Gezondheid

Kritiek op rattenstudie over Monsanto’s genmaïs ongegrond

Help mee door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen jaar publiceerde de Franse bioloog Gilles-Eric Séralini zijn onderzoek naar een transgene maïssoort van gewassengigant Monsanto.

Hij kwam tot de ontdekking dat ratten die hun hele leven enkel gevoed werden met genmaïs na verloop van tijd verschillende tumoren kregen en schade opliepen aan hun organen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Het was de eerste keer dat het effect op lange termijn is onderzocht. Het gaat om de maïssoort NK603, die is ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Monsanto heeft de EU-landen toestemming gevraagd om de soort ook in de unie te mogen telen. In Nederland zijn veldproeven gedaan.

Richtlijnen

De studie, die in het vakblad Food and Chemical Toxicology werd gepubliceerd, lokte al snel kritische reacties uit bij andere wetenschappers. Ze hadden onder meer hun bedenkingen bij de gebruikte soort rat en ook zou geen melding zijn gemaakt van gemiddelden en standaardafwijkingen.

De Europese voedselautoriteit (EFSA) stelde eerder nog dat de studie van Séralini ‘grote tekortkomingen heeft’, maar heeft onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld die het onderzoek van de Franse bioloog ondersteunen.

Zo staat onder meer te lezen dat de ratten die Séralini gebruikte, de Sprague-Dawly, wel geschikt zijn voor langetermijnonderzoek naar voedselveiligheid.

Het EU-agentschap heeft verder bepaald dat de dieren naar eigen inzicht gevoerd moeten worden. Volgens critici zou het daardoor onmogelijk zijn om de individuele voedselconsumptie te meten.

Methodologie

De EFSA geeft verder toe dat voor een langetermijnstudie naar voedselveiligheid geen specifieke hypothese nodig is, maar dat een dergelijke studie ‘verkennend’ mag zijn. Eerder werd Séralini nog bekritiseerd omdat hij geen duidelijke hypothese had geformuleerd.

Tot besluit waarschuwt de EFSA met klem tegen het gebruik van historische controledata, iets wat de industrie vandaag de dag vaak doet.

De website Gmoseralini.org schrijft over de richtlijnen: “Dit fascinerende document erkent de methodologie waar professor Gilles-Eric Séralini voor heeft gekozen tijdens zijn studie naar genmaïs grotendeels, een methodologie die eerder werd bekritiseerd door de EFSA en talloze anderen.”

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Polder Pablo
Polder Pablo
10 jaren geleden

UFO SECRET 3D – GMO 3D CARTOON

http://youtu.be/wNIwRHbYpjU

Cut to the chase and get the bottom line on the madness of UFO SECRET (GMO) MADNESS in this hilarious but terribly tragic, fast paced, true look at what is happening to our planet, all at the drop of a hat, cartoon style. Perfect for everyone with a short attention span, ADD, or an inability to concentrate on anything longer than 10-minutes.

Thom
Thom
10 jaren geleden

zal vast me bijna al ons voedsel zijn.
daardoor zal kanker wel zijn ontstaan en natuurlijk met die wifi erbij

dymph
dymph
10 jaren geleden

In Reusel op de weg naar Postel toe ligt ook een aardappel-veldje met gen. gemanupuleerd is en wij vinden dat alle wel ok want vorig jaar lag ie er ook al en was uitgebreid te lezen overal in de kranten want toen wat onze trix zo blij met die boer dat ze daar op bezoek was geweest en nou ligt dat veldje er weer.
Helaas woon ik in FR want anders was ie mooi weg geweest !

Jaap
Jaap
10 jaren geleden

Het filmpje dat Polder Pablo heeft gepost vat het hele verhaal GMO op een heerlijk sarcastische manier samen! Zeker de moeite waard!

Bedankt Pablo!

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x