. Waarom boos worden, de boel stort binnenkort toch wel in.

  12 likes
 4. Wat Mario schrijft klopt helemaal er leest bijna niemand dergelijke sites , en al je er over praat verklaren ze je voor gek.
  Wat ik echter hier mee wil delen is:
  Gisteren wilde ik 6000 euro van de bank halen omdat ik iets wilde kopen en dat contant wilde betalen.
  Wat schets echter mijn verbazing, dat dit niet meer kan , enkel bij de pinautomaten tot 5000 euro per week. Bij de meeste mensen is dit maar 1500 euro per week , maar ik had een wat duurder pakket dus ik mocht 5000 euro opnemen .
  Dus de kloe is dat hier de banken zich hebben ingedekt tegen een BANKRUN .
  Dus dat een bankrun in Nederland al helemaal niet meer kan.
  Dit was bij de RABOBANK.
  Dit geeft voor mij het gevoeld dat de banken echt bang zijn voor een bankrun .
  En als de banken zelf al bang zijn voor deze run , dan zal daar ook wel een oorzaak voor zijn .

  5 likes
 5. “Het gaat niet om een Bilderberg-achtige groep die achter de schermen werkt”
  … En dan ook nog van de UvA komen. Links wespennest. Ik sla deze over lol

  4 likes
 6. Boos worden is precies wat de elite wil. Negeren en samen aan een nieuwe wereld werken, maar ja dan moet iedereen zijn 5 betonnen platen op een fundering met ikea shit verlaten.

  Samen oplossingen zoeken ipv angst rond pompen zonder alternatieven (discussie over oplossingen gaan deze mensen ook niet aan)

  Dat het systeem corrupt is weten de meeste al meer dan 20 jaar

  4 likes
 7. spannend hoor. nu weer lekker tv kijken (sarcasme uit)

  2 likes
 8. Durf het bijna niet te zeggen, maar hoe komt het dat al die genoemde Nederlanders een J achtergrond lijken te hebben ? Toeval of niet ?

  1 likes
  • Natuurlijk is dit geen toeval. De zionisten leiden de wereld en de top van de zionisten worden weer aangestuurd door de jesuieten.

   1 likes
   • De 12 families van de illuminatie leiden de wereld die het Vaticaan aansturen en het Vaticaan stuurt de geheime genootschappen aan. De geheime genootschappen zijn Jezuieten, Vrijmetselaars en andere groepen die aangesloten zijn aan die organisatie. Zionisten is een term voor de toekomst omdat ZION een natuurgebied is in Israël. Men zegt dat de goden zich daar gaan huizen!

    0 likes
 9. Zegmaar gewoon Daniel

  Beste mensen,

  Normaliter reageer ik nie, maar in deze ben ik toch echt benieuwd naar welk bewijs deze beste man kan aandragen? Ik wil nie afgaan als ik dit nieuws verspreid… Iemand??

  2 likes
 10. nou, als die ‘elite’ hun mooie leven daaraan willen besteden … zullen ze heel gelukkig van worden.

  1 likes
 11. Tjonge jonge… Weer 1 dat oproept tot woede. Alsof er nog niet genoeg kwaade mensen op de wereld zijn. pfff… Nou ik blijf zo veel als ik kan in liefde leven lekker puh

  1 likes
 12. Of jullie je nu positief of negatief uiten is aan jullie maar ik weet dat ze het heel goed doen!!

  21-12-2012 was het einde van deze wereld en iedereen dacht dat er catastrofale dingen zouden gebeuren. Dat is niet zo omdat we nog steeds moeten beginnen met de nieuwe civilisatie die echt voor de deur staat. Dus het had moeten zijn het einde van deze wereld met een begin van een nieuw wat ze natuurlijk niet zeiden om de paniek en de chaos nog een beetje op te schroeven.

  Als jullie nu zien dat Geld en andere zaken kapot gemaakt word moeten jullie in kunnen zien wat er gaat verdwijnen in dat nieuwe tijdperk. Ik ben ook van mening dat de veranderingen zo immens zijn dat het Vaticaan Vrijmetselarij het niet aankan en dat daarom de NWO de tent gaat overnemen. Het is nu niet zo moeilijk om in te gaan zien wie die NWO is als het Vaticaan het niet aankan.

  Ik ben zelf veel verder gaan kijken en verbinden en ik weet met 1000% zekerheid wat er gaat gebeuren en wanneer het gaat gebeuren maar wil dat hier nog niet neerleggen.

  1 likes
 13. Regeringen worden al langer gegijzeld , heb al eerder aangedragen dat de grote companies weinig of geen belasting betalen en als je goed naar dit fascisten kabinet luisterd willen ze weer minder belastingen om ze te plezieren, juist hier heeft die man het over, de gevolgen is een instortende maatschappij, en ja dan kan je zeker je ikea shit verlaten.

  Ik ga dat nu doen door electroallergie een een 6.5 watt wifi op het dak van de buur kan ik niet meer goed slapen en hebben kinderen hier problemen, waalwijk doet niks, dus ook al zo,n verhaal die antennes zijn belangrijk voor de geldpot van hun.

  En als ik in bossen ben kan ik bekeuring krijgen van de boswachter als ie me ziet, ben benieuwd wat ie zegt als ik vertel dat ik wel moet wegens antennes.

  vrg kees

  1 likes
 14. Men kan niks doen, behalve aan jezelf werken. Als mensheid gaan wij hier toch doorheen. Lijden, ziektes, oorlog. Eventuele natuurrampen etc. Tot de einde der tijden in de nabije toekomst. Mensen vergeten vaak dat dit niets anders is dan een geestelijke verschuiving in plaats van een fysieke. Niks anders dan een optelsom van al ons handelen in dit leven en vorige levens. En voor een ieder is dit uniek. Dus keer naar binnen in plaats van ons bezig te houden wat buiten ons is gebeurd. Werk aan jezelf en geniet van je echte ‘rijkdom’

  1 likes
 15. Het is dat ik er te netjes voor ben opgevoed want anders zou ik zeggen “binnenkort eens kennis maken met hun kinderen dan….”

  0 likes
 16. achja boeiend gewoon niet aan denken en doorgaan met je leven..

  0 likes
 17. De grap is dat je er niks aan KUNT doen, ga demonstreren of haal al je geld van de bank. Het enigste voordeel hier van is dat wij burgers dan zelf de financiële ineenstorting veroorzaken. Doen wij het niet dan gaat een kleine elite groep dit wel veroorzaken.
  Ga lekker preppen, doe iets leuks, geniet van de dag en koester de momenten met je familie en kennissen, voor 13 september 2015 is het over en uit. Onderwijs jezelf in the mystery of the shemita.

  0 likes
 18. We zullen het voor kennisgeving aannemen en het er verder bij laten zitten.

  0 likes
 19. De auteur gaat er gemakshalve vanuit dat de door hem genoemde elite daadwerkelijk aan de touwtjes trekken, terwijl de mensen die dat echt doen door hem gemarginaliseerd worden…

  0 likes
 20. Hier een heel interview bij BNR.
  Dat zegt nogal wat als je daar je zegje mag doen.
  Hulde aan Ewald Engelen

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=2388571&audioId=2389250

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Bereiden ze opnieuw in het geheim een politieke operatie voor in Italië? Dit is de lange arm van Bilderberg

Bereiden ze opnieuw in het geheim een politieke operatie voor in Italië? Dit is de lange arm van Bilderberg

Op de Bilderbergconferentie in Montreux in Zwitserland ...

De impact van Bilderberg is bijzonder gering, aldus de immer betrouwbare NOS. Zo zit het echt

De impact van Bilderberg is bijzonder gering, aldus de immer betrouwbare NOS. Zo zit het echt

De jaarlijkse Bilderbergconferentie is weer begonnen. Gewoon ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.