Homepagina » Mens en Dier » Huiswerk maakt onze kinderen kapot: tijd om het af te schaffen
Huiswerk maakt onze kinderen kapot: tijd om het af te schaffen

Huiswerk maakt onze kinderen kapot: tijd om het af te schaffen

Er is geen bewijs dat huiswerk de schoolprestaties van basisschoolleerlingen verbetert. Dat stelt professor Harris Cooper van de Amerikaanse Duke University, schrijft de site Salon.com.

Een opzienbarende uitspraak. Is huiswerk niets meer dan tijdverspilling? Huiswerk zit zo ingebakken in onze maatschappij dat de meeste volwassenen geen moment twijfelen aan de waarde ervan.

Als je naar de feiten kijkt, kom je tot de ontdekking dat huiswerk voordelen heeft, maar dat die voordelen afhankelijk zijn van de leeftijd. Onderzoek laat zien dat extra schoolwerk voor leerlingen van de basisschool niets meer is dan extra werk.

Negatieve invloed

Zelfs op de middelbare school is de relatie tussen huiswerk en academisch succes minimaal. “Het onderzoek is duidelijk,” zegt hoogleraar onderwijs Etta Kralovec van de Universiteit van Arizona. “Op de basisschool heeft huiswerk geen voordelen.”

Tussen 1989 en 2006 zijn 180 studies gedaan naar het nut van huiswerk. Er werd geen bewijs gevonden dat het maken van huiswerk leidt tot betere schoolprestaties. Wel kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat huiswerk een negatieve invloed heeft op het schoolplezier van de leerlingen.

Huiswerk op jonge leeftijd zorgt ervoor dat veel kinderen zich tegen school en toekomstig huiswerk keren. Met als gevolg een hele lange lijdensweg. Na de kleuterschool moet een kind gemiddeld 13 jaar lang huiswerk maken.

Persoonlijke relaties

Huiswerk beschadigt ook persoonlijke relaties. Bij vele duizenden huishoudens wordt iedere avond een felle strijd gevoerd om huiswerk. Ouders zeuren en oververmoeide kinderen protesteren en huilen.

Het is beter om kinderen thuis te laten lezen, aldus de site. Het belangrijkste is dat ze er plezier aan beleven. Projecten die mee naar huis worden genomen zouden niet verplicht moeten zijn.

Basisschoolleerlingen hebben recht op een verbod op huiswerk. Ouders kunnen ervoor kiezen om hun kinderen geen huiswerk te laten maken, leraren kunnen minder of geen huiswerk meer geven en scholen kunnen zich verdiepen in het onderzoek.

Huiswerk zou geen plek moeten hebben in het leven van een kind. Er zijn betere manieren om de vrije tijd te vullen.

[Salon]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
captain gorgeous
captain gorgeous
5 jaren geleden

Maar we willen met z’n allen toch prestatie gerichte hardwerkende zombies in deze maatschappij brengen? Hoe doen we dat als we vrije tijd hebben dan?

Peace

Berenbotje
Berenbotje
5 jaren geleden

Huiswerk is huilwerk. De mens leert nog altijd het meest van wat hij hoort en ziet en doet.

helder
helder
5 jaren geleden

weet je wat vervelend is ? rekenen taal geschiedenis !

Johan
Johan
5 jaren geleden

In Finland krijgen studenten van de lagere school tot en met de middelbare school geen huiswerk.
Alle docenten van de lagere school tot en met de universiteit hebben een universitaire studie voordat ze lesgeven, ook de leraren van de lagere school. Ze krijgen les overdag de kwaliteit van het onderwijs is zo hoogstaand dat ze geen huiswerk hoeven te maken. In de vrije tijd doen de kinderen en de studenten maatschappelijk werk. Ze runnen buurt en clubhuizen, organiseren voor mensen mantelzorg. Ze hebben tijd genoeg om vrienden te onderhouden.
De werkeloosheid is heel groot in Finland en dit is een van de eerste landen van der wereld die basisinkomen voor iedereen uitkeert.
Het Finse onderwijs is zowat het beste ter wereld, met aan de top Singapore.
Nederland sukkelt steeds meer bergafwaarts. Ongeveer een derde van de lagere schoolleerlingen is dyslecties.

x

Check Also

slob

Minister Slob wil kinderen testen op school: ‘Complete waanzin!’

Minister Arie Slob van Onderwijs wil dat ...

scholieren

Doodeng: lespakket bereidt Nederlandse scholieren voor op chip in lijf

In september vorig jaar kregen scholieren van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

18
0
We lezen graag je reactie!x