Homepagina » Natuur en Milieu » Zweden recyclet 99 procent van afval: zo doen ze dat daar
Zweden recyclet nu 99 procent van afval: zo doen ze dat

Zweden recyclet 99 procent van afval: zo doen ze dat daar

De Zweedse bevolking is één van de milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Ruim 99 procent wordt er gerecycled. Er blijft simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich dan ook genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren.

Er wordt onder meer afval geïmporteerd uit Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen en Ierland. Minder dan één procent van het Zweedse huisvuil belandt op de stortplaats. De gemiddelde Zweed produceert elk jaar 461 kilogram afval. In 32 installaties wordt ieder jaar twee miljoen ton afval verbrand, waarvan de helft wordt omgezet in energie.

“Afval op de vuilstort is slecht voor het milieu,” zei Anna-Carin Gripwell van Swedish Waste Management. “Zweden richt zich op het ontwikkelen van alternatieven om de hoeveelheid gifstoffen in de bodem terug te dringen.”

In Zweden draaien de fabrikanten op voor alle kosten van de inzameling en recycling van hun producten. Als een frisdrankbedrijf flesjes limonade verkoopt in de supermarkt, moet het betalen voor de inzameling en recycling van die flessen. In de jaren negentig traden regels in werking die producenten in een meer proactieve en milieubewuste rol dwongen. Het was ook een slimme manier om de belastingbetaler te ontzien.

In de afvalverbrandingsinstallaties komt tijdens de verbranding van afval veel stoom vrij, die wordt gebruikt om turbines aan te drijven waarmee stroom wordt opgewekt. Die stroom wordt vervolgens via elektriciteitscentrales verdeeld over het land.

In Helsingborg, een stad met 132.989 inwoners, produceert één installatie genoeg stroom om 40 procent van de huishoudens van verwarming te voorzien. Door deze manier van afvalverwerking is Zweden minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

“Drie ton afval bevat net zoveel energie als één ton brandstofolie, dus er zit veel energie in afval,” zei woordvoerder Göran Skoglund van energiebedrijf Öresundskraft.

[Huffington Post]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Afvalverbranding is geen recycling. Het is prima om afvalverbranding als energiebron te gebruiken, maar de grondstoffen in het afval ben je daarna toch kwijt. Recyclen betekent dat je met de grondstoffen uit afval weer nieuwe producten maakt. Nog beter zou het zijn als onze economie zou worden omgevormd naar het Cradle to Cradle principe: neem in de ontwerpeisen van een nieuw product op dat het 100% herbruikbaar of biologisch afbreekbaar is. Dan is afval=voedsel.
  Overigens kan het geen kwaad om de Nederlandse cijfers er eens naast te leggen: van de jaarlijks 60 miljoen ton afval ( bouw 24 , industrie 15, consumenten 9 en overig 12 in 2010) wordt 1,4 ton gestort; 53 ton wordt nuttig toegepast, 5,1 ton verbrand (waarbij de energie ook nuttig wordt gebruikt). Wij komen dus op 2% gestort afval uit. Weinig verschil.

  7 likes
 2. Verbranden is geen recycling, het is downcycling. Deze zwendel doen ze hier bij ons in Duitsland ook ….

  4 likes
  • Een beetje een woordspelletje gevolgd door een primitieve uitlating. Maar even op niveau: het idee dat recycling de oplossing zou zijn voor grondstoffenschaarste is natuurlijk lachwekkend.

   0 likes
 3. Ik lees net dat Nederland meer afval uit het buitenland produceert dan Zweden. In 2013 was dat 14%. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/26/nederland-grootste-afvalimporteur-in-eu/
  Daar komt bij dat wij de vrijgekomen energie bijna helemaal koppelen aan het elektriciteitsnet en/of stadsverwarming e.d. Uit het artikel maak ik op dat in zweden slechts de helft van de verbrandingswarmte nuttig wordt gebruikt.

  3 likes
 4. Kijk, zo kan het dus ook :).

  2 likes
 5. Dat is inderdaad geen recycling.En wat komt er in de lucht terecht?
  🙁

  2 likes
 6. Heeft Zweden daarin een voorbeeld-functie ten opzichte van de rest van de wereld?

  1 likes
 7. Hey, als er dan toch een consumptie maatschappy bestaat, doe dit er dan maar bij. Dat is beter dan bergen met afval die de grond vervuild.
  Als het goed is halen de filters (net als met moderne kolencentrales) al het gif uit de rook. Er zal alleen CO2 en water overblijven. En dat is alleen maar goed voor de plantjes 😀

  1 likes
 8. Zweden sorteren meer afval maar stoken als gekken. Zelfs ´s nachts staat de termostaat vaak op 23 graden. En dat met die buitentemperaturen…Zo milieuvriendelijk zijn ze daar dus ook niet.

  0 likes
 9. Zou het ook zo kunnen zijn dat dit allemaal een berg manipulatie onzin is.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zweedse

Zweedse coronastrateeg: Lockdown is vorm van ‘krankzinnigheid’

De man achter de Zweedse coronastrategie omschrijft ...

professor

Professor: 80 procent is niet eens vatbaar voor corona

Tot wel 80 procent van de bevolking ...