Homepagina » Gezondheid » Weg met brood: “Graanconsumptie tast het brein aan”
Weg met brood: "Graanconsumptie tast het brein aan"

Weg met brood: “Graanconsumptie tast het brein aan”

Er komt steeds meer bewijs dat graanconsumptie de hersenen aantast. Tien jaar geleden ontdekte de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter onder zijn patiënten een opmerkelijk verband. Hij constateerde dat veel van zijn patiënten met neurologische klachten ook maag-darmklachten hadden.

Toen hij hen vervolgens een glutenvrij dieet adviseerde, verbeterden na verloop van tijd ook hun neurologische problemen. Perlmutter stuitte op misschien wel de meest ingrijpende dreiging voor de gezondheid sinds de vaststelling van de relatie tussen roken en kanker: graanconsumptie tast het brein aan.

In gevestigde kringen neemt hij een unieke positie in. Hij is lid van het American College of Nutrition en één van de weinige reguliere artsen die aangeeft belang te hechten aan het verband tussen voeding en gezondheid.

Zelfs het eten van ‘gezonde’ volkoren granen kan leiden tot dementie, Alzheimer, ADHD, epilepsie, depressie, hoofdpijn, migraine en MS, aldus Perlmutter. Onlangs verscheen zijn boek Het glutengevaar. In korte tijd bereikte het boek in Amerika de top van de bestsellerlijsten.

“Het klinkt dramatisch,” zei Perlmutter. “Maar het beste wat ik kan aanbevelen is om volledig te stoppen met het consumeren van granen – met of zonder gluten. Gluten zijn de tabak van onze generatie.”

Hij wijst erop dat de introductie van graan de meest ingrijpende wijziging in het dieet van de mens is geweest. Jager-verzamelaars aten 12.000 jaar geleden vlees, noten en vruchten, maar nauwelijks graan. Honderd jaar geleden at men wel brood, maar door de voortgaande veredeling zijn de gluten van toen niet meer te vergelijken met de gluten van vandaag de dag. Volgens Perlmutter heeft ons DNA die veranderingen in onze voeding niet kunnen bijhouden. “En dat is een probleem.”

Hij heeft naar eigen zeggen wetenschappelijk bewijs gevonden dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Eigenlijk al het voedsel dat gluten bevat. Gluten zetten namelijk bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen, aldus Perlmutter. Zijn advies is daarom: eet geen brood, pasta of suiker meer. “Binnen een maand zijn je hersenen dan gezond.”

Boek: Het glutengevaar

[Optimist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Elise49 schreef:

  Onzin. Mensen worden ziek van het rijsmiddel/gist, dat in brood gebruikt wordt. Daar wordt een chemisch goedje aan toegevoegd, die vroeger niet gebruikt werd. Men kan beter noten eten? Nou, die worden ook al steeds vaker niet verdragen. Amandelen schijnen ook al chemisch behandeld te worden.
  Onlangs op tv over het nieuwe handelsverdrag? Beter van niet, want in Amerika heeft veel voedsel met chemische toevoegingen, die bij ons allang verboden zijn. En bij ons is het al een zooitje.

 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Waar word je nu eerder gek van ? Graan of het feit dat je niets meer mag / kan eten… Dan maar aan de Amerikaanse chloorkip… Volgens oplichter Simon Roozendaal mag het.

 • Hendrik schreef:

  Als je alles op deze overigens prima site moet geloven kunnen we helemaal niks meer eten. Ik stop nog een volkoren stuk brood in het broodrooster.

 • nha schreef:

  Zal best maar mensen eten al duizenden jaren allerlei graan en grassoorten dus zal allemaal wel meevallen.

 • Bob de Jong schreef:

  Als er 8,5 miljard mensen op deze planeet wonen moet je de voeding gaan aanpassen om iedereen te kunnen voeden. Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat er nog veel meer bij kan en dat we geen overpopulatie hebben. Ik denk dat het woord enorm nog te klein is uitgedrukt voor de overpopulatie van de planeet Aarde. Aanpassingen worden uit nood gemaakt en moet dus tijdelijk zijn. Als die nood weg is, is ons eten ook veel lekkerder al krijg ik het idee dat vele die combinatie nog niet kunnen maken om hier dieper op in te kunnen kijken.

  • pol123 schreef:

   er is geen overbevolking laat je niks wijsmaken. Wij alle 7 miljard zouden bijwijze van spreken gewoon alle zonder probleem in het land australieen kunne wonen en ieder mens heeft dan 1000 vierkanten meter grond en dan is er nog grond over voor wegen watertorens ziekenhuizen winkels fabrieken scholen enz. en de rest van de wereld zou dan onbevolkt zijn. Dus er is geen spraken van overbevolking het probleem is hoe de machtige der wereld deze aarde indeelt.
   Ook een leuk weetje is dat 3 procent van de wereld uit gras bestaat en dat wij alle 25 procent zuurstof die er is op aarde daar aan te danken is. Dus men kan wel zeggen minder koeien boeren maar dat houd ook in minder gras,,,,
   zeitgeist 3 dat je op youtube kan vinden in het nederlands ondertiteld geeft je de oplossing van vele problemen. Tis zwaar voer om het helemaal te beluisteren maar zeker de moeite waard. Deze dokumontaire zou men moeten laten zien op iedere middelbare school want kinderen zijn onze toekomst.

   • ton schreef:

    wie zegt ook al weer dat er 7 miljard mensen zijn ik geloof er helemaal niks van
    dit valt in het plaatje van de grote manipulatie die gaande is, cijfers en woorden
    is het echte gif en bijna iedereen trapt erin 99,9 procent is al compleet van het
    padje door het voordurende geneuzel met cijfers en woorden bijna niemand durft
    nog op zijn of haar intuitie te vertrouwen dit word al ondermijnd en als niet te
    tolereren gedrag op kleuterscholen afgeleerd met dat achtelijke gepedagogel
    ik word er zo onderhand niet goed van.
    gvd mensen denk nou eens voor in plaats van na

 • Mark schreef:

  Ik geloof hier wel in , aangezien dat onze graanzaden bespoten worden wat menig niet weet.
  Ik eet veel witbrood en dat is ook niet gezond, maar daar integen eet ik geen bruinbrood.
  En ik heb nooit last van me maag of darmen.

  Het graan wat vroeger bestond is er jarenlang niet meer, dus vergelijk vroeger met nu absoluut niet.

  Alles wat in je deze maatschappij eet is slecht, wij sheeple blijven toch ermee doorgaan, aangezien dat je tegenwoordig ook geen moestuin meer mag hebben in je eigen tuin.(huurhuis)

  Wordt tijd om de maatschappij eens op zijn kop te gooien , alle politieke leiders een ouderwets pakslaag op de billen te geven, over de knie ermee.
  Ze blijven stelen en liegen, mijn moeder zei altijd tegen mij “kijk lieverd zie je die mensen op tv , dat zijn nou de slangen uit de tuin van eden”.
  Ze heeft gelijk!!!

 • anoniem schreef:

  Jager-verzamelaars aten 12.000 jaar geleden vlees, noten en vruchten, maar nauwelijks graan.
  ??
  Gaan we dan terug naar de aap? Kijk eens naar National Geographic. Mogen we dan alleen nog bramen eten? Oei, daar zitten ook doorntjes aan. Alleen nog lucht happen dus.
  Leve het biobrood.

  • Ferry schreef:

   Ik weet niet wat men nu nog wel mag eten want het lijstje wordt alsmaar kleiner, als het van al die gezondheidsfreaks afhangt dan zal men serieus wat notelaars en bessen moeten planten om de wereldbevolking van “gezond” voedsel te voorzien.

   • pol123 schreef:

    gewoon eten uit je tuin kan zeker geen kwaad,,,, en als de overheden over al te wereld langs de kanten van de weg gewoon fruitbomen plant en notenbomen en bessenstruiken zet dan zouden veel gewoon gezond kunnen eten en minder honger zijn in deze wereld en daar zullen vele niks op tegen te hebben.

 • Richard schreef:

  Ik word sowieso een beetje knetter van al dat eten tegenwoordig.
  Mijn oma is 93 geworden met Hollandse pot. Nooit ziek en oersterk.
  Wel op de boerderie. Dus alles kakelvers!

  • Maria schreef:

   Die had misschien een sterk gestel en at nog niet zoveel rommel als tegenwoordig gebruikelijk is.

   • Richard schreef:

    Je hebt helemaal gelijk.
    Vroeger zag je helemaal niet zoveel dikke mensen. Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering.. Het is precies wat je zegt, het ligt aan de rommel die ze in ons eten stoppen. Van goed en eerlijk eten ga je niet dood. En een sterk gestel is natuurlijk ook heel mooi meegenomen.

 • anoniem schreef:

  Ik ben een half jaar geleden flink geminderd met graan eten en ben veel helderder geworden en geen last van depressies meer gehad. Dat suiker niet goed voor je is zal iedereen hier in Nederland ondertussen hoop ik toch wel weten. zo moeilijk is het niet om te proberen een enigszins gluuten vrij dieet te gebruiken als je vervolgens merkt dat je beter kan denken en dus veel beter kunt werken en bedenkt dat je in de toekomst dan waarschijnlijk minder kans op ziektes maakt is het misschien wel doe moeite waard om wat energie in je voeding te stoppen. We moeten van de groten super markten gewoon eisen dat ze echte voeding voor ons op de planken leggen en niet meer accepteren dat ze ons die mono cultiveerde rotzooi in de maag splitsen, waar ze ook nog eens grof geld mee verdienen en ze onze leef wereld mee vervuilen.

 • luna schreef:

  zelfde verhaal voor MELK.. de zogenaamde witte m o t o r
  gewoon met mate nemen als je het niet kan laten, niets aan de hand
  beter is ontbijten met vers fruit of sap en biologische zadencrackers
  begin de dag met een halve liter water ( n i e t uit de kraan!!)

  fijne paasdagen allen

  • Enkidoeoe schreef:

   Water uit de fles is ongezonder dan uit de kraan. Komt o.a. doordat dit in een plasticfles zit. Fruit of fruitsap op de vroege ochtend is slecht voor de bloedsuikerspiegel. En zo kan ik nog wel doorgaaan met tegenstrijdigheden.

 • pol123 schreef:

  Onze wijkverpleger in Frankrijk beweerd zelfs dat als je suikerziekte hebt geen pasta’s en brood meer te eten.

  • Julia schreef:

   Ik heb suikerziekte, en ben LOW CARB gaan eten, dat betekent zomin mogelijk Kohlhydraten, sind dien
   gebruik ik noch maar een derde van het Insuline als voor die tijd.
   Ook in zweden word suikerzieke mensen dit eetpatroon aangeraden door de dokter. ik ben fitter en ben met de tijd 20 Kilo afgevallen. Het werkt dus wel!

 • Jack schreef:

  Als je een klein beetje moeite doet (lees: nog geen 5 minuten!!!!!) kom je er heel snel achter “dat steeds meer bewijs” op IEDERE site zich op 1 en dezelfde bron baseert. Mensen eten al minstens 30.000 jaar brood daar gaat het artikel al de mist in. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_bread

  • exegese schreef:

   Is wikipedia ineens zaligmakend als betrouwbare bron ? Daar kan immers iedereen op zetten wat hij of zij wil. Alleen als het echt heel erg overduidelijk onzin is wordt het na pakweg een half jaar eens verwijderd.

   Bovendien als het 30 000 jaar geleden zou zijn i.p.v. 10 000 jaar maakt dat voor de theorie niet bijster veel uit. Evolutie laat pas verandering zien na honderden van duizenden jaren. Ongeveer een half procent per miljoen jaar zelfs, dus waar praten we over ?

 • Logiter schreef:

  De “Amerikaan”; Mensen ,stop met brood eten,kom liever bij onze burger king,mc donalds of kfc.
  Neem er een lekker colaatje van een liter bij,veroordeel de rest van de wereld met kortzichtige denkwijzen dan leef je de american dream,want alles dat amerikaans is is goed! (Kots,kots,kots)

  • Sanne Schaap schreef:

   Het is zeer zeker waar dat we de voedingsstoffen niet meer uit normaal voedsel kunnen halen, aangezien er alleen maar met ons eten word gerommeld!
   Door al die toevoegingen etc, krijgen we ook steeds meer lichamelijke klachten zoals hoodpijn, migraine, allergien, hooikoorts, overgewicht, noem het maar op!
   Ga je naar de huisarts krijg je een pillentje voorgeschreven wat het uiteindelijk alleen maar erger maakt.

   Mocht je hier iets aan willen doen, laat het me dan weten!

 • Freba schreef:

  Ik ben zo blij met die Amerikanen. Zij gedragen zich als varkens. Volgevreten tot en met. Overal oorlog voeren; waardeloze auto’s produceren. Militaire vliegtuigen die uit de lucht vallen (JSF werkt ook niet; Starfighter die uit de lucht viel. Computers die bewust virusgevoelig worden gemaakt. En nu weer dat waardeloze ” Wreten” dat we zonodig hier moeten eten. En nu weer dat gedoe met Iran. Komt geen wrede daar. Ik hou mijn hart vast voor Obama. Kennedy wilde vrede in Vietnam en moest het loodje leggen.
  En elke keer die op opmerking dat zij ” ons” bevrijd hebben ooit. Kwam goed uit. Voor WWII was Amerika al failliet. Lang leve de oorlogsindustrie, onder leiding van Wallstreet. Drie keer raden wie daar de scepter zwaaien. (Voedselindustrie, Farmacie, Staalindustrie, de Pers, TV, Film, etc. etc. etc. etc. etc.

 • Boppie schreef:

  Wij zijn gek op brood 🙂 , maar dan wel zelfgemaakt en gebakken.

  We halen onze granen bij een molenwinkel. Daar halen we speltmeel, roggemeel, amandelmeel etc. en maken daar allerlei broodjes van. Qua prijs valt het reuze mee. Het kost alleen wat tijd om ze te maken 😉

  Veel van deze broodjes vullen we met noten, rozijnen, pompoenpitten, verschillende bessen etc. Je weet niet wat je proeft. Ik heb nog nooit zulk lekker brood gegeten.

  Of wat te denken van chocolade muffins (pure chocolade fijngemalen in een kleine mixer) en gevuld met rozijnen en noten. Ahh, het water loopt me in de mond.

  Hoe ik verder over granen denk? Als je zeker weet dat de granen die je gebruikt van goede kwaliteit zijn, dan is brood een prima aanvulling.

  We zijn het brood zelf gaan maken en bakken omdat we van het brood van de supermarkt (hoe lekker we dat ook vonden) last kregen (opgeblazen gevoel, darmproblemen etc.) Nu we het zelf maken zijn die ongemakken weg 🙂

  Een mooie dag iedereen en mocht je besluiten om zelf brood te gaan maken… heel veel plezier want het is leuk om te doen.

 • exegese schreef:

  De mens eet sinds de opkomst van de landbouw (10 000 jaar geleden) granen en melk, zo schijnt. Voor die tijd at de mens geen brood, koek, pasta, rijst en melk. Daar was domweg niet aan te komen.
  Tegen woordig zijn koolhydraten het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zorgen voor een constant aanbod van glucose.
  Onze genen veranderen slechts een half procent per miljoen jaar, terwijl de (homo sapiens) pas zo’n 160 000 jaar op aarde rondloopt. Ons DNA is nog exact als dat van de oermens.

  Daar komt bij dat landbouwproducten enorm in kwaliteit achteruit zijn gegaan door uitputting van landbouwgronden, verkeerde bemesting, uiterst schadelijk landbouwgif en wat dies meer zij.

  Ook komt daar nog bij dat goede boodschappen doen een survival is geworden. Volgens sommige schattingen is in een gemiddelde supermarkt slechts 4 % van de voeding gezond en onbewerkt. De rest is (zwaar) bewerkt, gepasteuriseerd, genetisch gemodificeerd of bevat pesticiden, herbiciden, hormonen, antibiotica, fructose, suiker, alcohol, granen (gluten) en transvetten. Veel kunstmatige voeding zit vol met smaak-, geur-, en geurstoffen, schadelijke E-nummers, fructose en nog veel meer. Het woord voeding is hier totaal misplaatst.

  De gezondheid in Nederland gaat hard achter uit, bijna de helft van de mensen heeft een chronische ziekte. Bij ouderen boven de 65 heeft de helft 2 of meer chronische ziektes. (in 2009 gepubliceerde cijfers van het CBS)

  Uit andere cijfers van het CBS blijkt dat een vrouw van 35 jaar in 1988 nog 24,3 gezonder jaren voor de boeg had, in 2008 was dat nog maar 16,7 gemiddeld voordat de gezondheidsproblemen zich aandienen.
  Het medisch vakblad New England Journal of Medicine publiceerde in 2005 een onderzoek waaruit blijkt dat de levensverwachting van geboren kinderen in Amerika nu lager ligt dan de levensverwachting van hun ouders

  Het zou dus best eens kunnen dat het verstandiger is bepaalde signalen zoals bovenstaand artikel eens serieus te bekijken en te onderzoeken of de info je gezondheid ten goede zou kunnen komen in plaats van te roepen dat je onderhand niets meer kunt eten zonder ziek te worden. Toegegeven het is lastig, onrustbarend zelfs en je gemoedsrust komt ook in het geding doch je gezondheid is het waard, tenminste dat is mijn idee. Of is gemak belangrijker dan gezondheid ?

 • Westbound schreef:

  Eet alleen nog maar SPELTbrood, zou ik zeggen.
  Onder andere bij AH verkopen ze deze broodsoort. Zéér smakelijk!
  Al kan je het natuurlijk het beste zèlf bakken. Kost wat tijd en moeite, maar dan hèb je ook wat.

  • Jack schreef:

   Als je het bij de supermarkt haalt kun je net zo goed het aller goedkoopste nemen. In beide zal broodverbetermiddel oftewel L-cysteïne gebruikt worden. Brood koop je JUIST NIET in de supermarkt!

 • mono schreef:

  wat info over hoe en wat het probleem is met granen en peul vruchten..
  hier en daar wat weg gesnuffeld op paar sites, daar zijn ze voor he ;- ))

  Er is onderzocht dat het eten van granen, peulvruchten, soja en mais leidt tot veel van de moderne degeneratieve ziektes. Er is een verband aangetoond met allergieën, voedselovergevoeligheden, auto-immuunziektes, epilepsie, afbraak van de myeline-schedes rond de zenuwen, darmkanker, verstoringen van de alvleesklier, het ontstaan van mineralentekorten, coeliakie, dementie, degeneratie van de hersenen en het centraal zenuwstelsel, neuropathie en neurologische/ psychiatrische ziektebeelden als autisme en schizofrenie. Met name gluten en lectinen, de eiwitten in granen, zijn de boosdoeners.
  http://www.healingfoods.nl/voeding/90-gezonde-granen

  Granen, noten, bonen en andere peulvruchten zijn het zaad van de plant. De plant is voor haar voortbestaan afhankelijk van dit zaad en maakt stoffen aan om haar nakomelingen te beschermen. Tegen regen en wind, schimmels en insecten én: tegen opgegeten worden. Een plant kan niet wegrennen zoals een dier. Het beschermt zichzelf met chemische stoffen: lectinen, fytinezuur en saponinen. Dit zijn stoffen die vrij agressief te werk gaan in je buik. Lectinen bijvoorbeeld maken een gaatje in je darmwand en veroorzaken daar ontstekingen. Fytinezuur bindt mineralen en onttrekt deze aan je lichaam. Saponinen werken op het zenuwstelsel.

  Van granen maken we brood, koekjes, gebak en we gebruiken het als toevoeging in allerlei producten. Helaas gaan het fytinezuur en lectinen door kneden, rijzen en bakken niet verloren. Ook rijstepap, griesmeelpudding in de supermarkt bevatten nog antinutriënten.

  Thuis kun je granen goed voorbereiden en verwerken in een pap. Havermout en rijst kun je weken met kelp en citroensap voor gebruik. Zet de vlokken circa 12-24 uur onder water met de kelp en het zuur. Daarna gooi je het weekwater weg en spoel je de rijst of havermout om. Voor glutengranen is het advies om deze te fermenteren. Gluten zijn vrij agressief in het spijsverteringskanaal (ook bij mensen zonder glutenallergie). Het fermenteren verteert de gluten als het ware voor. Traditionele volken aten hun granen gefermenteerd. Tarwe bevat de meest agressieve lectinen en gluten. Dit komt omdat het hier speciaal op doorgekweekt is. Als je last hebt van buikklachten, kun je dit graan vervangen door spelt of door glutenvrije granen.

  Ook in peulvruchten zitten lectinen. Daarnaast bevatten deze saponinen. Ook de antinutriënten in peulvruchten kunnen we met een goede voorbereiding prima verwijderen. Dat doen we door weken, kiemen en koken. We moeten dus wel de keuken in!

  Omdat het voorbereiden van granen en peulvruchten nogal wat tijd en energie kost, kun je meerdere porties klaarmaken en vervolgens invriezen.

  Tips&Tricks

  Koken is niet genoeg om fytinezuur te verminderen. Voor het koken is het nodig om de peulvruchten of granen te weken met zuur. Het zuur activeert fytase. Fytase is het enzym dat fytinezuur afbreekt. Eén eetlepel melkwei, citroenzuur of tafelazijn per kopje bonen of granen is voldoende. In het algemeen is deze combinatie van weken in zuur en daarna koken voldoende om een aanzienlijk deel van fytaat in granen en peulvruchten te verminderen.

  Er zijn echter een aantal granen die van zichzelf niet zo veel fytase, het afbrekende enzym bevatten. Het zuur activeert dan niets en het fytinezuur wordt niet afgebroken. Deze fytase-arme granen zijn maïs, gierst, haver en bruine rijst. Zij bevatten niet genoeg fytase om alle fytinezuur te verwijderen. Door slim gebruik te maken van granen die wel ruime hoeveelheden fytase bevatten, kunnen we dan toch het fytinezuur onschadelijk maken. Rogge en tarwe zijn rijk aan fytase. Je kunt een starter maken met deze granen en die toevoegen aan de fytase-arme granen als die op je menu staan.

  Of je voegt een plak kombu (zeewier, verkrijgbaar bij de natuurwinkel) toe. Kombu is rijk aan fytase. Na het weken wordt het weekwater weggegoten, de bonen afgespoeld, en kun je de bonen koken. Voor harde bonen is één nacht weken niet lang genoeg en is 48-72 uur efficiënter. Het beste is om lauwwarm water te nemen om in te weken en je kom of pan op kamertemperatuur weg te zetten.

  Een andere manier om fytaten in bonen te verminderen is ze gedurende enkele dagen te laten kiemen en daarna te koken. Ontkieming activeert fytase, het enzym wat fytinezuur afbreekt. Doe de bonen in een pan met lauwwarm water met een eetlepel wei per kopje bonen. Kiemen verwijdert fytinezuur echter niet helemaal. Gekiemde korrels moeten ook goed gaar worden gekookt bij een hoge temperatuur (geen slow-cookers of stomen).

  Ook noten en zaden bevatten veel fytinezuur. Dit maak je onschadelijk door middel van weken. Week de noten 18 uur in een kom water met een eetlepel zout en een beetje citroensap. De juiste verhouding is een eetlepel zout op een liter water. Dek de kom af met een bordje zodat er niks invliegt. Je kunt de noten ‘s morgens in de week zetten en dan de volgende dag ‘s avonds verder preparen.

  De volgende dag giet je het weekwater af en spoel je de noten om. Je kunt ze daarna nog droogroosteren. Hiermee worden ze weer wat knapperig. Leg de noten op een stuk keukenrol. Als het meeste water geabsorbeerd is, leg je ze in een grote koekenpan. Op hele lage temperatuur laat je dan het water verdampen, totdat de noten droog zijn. Let erop dat de noten niet te heet worden en verbranden. Dan raken de gezonde vetten vervormd en krijg je transvetten. Geweekte noten en droog geroosterde noten zijn een paar dagen bewaren in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.

  Fermenteren is een andere manier om fytase en lectinen in granen kwijt te raken. Je krijgt wel een andere smaak (zuurdesem).

  Lectinen moet je koken om kwijt te raken. Onvoldoende verhitting zoals bij stomen en slow-cooking, zorgt er niet alleen voor dat de lectinen gewoon in het eten blijven maar dat deze zelfs beter vrij komen dan wanneer je de gekookte bonen eet. De bonen worden 5 keer zo toxisch als rauwe bonen.

  Ook voor de saponinen geldt dat deze hoge kooktemperaturen nodig hebben. Gebruik bij het koken kombu en/ of kelp. Dit verhoogt de smaak, de verteerbaarheid van het eiwit en verlaagt de hoeveelheid schadelijke stoffen tot een veilige waarde.

  Samengevat

  Voor lectinen is koken alleen is niet voldoende. Voor het koken week je de bonen. Het koken zelf moet op voldoende hoge temperaturen gebeuren. Met stomen (slow cooking!) worden de temperaturen niet hoog genoeg. Je verliest met stomen minder fytinezuur en saponinen en lectinen worden zelfs 5 keer zo toxisch. Weken en koken van peulvruchten en granen met kombu en/of kelp en wat citroensap of azijn verhoogt de smaak, de verteerbaarheid van het eiwit en verlaagt de hoeveelheid schadelijke stoffen tot een veilige waarde..

  zo je kan dus zat aan doen om het te verbeteren, zelf maken en klaar is klara, of hoe je ook heet ;- ))..

  bron http://www.healingfoods.nl/basics

  GRT Mono

 • Leefbewust.com schreef:

  Ik doe het persoonlijk goed op rogge en haver maar tarwe is idd een ander verhaal. Dus gewoon kiezen voor ouderwetse granen ipv het moderne tarwe….

 • x

  Check Also

  buschauffeur

  Buschauffeur ‘moet verplicht DNA afstaan’ na kritisch YouTube-filmpje

  De Almeerse buschauffeur Jason Wolmuis is naar ...

  arts

  Arts onderzocht het coronavaccin en slaakt alarmkreet: ‘Ze liegen’

  Het coronavaccin beangstigt Carrie Madej, een arts ...

  >