Binnenland

‘Rijk moet antibiotica in water aanpakken’

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het water in Nederland bevat steeds meer antibioticaresistente bacteriën. Het Rijk moet sterker de regie nemen om een einde te maken aan de vervuiling van ons water met antibiotica, zo stelt de Unie van Waterschappen.

Het gaat hier niet om reusachtige hoeveelheden, maar de bacteriën vormen wel een toenemend probleem voor de volksgezondheid, aldus woordvoerster Hanneke Heeres.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Vooral het weglekken van penicilline via mest uit de intensieve veeteelt vormt een probleem. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de waterzuivering en daarmee de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland.

In ziekenhuizen wordt momenteel extra zuiveringscapaciteit ingezet omdat de concentratie daar door het vele medicijngebruik vanzelfsprekend hoog is. De vervuiling via de intensieve veeteelt is een stuk lastiger aan te pakken. “De antibiotica die nog in de mest zitten spoelen uit en komen uiteindelijk in het water terecht. Deze zogenoemde diffuse bronnen kun je niet met een filter aanpakken,” legt Heeres uit.

Afvalputje

De Unie van Waterschappen pleit derhalve voor een stringent vergunningenbeleid om de vervuiling bij de bron tegen te gaan. “Het gaat er hier om dat zowel het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie als dat van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het probleem erkennen en de regie stevig in handen nemen,” betoogt Heeres verder.

Tot besluit zijn er nog de resistente bacteriën die via de grote rivieren ons land binnenstromen. “We zijn wat dat betreft het afvalputje van Europa. Ook dat vergt overleg en regie want uiteindelijk gaat het wel om onze gezondheid.”

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x