Homepagina » Mens en Dier » VIDEO: Nederlander leefde als oermens in de Pyreneeën en komt als herboren terug
VIDEO: Nederlander leefde als oermens in de Pyreneeën en komt als herboren terug

VIDEO: Nederlander leefde als oermens in de Pyreneeën en komt als herboren terug

Richard de Leth (32) leefde 11 dagen als oermens in de Pyreneeën en kwam vitaler en gezonder terug. Hij slachtte zijn eigen kippen, sliep onder een rots en maakte urenlange zwerftochten door de bergen.

In zijn nieuwe boek Oersterk Leven beschrijft hij hoe leven volgens de natuur veel ziektes kan helpen genezen. “De meeste ziektes van nu hangen samen met ongezond leven,” aldus De Leth. In het boek bepleit hij een lifestyle die veel overeenkomsten vertoont met die van een oermens.

In de veeleisende samenleving wordt de mens steeds vermoeider, dikker en zieker. Onze genen snappen geen bal van de huidige omgeving. Belangrijke oorzaak hiervan is volgens De Leth een verkeerde leefstijl. Bewustwording opent de deur naar gedragsverandering en optimale gezondheid. “Word je bewust van de wereld waarin wij leven en bewandel deze volgens je eigen pad.”

De Leth vindt dat het de hoogste tijd is voor een omslag in ons denken en gedrag. “Nederland telt 5,3 miljoen chronisch zieken, 6,5 miljoen mensen zijn te zwaar en één miljoen landgenoten slikken antidepressiva,” zegt hij. “Ik kan wel allemaal pillen gaan voorschrijven, maar het begint met normaal eten en bewegen. Tijdens mijn studie geneeskunde viel ik echt van mijn stoel. We lappen iedereen maar op, maar geen arts die vraagt hoe een patiënt zijn dagen en zijn maag vult.” De Leth brak na enkele jaren zijn studie medicijnen af omdat hij zich een uitgiftepost voor recepten voelde.

Het boek Oersterk Leven van Richard de Leth is hier verkrijgbaar.

[RTL]


Vond je dit interessant? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Al die wijsheid na 11 dagen kamperen? Moet je eens 3 weken met mn schoonmoeder naar de camping gaan, dan weet je pas wat een oermens is 😉

  38 likes
  • Krijg al pijn in m’n oermaag als ik er aan denk met m’n schoonmoeder op een camping te moeten zitten (of waar dan ook). Laat staan drie weken… dan zijn m’n genen totaal van slag geraakt en is er geen pil ter wereld die nog verlossing kan bieden.

   4 likes
  • hahaha.. inderdaad. maar afijn, hoop aandacht-trekkerij allemaal. ik heb, toen ik mijn huis ging verbouwen, ook een week of 2 bij schoonmoeders ‘gelogeerd’. geloof me, ik had ze zo willen ruilen voor 4 weken oermens spelen. 😉

   1 likes
 2. Dit verhaal klopt. Zelf heb ik 2x ruim een maand in de woestijn ( grens saudi-arabië en jordanië) geleeft. Alleen rijst en wat klein ingeblikt nood voedsel mee, verder schooien bij de locals. Veel planten die er groeien zijn eetbaar leerde ik van de bedouinen. In nederland altijd spastische darmen, veel buikpijn, daar voelde ik mij met de dag beter worden. Ook geen tv,radio of telefoon mee, een rust dat je in je hoofd krijgt. Hier altijd hoofdpijn en migrane. At zeer weinig vlees, wel geiten/schapen melk, yoghurt en eieren. Je knapt er zo van op, ik weet nu wel zeker dat dit zo is, vooral nu ik niet meer kan gaan de lichamelijke klachten allemaal weer terug zijn.

  16 likes
 3. 11 hele dagen en dan al een oermens. Dat is inderdaad oermenselijk knap zeg en dan zeker ook iedere dag zo’n kip geslacht, wel oppassen dat het geen salmonella oplevert dan.

  Dat onze maatschappij is doorgedraaid dat klopt natuurlijk wel en heeft uiteraard ook zijn weerslag op de gezondheid van de mens. Een maatschappij waar vrijwel alles in het dagelijkse leven om geld draait, waar je overal gestresste mensen ziet en volgepropt wordt met negatief nieuws….. tsja, volgens mij houd een oermens dat niet eens 11 dagen uit.

  Dus nu eens haast maken met duurzame energie, overvloed in basisbehoeften met een basisinkomen. Dat zullen ingredienten zijn die op termijn een omslag teweeg zullen brengen bij de mens en met een beetje geluk leiden tot een betere maatschappij.
  De huidige holle frases van de zogenaamde participatie maatschappij zullen weinig zoden aan de dijk zetten.

  11 likes
 4. Wel een erge grote mond hoor voor 11 dagen. Jeetje een beetje mens red het 11 dagen zonder voedsel als het echt moet dus waarom hij die zielige kippen heeft geslacht? 😛

  11 dagen is te kort om te zeggen dat je als oermens hebt geleefd. Eerst maar eens 11 maanden om mee te beginnen dan begin ik het knap te vinden.

  5 likes
 5. Ik heb ooit 6 jaar op straat geleefd. Daar wordt je pas echt een oermens van.

  3 likes
 6. 11 hele dagen…. En de wetenschap dat je na die 11 dagen weer terug gaat naar de “moderne” wereld….. Ik vind het nogal een bewering. Als ie nou een paar maanden in de wildernis leefde kan ik me een verschil wel voorstellen, nu alleen niet!

  3 likes
 7. Allemachtig prachtig. Edoch
  De vogelgriep heeft in Azië zoveel slachtoffers gemaakt OMDAT veel mensen zelf kippen slachtten. Pas toen dat verboden werd kwam er een eind aan de besmettingen.
  Ik vind bewust leven een prima advies. Maar terug naar de oertijd: nou nee. Onze levensstandaard ligt een stuk hoger nu en dat is niet voor niks.
  Hij had beter zijn studie kunnen afmaken, als arts gaan werken en betere adviezen geven. Van daar uit schrijven en informeren over het uitgiftekoers probleem maakt meer indruk binnen de sector.

  Ps. als alle aankomend artsen er de brui aangeven omdat ze niet als uitgiftepost willen fungeren (wat ze niet hoeven…ze kunnen dat later immers zelf bepalen) dan schiet het niet echt op.

  3 likes
 8. In de winter 3 weken voor Franco,s mannen uitblijven in de besneeuwde bergen dat maakt je nog geen oermens ( overigens geen kip gezien!!) zou dus niet al te hoog van de bergen blazen,je studie niet afgemaakt,dus nooit als arts gewerkt en je dan al een doorgeefluik voelen? Voor patiënten maar goed dat je geen arts geworden bent.

  3 likes
 9. mijn lieve hemel wél 11 dagen…. tsjonge. pffff. als hij nu een paar weken/maanden had geleefd op die manier dan had ik wel enige bewondering gehad. man, ik heb op campings gestaan waar het nog slechter was. en dat 14 dagen lang.

  2 likes
 10. Ik zou dolgraag het filmpje zien maar als ik er op klik staat er : is prive.
  Erg jammer! Lijkt me leuk om te zien.

  1 likes
 11. Goed boek, heb het met veel plezier gelezen. Ook Richard is een vriendelijke persoonlijkheid. Hij heeft ook een kookboek uitgebracht. Ik wens hem veel goeds met zijn praktijk en bewustmaken van al die mensen die met gezondheidsproblemen bij hem komen.

  1 likes
 12. Je hoeft niet als oermens te leven om gezond te leven.

  1 likes
 13. 11 dagen… kom op zeg!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De moderne geneeskunde is overstag. Hoe hypnose je gezondheid kan verbeteren

De moderne geneeskunde is overstag. Hoe hypnose je gezondheid kan verbeteren

Hypnotherapie blijkt heilzame gezondheidseffecten te hebben, van ...

Er is iets mis met de manier waarop wij leven. Waarom je depressief of angstig bent (en wat je eraan kunt doen)

Er is iets mis met de manier waarop wij leven. Waarom je depressief of angstig bent (en wat je eraan kunt doen)

Johann Hari slikte 14 jaar lang antidepressiva. ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.