Homepagina » Gezondheid » Kritiek op rattenstudie over Monsanto’s genmaïs ongegrond
Kritiek op studie over Monsanto's genmaïs ongegrond

Kritiek op rattenstudie over Monsanto’s genmaïs ongegrond

Afgelopen jaar publiceerde de Franse bioloog Gilles-Eric Séralini zijn onderzoek naar een transgene maïssoort van gewassengigant Monsanto.

Hij kwam tot de ontdekking dat ratten die hun hele leven enkel gevoed werden met genmaïs na verloop van tijd verschillende tumoren kregen en schade opliepen aan hun organen.

Het was de eerste keer dat het effect op lange termijn is onderzocht. Het gaat om de maïssoort NK603, die is ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Monsanto heeft de EU-landen toestemming gevraagd om de soort ook in de unie te mogen telen. In Nederland zijn veldproeven gedaan.

Richtlijnen

De studie, die in het vakblad Food and Chemical Toxicology werd gepubliceerd, lokte al snel kritische reacties uit bij andere wetenschappers. Ze hadden onder meer hun bedenkingen bij de gebruikte soort rat en ook zou geen melding zijn gemaakt van gemiddelden en standaardafwijkingen.

De Europese voedselautoriteit (EFSA) stelde eerder nog dat de studie van Séralini ‘grote tekortkomingen heeft’, maar heeft onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld die het onderzoek van de Franse bioloog ondersteunen.

Zo staat onder meer te lezen dat de ratten die Séralini gebruikte, de Sprague-Dawly, wel geschikt zijn voor langetermijnonderzoek naar voedselveiligheid.

Het EU-agentschap heeft verder bepaald dat de dieren naar eigen inzicht gevoerd moeten worden. Volgens critici zou het daardoor onmogelijk zijn om de individuele voedselconsumptie te meten.

Methodologie

De EFSA geeft verder toe dat voor een langetermijnstudie naar voedselveiligheid geen specifieke hypothese nodig is, maar dat een dergelijke studie ‘verkennend’ mag zijn. Eerder werd Séralini nog bekritiseerd omdat hij geen duidelijke hypothese had geformuleerd.

Tot besluit waarschuwt de EFSA met klem tegen het gebruik van historische controledata, iets wat de industrie vandaag de dag vaak doet.

De website Gmoseralini.org schrijft over de richtlijnen: “Dit fascinerende document erkent de methodologie waar professor Gilles-Eric Séralini voor heeft gekozen tijdens zijn studie naar genmaïs grotendeels, een methodologie die eerder werd bekritiseerd door de EFSA en talloze anderen.”

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Polder Pablo
Polder Pablo
8 jaren geleden

UFO SECRET 3D – GMO 3D CARTOON

http://youtu.be/wNIwRHbYpjU

Cut to the chase and get the bottom line on the madness of UFO SECRET (GMO) MADNESS in this hilarious but terribly tragic, fast paced, true look at what is happening to our planet, all at the drop of a hat, cartoon style. Perfect for everyone with a short attention span, ADD, or an inability to concentrate on anything longer than 10-minutes.

Thom
Thom
8 jaren geleden

zal vast me bijna al ons voedsel zijn.
daardoor zal kanker wel zijn ontstaan en natuurlijk met die wifi erbij

dymph
dymph
8 jaren geleden

In Reusel op de weg naar Postel toe ligt ook een aardappel-veldje met gen. gemanupuleerd is en wij vinden dat alle wel ok want vorig jaar lag ie er ook al en was uitgebreid te lezen overal in de kranten want toen wat onze trix zo blij met die boer dat ze daar op bezoek was geweest en nou ligt dat veldje er weer.
Helaas woon ik in FR want anders was ie mooi weg geweest !

Jaap
Jaap
8 jaren geleden

Het filmpje dat Polder Pablo heeft gepost vat het hele verhaal GMO op een heerlijk sarcastische manier samen! Zeker de moeite waard!

Bedankt Pablo!

x

Check Also

agema

Fleur Agema: kans op transmissie nu groter voor gevaccineerden dan voor ongevaccineerden

Nooit eerder waren er zoveel mensen besmet ...

australi

Australië: geen levensreddende operaties meer voor ongevaccineerden

Ziekenhuizen in de Australische deelstaat Queensland voeren ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x