Homepagina » Gezondheid » Wierook branden werkt goed tegen angst en depressie
Wierook branden werkt goed tegen angst en depressie

Wierook branden werkt goed tegen angst en depressie

Religieuze leiders zeggen al duizenden jaren dat het roken van wierook goed is voor de ziel. Biologen hebben ontdekt dat het ook goed is voor ons brein. Wetenschappers van de Johns Hopkins-universiteit en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem zeggen dat het roken van olibanum, hars die afkomstig is van de wierookboom Boswellia, ionkanalen in het brein activeert die angst en depressie verlichten.

“Ondanks informatie uit oude geschriften was de psychoactieve werking van de Boswellia nog niet eerder onderzocht,” zei onderzoeker Raphael Mechoulam. Bij muizen werkte de hars als een antidepressivum. De meeste mensen die wierook branden denken dat het alleen een symbolische betekenis heeft.

Een stofje in de hars bleek hersengebieden te beïnvloeden die worden geassocieerd met emoties. Daarnaast werden zenuwcircuits gestimuleerd die in verband worden gebracht met angst en depressie. De stof activeerde het eiwit TRPV3, dat een rol speelt bij de waarneming van warmte-prikkels.

“Misschien zat Marx er niet ver naast toen hij zei dat religie opium voor het volk is: morfine komt van papaver, cannabinoïden van cannabis en LSD van paddenstoelen. Stuk voor stuk zijn ze gebruikt voor religieuze ceremonies,” zei hoofdredacteur van The FASEB Journal Gerald Weissman. “Studies naar psychoactieve middelen helpen ons begrijpen hoe de moderne neurobiologie werkt. Wierook moet ons op dezelfde manier helpen begrijpen hoe zenuwaandoeningen werken. Deze studie geeft een biologische verklaring voor duizenden jaren oude spirituele gewoontes: het roken van wierook geeft je een warm en tintelend gevoel!”

In 2011 telde Nederland ruim een half miljoen mensen met een depressieve stoornis. Het aantal Nederlanders met een angststoornis werd in datzelfde jaar geschat op ruim één miljoen. Een geheel nieuw soort medicijn tegen depressie en angststoornissen bevindt zich recht voor onze neus, aldus de onderzoekers.

[The FASEB Journal]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. LSD komt niet van een paddenstoel, maar van een schimmel (ergot) gevonden in koren.

  2 likes
  • Een paddenstoel is een schimmel.

   4 likes
  • klopt helemaal!
   Na VELE dagen van een SAAI synthese proces met begin grondstof GRAAN kan je lsd maken
   heel onschuldig grondstof waar je dagelijks veel van binnen krijg.
   Zo is er nog een hele onschuldige pindaolie(saffroleolie) maken ze MDMA(of in de volksmond XTC na een heel klein beetje hele sterke speed toegevoegd te hebben)
   Heb ik wel eens ergens toevallig gehoord.
   Of er is er nog 1 en die is hetzelfde als hierboven: Nootmuskaat.
   Als je daar een volle theelepel(met kop erop) inneemt dan voel je je eigen ook wel lekkah.

   tja ex-ouwe tijden he…..

   1 likes
 2. gewoon een middel om je zelf te zijn ,gecombineerd met stilte kan het je brengen naar hogere sferen maar dat is niet de wierrook zelf ,het is een doe middel om gewoon iets te doen ,een soort medicijn voor de stilte van bewustzijn en je onderbewustzijn te herkennen , de alledaagse beslommeringen te ontvluchten en in de stilte je zelf te leren zien in wat voor wezens de mens is , om te herkennen dat je alles en niets bent. deze te zien en lief te hebben is al genoeg ,zo zijn er heel veel middelen die je bij je zelf kan brengen en dit kan er een van wezen ,wat het goddelijke wezen zit in alles verborgen ,onderbewustzijn is een deel van de mens ,alles wat men met bewustzijn creëert ,voert het onderbewustzijn feilloos uit ,of het nou goed of verkeert is dat maakt voor het onderbewustzijn niet uit ,hij voert de opdracht uit die men met bewustzijn schept…dat kan angst zijn maar ook liefde , zo ben je zelf de schepper van je eigen angsten, geluk of vrede .

  6 likes
 3. Alleen jammer dat er niet bij vermeld wordt dat de fijnstof die vrijkomt bij het branden van wierook sterk kankerverwekkend is!

  3 likes
 4. Iedere angst is terug te vertalen naar angst voor de dood.

  1 likes
  • Wat een hele natuurlijke reactie is.
   Angst is een beschermingsmechanisme, het maakt ons alert.
   Iedereen zal eens een angstige periode meemaken, het maakt deel uit van dit leven zelf.
   Natuurlijk is ieders’ streven om een leven zonder angst te hebben, en vastzitten in oude angstige gedachtes is natuurlijk ook iets waar we voor ons zelf op moeten letten. Maar de illusie dat er mensen bestaan die geen angst kennen, en dat een leven zonder angst mogelijk is, heeft ervoor gezorgd dat veel mensen hunkeren naar een zorgeloos bestaan zonder angst….juist DEZE illusie versterkt bij mensen het onbehagen in hun huidige leven.

   Angst hoort bij het leven, het overkomt ons allemaal wel eens en gaat na verloop van tijd vaak weer vanzelf weg.Er naar streven om volledig angst-vrij te zijn creëert juist angst. het komt eigenlijk neer op een taoïstische visie: waar je tegen vecht, maak je daardoor sterker.

   Angst is geen “slecht iets”

   5 likes
 5. De fabricage van wierook schijnt erg vervuilend te zijn en de arbeiders moeten vaak onder slechte omstandigheden hun werk doen.
  Misschien een aandachtspuntje ?

  3 likes
  • Ja idd maar aan de andere kant kun je zo nog 1000 producten noemen uit dezelfde regio waarbij ook geen goede arbeidsomstandigheden gelden en flink wat vervuiling optreed.

   1 likes
 6. Wierookdampen = niet goed voor ademhaling. Sigaretten ook niet.

  4 likes
 7. Helaas wat minder goed voor je longen.

  3 likes
 8. kanker hier en kanker daar. ook weer iets om mensen angst in te boezemen. als je het moet krijgen dan krijg je het gewoon. als je in de lage trilling blijft misschien wel eerder. Je loopt toch ook nie dagelijks over straat met een mondkapje om de uitlaat gassen te ontwijken? niet te spreken
  over de gassen die auto binnen komen als je achter zo’n stinkbak rijdt.

  0 likes
 9. Veel mensen kunnen niet goed tegen wierrook..Waarom niet gewoon etherische olie branden, Lavendel bijvoorbeeld..

  0 likes
 10. Bertolli
  22 juni 2014 22:09 at 22:09
  Inderdaad, ik begin er niet aan.

  Google voor dit artikel:
  “Wierook bevat 8 keer meer kankerverwekkend benzeen dan sigaret”

  Wie verteld je dat, dezelfde die zeggen dat Fluoride goed voor je tanden is .

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Gevaar Corona

Coronacrisis hier in Spanje

[Een artikel geschreven door Michel Lejeune van ...

NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...