
De Zweedse bevolking is één van de milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Ruim 99 procent wordt er gerecycled. Er blijft simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich dan ook genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren.
Er wordt onder meer afval geïmporteerd uit Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen en Ierland. Minder dan één procent van het Zweedse huisvuil belandt op de stortplaats. De gemiddelde Zweed produceert elk jaar 461 kilogram afval. In 32 installaties wordt ieder jaar twee miljoen ton afval verbrand, waarvan de helft wordt omgezet in energie.
“Afval op de vuilstort is slecht voor het milieu,” zei Anna-Carin Gripwell van Swedish Waste Management. “Zweden richt zich op het ontwikkelen van alternatieven om de hoeveelheid gifstoffen in de bodem terug te dringen.”
In Zweden draaien de fabrikanten op voor alle kosten van de inzameling en recycling van hun producten. Als een frisdrankbedrijf flesjes limonade verkoopt in de supermarkt, moet het betalen voor de inzameling en recycling van die flessen. In de jaren negentig traden regels in werking die producenten in een meer proactieve en milieubewuste rol dwongen. Het was ook een slimme manier om de belastingbetaler te ontzien.
In de afvalverbrandingsinstallaties komt tijdens de verbranding van afval veel stoom vrij, die wordt gebruikt om turbines aan te drijven waarmee stroom wordt opgewekt. Die stroom wordt vervolgens via elektriciteitscentrales verdeeld over het land.
In Helsingborg, een stad met 132.989 inwoners, produceert één installatie genoeg stroom om 40 procent van de huishoudens van verwarming te voorzien. Door deze manier van afvalverwerking is Zweden minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
“Drie ton afval bevat net zoveel energie als één ton brandstofolie, dus er zit veel energie in afval,” zei woordvoerder Göran Skoglund van energiebedrijf Öresundskraft.
Heeft Zweden daarin een voorbeeld-functie ten opzichte van de rest van de wereld?
Verbranden is geen recycling, het is downcycling. Deze zwendel doen ze hier bij ons in Duitsland ook ….
Kijk, zo kan het dus ook :).
Zweden sorteren meer afval maar stoken als gekken. Zelfs ´s nachts staat de termostaat vaak op 23 graden. En dat met die buitentemperaturen…Zo milieuvriendelijk zijn ze daar dus ook niet.