Homepagina » Financieel » IJsland: het land waar bankiers worden opgesloten en schulden worden kwijtgescholden
IJsland: het land waar bankiers worden opgesloten en schulden worden kwijtgescholden

IJsland: het land waar bankiers worden opgesloten en schulden worden kwijtgescholden

Tijdens de IJslandse verkiezingen van 2013 beloofde Sigmundur David Gunnlaugsson een deel van de schulden van gezinnen te zullen kwijtschelden als hij tot premier zou worden verkozen. Het ging met name om gezinnen die voor de bankencrisis in 2008 hypotheken hadden afgesloten.

Gunnlaugsson gaat die belofte nu ook waarmaken. De IJslandse regering is bereid maximaal 25.800 euro per gezin kwijt te schelden. Sinds juli hebben al zo’n 69.000 gezinnen een aanvraag ingediend om van de regeling te kunnen profiteren.

De operatie werd maandenlang voorbereid. De maatregel wordt deels gefinancierd met een hogere bankenbelasting. Tijdens de bankencrisis gingen de drie grootste banken van IJsland over de kop. De kwijtschelding wordt gespreid over vier jaar.

De schulden van gezinnen die een woonkrediet gelinkt aan inflatie hebben, worden fors verlicht. De meeste IJslanders hebben zo’n lening, omdat de banken voor 2008 enkel dit soort leningen wilden verstrekken. Tijdens de crisis daalde de IJslandse kroon sterk in waarde waardoor de gezinnen hun schulden fors zagen oplopen.

In 2012 heeft de regering al met een speciale maatregel besloten dat hypotheekschulden niet meer dan 110 procent van de waarde van het huis mogen bedragen. Het viel de internationale media en prominente buitenlandse economen op dat IJsland zich wonderbaarlijk heeft hersteld en dat het land als voorbeeld kan dienen voor de ware crisisaanpak. In IJsland werden de banken niet gered en dat heeft gewerkt, zo luidden de commentaren.

Na het instorten van het bankensysteem raakten veel IJslanders in de problemen. Deze week werd bekend dat Sigurjon Arnason, de voormalige bestuursvoorzitter van de omgevallen bank Landsbanki, is veroordeeld tot 12 maanden celstraf waarvan negen voorwaardelijk vanwege zijn rol in de bankencrisis. De oud-topman van Landsbanki, het moederbedrijf van internetspaarbank Icesave, zou de aandelenkoers van Landsbanki hebben gemanipuleerd.

Eerder werden al andere hoge bankbestuurders veroordeeld in verband met het ineenstorten van de IJslandse bankensector in 2008. Zo kregen de voormalige bestuursvoorzitters van de omgevallen banken Glitnir en Kaupthing een veroordeling vanwege hun rol in het bankendrama.

IJsland is vrijwel het enige land in de westerse wereld dat rechtszaken heeft aangespannen tegen de bankiers die verantwoordelijk waren voor de bankencrisis.

[Express]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arnold schreef:

  Of de huidige Nederlandse regering zich voor kwijtschelding wil inzetten??? Geloof dat maar niet; ik vertrouw onze regering nog niet voor een centimeter. Zeker niet na de gemaakte geheime afspraken i.v.m. de MH17 crash.

  22 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Het wordt tijd dat er mensen onder leiding komt van mensen met kennis en ervaring.
  Die opstaan om Nederland leiding te geven als minister en staatssecretaris.
  Niet meer dat soort ministers die we nu hebben.
  Die zijn goed gebekt, maar leven van bedriegen en opportunisme.

  Dit keer echte verkiezingen.
  Van mensen die iets kunnen, en zien welke kant Nederland het uit moet voor het welzijn van het volk.
  Zij die de skills hebben, en daadwerkelijk van betekenis voor het Nederlandse volk kunnen zijn.

  Laten we alsjeblieft afscheid nemen van het stelletje dat nu de touwtjes in handen heeft.
  Want zij hebben niets op met het welzijn van het volk
  Zij werken aan hun eigen belangen en vriendjespolitiek.
  Dat stelletje is naar voren is geduwd door dat clubje oligarchen dat het nu voor het zeggen heeft.

  Laten we eens democratisch zijn en onze eigen leiders kiezen.
  En daarmee als volk onze eigen toekomst bepalen.

  14 likes
  • IIS schreef:

   @Klemens

   Ze hebben bij de invoering van de euro de helft van ons geld geroofd en ondanks dat kan de euro niet overleven en en moeten we tot overmaat van ramp, wat ons voor de invoering nooit is verteld, mee betalen aan de miljarden grote gaten in andere landen wat natuurlijk van de zotte is en daaruit kun je wel opmaken hoe erg mis of het is met deze bastaard munt die feitelijk nooit van ons is geweest, ook gevoelsmatig ligt deze munt slecht bij de mensen om over de rest nog maar te zwijgen. De begrotingstekorten lopen dermate dramatisch op, omdat we bezig zijn met euro’s uit te delen aan landen en vreemdelingen die ons nimmer iets zullen terugbetalen of iets positiefs zullen brengen. De gulden was een letterlijk een klinkende en stabiele munt.. En ik denk dat als Duitsland uit de euro afschaft en hopelijk ook uit de EU stapt Nederland snel zal volgen en dan kunnen we eindelijk opgelucht ademhalen en weer met frisse moed aan onze eigen economie en onze eigen maatschappij werken, waarbij natuurlijk wel de grenzen moeten worden gesloten voor verdwaalde gasten die niets anders doen dan brengen van de meest moeilijke opgaven die wij voor ze moeten oplossen. Het zou zo maar kunnen dat de Duitsers er uit stappen en heb dit voor jaren terug al ergens gelezen, dus het zal best kunnen dat de Duitsers deze deur nog steeds openhouden. Weet natuulijk niet in welk verband dit moeten zien… http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/05/deutsche-bank-is-een-financiele-atoombom/#.VG9ymsloCaM

   2 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Dat heeft allemaal eigenlijk weinig met de gebruikte munteenheid te maken. Maar juist alles met de oneerlijke verdeling van alles dat met geld vertegenwoordigt wordt.

    Om een idee te geven als je enkel alle US dollars die in “omloop” zijn zou verdelen over de wereldbevolking zou ieder mens meer dan 1.500.000.000.000$ (1500miljard) krijgen. Vergelijk dat getal met je huidige vermogen en dan kun je heel goed nagaan welk miniem of eerder naniem (as in nanometer) deel jij van de werelds bestaansmiddelen beschikbaar hebt.

    3 likes
  • Marc schreef:

   Als dat zo zou zijn Klemens, dan is het over en uit met de euro denk ik zo…

   2 likes
  • Wim Stouwdam schreef:

   Ik denk, dat dit heel onwaarschijnlijk is Klemens.
   Van voor WO I zijn de Duitsers al bezig om hun afzetmarkt te vergroten.
   Dit is ook na WO II niet gelukt, maar nu met de EU wel.
   Zij hebben er geen belang bij, als de markt weer uiteen zou vallen.
   Alles is bedacht vanuit de farmaceutische, Duitse bedrijven en die maken nog steeds heel veel medicijnen, die afgezet moeten worden.

   2 likes
 • Witte Pij schreef:

  IJsland heeft dus mensen op belangrijke posities zitten die hun hart op de juiste plek hebben.

  5 likes
 • guido schreef:

  bij mijn weten is er in Belgie niet één bankier opgesloten, ondanks de bewezen fraude, voorkennis beurs..

  4 likes
 • exegese schreef:

  Bankiers zijn zware criminelen en die moet je hun macht afnemen, dwingen al wat ze gestolen hebben terug te geven aan het volk en te bestraffen voor hun wandaden.

  Ijsland is het enige land wat iets doet wat daar enigszins op lijkt of in de buurt komt en zie hoe het land overeind krabbelt vanuit een haast onmogelijke positie in de kortst mogelijke tijd.

  Alles wat hier zou moeten gebeuren om orde op zaken te stellen is de grote boekhoudkantoren, zoals Ernst & Young, (waar onze Balkenende zijn eigen inkomensnorm meerdere malen overschrijdt met een deeltijdbaantje) en ook KPMG, Deloite, maar ook Nout Wellink met zijn DNB eens echt aan de tand te voelen over hun falende beleid in het toezicht houden op de banken. Iets wat over duidelijk geen falen mag heten maar doelbewust gegevens falsificeren om de banken in hun rooftocht vrij baan te geven. Zij, maar ook de criminele bankiers zouden zich moeten verantwoorden voor een ECHT onafhankelijke rechtbank en gestraft moeten worden wat ze de mensheid hebben aangedaan, voor al het leed en armoede wat ze veroorzaakt hebben. Terug met dat geld en gedwongen kwijtschelding van schulden op basis van overeenkomsten die niet eerlijk of met achterhouden van informatie tot stand kwamen. Dan zal het al snel heel wat beter gaan met ons. Eerlijkheid als redmiddel, het zou vanzelfsprekend moeten zijn.

  4 likes
 • eNdEmiOn schreef:

  Zo zie je maar dat isolatie zo z’n voordelen heeft. Als er zonder al te veel internationale druk gewoon goede beslissingen kunnen worden genomen gaat het allemaal net ff dat stukje makkelijker wat nu juist het verschil maakt.

  2 likes
 • Candor schreef:

  Er is niet een vorm van Democratie geweest met de invoering van de Euro , het werd ons letterlijk door de strot geduwd .
  Met de belofte dat het leven niet duurder werd door de euro door Zalm , een komkommer die toen 40 cent kost kost nu 40 euro cent terwijl de verhouding gulden naar euro 2.2 is geweest .
  Zo is het met alles als je omrekent , dus really is het leven niet duurder geworden door de Euro ?!

  Dit is gedaan om Europa te controleren als geheel , hoe controleer je mensen door geld en door Europa samen te voegen dmv de Euro om ze een geld eenheid te geven .

  Het plan van de NWO is echt geen complot theorie , anders gezegd de meeste complot theorieën zijn de waarheid en voor de meeste te beangstigend om als waarheid aan te nemen .

  1 likes
 • x

  Check Also

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  rechtszaak

  Belangrijkste rechtszaak in de Nederlandse geschiedenis van start: ‘Het is tijd om wakker te worden en in actie te komen’

  Donderdag is de belangrijkste rechtszaak in de ...

  >