Natuur en Milieu

Zweden recyclet 99 procent van afval: zo doen ze dat daar

Help ons door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Zweedse bevolking is één van de milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Ruim 99 procent wordt er gerecycled. Er blijft simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich dan ook genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren.

Er wordt onder meer afval geïmporteerd uit Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen en Ierland. Minder dan één procent van het Zweedse huisvuil belandt op de stortplaats. De gemiddelde Zweed produceert elk jaar 461 kilogram afval. In 32 installaties wordt ieder jaar twee miljoen ton afval verbrand, waarvan de helft wordt omgezet in energie.

“Afval op de vuilstort is slecht voor het milieu,” zei Anna-Carin Gripwell van Swedish Waste Management. “Zweden richt zich op het ontwikkelen van alternatieven om de hoeveelheid gifstoffen in de bodem terug te dringen.”

In Zweden draaien de fabrikanten op voor alle kosten van de inzameling en recycling van hun producten. Als een frisdrankbedrijf flesjes limonade verkoopt in de supermarkt, moet het betalen voor de inzameling en recycling van die flessen. In de jaren negentig traden regels in werking die producenten in een meer proactieve en milieubewuste rol dwongen. Het was ook een slimme manier om de belastingbetaler te ontzien.

In de afvalverbrandingsinstallaties komt tijdens de verbranding van afval veel stoom vrij, die wordt gebruikt om turbines aan te drijven waarmee stroom wordt opgewekt. Die stroom wordt vervolgens via elektriciteitscentrales verdeeld over het land.

In Helsingborg, een stad met 132.989 inwoners, produceert één installatie genoeg stroom om 40 procent van de huishoudens van verwarming te voorzien. Door deze manier van afvalverwerking is Zweden minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

“Drie ton afval bevat net zoveel energie als één ton brandstofolie, dus er zit veel energie in afval,” zei woordvoerder Göran Skoglund van energiebedrijf Öresundskraft.

[Huffington Post]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Heeft Zweden daarin een voorbeeld-functie ten opzichte van de rest van de wereld?

Patricia van Moffeland
Patricia van Moffeland
8 jaren geleden

Verbranden is geen recycling, het is downcycling. Deze zwendel doen ze hier bij ons in Duitsland ook ….

Sola
Sola
8 jaren geleden

Kijk, zo kan het dus ook :).

Marie
Marie
8 jaren geleden

Zweden sorteren meer afval maar stoken als gekken. Zelfs ´s nachts staat de termostaat vaak op 23 graden. En dat met die buitentemperaturen…Zo milieuvriendelijk zijn ze daar dus ook niet.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x