Homepagina » Gezondheid » Kritiek op rattenstudie over Monsanto’s genmaïs ongegrond
Kritiek op studie over Monsanto's genmaïs ongegrond

Kritiek op rattenstudie over Monsanto’s genmaïs ongegrond

Afgelopen jaar publiceerde de Franse bioloog Gilles-Eric Séralini zijn onderzoek naar een transgene maïssoort van gewassengigant Monsanto.

Hij kwam tot de ontdekking dat ratten die hun hele leven enkel gevoed werden met genmaïs na verloop van tijd verschillende tumoren kregen en schade opliepen aan hun organen.

Het was de eerste keer dat het effect op lange termijn is onderzocht. Het gaat om de maïssoort NK603, die is ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Monsanto heeft de EU-landen toestemming gevraagd om de soort ook in de unie te mogen telen. In Nederland zijn veldproeven gedaan.

Richtlijnen

De studie, die in het vakblad Food and Chemical Toxicology werd gepubliceerd, lokte al snel kritische reacties uit bij andere wetenschappers. Ze hadden onder meer hun bedenkingen bij de gebruikte soort rat en ook zou geen melding zijn gemaakt van gemiddelden en standaardafwijkingen.

De Europese voedselautoriteit (EFSA) stelde eerder nog dat de studie van Séralini ‘grote tekortkomingen heeft’, maar heeft onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld die het onderzoek van de Franse bioloog ondersteunen.

Zo staat onder meer te lezen dat de ratten die Séralini gebruikte, de Sprague-Dawly, wel geschikt zijn voor langetermijnonderzoek naar voedselveiligheid.

Het EU-agentschap heeft verder bepaald dat de dieren naar eigen inzicht gevoerd moeten worden. Volgens critici zou het daardoor onmogelijk zijn om de individuele voedselconsumptie te meten.

Methodologie

De EFSA geeft verder toe dat voor een langetermijnstudie naar voedselveiligheid geen specifieke hypothese nodig is, maar dat een dergelijke studie ‘verkennend’ mag zijn. Eerder werd Séralini nog bekritiseerd omdat hij geen duidelijke hypothese had geformuleerd.

Tot besluit waarschuwt de EFSA met klem tegen het gebruik van historische controledata, iets wat de industrie vandaag de dag vaak doet.

De website Gmoseralini.org schrijft over de richtlijnen: “Dit fascinerende document erkent de methodologie waar professor Gilles-Eric Séralini voor heeft gekozen tijdens zijn studie naar genmaïs grotendeels, een methodologie die eerder werd bekritiseerd door de EFSA en talloze anderen.”

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. UFO SECRET 3D – GMO 3D CARTOON

  http://youtu.be/wNIwRHbYpjU

  Cut to the chase and get the bottom line on the madness of UFO SECRET (GMO) MADNESS in this hilarious but terribly tragic, fast paced, true look at what is happening to our planet, all at the drop of a hat, cartoon style. Perfect for everyone with a short attention span, ADD, or an inability to concentrate on anything longer than 10-minutes.

  0 likes
 2. zal vast me bijna al ons voedsel zijn.
  daardoor zal kanker wel zijn ontstaan en natuurlijk met die wifi erbij

  0 likes
 3. In Reusel op de weg naar Postel toe ligt ook een aardappel-veldje met gen. gemanupuleerd is en wij vinden dat alle wel ok want vorig jaar lag ie er ook al en was uitgebreid te lezen overal in de kranten want toen wat onze trix zo blij met die boer dat ze daar op bezoek was geweest en nou ligt dat veldje er weer.
  Helaas woon ik in FR want anders was ie mooi weg geweest !

  0 likes
 4. Het filmpje dat Polder Pablo heeft gepost vat het hele verhaal GMO op een heerlijk sarcastische manier samen! Zeker de moeite waard!

  Bedankt Pablo!

  0 likes
 5. lijkt me zeer interessant of er lijsten zijn van velden in Nederland waar gen gmo gif producten op het land staan,dus duidelijk aan gegeven data

  0 likes
 6. hoe wetenschap ook aan manipulatie onderhevig is leest men in: http://www.blz.nl/artikel/rob-hamers/de-tijd-van-de-apocalyps/9789402103045

  daarnaast uitgebreid aandacht voor andere politieke steekspellen en ensceneringen die gebruikt worden door de VS om andere landen binnen te vallen,

  0 likes
 7. [quote name=”harvye”]lijkt me zeer interessant of er lijsten zijn van velden in Nederland waar gen gmo gif producten op het land staan,dus duidelijk aan gegeven data[/quote]

  Dacht ergens te lezen dat ze in Reusel aan het testen waren?

  0 likes
 8. Kunnen wie die proefvelden ergens aan herkennen? Er zal vast geen bord staan met grote letters GMO velden..

  Misschien zijn ze te traceren door grote hoeveelheden dode insecten op en om de velden? geen idee…

  0 likes
 9. MONSANTO EN SCHALIEGAS BESTAAN NIET!!!

  Jullie geloven in een aangepraat sprookje die voor meer CHAOS en PANIEK moet zorgen.

  Het is een TOOL!!!

  0 likes
 10. Meer over GGO’s en Monsanto

  http://vuurvandewolf.weebly.com/1/post/2013/08/monsanto-en-ggos.html

  Open brief ondertekend door tientallen wetenschappers vanover de hele wereld die de Seralini-studie verdedigen en de kritiek pareren

  http://independentsciencenews.org/health/seralini-and-science-nk603-rat-study-roundup/

  0 likes
 11. [quote name=”Jaap”]Kunnen wie die proefvelden ergens aan herkennen? Er zal vast geen bord staan met grote letters GMO velden..

  Misschien zijn ze te traceren door grote hoeveelheden dode insecten op en om de velden? geen idee…[/quote]
  —————————————— Ze zijn te herkenen aan borden in hun velden en dat is geen grap! Rij maar eens tussen oirschot en oisterwijk daar staan ze bv pal langs de kanten en kan je gewoon lezen dat het een proefveld is in Reuzel staan ze dieper het veld in.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavaccin

Afrikanen protesteren tegen tests met ‘ons’ coronavaccin: ‘Bill Gates, wij zijn niet jouw proefkonijnen’

Afgelopen week is een experimenteel coronavaccin getest ...

trump

Trump strikes again: ‘Extreemlinkse fascisten hebben onze scholen, redacties en bedrijven overgenomen’

President Trump heeft in een toespraak aan ...