Homepagina » Financieel » Hoogleraar: “Schaduwelite beschermt de banken. Word boos!”
Hoogleraar: "Schaduwelite beschermt de banken, word boos!"

Hoogleraar: “Schaduwelite beschermt de banken. Word boos!”

Mensen zijn bezig met Zwarte Piet, maar de kwestie die er echt toe doet: we worden structureel voor de gek gehouden door de financiële sector, politiek en toezichthouders.

Met lobbyen, dreigementen, chantage en leugens heeft een schaduwelite ervoor gezorgd dat beperkingen van de bankensector na de crisis werden gestopt of afgezwakt. Dat zegt financieel geograaf Ewald Engelen van de Universiteit van Amsterdam in zijn nieuwe boek De schaduwelite.

Volgens Engelen heeft deze groep ervoor gezorgd dat maatregelen om de banken en andere financiële instellingen aan banden te leggen, uitbleven of sneuvelden. “Het gaat niet om een Bilderberg-achtige groep die achter de schermen werkt, maar om goed gepositioneerde actoren, in het bedrijfsleven maar ook daarbuiten,” zegt hij. “Met dreigementen, chantage en leugens werd de politiek gegijzeld. De agenda is overduidelijk.”

Burger hoeft niets te verwachten

Politiek, pers en publiek wordt een rad voor ogen gedraaid, aldus Engelen. “Dat is een gecoördineerde actie, niet alleen in Nederland, maar ook in Brussel en Bazel. Daar zitten groepen achter, zoals brancheorganisaties van de banken. De reactie op de aanvallen is complotachtig, al is dat een gevaarlijke term.”

Al vroeg in zijn boek bespreekt Engelen één van de voertuigen van de schaduwelite: het Holland Financial Centre (HFC). Deze lobbygroep, opgericht in 2007, probeerde het vestigingsklimaat voor financiële instellingen en andere bedrijven ‘zo prettig mogelijk te maken’.

Eén van de leden, Arnold Schilder, voormalig directeur Toezicht bij De Nederlandsche Bank zei: “DNB spant zich in om Nederland als vestigingsplaats voor financiële instellingen aantrekkelijk te houden.” Engelen: “Met andere woorden: de bankier heeft van DNB niets te vrezen en de burger hoeft van DNB niets te verwachten.”

Schaduwelite gaat op dezelfde voet door

Volgens Engelen werd er door de schaduwelite altijd mooi weer gespeeld en werd de burger misleid met leugens en halve waarheden. Hierdoor werd de burger zand in de ogen gestrooid. Engelen zegt dat de schaduwelite echt pijn kan worden gedaan door middel van reputatieschade.

Hoogleraar: "Schaduwelite beschermt de banken, word boos!"Zijn boek neemt daar alvast een voorschot op: voorin het boek staat de lijst met leden van de schaduwelite. Hij noemt de voormalige en huidige burgemeester van Amsterdam Job Cohen en Eberhard van der Laan, de voormalige Amsterdamse wethouders Lodewijk Asscher en Maarten van Poelgeest en diverse politici, bankiers en toezichthouders op de financiële sector.

“Ik ben net als jij slachtoffer van de geldmachine van de boeven van de financiële sector, die hun winsten oppompten met onze hebzucht,” aldus Engelen. “Ze verdienden goud aan hypotheken. Dat was de geldmachine. Toen liep de machine vast – de crisis – en daardoor ben ik nu armer dan voor 2008, wij allemaal.”

“Pik het niet!”

Wat Engelen pas echt boos maakt, is dat de schaduwelite gewoon weer begonnen is met een nieuwe geldmachine. “Ze zijn niks vergeten, en ze hebben niks geleerd,” zegt hij. “Word nou eens boos! Pik het niet!”

“Incompetentie is voor de schaduwelite nooit een belemmering voor promotie geweest,” aldus Engelen. Nout Wellink, ex-baas van DNB, zo zegt hij, was toezichthouder op het moment dat het een grote ravage werd. En nu is hij toezichthouder bij één van de grootste Chinese banken. “Waarom zijn ze niet met pek en veren het land uitgedragen? Word boos!”

Het boek De schaduwelite is hier verkrijgbaar.

[Parool]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Carlijn
Carlijn
6 jaren geleden

De kop is verkeerd denk ik, het zou moet zijn:
De schaduwelite ZIJN de banken.

Bert
Bert
Reactie op  Carlijn
6 jaren geleden

… en de overheid beschermt ze.

ferrimassi
ferrimassi
6 jaren geleden

“Het gaat niet om een Bilderberg-achtige groep die achter de schermen werkt”
… En dan ook nog van de UvA komen. Links wespennest. Ik sla deze over lol

mario
mario
6 jaren geleden

kan je lang wachten voor nederlander boos wordt.
ja,misschien een hand vol maar,de meesten lezen deze artikelen niet en als je het wil vertellen kijken ze je aan of je gek ben.

m.b
m.b
6 jaren geleden

nou, als die ‘elite’ hun mooie leven daaraan willen besteden … zullen ze heel gelukkig van worden.

Faith
Faith
6 jaren geleden

Waarom boos worden, de boel stort binnenkort toch wel in.

Pascal
Pascal
Reactie op  Faith
6 jaren geleden

Binnen 2 maanden!!

trackback
Nieuws over de verandering (UPDATE!! 22 okt) | Irma Schiffers schrijft… (Dutch/English)
6 jaren geleden

[…] 2014: Hoogleraar Ewald Engelen  houdt gelukkig ook niet op met schrijven: zijn boek  ‘De schaduwelite’ wordt hier besproken. ‘Word boos’, is zijn oplossing, en daar heeft hij absoluut gelijk […]

wolfje
wolfje
6 jaren geleden

spannend hoor. nu weer lekker tv kijken (sarcasme uit)

Ric
Ric
6 jaren geleden

Het is dat ik er te netjes voor ben opgevoed want anders zou ik zeggen “binnenkort eens kennis maken met hun kinderen dan….”

trackback
BOINNK!!! | Eindelijk iemand die z’n mond open durft te trekken
6 jaren geleden

[…] Lees ook meer op: https://www.ninefornews.nl/hoogleraar-schaduwelit … […]

martin
martin
6 jaren geleden

achja boeiend gewoon niet aan denken en doorgaan met je leven..

x

Check Also

edgar davids

Edgar Davids (moet slavernijdebat aanzwengelen) gespot met Soros junior: ‘Mijn beste vriend!’

Gistermiddag meldde de NOS dat ex-voetballer Edgar ...

nederland

Nederland is de gedachtepolitie beu: ‘Anti-racisme is een religie geworden’

De grens tussen goed en kwaad wordt ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

28
0
We lezen graag je reactie!x