Homepagina » Mens en Dier » Huiswerk maakt onze kinderen kapot: tijd om het af te schaffen
Huiswerk maakt onze kinderen kapot: tijd om het af te schaffen

Huiswerk maakt onze kinderen kapot: tijd om het af te schaffen

Er is geen bewijs dat huiswerk de schoolprestaties van basisschoolleerlingen verbetert. Dat stelt professor Harris Cooper van de Amerikaanse Duke University, schrijft de site Salon.com.

Een opzienbarende uitspraak. Is huiswerk niets meer dan tijdverspilling? Huiswerk zit zo ingebakken in onze maatschappij dat de meeste volwassenen geen moment twijfelen aan de waarde ervan.

Als je naar de feiten kijkt, kom je tot de ontdekking dat huiswerk voordelen heeft, maar dat die voordelen afhankelijk zijn van de leeftijd. Onderzoek laat zien dat extra schoolwerk voor leerlingen van de basisschool niets meer is dan extra werk.

Negatieve invloed

Zelfs op de middelbare school is de relatie tussen huiswerk en academisch succes minimaal. “Het onderzoek is duidelijk,” zegt hoogleraar onderwijs Etta Kralovec van de Universiteit van Arizona. “Op de basisschool heeft huiswerk geen voordelen.”

Tussen 1989 en 2006 zijn 180 studies gedaan naar het nut van huiswerk. Er werd geen bewijs gevonden dat het maken van huiswerk leidt tot betere schoolprestaties. Wel kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat huiswerk een negatieve invloed heeft op het schoolplezier van de leerlingen.

Huiswerk op jonge leeftijd zorgt ervoor dat veel kinderen zich tegen school en toekomstig huiswerk keren. Met als gevolg een hele lange lijdensweg. Na de kleuterschool moet een kind gemiddeld 13 jaar lang huiswerk maken.

Persoonlijke relaties

Huiswerk beschadigt ook persoonlijke relaties. Bij vele duizenden huishoudens wordt iedere avond een felle strijd gevoerd om huiswerk. Ouders zeuren en oververmoeide kinderen protesteren en huilen.

Het is beter om kinderen thuis te laten lezen, aldus de site. Het belangrijkste is dat ze er plezier aan beleven. Projecten die mee naar huis worden genomen zouden niet verplicht moeten zijn.

Basisschoolleerlingen hebben recht op een verbod op huiswerk. Ouders kunnen ervoor kiezen om hun kinderen geen huiswerk te laten maken, leraren kunnen minder of geen huiswerk meer geven en scholen kunnen zich verdiepen in het onderzoek.

Huiswerk zou geen plek moeten hebben in het leven van een kind. Er zijn betere manieren om de vrije tijd te vullen.

[Salon]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Berenbotje schreef:

  Huiswerk is huilwerk. De mens leert nog altijd het meest van wat hij hoort en ziet en doet.

  23 likes
  • Keesoe schreef:

   Huiswerk zie en doe je toch ook?.. Ik vind huiswerk wel horen maar we draaien er een beetje in door.

   Met wat draaien wij eigenlijk niet door? :-s

   0 likes
 • captain gorgeous schreef:

  Maar we willen met z’n allen toch prestatie gerichte hardwerkende zombies in deze maatschappij brengen? Hoe doen we dat als we vrije tijd hebben dan?

  Peace

  22 likes
 • Paul schreef:

  Veel ligt aan de manier waarop les gegeven wordt, ik had vroeger een jaar een super economieleraar. Een hele rustige oudere man met een kale plaat en een dikke bril, echt zo’n “nerdy typetje”.
  Ondanks dat wij meest opstandige en irritantste k#tklas van de school waren wist hij ons allemaal in zijn greep te krijgen en vlogen we fluitend door alle leerstof heen. Wij mochten de laatste 10 minuten altijd zelf bepalen wat wij deden, en iedereen koos er zelf voor zijn huiswerk vast te maken en had het dan meestal al af voor het einde van de les.

  Hij wakkerde ook sociaal maatschappelijke discussies aan en zijn opmerkelijkste opmerking was dat wij (de klas) nog een oorlog mee zouden maken…

  9 likes
  • Ph schreef:

   Ik heb ook enkele goede leraren gehad, waarbij we zelf konden kiezen (als hele klas) wat we die dag of uren gingen doen, iedereen ging dan ook graag naar die klassen.
   Meer nog, zelfs de leerlingen die niet graag naar school kwamen, keken uit/op naar deze klassen/leraren!!
   Maar dat alles werd snel te niet gedaan door een paar stijve boeren (de meerderheid) die niets anders konden dan de boeken aframmelen, maar voor de rest moest je ze ook niets vragen, want dan wisten ze het niet meer.

   Ik kan best begrijpen waarom zovele jongeren snel school moe worden, vroegtijdig de schoolbanken verlaten zonder een attest of diploma.
   Heel de dag die saaie lessen volgen/verplicht om stil te zitten, geen vragen stellen of opmerkingen maken, zware boekentassen mee sleuren, huiswerk waar je uren (uren) mee zoet bent.

   Mensen die menen dat huiswerk goed is, zijn egoïsten, dat zijn mensen met een job van 8 tot 5 en dan blij zijn dat ze zich in de zetel kunnen nesten, zonder dat ze zich nog moeten bekommeren om hun kroost….die moeten zich maar uren bezig houden met hun huiswerk, terwijl ze al een dag shift van 8 uren er op hebben zitten.

   Laat kinderen in de eerste plaats kinderen zijn, in de plaats dat ze a heel vroeg moeten beginnen om slaaf te spelen van een maatschappij/systeem dat op alle vlakken faalt/heeft gefaald.

   3 likes
   • Captian Gorgeous schreef:

    het schoolsysteem is rot. Er is geen tijd om je te verdiepen in dingen waar je in geinteresseerd bent want daar komen geen vragen over op de toets. Waardoor je alles wat je met tegenzin hebt geleerd voor de toets je binnen een week weer vergeten bent, want het boeit je niet zo gek veel. Het geluk dat er veel leeraren zijn die met passie hun stof vertellen, maar daar is het ook mee gezegd.
    uiteindelijk bestaat het onderwijs meer uit antwoorden geven die men wilt horen in plaats van kennis op doen.
    En als je verdiepende vragen stelt omdat je iets interessant vind, krijg je je klasgenoten over je heen. Want het is niet belangrijk. Of een leraar die zegt. Ja maar dat hoef je niet te weten…. ik dacht toch echt dat ik dat zelf wel bepaalde.

    Er is geen tijd om je passie te vinden, wat enorm demotiveerd. en het feit dat je geen tijd gegunt wordt je passie te volgen is nog demotiverender.

    Qua huiiswerk, ligt het volgensmij heel erg uit een per leerling of het wel of niet werkt. Ja herhaling en oefening is nodig om stof goed te begrijpen. maar voor mij werkt het toch echt een stuk beter mijn werk op school te doen en thuis mijn tijd aan andere onderzoeken en passies te besteden.
    Ik ben nu wel student. wat toch een net wat ander kaliber is. maar het werkt heerlijk om na je lessen in de ochtend, zo lang te blijven als je wilt, om op je eigen tempo wat te werken, pauze te nemen op het moment dat je dat nodig vind, zo lang als dat je het nodig vind, en te studeren wat ik op dat moment wil studeren. Je kan ieder om je heen vragen of hij of zij er verstand van heeft zodat je vaak met je mede studenten een heel eind komt. Dit brengt enorm veel voldoening en gemoedelijkheid tussen verchillende met oogkleppen bedekte persoonlijkheden.
    En dan kom je thuis na een uur of 6 tot 12 op school te hebben gezeten. Dan zijn andere dingen toch echt even wat belangrijker.

    4 likes
  • Elise49 schreef:

   Waarschijnlijk door de brief(15 aug 1871) van Albert Pike. Over het algemeen zegt men dat iedere generatie minstens 1 oorlog zelf meemaakt.
   Huiswerk. Ligt eraan wat en hoe.
   Op de lagere school een spreekbeurt houden uit het middel of nowhere. Leer kinderen eerst iets zelf te vertellen tegenover klas. Een meegemaakte gebeurtenis. Bouw het langzaam op. Daarna het schrijven van een verhaal. Kunnen ze dit goed, dan pas een spreekbeurt laten maken/houden. Ik als ouder hoeft dit niet aan te leren. Dat moet school doen. Hetzelfde geldt voor boekverslagen.
   Stof herhalen in kleine opdrachten is niet verkeerd. De leraar moet het zelf gemaakt hebben en niet van internet af hebben geplukt. En al helemaal geen vertaling van Engels naar Nederlands. Heb ik meegemaakt bij mijn zoon op basisschool bij Nederlands groep 8. Opdracht sloeg helemaal nergens op. Als kind kon je er niet in verplaatsen. Ik zelfs niet.
   Huiswerk aanleren is wel verstandig ivm middelbare school. Overgang wordt anders dan te groot. Het draait dus meer om zelfdiscipline/plannen.
   Geen huiswerk opgegeven voor maandag na vakanties. Geldt ook voor middelbare scholen. Kinderen moeten hun hoofd leeg kunnen maken.
   Leraren op middelbare scholen moeten proefwerken meer op elkaar afstemmen. Dus hooguit 2 toetsen op een dag.
   Huiswerk is niet verkeerd zolang het overzichtelijk is. De stof moet al aangeleerd zijn op school. Dus ook het werken met pc programma’s. Je kunt aan een kind niet vragen om een powerpoint te maken, als die er niks vanaf weet.
   Het is dat ik zelf cursussen heb gehad en daarom mijn kinderen dingen heb kunnen aanleren/helpen, maar wat als je als ouder niet een cursus hebt gehad? Daarnaast gaat technologie zo snel, dat je het niet bij kunt houden. Geestelijk niet, maar ook financieel niet. En daarom vind ik dit tijdperk 3 keer niks. Het sluit kinderen al uit. Ja, is negatief, maar ik denk ook aan mensen die niet meer mee kunnen. Ook daar zie je al een splitsing van rijk en arm.

   4 likes
 • Johan schreef:

  In Finland krijgen studenten van de lagere school tot en met de middelbare school geen huiswerk.
  Alle docenten van de lagere school tot en met de universiteit hebben een universitaire studie voordat ze lesgeven, ook de leraren van de lagere school. Ze krijgen les overdag de kwaliteit van het onderwijs is zo hoogstaand dat ze geen huiswerk hoeven te maken. In de vrije tijd doen de kinderen en de studenten maatschappelijk werk. Ze runnen buurt en clubhuizen, organiseren voor mensen mantelzorg. Ze hebben tijd genoeg om vrienden te onderhouden.
  De werkeloosheid is heel groot in Finland en dit is een van de eerste landen van der wereld die basisinkomen voor iedereen uitkeert.
  Het Finse onderwijs is zowat het beste ter wereld, met aan de top Singapore.
  Nederland sukkelt steeds meer bergafwaarts. Ongeveer een derde van de lagere schoolleerlingen is dyslecties.

  11 likes
 • pleiadian schreef:

  Mijn kinderen hebben huiswerk op de basisschool. Niks mis mee om de stof thuis nog eens te herhalen. Oefening baart kunst. En er is meer dan voldoende tijd over voor sport, hobby’s en vriendjes.

  4 likes
 • Johan schreef:

  Het geven van huiswerk aan kinderen heeft te maken met het opleidingsniveau van de leerkrachten.

  Finland is een van de weinige landen ter wereld die universitaire opgeleide leerkrachten hebben.

  Het schoolsysteem wat mensen hierboven over hebben is het zogenaamd Anglo-Saksisch modell.

  Een paar jaar geleden is er een documentaire op tv hierover geweest en het werd over duidelijk dat het Ango-Saksisch model onderwijskundig gezien een belabberd systeem is. Weinig toegesneden op de maatschappelijke werkelijkheid, mensen staan niet centraal, maw het is net zo inadequaat al onze maatschappij op dit moment.
  Als je gestudeerd hebt weet je bijna niets van de maatschappij waarin we leven en het meest kwalijke is dat de afgestudeerden niet eens weten wie ze zijn als mens.

  3 likes
 • atomnics schreef:

  tja waarom leren als alles maar ook echt alles al in je zit!
  het hele universum zit in jouw in ieder individu! en het is ook nog eens multi dimensionaal en oneinding wat geen begin en geen einde kent! de kunst is heel simpel wees gewoon jezelf leef vanuit je hart wat kinderen van nature altijd doen. alleen zogenaamde volwassene mensen, ouders meestal, beperken hem/haar door dingen op te leggen aan hun met hun aangeleerde mind control dogmas studies etc etc.

  2 likes
 • haarstrikje schreef:

  Huiswerk wordt toegepast met als reden: “De creatie van een norm om kosteloos buiten de overeengekomen tijden te werken voor een toekomstige werkgever.”

  2 likes
 • Kees van der Staai schreef:

  Het is een zorgvuldig in elkaar gezet bedrog, gemaakt door de elite, ja de elite die ook gif in de atmosfeer spuit en ons wijs maakt dat de aarde rond is met behulp van mind control en gmo’s en spullen in eten. – een schande!

  1 likes
  • Kees van der Staai schreef:

   Je hebt gelijk. De platte aarde theorie verklaart alles. God heeft de wereld geschapen en zal regeren over ons. De elite probeert ons te brainwashen. Trapt er niet in!

   0 likes
 • helder schreef:

  weet je wat vervelend is ? rekenen taal geschiedenis !

  0 likes
 • Ilona Danckaert schreef:

  Ik ben docente Frans.

  Ik ben er voorstander van om na het uitleggen en herhalen van de stof de leerlingen het huiswerk in de les te laten maken. Wie niets doet, komt na school terug om het af te maken. Mijn ervaring is dat dit heel goed werkt, het is dan vaak muisstil in de klas. Tegen het einde zet ik graag een geliefd Frans tekenfilmpje of Franse popmuziek (videoclips) op om vrolijk en af te sluiten en los te komen van het hoofd.

  Thuis zullen leerlingen zich dan toe moeten leggen op het leren van woordjes (in etappes), want daar ontkom je niet aan bij het leren van een vreemde taal.

  Huiswerk is één, het dagelijks getoetst worden is twee. Het is één grote race …..

  0 likes
 • x

  Check Also

  scholieren

  Doodeng: lespakket bereidt Nederlandse scholieren voor op chip in lijf

  In september vorig jaar kregen scholieren van ...

  Hoogst ongewoon en verdacht. Schrijvers controversieel boek over Sandy Hook veroordeeld, terwijl deze vragen onbeantwoord blijven

  Hoogst ongewoon en verdacht. Schrijvers controversieel boek over Sandy Hook veroordeeld, terwijl deze vragen onbeantwoord blijven

  De schrijvers van het boek ‘Nobody Died ...

  >