Mens en Dier

Ida (19) leeft in een grot. Dit is haar verhaal

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 19-jarige Ida Beate Løken zit op de biologische landbouwschool in de Noorse gemeente Aurland en leeft in een grot in de bergen. Ze heeft tot haar beschikking: een geïmproviseerd bed van wol, een hangmat, een oude stoel en een olielamp. “Het is zo fijn als het koud is,” zegt Ida.

Ze slaapt op stro, enkele matten en een deken. Het kan ’s nachts afkoelen tot 20 graden onder nul. Ida leeft sinds mei vorig jaar in de grot. Ze had gehoord dat een jongen bij haar op school in een grot leefde en dacht dat hij gek was. Uiteindelijk raakte ze door hem geïnspireerd en kregen de twee een relatie. Ze wilde ook weten hoe het zou zijn om in een grot te leven. “Er zijn ergere plaatsen om te wonen,” zegt Ida met een glimlach.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De 19-jarige vindt het fijn om wakker te worden in een grot. Je hoort de vogels zingen, voelt de frisse lucht. Heel anders dan wakker worden in een huis en geen zin hebben om op te staan, aldus Ida. Om haar grot te bereiken moet ze over grote rotsen klimmen. In het begin had Ida daar moeite mee, maar nu is het alleen een uitdaging als het weer tegenzit.

Ida twijfelt geen moment aan haar beslissing om in de bergen te leven. Het is er lekker rustig, zegt ze. Als ze op school is zet ze haar ervaringen op internet. Er zijn veel wilde dieren om haar heen, bijvoorbeeld uilen. Vaak komen vrienden langs om Ida een bezoek te brengen.

Toen ze zei dat ze in een grot ging wonen vonden mensen dat vreemd. “Mensen die eenvoudig leven worden vaak gezien als minderwaardig, terwijl overconsumptie als normaal wordt beschouwd,” aldus Ida.

Ida (19) leeft in een grot. Dit is haar verhaal
De 19-jarige Ida uit Noorwegen leeft al bijna een jaar in een grot

De meest gestelde vraag aan de studente is hoe ze haar mobiele telefoon kan opladen in een grot. De meeste mensen zijn vandaag de dag afhankelijk van luxeproducten en weten niet goed hoe ze moeten reageren, aldus Ida. Haar moeder had geen bezwaar tegen de beslissing van Ida, tot ze op een avond met haar meeging naar de grot. “Ze vreesde voor mijn leven en ik moest beloven dat ik iedere avond een bericht zou sturen dat ik nog leefde,” zei Ida lachend.

Ida houdt van een eenvoudig leven in de natuur. Ze heeft een badkamer en toilet in de vorm van een plastic mand en ze verzamelt water uit de bergen om mee te douchen. “Het is hier zo vredig en stil, er is niets beters,” zei Ida. “Het belangrijkste wat ik hier heb geleerd is dat Noren onnodig materialistisch zijn. Ik denk dat we zijn vergeten waar we vandaan komen.”

Rond bedtijd poetst Ida haar tanden in haar ‘badkamer’. Ze zit vaak buiten en tuurt dan naar de sterren. Uiteindelijk gaat ze naar binnen om nog even bij de olielamp te zitten. Ze hijst zich in haar pyjama, doet nog een paar oefeningen en zorgt dat haar telefoon aanstaat. Ze valt iedere avond bijna gelijk in slaap.

“Mensen vragen zich af hoe ik hier kan leven, maar het is niet moeilijk,” besluit Ida. “Ik denk dat iedereen die het probeert ervan zal genieten. Ik ben blij dat ik op deze manier kan leven.” Haar adres? “Ura 1,” zegt ze.

 

[Nettavisen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nicolas I. Beemster
Nicolas I. Beemster
10 jaren geleden

Stoere meid!

Veel respect naar deze survival girl. 🙂

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

In een grot leven is mooi, weg van al die corrupties, dieven, moordenaars etc. in de maatschappij en wel de ervaring van de goddelijke rust. Als je te maken krijgt met een watersnoodramp of een andere ramp, dan red je daar wel je leven.
Ida Beate is een moedig vrouwtje.

Cdude
Cdude
10 jaren geleden

Ze slaapt er enkel. Eten doet ze lekker warm in de school.
Leven is iet HEEL anders !!
http://www.firda.no/video/article7274516.ece

M. Brandenburg
M. Brandenburg
10 jaren geleden

Wat leuk voor haar, jammer dat ze haar eten toch niet liever daar nuttigt, en ik ben er ook van overtuigt dat de moderne wetenschap gebruikt op het moment dat ze het nodig heeft, want een krote levensduur zoals de mensen die toentertijd in grotten moesten leven zal ze vast niet wensen.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x