Homepagina » Financieel » IJsland bewijst: euro maakt crisis alleen maar erger
IJsland bewijst: euro maakt crisis alleen maar erger

IJsland bewijst: euro maakt crisis alleen maar erger

IJsland lijkt een marginaal land te zijn, maar het doet iets revolutionairs. Door de bankencrisis kwam het in ernstige economische problemen. In plaats van meer geld te geven aan de verantwoordelijke bankiers en de hoop te vestigen op een Europees reddingsplan, stopte de IJslandse overheid de bankiers in de cel, werd de schuld niet bij de belastingbetaler neergelegd maar kwijtgescholden en ging de Europese droom bij het grofvuil. En het werkt ook nog eens.

IJsland heeft minder inwoners dan Utrecht en ging niet failliet, Italië met 60 miljoen inwoners wel. Waar andere landen ervoor kozen om de schuld van de banken over te nemen of de bank te redden, koos IJsland voor de Scandinavische methode. Andere Scandinavische landen waren zo’n 25 jaar geleden ook al verwikkeld geraakt in een bankencrisis. Ze besloten schulden af te schrijven en de banken failliet te verklaren.

Op korte termijn veroorzaken deze maatregelen een crisis en een exploderende staatsschuld. Omdat de pleister er in één ruk wordt afgetrokken, begint het herstel een dag na het dieptepunt. De dip in Noorwegen werd na een paar jaar alweer goedgemaakt. En omdat bankiers een stuk voorzichtiger waren geworden, kwam het land de klap van 2008 ook snel te boven.

Radicaal plan

De IJslandse statistieken zien er goed uit. De werkloosheid daalt sinds twee jaar en het land zit al bijna weer op het niveau van 2006. Dat kan bijna geen enkel euroland ze nazeggen.

De IJslandse overheid overweegt momenteel een revolutionair voorstel: het recht op geldcreatie uit handen nemen van de commerciële banken en teruggeven aan de centrale bank. Het voorstel, getiteld ‘Een beter monetair systeem voor IJsland’, zou een ommekeer betekenen in de geschiedenis van het moderne geldwezen.

[925, Telegraph]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • oehes 63 schreef:

  Wat mij nu erg opvalt bij zo iets belangrijks wat ons allemaal aangaat, is dat ik nu niemand hierover hoor! Waar blijven de slimmeriken nu?
  Is het niet fantastisch wat de Ijslandse overheid heeft gedaan! Wat zijn we toch een klootjesvolk om massaal te zwijgen!
  En ondertussen blijven we maar toestaan dat we door onze (r)overheid nog verder kaalgeplukt worden!
  Wij kunnen hier ook zoiets krijgen! Als we maar willen. Waarom volgen de landen om ons heen ook niet het voorbeeld van Ijsland?
  Hoelang blijven we dit nog pikken? Net zo lang dat de geldautomaten leeg zijn, en er niets meer te pinnen valt?

  47 likes
  • peter schreef:

   Je kunt het het volk bijna niet kwalijk nemen, het krijgt dit nieuws niet voorgeschoteld. En wees nou eerlijk, het is toch ook veel belangrijker om te weten dat gordon een nieuwe kapper heeft?…..

   31 likes
  • Stefan schreef:

   Samen hebben wij de mogelijkheid dit te veranderen.
   Wij praten erover , zij doen het!!

   4 likes
  • Majo schreef:

   Het is voor mensen heel moeilijk om fouten toe te geven en zeker als je zon dure baan hebt bij een bank of andere grote instantie. Hoge bomen vangen veel wind. Hoe meer je hebt hoe meer je kan verliezen en als je zo op je centjes zit is dat n pijnlijke gedachte.

   0 likes
 • Robert schreef:

  Hoe controleer je Europa ?
  Door ze een geld eenheid te geven al heeft geen inwoner hier een democratische stem in gehad met de vraag wat u hiervan vind .
  De belofte was dat het leven niet duurder zou worden, helaas kost oa een brood nu 2.2 keer zoveel als voorheen omgerekend.
  Het komt erop neer dat we helemaal geen Democratie hebben en dat bijna alles gebeurt zonder onze betrokkenheid daarin en meestal zijn het helemaal geen verbeteringen die uitgevoerd worden.
  We zijn echt slaven hoe moeilijk deze waarheid ook te bevatten is .

  19 likes
 • Ferry schreef:

  Bij ons krijgen foute bankiers een bonus voor slecht beleid en onverantwoordelijk beheer, de IJslandse aanpak is de enige juiste oplossing zodat die casino players wel twee keer zullen nadenken.

  15 likes
 • Boerenkool schreef:

  Hulde voor Ijsland!
  Met ca. 300.000 mensen doen ze wat 742,5 miljoen europeanen niet voor elkaar krijgen.

  Conclusie:
  De EU is een samenwerkingverband voor Illuminatie en zionisten, die om beurten hun zakken vullen ten koste van de EU burger. Met zoveel “slimme koppen” hadden ze hetzelfde kunnen doen als Ijsland, als ze niet zo graaierig waren…

  11 likes
 • Vincent Robbesom schreef:

  Ik denk dat de kracht van ijsland is dat zij het allemaal zelf kunnen en willen.
  Nederland zit door onze lobbypolitiek zo diep met zijn arm inde kringspier van europa dat wij niet meer in staat zijn zelf iets te doen, de afhankelijkheden zijn te groot.

  Vanuit principe gedachten kun je dit wel overslaan en de gulden terughalen en europa even laten voor wat het is.. in het echt gaat dat gewoon niet meer lukken helaas. Ik feliciteer de Ijslanders!
  Laten wij maar hopen dat het uiteindelijk met europa beter gaat.. en dat alle rijken uiteindelijk weer genoeg verdienen om er weer wat van af te willen staan. ‘T is niet anders.

  10 likes
 • Richard schreef:

  Kijk in mijn portemonnee, en zie daar de verwoestende gevolgen van de euro.

  6 likes
 • Elise49 schreef:

  Nu wil ik geen spelbreker zijn, maar waren de problemen er niet juist door de centrale banken ontstaan? De centrale banken staan toch in verbinding met de wereld bank? Dus wordt IJsland via een andere weg overgenomen? Of is die bank geheel soeverein? Handel gebeurt toch met verschillende landen. Transacties dus ook. Geheel soeverein bestaat dus niet of kan dan toch niet?

  3 likes
  • John schreef:

   Dat ligt aan wat de achterliggende waarde van het IJslands geld is.
   De achterliggende waarde van de Euro is ‘vertrouwen’ en schuld.
   Verder kan in principe zoveel geld gemaakt worden als er nodig is.
   Allemaal geen basis voor een duurzame toekomst.
   Zilver en goud waren altijd al geld in het verleden.
   Bovendien zijn deze metalen tegenwoordig hard nodig in de industrie, voor computers en dergelijke. Dat zoude achterliggende waarde van geld kunnen zijn.
   Maar dan ontneem je de macht van regering en bankiers.

   0 likes
 • Jeff schreef:

  Toch Oehes en Peter; komt er wel steeds meer over naar buiten hoor. Zelfs bij de gevestigde media worden economen en andere critici uitgenodigd. Programma’s als dwdd en zo besteden hier best wel aandacht aan. Zaak is alleen om het zooitje in Den Haag te overtuigen. Ik kan me niet voorstellen dat dit hen ontgaat. Het is alleen nog tegen beter weten in en het is best moeilijk om toe te geven dat alles anders moet; we zijn het al zo lang nou eenmaal gewend is de tendens. En nu nog de zaak terugdraaien, auw! Kijk is wat beter om je heen, dan zie je gerust wel dat er dingen aan het veranderen zijn….maar het gaat trager dan we willen.
  Jij en ik kunnen die verandering al zijn. Laat je vooral niet gek maken, door wat dan ook.
  Groetjes, Jeff

  3 likes
 • exegese schreef:

  Één van de oorzaken dat het bankenkartel en overig schuim der aarde Ijsland laat wegkomen met hun aanpak is dat er in Ijsland verder weinig te halen valt. Er wonen maar een paar mensen, bodemschatten zijn er niet, hun energiebevoorrading bestaat uit 2 soorten dat zijn waterkracht- en geothermische energie. Verdere inkomsten komen van visserij en tourisme
  Alle bronnen zijn onlosmakelijk verbonden met directe omgeving. Ze hebben zelfs geen leger waardoor ook duidelijk is dat er verder weinig te halen valt. Daarom mag Ijsland bij wijze van uitzondering gewoon doen wat zij nodig achten, en dat is de bankiers op gepaste wijze aanpakken. Dat ligt bij ons iets anders, Nederland is met zijn criminele verleden door toedoen van de Oranjes zo’n beetje de bakermat van het huidige roofzuchtige systeem en kan en wil de bankiers en ook de EU geen strobreed in de weg leggen. Of het gewone volk, die het gelag altijd betaalt moet wakker worden en massaal in opstand komen tegen het grijpgrage dievengilde. Voorlopig blijkt jammer genoeg nergens uit dat dat in het verschiet ligt

  2 likes
 • Karel schreef:

  Het enige waar de euro en Europa goed voor is is het verrijken van politiekers die op nat niveau weg gerangeerd zijn door democratische verkiezingen ,allen hebben ze 1 doel de burgers verarmen en de vrede ondermijnen
  Wanneer komt ergens een orgaan om deze vuiligheid op te ruimen?

  1 likes
  • ptr schreef:

   geef me auto met chauffeur, plus beltegoed. 3 commissies om bepaalde zaken door te rekenen, sorry 4, ook 1 om te achterhalen en ik fileer de hele zooi binnen 3 jaar.

   1 likes
 • Bud schreef:

  https://www.youtube.com/watch?v=C8xAXJx9WJ8

  Niets is zo goed als een Crisis,
  hiermee sluit ik ook niet uit Isis.
  Helend voor de toekomst van onze geschiedenis
  Blijft TrauMa de Moeder van de Gnosis.

  https://www.youtube.com/watch?v=kpirDDDLm6U

  1 likes
 • Hawks schreef:

  De titel is niet de vlag die de lading dekt. IJsland pakt de crisis op een bepaalde wijze aan, en met een bepaald resultaat. Dat bewijst niet dat de euro de crisis erger maakt.

  1 likes
 • x

  Check Also

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  minister

  Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

  Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...

  >