Homepagina » Natuur en Milieu » Zweden recyclet 99 procent van afval: zo doen ze dat daar
Zweden recyclet nu 99 procent van afval: zo doen ze dat

Zweden recyclet 99 procent van afval: zo doen ze dat daar

De Zweedse bevolking is één van de milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Ruim 99 procent wordt er gerecycled. Er blijft simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich dan ook genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren.

Er wordt onder meer afval geïmporteerd uit Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen en Ierland. Minder dan één procent van het Zweedse huisvuil belandt op de stortplaats. De gemiddelde Zweed produceert elk jaar 461 kilogram afval. In 32 installaties wordt ieder jaar twee miljoen ton afval verbrand, waarvan de helft wordt omgezet in energie.

“Afval op de vuilstort is slecht voor het milieu,” zei Anna-Carin Gripwell van Swedish Waste Management. “Zweden richt zich op het ontwikkelen van alternatieven om de hoeveelheid gifstoffen in de bodem terug te dringen.”

In Zweden draaien de fabrikanten op voor alle kosten van de inzameling en recycling van hun producten. Als een frisdrankbedrijf flesjes limonade verkoopt in de supermarkt, moet het betalen voor de inzameling en recycling van die flessen. In de jaren negentig traden regels in werking die producenten in een meer proactieve en milieubewuste rol dwongen. Het was ook een slimme manier om de belastingbetaler te ontzien.

In de afvalverbrandingsinstallaties komt tijdens de verbranding van afval veel stoom vrij, die wordt gebruikt om turbines aan te drijven waarmee stroom wordt opgewekt. Die stroom wordt vervolgens via elektriciteitscentrales verdeeld over het land.

In Helsingborg, een stad met 132.989 inwoners, produceert één installatie genoeg stroom om 40 procent van de huishoudens van verwarming te voorzien. Door deze manier van afvalverwerking is Zweden minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

“Drie ton afval bevat net zoveel energie als één ton brandstofolie, dus er zit veel energie in afval,” zei woordvoerder Göran Skoglund van energiebedrijf Öresundskraft.

[Huffington Post]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Heeft Zweden daarin een voorbeeld-functie ten opzichte van de rest van de wereld?

Patricia van Moffeland
Patricia van Moffeland
7 jaren geleden

Verbranden is geen recycling, het is downcycling. Deze zwendel doen ze hier bij ons in Duitsland ook ….

Sola
Sola
7 jaren geleden

Kijk, zo kan het dus ook :).

Marie
Marie
7 jaren geleden

Zweden sorteren meer afval maar stoken als gekken. Zelfs ´s nachts staat de termostaat vaak op 23 graden. En dat met die buitentemperaturen…Zo milieuvriendelijk zijn ze daar dus ook niet.

x

Check Also

vaccin

Zweden laten microchip met vaccinpaspoort implanteren: ‘Zo gaat het met alle complottheorieën’

Beelden uit Zweden laten zien dat mensen ...

sterfgevallen

Onderzoek: Schokkend aantal sterfgevallen rechtstreeks veroorzaakt door coronavaccins

In de Verenigde Staten zijn honderdduizenden mensen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x