Financieel

IJsland bewijst: euro maakt crisis alleen maar erger

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

IJsland lijkt een marginaal land te zijn, maar het doet iets revolutionairs. Door de bankencrisis kwam het in ernstige economische problemen. In plaats van meer geld te geven aan de verantwoordelijke bankiers en de hoop te vestigen op een Europees reddingsplan, stopte de IJslandse overheid de bankiers in de cel, werd de schuld niet bij de belastingbetaler neergelegd maar kwijtgescholden en ging de Europese droom bij het grofvuil. En het werkt ook nog eens.

IJsland heeft minder inwoners dan Utrecht en ging niet failliet, Italië met 60 miljoen inwoners wel. Waar andere landen ervoor kozen om de schuld van de banken over te nemen of de bank te redden, koos IJsland voor de Scandinavische methode. Andere Scandinavische landen waren zo’n 25 jaar geleden ook al verwikkeld geraakt in een bankencrisis. Ze besloten schulden af te schrijven en de banken failliet te verklaren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Op korte termijn veroorzaken deze maatregelen een crisis en een exploderende staatsschuld. Omdat de pleister er in één ruk wordt afgetrokken, begint het herstel een dag na het dieptepunt. De dip in Noorwegen werd na een paar jaar alweer goedgemaakt. En omdat bankiers een stuk voorzichtiger waren geworden, kwam het land de klap van 2008 ook snel te boven.

Radicaal plan

De IJslandse statistieken zien er goed uit. De werkloosheid daalt sinds twee jaar en het land zit al bijna weer op het niveau van 2006. Dat kan bijna geen enkel euroland ze nazeggen.

De IJslandse overheid overweegt momenteel een revolutionair voorstel: het recht op geldcreatie uit handen nemen van de commerciële banken en teruggeven aan de centrale bank. Het voorstel, getiteld ‘Een beter monetair systeem voor IJsland’, zou een ommekeer betekenen in de geschiedenis van het moderne geldwezen.

[925, Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
oehes 63
oehes 63
9 jaren geleden

Wat mij nu erg opvalt bij zo iets belangrijks wat ons allemaal aangaat, is dat ik nu niemand hierover hoor! Waar blijven de slimmeriken nu?
Is het niet fantastisch wat de Ijslandse overheid heeft gedaan! Wat zijn we toch een klootjesvolk om massaal te zwijgen!
En ondertussen blijven we maar toestaan dat we door onze (r)overheid nog verder kaalgeplukt worden!
Wij kunnen hier ook zoiets krijgen! Als we maar willen. Waarom volgen de landen om ons heen ook niet het voorbeeld van Ijsland?
Hoelang blijven we dit nog pikken? Net zo lang dat de geldautomaten leeg zijn, en er niets meer te pinnen valt?

Vincent Robbesom
Vincent Robbesom
9 jaren geleden

Ik denk dat de kracht van ijsland is dat zij het allemaal zelf kunnen en willen.
Nederland zit door onze lobbypolitiek zo diep met zijn arm inde kringspier van europa dat wij niet meer in staat zijn zelf iets te doen, de afhankelijkheden zijn te groot.

Vanuit principe gedachten kun je dit wel overslaan en de gulden terughalen en europa even laten voor wat het is.. in het echt gaat dat gewoon niet meer lukken helaas. Ik feliciteer de Ijslanders!
Laten wij maar hopen dat het uiteindelijk met europa beter gaat.. en dat alle rijken uiteindelijk weer genoeg verdienen om er weer wat van af te willen staan. ‘T is niet anders.

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Nu wil ik geen spelbreker zijn, maar waren de problemen er niet juist door de centrale banken ontstaan? De centrale banken staan toch in verbinding met de wereld bank? Dus wordt IJsland via een andere weg overgenomen? Of is die bank geheel soeverein? Handel gebeurt toch met verschillende landen. Transacties dus ook. Geheel soeverein bestaat dus niet of kan dan toch niet?

Jeff
Jeff
9 jaren geleden

Toch Oehes en Peter; komt er wel steeds meer over naar buiten hoor. Zelfs bij de gevestigde media worden economen en andere critici uitgenodigd. Programma’s als dwdd en zo besteden hier best wel aandacht aan. Zaak is alleen om het zooitje in Den Haag te overtuigen. Ik kan me niet voorstellen dat dit hen ontgaat. Het is alleen nog tegen beter weten in en het is best moeilijk om toe te geven dat alles anders moet; we zijn het al zo lang nou eenmaal gewend is de tendens. En nu nog de zaak terugdraaien, auw! Kijk is wat beter om je heen, dan zie je gerust wel dat er dingen aan het veranderen zijn….maar het gaat trager dan we willen.
Jij en ik kunnen die verandering al zijn. Laat je vooral niet gek maken, door wat dan ook.
Groetjes, Jeff

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x